Belgia

Orașe istorice, ciocolată delicioasă și bere artizanală fără egal

Belgia – ghid de călătorie

 

Având cea mai mare diversitate de bere artizanală de pe planetă, cu cele mai multe castele pe kilometru pătrat decât orice altă țară din lume și cu cea mai mare populație urbanizată din Europa, Regatul Belgiei este o națiune mică care joacă un rol important în viața europeană și un rol la fel de mare în istoria lumii.

Am plecat să descoperim Belgia în vara lui 2019 și ne-a impresionat combinația extraordinară dintre vechi și nou, de la orașe medievale bine conservate, cu străzi pietruite încărcate de muzee și cu dealuri împădurite și parcuri împrejur, la orașe moderne, ce oferă magazine renumite și galerii pline de farmec, Belgia are de toate. Cu cât explorezi mai adânc, cu atât vei descoperi noi peisaje pitorești care merită atenția ta. Am petrecut 4 zile pline în Belgia, iar itinerarul nostru a arătat în felul următor:

  • o zi în Bruges
  • o zi în Gent
  • o după masă în Anvers
  • o zi în Bruxelles
  • o după masă în Dinant și Namur

A fost un weekend prelungit în vacanța de Sf. Maria, dar ne-a surprins plăcut Belgia și cu siguranță vom reveni, mai ales că vremea nu a ținut cu noi să ajungem și la Marea Nordului.

Când să mergi?

Belgia este o destinație potrivită tot timpul anului, datorită temperaturilor sale moderate. Niciodată nu devine prea cald sau prea frig aici. Primăvara (aprilie-iunie) și toamna (septembrie-octombrie) sunt cele mai bune perioade de vizitat pentru că nu e atât de plin de turiști, sezonul de vârf fiind din iulie până în august.

Cum ajungi în Belgia?

Noi am ales să zburăm pe varianta Cluj-Charleroi cu WizzAir. Prețul a fost de 438lei de persoană dus-întors. Caută aici un zbor.

Cum te deplasezi în Belgia?

Din Bruxelles poți ajunge în orice parte a țării cu mașina în cel mult două ore și cu trenul în două și jumătate, astfel încât Belgia poate fi numită cu adevărat „țara drumurilor scurte”. Sistemul de transport public este extrem de bine organizat, rețeaua extinsă de trenuri fiind completată de o multitudine de servicii de autobuz local. Toate aceste lucruri fac călătoria prin Belgia foarte ușoară și accesibilă.

Din aeroportul Charleroi am luat busul Flibco până în Bruges (5 Euro/persoană). Între diferitele orașe din Belgia am mers cu trenul (găsiți aici site-ul):

Bruges-Gent 6,6 Euro/persoană, Gent-Anvers 9,50 Euro/persoană, Anvers-Bruxelles 7,4 Euro/persoană, Bruxelles-Dinant-Namur 14 Euro/persoană

iar la întoarcere am luat tot busul Flibco din Bruxelles până la aeroportul Charleroi (5 Euro/persoană).

Alte exemple de cheltuieli de transport: 3 Euro călătoria cu busul în Bruges, 2,5 Euro călătoria cu tramvaiul în Bruxelles.

În total pe transportul din interiorul Belgiei am cheltuit 130 Euro ~ 625lei.

Dacă vrei să închiriezi mașina, poți găsi multe oferte pe rentalcars.

O altă modalitate de a vizita obiectivele turistice din diferite orașe din Belgia e de a lua un tur cu barca pe diferite canale. Aceste tururi se găsesc de obicei în Gent și Bruges și costă 7,5-10 Euro de persoană pentru o jumăte de oră.

Cazare

Inevitabil, cazarea la hotel este una dintre cheltuielile majore pe care le vei suporta într-o călătorie în Belgia. Cu cât îți vei dori un grad mai mare de confort, cu atât și prețul cazării va crește. Totul depinde de: câți bani vei dori să aloci pentru cazare, unde se află cazarea față de centrul orașului, dacă îți dorești sau nu baie în cameră, dacă îți dorești sau nu micul dejun, iar prin faptul că orașele nu sunt mari, vei avea surpriza ca și hostelurile să aibă prețuri piperate. O noapte într-o cameră de hostel începe în jur de 20 EUR. Camerele private dintr-o pensiune cu baie proprie încep în jur de  50 EUR pe noapte. Iată unde am stat noi:

Bruges : Hotel Notre Dame   1 noapte cu mic dejun 89 Euro

Gent: Hotel Ibis Dampoort  1 noapte cu mic dejun  81 Euro
Bruxelles: Hotel Prestige  2 nopti cu mic dejun 128 Euro
Total cazări:  298 Euro ~ 1430lei  4 nopți

De cât timp ai nevoie să vizitezi Belgia?

Belgia este o țară relativ mică, dar totuși destul de diversă. De recomandat este să îți aloci o săptămână să explorezi această țară, însă mulți turiști aleg să meargă doar 3-4 zile în Belgia și se concentrează asupra faimoaselor orașe Bruxelles, Bruges și Gent.

Poți vedea o mare parte din Belgia în 4 zile, dar nu chiar totul. Vei primi astfel doar o mică mostră din ceea ce înseamnă Belgia cu adevărat. Ce ajută foarte mult, e distanța relativ scurtă între diferitele orașe importante și depinde mult de cât te țin picioarele.

Dacă ar fi să alegem doar 3 orașe, topul nostru arată așa: Bruges, Gent și Dinant.

Ce am mâncat și băut în Belgia?

Situată între Germania, Luxemburg, Franța și Olanda, Belgia este locul unde vei întâlni unele dintre cele mai bune preparate din Europa, inclusiv cea mai bună bere, cele mai cremoase bomboane de ciocolată și cei mai gustoși cartofi prăjiți. Cartofii prăjiți sunt o invenție belgiană și nu franceză și chiar dacă nu au nici o dovadă reală, ei fac cei mai buni prăjiți din lume. Secretul este prăjirea dublă, asigurând un gust moale la interior și crocant la exterior.

Midiile cu cartofi prăjiți sunt una dintre mâncărurile tradiționale pentru că midiile găsite în Marea Nordului sunt mai cărnoase decât cele din Franța. Acestea sunt gătite fie în vin alb și bulion vegetal clasic, fie în bere tradițională belgiană și se servesc în mod tradițional cu cartofi prăjiți.

Tocănița de vită este o altă mâncare tradițională și una din cele care ne-a plăcut foarte mult. Această mâncare tipic belgiană este preparată din carne de vită amestecată încet în bere belgiană până când se obține o tocăniță ce ți se topește în gură. Sosul este îngroșat cu pâine în muștar, un pic de ceapă și ceva condimente. Unii bucătari adaugă alte ingrediente precum ciupercile sau usturoiul, dar rețeta tradițională se concentrează asupra berii belgiene și a cărnii de vită. Este o mâncare foarte gustoasă și sățioasă, iar împreună cu cartofii prăjiți devine o masă grozavă, mai ales după o zi de vizitat diferite obiective turistice.

Toată lumea știe că cartofii prăjiți merg mână în mână cu burgerii, așa că am încercat din plin și varianta asta, gătită tot cu carne de vită. Ne-a plăcut varianta belgiană, dar credem că tot carnea de vită gătită în sos de bere a făcut diferența.

Dintre deserturi, gofrele (vafele) sunt mâncarea locală din Belgia. Se servesc cu ciocolată, frișcă, miere și/sau diverse fructe răzuite.  Gofrele se mănâncă peste tot în lume, dar unul dintre cele mai importante tipuri de gofre este cunoscut sub numele de gofre belgiene sau gofre de Bruxelles, care au fost inventate de fapt în Gent în 1839. Au devenit renumite la nivel mondial atunci când Maurice Vermersch și-a vândut gofrele din Bruxelles în America sub numele de „Waffles Bel-Gem” în 1964 și astfel, s-a născut gofra americană belgiană.

Cuvântul “waffle”(=gofra) este derivat din cuvântul olandez wafel, sau wafele, dar a fost auzit pentru prima dată sub denumirea franceză walfre, încă din 1185, însemnând fagure sau tort/prăjitură. Există două tipuri principale de gofre – varianta Liège mai obișnuită, dulce, caramelizată și cu colțurile pătrate și gofre de Bruxelles, o varianta mai mare, mai pufoasă și care are nevoie de un topping pentru a da un plus de aromă. Oricum ar fi, măcar o variantă trebuie să o încerci!

Vorbind despre dulciuri, ciocolata belgiană nu poate fi niciodată lăsată pe dinafară. Fiind produsă încă din secolul al XVIII-lea, este o parte majoră a economiei și bucătăriei belgiene. De atunci, bucătăria belgiană a evoluat pentru a se potrivi cu ciocolata în multe dintre deserturile sale. În medie, fiecare belgian mănâncă anual 12,5 kg de produse din ciocolată belgiană, iar bomboanele de ciocolată sunt cadoul favorit atunci belgienii își când vizitează prietenii. Dintre marii producători de bomboane de ciocolată, cei mai populari sunt Neuhaus, Godiva și Leonidas și au magazine în toate orașele și orașele principale. La mare căutare sunt și mixurile de ciocolată cu nuga sau cu marzipan.

Nici o călătorie în Belgia nu ar fi completă fără să încerci berea de aici, care este întotdeauna bună, aproape întotdeauna la un preț rezonabil și vine într-o varietate uimitoare. Belgienii se mândresc cu faptul că berea lor e cea mai bună din lume, în realitate depinde de gusturi. În Belgia există un bar la aproape fiecare colț de stradă și majoritatea servesc cel puțin douăzeci de tipuri de bere; în unele locuri chiar sute. Aproape fiecare bere are propriul său pahar, cu formă unică iar berea este servită doar în pahare. Se spune că folosirea paharului corect îmbunătățește aroma berii. De asemenea, majoritatea berilor vin îmbuteliate în sticle, tot pe considerentul acesta al aromei.

Pentru ce mai e cunoscută Belgia?

Ștrumfii

Celebri ștrumfii au fost creați de către desenatorul belgian, Peyo, căruia i-a venit ideea ștrumfilor în timpul unei mese avute cu un amic. Ștrumfii este o serie populară de benzi desenate, ce s-a transormat mai apoi în desene animate, despre niște creaturi albastre imaginare ce trăiau într-un sat de ciuperci din mijlocul unei păduri vaste. Războiul lingvistic dintre francezii și olandezii rezidenți din Belgia a fost inspirația pentru povestea lui Smurf numită inițial Schtroumpf Vert et Vert Schtroumpf (“Smurf Versus Smurf”), iar azi într-o țară încă divizată din punct de vedere lingvistic, Ștrumfii au devenit un simbol unificator alături de ciocolată și bere.

Dantelă

Artă fabricării dantelei a apărut cu mult timp în urmă, iar locul de naștere al dantelei este în general recunoscut a fi Italia dar și unele zone din Belgia. În Flandra, meșteșugul împletirii dantelei nu este doar o meserie, ci o parte a moștenirii culturale a regiunii. Pe vremea Renașterii era considerată culmea rafinamentului vestimentar în întreaga Europa, iar Flandra locul din care proveneau cele mai fine, mai sofisticate și complicate modele de dantele. Astăzi dantelă belgiană este mult mai greu de găsit, fiind foarte scumpă de făcut și nu mai este fabricată din motive comerciale. Centre mari sunt în Bruges, Gent, Bruxelles și Anvers, dar o parte din dantelele ce le veți găsi aici sunt de fapt importate din Asia.

Ce să vizitezi în Belgia?

Belgia este bogată în atracții turistice, în mare parte pentru că aici s-au întâlnit și s-au suprapus două grupuri culturale europene. De aceea, țara este astăzi împărțită în două regiuni distincte și deseori concurente: regiunea de limbă franceză, Valonia și regiunea de limba neerlandeză, Flandra. Limbile oficiale ale țării sunt: neerlandeză, germană și franceză, dar engleza este vorbită de majoritatea locuitorilor săi.

Flandra este plină de muzee și arhitectură medievală, iar peisajul rural este minunat. BrugesAnvers și Gent sunt cele mai cunoscute orașe din regiunea Flandra, fiind niște bijuterii a căror moștenire a fost bine păstrată de-a lungul veacurilor.

Valonia pe de altă parte, urmează un ritm mai lent. Orașele sale principale au o eleganță franceză fermecătoare și sunt puncte ideale de pornire pentru explorarea dealurilor și parcurilor dimprejur. Cele mai cunoscute orașe din Valonia sunt NamurDinant și Liège.

De neratat este și coasta belgiană, ce face eforturi mari de a concura cu stațiunile de pe litoralul din restul Europei, dar din păcate frigul Mării Nordului nu prea o ajută. Litoralul belgian are 65km și este format din 15 stațiuni, fiecare cu caracterul său și atmosfera unică. Dacă ai parte de vreme bună când ajungi în Belgia, merită să te aventurezi și aici.

Bruxelles este un nume sonor când te gândești la Belgia, fiind capitala sa, sediul principal al familiei regale belgiene, sediul NATO și capitala Uniunii Europene. Principalul centru economic și educațional al Belgiei, Bruxelles este la prima vedere un oraș mic pentru o capitală europeană atât de importantă. Cu aproximativ un milion de locuitori și o populație multiculturală, Bruxelles este, probabil, singurul loc din Belgia care merită cu adevărat titlul de oraș în cel mai adevărat sens al cuvântului, restul orașelor în Belgia, fiind de dimensiuni reduse.

Belgia are numeroase orașe încântătoare, fiecare având un farmec aparte, iar frumusețea lor nu este niciun secret, așa că îți recomand să nu le ratezi!

Ce mai avem în plan pentru data viitoare?

Ne-a surprins plăcut Valonia, iar data viitoare cu siguranță Liège va fi pe lista împreună cu o fugă în Luxemburg, iar din Flandra e pe lista Ostend, orașul stațiune de la Marea Nordului. 

Citeste si alte articole interesante: