Columbia

Ghid de vacanță 11 zile pe cont propriu

Columbia – Shakira, cafea și smaralde

Columbia este cel mai bine păstrat secret al Americii de Sud. Dacă în anii 80’-90’ era o țara sfâșiată de războiul împotriva drogurilor, cunoscută în întreaga lume ca cel mai periculos de pe pământ, astăzi Columbia se luptă cu această amintire, încercând din toate puterile să devină în loc mai bun, mai sigur. Da, Columbia a avut o istorie complicată legată de fabricarea și comerțul de droguri, dar columbianul de rând, pur și simplu nu consumă droguri și chiar nu vrea să vorbească despre această asociere a țării sale cu consumul de droguri sau cu Pablo Escobar. Este un pic ca și cum ai face glume naziste cu un german sau ai întreba un chinez dacă mănâncă pisică sau câine. Mai bine evită să aduci vorba despre așa ceva.

Pe locul doi, Columbia este cunoscută pentru cafea. Cea mai bună cafea (cafeaua arabica) trebuie cultivată la altitudine și între cele două tropice, ideal cu unul sau două anotimpuri umede și sol vulcanic. Columbia se potrivește perfect acestor criterii, iar cafeaua sa este considerată printre cele mai bune din lume, o sursă de mândrie națională. Cultivarea cafelei este, de asemenea, cea mai mare sursă de locuri de muncă rurale din țară. Și dacă în trecut majoritatea cafelei bune se exporta, acum vei găsi și aici multe cafenele care te cuceresc cu mirosul si aroma extraordinară a cafelei de calitate.

Pentru ce ar trebui să fie cunoscută Columbia de fapt? Pentru smaralde! Depozitele de smarald columbian sunt singurele din lume găsite pe roci sedimentare, în comparație cu alte depozite găsite pe roci magmatice, ceea ce face ca smaraldele columbiene să fie cele mai pure din lume, iar Columbia este cunoscută că produce 70-90% din smaraldele de pe piața globală. Apoi, nu multă lume știe asta, dar Columbia se mândrește că este a doua țară cu cea mai mare diversitate biologică din lume, după Brazilia. La nivel mondial, se află pe primul loc la diversitatea speciilor de păsări și orhidee și pe locul al doilea la plante, fluturi, pești de apă dulce și amfibieni. De la pădurile tropicale, cum ar fi pădurea amazoniană până la diverse ecosisteme, munți, mări și plaje minunate, Columbia este o țară uimitoare de o frumusețe naturală, iar moștenirea bogată cultural, unde artă, muzică și teatrul se amestecă, o fac și mai atractivă din toate punctele de vedere. Până la urmă, nu degeaba e Shakira este cea mai bine vândută artistă columbiană din toate timpurile, iar mândria columbienilor pentru Shakira este destul de evidentă cu monumentul Shakira din orașul ei natal, Barranquilla. La toate acestea se adaugă oamenii prietenoși, ce vor intra în vorbă ușor cu tine, chiar și pentru a-ți ura “bun venit” în țara lor.

Și cum am ajuns totuși să mă gândesc la Columbia? Cumva tot aventura mea în Cuba avea să fie principala vinovată, când am împărțit un taxi colectivo cu doi columbieni în drum spre Varadero. Nu știam că cei doi turiști sunt din Columbia, iar prima mea reacție când am aflat, a fost să mă îngrozesc, tocmai din cauza stereotipului și imaginii atât de negative ce o avea Columbia. Oamenii s-au dovedit a fi niște turiști ca oricare alții și au încercat să îmi povestească câte ceva despre țara lor și despre cum aceasta încearcă să se schimbe. Nici nu îmi trecea atunci prin minte, că după 3 ani le voi vizita țara. Ah, cât de mult te pot schimba călătoriile!

Trebuia de fapt să plec spre Asia în 2021 și să îi dau o șansă acestui continent pe care îl tot amân în detrimentul Americii Latine, dar pentru că pandemia nu pare să se apropie de final, Asia a hotărât să mai rămână închisă pentru turiști. Mi-am îndreptat astfel din nou atenția asupra Vestului, iar după videoclipurile lui Ion și Andrea de la HaiHui in doi, am zis că mi-aș dori să vizitez Columbia. Nu a fost o decizie bătută în cuie, dar au apărut și biletele de avion sub 500€ de la AirFrance și astfel decizia a fost luată. Eram 5 nebuni: eu, Gabi, Oana, Adi și Bogdan. Coincidența a fost că Vero trebuia să plece în octombrie în Columbia alături de o altă prietenă, dar cumva planurile i s-a schimbat și a hotărât să își schimbe biletele ca să vină cu noi la sfârșit de noiembrie în Columbia. Și astfel am ajuns să fim 6.

Așa că iată excursia noastră:

Circuitul nostru a fost împărțit în felul următor:

Plecare din Cluj spre Bogota via Milano și Paris

2 zile în Bogota – capitala Columbiei

2 zile în zona cafelei – Termales Santa Rosa del Cabal, Salento și Valea CocoraTur plantație de cafea în Columbia

2 zile in Medellin și Guatape

1 zi în Parcul Tayrona

1 zi în Cartagena

3 zile în Insula San Andres

Accesează fiecare zi pentru a descoperi ce am făcut acolo.

Poate te ajută și harta mea:

Columbia devine rapid o destinație preferată pentru cei ce călătoresc în America de Sud. Mulți oameni aleg să facă tururi și vacanțe în Columbia, deoarece există o varietate atât de mare de lucruri interesante de făcut și lucruri frumoase de văzut. Noi nu am apucat să vedem numai o mică părticică din această țară, dar cu siguranță vom reveni. Tu ce mai aștepți?

Citește și alte articole interesante :