Playa Del Carmen (sau doar „Playa”, așa cum este numit de localnici sau PDC cum e numit de turiști) a fost un mic sat de coastă pescăresc care s-a transformat într-un oraș cu o mulțime de infrastructuri turistice.  Își păstrează și azi o parte din atmosfera orașului mic, fiind construit de-a lungul plajei, oferindu-ti senzația că totul este aproape. Playa del Carmen se află exact între Cancun și Tulum, la aproximativ 60 km distanță de ambele locuri. Este, de asemenea, orașul cu cea mai rapidă creștere din America Latină. Ceea ce e interesant e că și-a sculptat propria nișă euro-chic de-a lungul Peninsulei Yucatan, având o aromă foarte internațională, o atmosferă cumva „europeană”. Dacă în Cancun am găsit marea majoritatea a americanilor, în Playa erau mulți europeni și cu toate că îți dă senzația tipică de stațiune de litoral, cumva te cucerește cu un amestec unic de modernitate și autenticitate. Are totuși toate facilitățile necesare pentru un sejur confortabil și se adresează atât iubitorilor de istorie, cât și pasionaților de plajă și cel mai important e că are prețuri mult mai accesibile decât Cancunul sau Tulumul.

Cele trei nopți în Tulum au trecut repede și a venit vremea să ne mutăm în cealaltă stațiune renumită: Playa del Carmen. Am luat astfel autobuzul Mayab din Tulum spre Playa del Carmen. Costul unui bilet a fost de 94MXN (18RON) de persoană și călătoria a durat cam 1h. Pe drum apăruseră din nou norii de ploaie, iar când am ajuns în PDC încă ploua mărunt. Până la hotel aveam 600m așa că am luat-o pe jos. De când am călcat în Hotelul Casa de la Flores ne-a încântat cu atmosfera sa mexicană și cu aerul de hacienda.

Ajunsesem însă prea devreme și camera noastră nu era gata. Nu prea mai aveam cash și am fi vrut și să mâncăm ceva. La sfatul celor de la recepție am plecat în apropiere până la Walmart ca să scoatem bani de acolo. Încă nu știam de schema cu bancomatele (vezi aici), dar mulți mexicani ne-au sfătuit să nu scoatem bani din bancomatele de pe stradă, numai de la cele cu sediu de bancă.

În drum spre Walmart ne-am oprit la Palacio Municipal (Palatul Municipal/ Primăria) și în parcul său, Parque 28 de Julio (Parcul 28 Iulie). În mod normal, aici e locul unde localnicii se întâlnesc. Piața era destul de goală când am ajuns prima dată, dar am găsit multe decorațiuni pregătite pentru Crăciun. În zilele următoare am mai trecut pe aici și într-una din seri, se pregătea un fel de târg cu mâncare și tot felul de suveniruri locale.

După ce am scos bani, ne-am dus să ne vedem cu Vali și Lore ca să mâncăm ceva împreună. Los Portales del Mercado a fost localul ales, unde am mâncat tacos dorados și o ceafă de porc cu orez și salată și am băut o cola și un suc de pepene, iar nota de plata a fost 175MXN (35RON).

Nu putem vorbi despre vizitarea stațiunii Playa del Carmen fără a menționa cea mai importantă stradă turistică a acesteia: Quinta Avenida / 5th Avenue. Și dacă tot aveam vreme, ne-am decis să hoinărim în jurul ei. Această stradă pietonală merge paralel cu plaja și este plină de hoteluri, baruri, restaurante și magazine. Tot ce ai nevoie pentru o vacanță minunată poate fi găsit cu ușurință aici. Ai grijă în caz să te cazezi într-un hotel exact pe Quinta Avenida; atmosfera poate deveni un pic haotică și zgomotoasă, mai ales în jurul cluburilor de noapte.

Vremea tot nu ținea cu noi, dar totuși ne-am dus până la plajă măcar să o vedem, dacă nu putem să facem baie. Am luat-o pe Calle 10 până am dat de nisip. Zona este faimoasă pentru abundența de cluburi de plajă. Zenzi, El Pirata și Lido sunt dintre printre locurile preferate pentru petrecerea timpului liber. Ne-am plimbat apoi puțin pe lângă farul plajei ce are un design modern, cu o scară în formă de spirală.

Apoi ne-am întors la cazare pentru a ne lua în primire camera. Aceasta a fost curată și liniștită, iar complexul hotelului este foarte frumos, cu o piscină și o mulțime de plante. Mai multe despre Hotel Casa de las Flores aici.

De la hotel am luat-o înapoi spre autogara ADO din centru, aflată lângă Parque Los Fundadores / Parcul Părinților Fondatori. Acest parc este una dintre zonele originale din Playa Del Carmen. Pe vremea când Playa del Carmen era un mic sat pescăresc, locuitorii săi vizitau zilnic piețele în aer liber pentru aprovizionarea lor. Una dintre aceste piețe a fost situată în parcul acesta. Pe partea de plajă a parcului, se află magnifica sculptură mayașă din bronz, intitulată Portalul Maya 2012. Ea reprezintă calendarul mayaș și data de 21 decembrie. 2012.

Într-un colț al parcului se află o capelă, mai exact biserica Nuestra Senora del Carmen. Desprinsă parcă dintr-un basm, această biserica construită în stil spaniol este un loc popular pentru căsătorii. Toată zona este împânzită de comercianți, fiecare încercând să îți vândă ceva.

Noi în schimb ne-am dus la mall și nu pentru a face cumpărături, ci pentru a căuta chioșcul parcului Xcaret (Citește aici despre experiența Xcaret). Ne-am cumpărat bilete pentru ultima zi din PDC și ne-am bucurat de ce frumos era amenajat mall-ul pentru sărbătorile de iarnă.

Toate serile din Playa del Carmen ni le-am petrecut la Cerveceria Chapultepec unde am plătit între 170-300MXN (34-60RON). Ne-a plăcut când am mers în acest local în Tulum așa că nu l-am ratat nici în Playa del Carmen. Nu a fost ceva plănuit, doar că așa s-a nimerit în fiecare seară.

Am mai fi putut face atât de multe în zonă, iar dacă ai mai mult timp ca noi și dacă vremea ține cu tine, îți recomand să încerci să dai o fugă până în Cozumel, Puerto Morelos, la Rio Secreto, la Aktun Chen sau la alte parcuri tematice ca Xplor, Xel-HaXenses, Xavage. Noi am reușit să ajungem numai la Xcaret și ne-a plăcut. Bineînțeles, din PDC poți face multe tururi spre diferite situri arheologice (Chichen Itza, Ek Balam, Coba, Tulum), dar și spre multe cenote (Azul, Jardin del Eden, Caracol, Dos Ojos, Sac Actun). Nu rata nici faimoasa plajă Playacar. Playa del Carmen e până la urmă o stațiune tipică de plajă și nu iese în evidență cu ceva. E un loc mai ieftin (față de Cancun) pentru a-ți petrece concediul și un loc bun de plecare spre multe excursii. Am rămas cu multe restanțe în Playa, dar avem motive să revenim.