Mexicul a suferit reputația de a fi nesigur din cauza războiului împotriva drogurilor din anumite părți ale țării, dar pot spune cu încredere că Peninsula Yucatan este un loc sigur pentru turiști. Mass-media tinde să raporteze doar știrile senzaționale care vin din Mexic, astfel încât mulți oameni presupun că întreaga țară este un loc periculos. Nu este! Atâta timp cât rămâi în zonele turistice, nu te avânți noaptea prin locuri dubioase, nu accepți să consumi droguri, partea aceasta de Mexic ți se va părea ca în Europa. Din anii 1970, Peninsula Yucatan și-a reorientat economia către turism. Cele trei cele mai populare orașe sunt Cancun, Playa del Carmen și Tulum, care atrag milioane de turiști în fiecare an. Cancun atrage acum mai mulți vizitatori internaționali pe an decât Mexico City. Deci vei găsi mulți turiști, multă lume petrecăreață, oameni prietenoși și amabili ce te vor ajuta fericiți dacă ai vreo problemă. Dacă simți în vreun fel că nu e punctul tău forte să te aventurezi de unul singur, apelează la diferitele agenții ce le vei găsi la fața locului, vorbește la hotelul tău să îți recomande unde să te duci și cum anume să ajungi unde îți dorești și sigur vei găsi o variantă potrivită pentru tine.

Noi am petrecut 16 nopți în Mexic în 2020, am explorat aproape toată Peninsula Yucatan cu transportul în comun, am închirat mașina pentru o zi, am ieșit și seara la terase și baruri, dar am avut grijă tot timpul și nu ne-am avântat în afara zonelor turistice. Nu am avut nici o problemă și nu am simțit vreo clipă că nu suntem în siguranță.

Pe partea de pandemie am plecat de acasă îngrijorați, înarmați cu dezinfectant, șervețele umede și uscate, precum și cu medicamente. Ne-am făcut bineînțeles și o asigurare de călătorie la Mondial, cu acoperire COVID-19. Nu știam la ce să ne așteptăm, având în vedere că plecam atât de departe de casă. Mexicul avea atunci un număr mare de îmbolnăviri, dar raportat la populație, părea mai ok ca România. Primul lucru ce l-a făcut Mexicul, a fost să creeze un semafor epidemiologic pentru fiecare stat al său, de la verde, la galben, la portocaliu până la roșu. Și în funcție de unde vroiai să ajungi, puteai vedea cum se prezintă situația. Apoi ca să salveze zonele turistice, care îi aduc Mexicului bani frumoși, au încercat prin orice mijloace de prevenție să readucă la viață turismul. De exemplu, în funcție de culoarea semaforului, puteau și hotelurile să primească turișți într-un anumit număr. La sfârșit de 2020 statul Quintana Roo, unde se află Cancunul, avea o capacitate maximă de ocupare a hotelurilor de 60%. Când au redeschis țara către turism, hotelurile au avut chiar și oferte gen 3-5nopti plus una gratis la cazări.

Ce am observat noi acolo?

Nu exista loc unde să intri și să nu trebuiască să te dezinfectezi pe mâini. În foarte multe locuri ți se măsura și temperatura. Cei ce au probleme cu “ciparea” nu prea aveau cum să scape. Pe Isla Mujeres (dar nu numai acolo) la coborârea de pe ferry, toată lumea trebuia să treacă printr-o perdea dezinfectantă. Am mai observat și la intrarea în magazine astfel de “cuști” cu dezinfectant. În hoteluri era plin de înștiințări legate de coronavirus și prevenție. Se făcea curățenie în camere în fiecare zi. Și în parcuri existau multe înștiințări, iar cele mai haioase forme de distanțare le-am găsit tot în parcuri: ghivece de flori puse pe bănci astfel încât să nu poată sta lumea înghesuită pe bancă. Când mergeai pe stradă puteai întâlni chiuvete să te speli pe mâini. Când ne-am urcat în autubuz și aveam bagaje mari, un domn ni le-a dat cu spray dezinfectant (la fel și pe ferry spre Holbox). Tot în unele autobuze am întâlnit separatoare între pasageri.

Pe stradă toată lumea purta mască. Măștile erau care mai de care mai interesante și mai colorate. Foarte rar vedeai oameni să le poarte greșit sau deloc. Există poliție și pe stradă prin orașe, iar polițiștii îți atrăgeau atenția (foarte politicos) dacă nu porți masca. Nu am văzut pe nimeni să comenteze ca la noi că nu vreau, nu am chef să o port. O purtau și mulți copii. Oamenii se mai îmbulzeau când stăteau la coadă undeva, deși pe jos erau semne de distanțare, iar de multe ori exista cineva care îți atrăgea atenția. De exemplu la intrarea în stațiile de autobuz, stătea o persoană care cu asta se ocupa, cu dezinfectarea oamenilor ce intrau în autogară și cu distanțarea. Chiar și la show-ul de seară de la Xcaret, mulți oameni din cadrul spectacolului purtau masca, bineînțeles dacă nu cântau. În multe locuri unde am fost să luăm masa, ți se lua temperatura și trebuia să îți completezi datele într-un registru. În majoritatea locurilor nu prea mai există meniu fizic, ci trebuia să îl accesezi prin cod QR, iar unde mai existau meniuri, le ștergeau pagină cu pagină. Iar cireașa de pe tort erau locurile unde vedeai că se dezinfectează pixurile după ce au fost folosite.

Pe de altă parte cei care nu respectau regulile erau chiar turiștii. După 5 zile în Valladolid și Merida, unde purtasem măști la tot pasul, ne-am trezit în Tulum unde fiecare făcea ce vroia, unde existau petreceri pe plajă, iar aceste lucruri le-am observat mai departe în Playa del Carmen și în Cancun. Din păcate, după ce am plecat din Mexic, s-a și văzut o creștere în numărul de îmbolnăviri cu COVID-19 și cred că acest lucru se datorează în principal turiștilor iresponsabili, ce se duc acolo și se poartă ca și cum nu ar fi pandemie.

Din punctul meu de vedere această țară este peste România la acest capitol. Sunt mult mai bine informați și calmi în legătură cu pandemia.

P.S. Această este o părere personală ,este ceea ce eu am observat în vacanța din Mexic și nu vreau să creez polemici.