Continuare de aici.

Ne-am trezit târziu și am căutat să mâncăm ceva undeva aproape. Micul dejun la Calypso a constat din două omlete, o limonadă și o coca cola, pentru care am plătit 190MXN (38RON).

Am hotărât să nu închiriem un golf-cart. Ne doream să explorăm insula, dar cumva nu simțeam că profităm la maxim de golf-cart, dacă îl inchiriam. Ne-am întors la hotel și am rugat-o pe Alejandra să ne cheme un taxi spre vârful nord-estic al insulei, Punta Mosquito. Pe taxi am dat 100MXN (20RON). Lângă hotelul Las Nubes de Holbox vei vedea un semn ce îți spune că este interzis să mergi mai departe cu golf-cartul și deci până acolo am ajuns și noi.

Punta Mosquito face parte din rezervația naturală Yum Balam și se numește așa datorită faptului că în această zonă, în anumite momente sau în sezon, este plin de țânțari, așa că e bine să ai la ține spray de țânțari. Există 38 de kilometri de plajă virgină cu sute de scoici diferite pe malul său, iar apele sale cristaline sunt puțin adânci. Vei fi înconjurat de vegetație și de păsările endemice din regiune. În prima parte a zilei, la reflux, apare un banc de nisip alb, idilic, în mijlocul oceanului, creând o cale perfectă până la punctul îndepărtat al insulei. Dacă ai noroc vei putea întâlni aici păsările flamingo. Localnicii spun că sunt aici pe tot parcursul anului, dar oficial sezonul de flamingo în Holbox este între aprilie și octombrie. Ai de mers cam 1h pe bancul de nisip, prin apă ce îți va ajunge până la glezne sau maxim până la genunchi. Ai grijă dacă mergi după masa la Punta Mosquito, să nu te surprindă fluxul, mai ales dacă ai electronice cu tine.

Noi nu am mers până unde se pot vedea păsările flamingo, preferând să ne bucurăm de loc. Fiind decembrie, multă lume și amiază am zis că șansele noastre să vedem flamingo sunt mici. De acolo ne-am întors pe jos până la hotel, admirând diferite hoteluri și plaje. Din păcate plajele erau pline de alge.

Ajunși înapoi în centrul insulei am luat un taxi din standul lor până la Punta Cocos, adică spre extremitatea vestică a insulei. Taxiul până acolo ne-a costat 200MXN (40RON), cu toate că distanța e cam aceeași până la Punta Cocos ca până la Punta Mosquito.

Punta Cocos este mai căutată decât Punta Mosquito datorită pozelor de pe Instagram, cu hamace în apă și cu debarcaderul ce îl găsești aici, dar și datorită faptului că e unul dintre cele mai populare locuri de a vedea apusul. Totodată Punta Cocos e locul ideal pentru a vedea noaptea bioluminiscența. Din păcate, plaja în ziua vizitei noastre era acoperită de alge, așa că nu am petrecut foarte mult timp aici.

Am hotărât să ne întoarcem tot pe jos și să ne oprim pe drum să vedem apusul.

Pentru cină ne-am oprit la Pinsa, unde două sandwichuri hamburghesa cu cartofi prăjiți, o limonadă și o bere  au fost 430MXN (86RON).

Cele două zile în Holbox au trecut în zbor. Insula mi-a adus un mix de sentimente. E mai scump aici decât pe continent și din poze și ce am mai citit mă așteptăm să fie o stațiune gen Tulum. Dar datorită algelor și a străzilor inundate de apă, la prima vedere m-a dezamăgit. A meritat însă din plin să venim aici, pentru că ne-am simțit liberi de tot și toate și ne-am bucurat de bioluminiscență. Nici nu ne venea să credem că e timpul să ne întoarcem din nou în Cancun dar abia așteptam să ajungem în zona hotelieră.

Așa că vrei o vacanță relaxantă, departe de agitație și aglomerație, pe o insula încă în mare parte sălbatică, nu rata Holbox.