Vacanță de 10 zile în Bulgaria

Bulgaria se află la marginea de est a Europei și este cunoscută ca fiind cea mai veche țară din Europa ce și-a păstrat numele original de când a fost fondată, adică din 681 d.Hr. Țara se remarcă prin varietatea de peisaje: munții săi accidentați și stațiunile relaxante din Marea Neagră, precum și lacurile și izvoarele termale atrag mulți vizitatori. La fel ca alte națiuni din Peninsula Balcanică, Bulgaria e formată dintr-un mix de culturi estice și occidentale, iar amestecul este evident în bucătăria sa, arhitectura și moștenirea sa religioasă.

Nu mă grăbeam să ajung în Bulgaria pentru că mi se părea că nu e o țară ce te poate impresiona, dar și pentru că e situată destul de departe de Cluj-Napoca. Gândul la un drum de 10h cu mașina nu mă ducea în sudul României, ci cu siguranță spre vestul ei. Dar a venit pandemia, iar în vara lui 2020 am avut de ales între Grecia și Bulgaria. A câștigat Bulgaria pentru că nu ne cerea test PCR 🙂 și nu am regretat deloc alegerea. Ba chiar ne-a surprins plăcut și ne-am întoarce. Ce pot spune e că dacă credeam că Marea Neagră e tot Marea Neagră oriunde ai merge, în Bulgaria mie mi s-a părut că marea e mai frumoasă și cred că avem multe de învățat de la vecinii noștri.

Hotelul şi camera

Tocmai ieșiți din izolare, am vrut să mergem undeva unde nu e multă lume. Astfel am ales o stațiune mai mică din Bulgaria și anume Kranevo. Hotelul Magnific tot cam pe același principiu l-am ales: să fie un hotel mai mic, cu servicii bune și să fie situat pe plajă. La cei 800 leva adică aproximativ 2000RON ce i-am plătit pentru 10 nopți de cazare cu mic dejun, nouă ni s-a părut foarte bun raportul calitate-preț. E drept că micul dejun nu era foarte variat, dar am găsit ce să mâncăm în fiecare zi. Ne-a plăcut că s-a făcut curățenie zilnic, că erau respectate măsurile anti-COVID-19 și că am avut o cameră frumoasă de unde am putut privi răsăritul din mare.

Plaja

Alesesem Kranevo din cauza plajei sale după ce am văzut niște poze cu ea și s-a dovedit a fi frumoasă. Plaja din Kranevo are lățimea de aproximativ 100 de metri și de-a lungul coastei se întinde pe o distanță de 6 km. Plaja a fost curată, iar şezlongurile erau așezate la o distanță de 2m unul de celălalt. Pentru 2 șezlonguri și 1 umbrelă am plătit 9 leva (23 RON). Doar pe weekend a fost aglomerat, atunci când au apărut și mulți localnici.

Cu toate că răsăritul l-am prins de multe ori din cameră, într-o dimineață am coborât să fim prezenți pe plajă și să ne minunăm de ce frumos poate fi, când răsare soarele din mare.

Mâncarea şi restaurantele

Am fost impresionați ce bine și ieftin am mâncat în Bulgaria, plătind între 40 și 64 leva (100-160RON) pentru o masă la restaurant. Ne-a plăcut la Bistro Bulgarka, la restaurantul Ajax dar și la restaurantul Izvora.

Fructe de mare am mâncat foarte bune la Restaurantul Del Mar, precum și la Ferma De Midii Dalboka. Mai rar poți să plătești 8-10 leva (20-25RON) pentru o porție generoasă de midii! Și să nu mai povestesc despre apusul extraordinar de frumos ce l-am prins la fermă. Ne-a plăcut atât de tare încât am mai venit într-o seară până aici doar de dragul locului.

Iar la Del Mar am mers aproape în fiecare seară, pentru că era aproape de hotelul nostru și ne plăcea că era situat pe plajă. Primisem recomandarea de a mânca acolo chiar de la recepția hotelului nostru și s-a dovedit a fi ceva pe gustul nostru cu un meniu bogat din care aveai întotdeauna ce alege.

Nici cu dulciurile nu ne-am lăsat mai prejos, înghețata și clătitele, fiind preferatele noastre.

Bani în Bulgaria

Nu am schimbat leva înainte să ajungem în Bulgaria, ci am preferat să plătim cu cardul direct unde s-a putut și am mai scos de la bancomat cash când am avut nevoie (1RON = 0,4 BGN leva bulgărești).

Cât am cheltuit în Bulgaria?

Am fost surprinși când am ajuns înapoi acasă pentru că am constatat că am cheltuit în total 977 Euro (4800RON) pentru 10 nopți în Bulgaria. Dacă pe cazare am dat în jur de 400 Euro, pe mâncare am dat 340 Euro, iar pe benzină și taxele de pod 150 Euro. Pentru intrările la diferite obiective am dat aproximativ 30 Euro, iar restul de 57 Euro i-am dat pe diferite cumpărături. Vigneta pentru Bulgaria am luat-o online de aici. Astfel putem spune că Bulgaria este o destinație foarte accesibilă.

Alte recomandări de cazare în zonă

Dacă îți dorești o cazare într-un hotel cu all inclusive îți recomand următoarele:

Effect Algara Beach Club Hotel 4*

După lunile de restricții și șocul de la începutul pandemiei, Bulgaria a venit ca o gură de aer proaspăt atunci când am simțit că mă sufoc de atâtea știri negative. Eram foarte supărată și dezamăgită că nu am reușit să revin în Cuba în aprilie 2020 așa cum plănuisem, iar Kranevo cu Marea Neagră mi-au dat din nou speranța că vor veni vremuri mai bune. Drept urmare, m-am întors acasă și am reînceput să visez la Marea Caraibilor și nu m-am lăsat până nu am ajuns în Mexic în 2020, fiind singura variantă accesibilă în pandemie în acea direcție. De aceea pot spune că până la urmă 2020 nu a fost atât de rău pe cât preconizam. Bulgaria, mulțumesc pentru un concediu frumos. до скоро!

Citește și alte articole interesante: