Daca ajungi prin Medellin si ai apucat deja sa vezi si sa explorezi orasul, merita sa te abati si cateva ore mai spre est pentru a vizita si micul oras Guatape si imprejurimile lui. Aici vei regasi traiul relaxat al vietii din afara marilor orase.

Noi am mers in aceasta excursie cu cei de la Guatape Tour, o agentie locala din Medellin. Am ales sa mergem cu un grup organizat de data asta, deoarece timpul pe care il aveam la dispozitie era limitat la doar o zi. Desi de obicei ne place sa mergem cam pe oriunde pe cont propriu, excursiile organizate pot fi varianta mai buna cand vrei sa vezi/faci mai multe intr-un timp scurt. Pe cei de la Guatape Tour i-am gasit prin intermediul unei prietene care fusese cu ei si ni i-a recomandat. I-am contactat pe Whatsapp si au fost foarte prompti in a ne raspunde. Tururile sunt disponibile atat in engleza, cat si in spaniola (daca vrei sa o exersezi putin :D)

De ce sa mergi si ce e de vazut aici?

Am pornit asadar la ora 8 dimineata din fata parcului Poblado din Medellin (sunt 2 puncte de plecare din oras, acesta si cel de la stadion). Drumul serpuieste printre dealuri si asezari rurale, totul de un verde foarte crud. In apropiere de Guatape se afla o alta atractie foarte vizitata, Piedra del Penol, unde facem si prima oprire dupa vreo 2 ore mers cu autobuzul.

Dupa cum ii spune si numele, e o stanca (“piatra”) de granit cu o inaltime de aprox. 200m care domina peisajul din jur.

Rasarita parca din pamant, ofera o priveliste spectaculoasa odata ce ai ajuns in varful ei. Pentru ca da, se poate urca pe ea (si musai sa o faci daca tot ai venit pana aici), odata ce ai trecut de cele 720 de trepte 😀 urcusul poate fi mai dificil in functie de nivelul de antrenament al fiecaruia. Noua ni s-a parut chiar acceptabil. Timpul alocat vizitarii daca esti cu grup, e in jur de 1 ora si jumatate, suficent pentru ca oricine sa poata merge in ritmul lui.

Sunt zone amenajate la diferite nivele, unde poti lua cate o pauza si admira peisajul din jur. Si ce peisaj! Cat vezi cu ochii, munti si lacuri, care se pierd in ceata si nori, apoi rasar din nou. Parca aduce cu Elvetia sau tarile nordice. Odata ajuns in varf, ai o panorama de 360 ̊ asupra intregii zone. Te vei felicita ca ai urcat pana aici 😉 Daca te tine stomacul si buzunarul, poti inchiria chiar si un elicopter pentru a-ti bucura privirea din aer.

Aceste lacuri nu sunt naturale, ci fac parte dintr-un sistem hidrografic de acumulare, care a rezultat in urma inundarii zonei, odata cu constructia unei hidrocentrale in anul 1978, care produce ca. 30% din energia electrica a Columbiei. Oamenii care locuiau aici au fost stramutati in orasul ce se numeste acum Nuevo Penol (Noul Penol), aflat in apropiere.

Dupa reintregirea grupului ne-am continuat drumul pana in Guatape, unde am luat intai pranzul, apoi ne-am urcat in barci; urma sa dam o tura pe lacurile pe care le vazusem mai inainte de sus. Pe micile insule s-au construit de-a lungul timpului case de vacanta ce pot fi inchiriate.

Ascunsa printre aceste insulite se afla si celebra vila “La Manuela” al lui Pablo Escobar. Aceasta a fost abandonata in 1993 iar de curand se afla in proprietatea statului columbian. Acum nu se mai poate vedea decat de pe lac, accesul fiind interzis. Noi nu am ajuns sa o vedem, insa se pot rezerva tururi cu barca ce includ si o trecere pe langa vila.

Dupa ce am revenit la mal, am pornit in explorarea orasului Guatape. Primul lucru ce iti sare in ochi e paleta foarte diversa de culori a caselor si o caracteristica distincta, ce transforma fiecare cladire intr-un unicat. Acestea au pictate in partea de jos diverse imagini, de la animale, flori, pasari, pana la unele mai elaborate care reprezinta functiunea cladirii (produse de patiserie pentru brutarii, masini de cusut pentru croitorii etc.) sau istoria familiei care locuieste aici (instrumente muzicale pentru o familie de muzicieni). Aceste picturi se numesc “zocalos” si sunt tipice orasului Guatape.

Desi orasul in sine e foarte mic, era ticsit de turisti. Probabil toata lumea a profitat de vremea buna din acea zi si s-a mobilizat catre Guatape. Cu greu am reusit sa facem cateva poze mai degajate de lume 😊)

Am avut si timp liber la dispozitie pentru a explora singuri stradutele pietruite foarte pitoresti si multitudinea de magazine cu suveniruri, totul intr-o atmosfera foarte animata.

Costuri:

Tur de o zi in Guatape: 94.000 COP / persoana (21 Euro) – include transport, pranz, tururile orasului Guatape si cu barca. Nu include taxa de vizitare a stancii Penol.
Desi poate parea ciudat, stanca in sine si terenul din jur sunt proprietate privata, taxa de intrare este de  20.000 COP / persoana (ca. 4.5 Euro)

In Guatape se poate ajunge si pe cont propriu, cu autobuzul. Acesta se ia din Terminal Norte, autogara care deserveste orasul Medellin. Un bilet costa 16.000 COP (ca. 3 Euro) pe sens. Daca vrei sa cobori pentru a vizita intai stanca Penol, trebuie sa ii spui soferului sa opreasca acolo. Statia din Guatape se afla cam la 10 min. distanta. Intre Piedra del Penol si Guatape te poti deplasa cu un tuk-tuk sau pe jos, daca ai timp pentru asta (cam 1 ora de mers). Un drum cu tuk-tuk costa ca. 10.000 COP / persoana, sau mai putin daca sunt mai multe persoane.

Citește și alte articole interesante: