Mexic

Ghid de vacanță 16
zile pe cont propriu

Mexic – una verdadera telenovela

Când spui Mexic mulți oameni au în minte o imagine greșită, presărată cu droguri și violență, o imagine alimentată și de multe filme. Totodată mulți se gândesc: “Ce poate fi așa fain în Mexic?”. Casa tacos-urilor, nachos-urilor, a sosului salsa, aztecilor, mayașilor, mariachi-lor, sombrero-urilor și tequilei, aproape toată lumea de pe planetă știe ceva despre Mexic. Cu toate acestea, trebuie să vezi această țară dincolo de stereotipuri. Mexicul este o țară cu tradiții bogate și peisaje contrastante. Civilizațiile prehispanice din Mexic au construit unele dintre marile monumente arheologice ale lumii, epoca colonială spaniolă a lăsat orașe minunate, pline de piețe umbrite de copaci, biserici și conace din piatră bogat sculptate, în timp ce Mexicul modern a văzut un val de artă prin Diego Rivera și Frida Kahlo. Cultura populară este la fel de vibrantă, de la cluburi de dans și artă stradală până la minunatele obiecte de artizanat ale populației indigene. Mexicul este o aventură nesfârșită pentru simțuri și un loc în care viața se trăiește în mare parte în aer liber.

Trebuia să ajung în Mexic în aprilie, o dată cu reîntoarcerea mea în Cuba, dar anul 2020 a venit cu multe surprize la pachet. După o vară plină de bilete de avion anulate, un concediu în Bulgaria cu mașina, cu încă multe zile de concediu la activ, am fost împinsă de circumstanțe spre a lua o decizie nebună la acel moment: să plec în Mexic.

De ce Mexic? Pentru că acolo îmi doream oricum să ajung, pentru că nu cereau test COVID-19, pentru că era țară verde și nu trebuia să stau în carantină la întoarcere, pentru că îmi era dor de Caraibe și mai ales pentru că aveam deja planul făcut și știam ce îmi doream să văd și să fac. Și mai ales totul era în aer liber și tânjeam după brambureală. Și de asta am avut parte din plin în Mexic!

Așa că iată excursia noastră:

Circuitul nostru a fost împărțit în felul următor:

Plecare din Cluj spre Cancun via București și Frankfurt

ziua 1 și zilele 16-17: Cancun – capitala petrecerilor din Mexic

ziua 2: Isla Mujeres – Insula Femeilor

ziua 3: Valladolid, cenotele Suytun și Xcanahaltun

ziua 4: Chichen Itza și cenote Ik Kil

ziua 5: Merida – Orașul alb

ziua 6: Uxmal și Hacienda Yaxcopoil

ziua 7: Izamal – Orașul galben

ziua 8: Tulum – Paradisul boem al Mexicului

ziua 9: Playa Paraiso și Ruinele din Tulum

ziua 10: Cenote Zacil-Ha, Gran Cenote și zona hotelieră din Tulum

ziua 11: Playa del Carmen – Orașul din umbra Cancunului

ziua 12: Akumal și temazcal

ziua 13: Parcul Xcaret

ziua 14: Holbox – bioluminiscența

ziua 15: Holbox – Playa Mosquito și Playa Cocos

Plecare din Cancun spre Cluj via Frankfurt și București

Poate te ajută și harta mea:

Când te uiți la Peninsula Yucatan sau Riviera Maya trei locuri îți apar la căutări: Cancun, Playa del Carmen și Tulum. Pentru mine personal sunt Mamaia1, Mamaia2 și Vama Veche cu prețuri de Mamaia :)) O glumă de-a mea. Bineînțeles că sunt la alt nivel, cu plaje minunate și apă ce te hipnotizează cu culoarea ei. Dar pline de turiști, mai ales americani și locuri special concepute pentru ei. Nu au nici o legătură cu litoralul românesc, doar mi-a plăcut mie să le spun așa din punct de vedere al turiștilor și de cât de căutate sunt. Toate trei stațiunile mi-au plăcut, dar îți recomand să încerci să ieși din ele pentru a vedea farmecul Mexicului.

Mexic a fost ceva magic!

A fost gură de aer de la nebunia de acasă legată de pandemie. Am văzut că se poate să faci față și altfel la tot ce se întâmplă în acest context pandemic: cu mai multă grijă, cu mai mult tact, cu mult dezinfectant la tot pasul, cu cetățeni responsabili.

Multe locuri ce le-am explorat, multe lucruri ce le-am făcut în Mexic au fost pentru prima dată și totodată unice și le recomand tuturor ce ajung în această parte a Mexicului. Aici pot aminti de înotul prin cenote (Suytun, Ka’Pe’, Xcanahaltun, Ik Kil, Zacil-Ha, Gran Cenote). Fiecare cenote a fost specială și ne-a impresionat prin ceva.

Cenote (CLICK pt. Info)

Cenotele sunt piscine naturale, care sunt alimentate de filtrarea ploii și de curenții râurilor subterane care se nasc în inima pământului. Acestea apar în mod natural în roca de calcar atunci când o peșteră subterană se prăbușește în sine și expune apele subterane de dedesubt. Cenotele sunt specifice pentru Peninsula Yucatan și aici se găsesc peste 5000, așa că e greu să alegi una să o vizitezi. Trei dintre cele mai lungi sisteme de peșteri subacvatice din lume se află în Riviera Maya. Ox Bel Ha are 146,7 kilometri, Nohock Na Choch are 61 de kilometri, iar Dos Ojos este de 57,7 kilometri. Acestea sunt și cele 3 cenote recomandate pentru scuba diving.

Frumoase, dar pline de mister și magie în același timp, cenotele sunt cele mai frumoase bijuterii din Peninsula Yucatan. Adăpostite de junglă, înotul într-o cenote este o aventură pe care nu o poți rata în timpul vacanței tale în Riviera Maya.

Apoi a fost experiența înotului cu broaștele țestoase în Akumal și primul meu snorkeling. Am tot fost reticentă în legătură cu snorkelingul pentru că nu sunt o bună înotătoare, dar aici mi-a plăcut atât de tare încât cu siguranță voi mai merge și în alte locuri la snorkeling.

Mi-am îndeplinit visul de a vedea o hacienda (o veche plantație/moșie ca în telenovele) din secolul al XVII-lea. Și nu a fost una orișicare: Hacienda Yaxcopoil a fost odată considerată una dintre cele mai importante moșii rurale din Yucatan datorită dimensiunii și măreției sale. M-am simțit cu adevărat ca într-o telenovelă.

Poate că pentru unii parcul Xcaret nu înseamnă prea mult, dar nouă ne-a plăcut foarte mult și îl recomandăm, chiar dacă prețul e piperat. Am văzut fluturi, coatis, tapir, lamantini, flamingo, papagali, tucani și păsări de tot felul, pume, jaguari, am trecut prin cultura mayașă și am vizitat un sat mayaș, am înotat într-un râu printre diferite atracții, ne-am plimbat prin junglă și am fost în siguranță, am admirat tot felul de copaci și flori ce la noi există doar în grădinile botanice, iar seara am asistat la un spectacol minunat ce îți prezintă istoria Mexicului. Pe noi ne-a cucerit și am considerat că merită fiecare bănuț.

După-masa petrecută la ritualul temazcal împreună cu șamanul a fost de asemenea ceva de neuitat. Temazcalul este o saună umedă folosită în Mesoamerica în scopuri terapeutice și spirituale. Plecasem de acasă cu ideea că aș vrea să încerc acest ritual și la fața locului am fost îngrijorată că nu voi putea rezista la sauna umedă, dar până la urmă a fost în regulă. Dacă nu ești claustrofob și îți place sauna, e ceva de neratat în Mexic.

Iar în topul preferințelor noastre rămâne bioluminiscența din Holbox dintr-o noapte înstelată. Bioluminiscența este un fenomen prin care fitoplanctonul generează lumină, iar secretul pentru a-l vedea este să fie întuneric total. Deci pe lângă că e un fenomen rar, se găsește aproape exclusiv în apă sărată, nu se poate vedea oriunde în lume, mai depinde și de fazele lunii, adică dacă e lună plină ai multe șanse să nu vezi nimic. Cu toate acestea în minte, am ales datele de cazare în Holbox în funcție de acest lucru. Aaa și treaba e cam așa: tu trebuie să te bagi în apă și să o agiți pentru a observa în jurul tău luminițele. Cuvintele sunt de prisos, iar pozele nu pot să surprindă exact ce vezi acolo. E ceva cu totul unic!

În schimb toate atracțiile turistice par mici pe lângă situl arheologic de la Chichen Itza care împreună cu piramida sa Kukulkan, reprezintă una dintre cele șapte noi minuni ale lumii și te impresionează de îndată ce o zărești dintre copaci prima dată. Chichen Itza a fost odată cel mai venerat centru de cult și pelerinaj mayaș din Peninsula Yucatan. Fiind unul dintre cele mai mari și mai bine conservate situri arheologice din lume, Chichen Itza găzduiește o multitudine de minuni antice mayașe și bogate istorii culturale și este vizitat de peste un milion de turiști în fiecare an, devenind a doua cea mai vizitată zonă arheologică din Mexic.

Dar cel mai important lucru ce l-am făcut în Mexic a fost că ne-am făcut prieteni noi. Nu ne știam deloc dinainte, dar am ajuns pe același avion spre Mexic, iar călătoriile și poveștile despre călătorii ne-au unit. Vali, Lore, Oana și Adi vă mulțumim pentru o vacanță extraordinară. Împreună toate locurile vizitate au fost mai frumoase și toate experiențele s-au amplificat.

Fie că te afli la prima călătorie în Mexic, sau ai mai fost aici înainte, țara îți va părea diferită de fiecare dată, reușind să te uimească cu fiecare ocazie. Dacă ești aventurier dornic să descoperi locații noi de vacanță, dacă îți place mâncarea delicioasă, cu gust autentic și nu refuzi niciodată ocazia de a te relaxa pe plajă, Mexicul reprezintă locația potrivită pentru următoarea ta vacanță. 

Peninsula Yucatan (CLICK pt. Info)

Peninsula Yucatan este un loc cu ape de culoarea smaraldului care se transformă în valuri turcoaz când se prăbușesc pe plajele de nisip perfect albe. Unele dintre cele mai bune din Mexic! Peninsula Yucatan găzduiește păduri verzi luxuriante presărate cu ruine mayașe, nuanțe reci ale arhitecturii epocii coloniale și viața marină plină de culoare – totul sub cerul albastru din Caraibe. Mulți oameni scurtează „Peninsula Yucatan” la „Yucatan”. Acest lucru este de fapt înșelător, deoarece peninsula în sine este alcătuită din patru state diferite: Yucatan, Campeche, Quintana Roo și Tabasco. Peninsula separă Marea Caraibilor de Golful Mexic, iar tot ceea ce asociați cu cuvântul „Caraibe” este pe deplin afișat de-a lungul țărmurilor sale. Peninsula Yucatan găzduiește peste 5000 de cenote uimitoare cu cele mai mari 2 sisteme subterane din lume.

Riviera Maya

Riviera Maya este un district de turism, localizată de-a lungul coastei Golfului Mexicului. De la Cancun la Tulum, Riviera Maya este una dintre cele mai vizitate zone turistice din Mexic, care combină cel puțin trei elemente cu o putere de atracție a turiștilor fantastică: ruine antice mayașe, jungle sălbatice și marea (cu tot ce înseamnă ea). Riviera Maya mai este renumită pentru staţiunile all inclusive foarte mari, cu numeroase hoteluri şi buticuri de-a lungul plajelor.

Quintana Roo

Cel mai tânăr stat din Mexic, Quintana Roo a rămas puțin populat până la sfârșitul secolului XX, dar a luat avânt și s-a dezvoltat atât de tare încât astăzi este una dintre cele mai atrăgătoare locuri de vacanță din Mexic. Teritoriul a fost numit după un cunoscut avocat, Andres Quintana Roo, care s-a născut în orașul Merida din statul vecin Yucatan. El și soția sa, Leona Vicario, au sprijinit lupta Mexicului pentru independență.

Quintana Roo ocupă o zonă joasă fierbinte, umedă și puternic împădurită, punctată cu cenote (piscine naturale pline cu apă) și peșteri de calcar. Statul administrează insulele de coastă Contoy, Mujeres și Cozumel, printre altele, precum și insulițe și recifuri din largul coastei din Caraibe.

Fauna abundentă a statului include căprioare, maimuțe, lamantini și crocodili. Această diversitate decurge din cele patru ecosisteme distincte ale lui Quintana Roo: reciful, pădurea, savană și mangrovă.

Statul Yucatan

Venerat ca fiind cel mai sigur și unul dintre cele mai frumoase state din Mexic, Yucatan este situat în Golful Mexic, în Peninsula Yucatan. Se învecinează cu statele Quintana Roo și Campeche. Centru pentru civilizația maya precolumbiană, statul este remarcat pentru numeroasele sale atracții culturale și ruinele arheologice. Mai mult, peisajul Yucatanului este plin de plaje frumoase și păduri tropicale.

Notă: Ia în considerare diferența de fus orar între statul Quintana Roo si Yucatan.  Quintana Roo (Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Coba) = +1h față de Yucatan (Merida, Valladolid, Campeche).

Citește și alte articole interesante: