Tulum este un oraș mic din statul Quintana Roo din Peninsula Yucatan din Mexic, situat la aproximativ 2 ore la sud de Aeroportul Cancun. Poate fi o destinație pentru călătorii de lux, cupluri, călători solo, backpackeri și chiar uneori pentru familii (deși multe hoteluri sunt destinate exclusiv adulților). Tulum este diferit de alte destinații de plajă: un loc magic situat printre ape superbe albastre și jungla din Yucatan. Dacă în anii ’90 era o destinație hippie, atrăgătoare pentru backpackeri, în ziua de azi este o destinație mult mai scumpă, cu hoteluri de lux fanteziste sau rustice, multe ecologice chiar, un loc de întâlnire pentru mulți practicanți de yoga, dar și pentru petrecăreți, iar cireașa de pe tort e că în ultimul an datorită pandemiei, Tulum a devenit hub-ul nomazilor digitali, mulți venind aici pentru că Bali era închis. Plimbările cu bicicleta prin junglă sunt o modalitate destul de obișnuită și populară de a explora nenumăratele sale minuni. Nici nu e de mirare că Tulum a fost numit Pueblo Magico.

Pueblos Magicos (CLICK pt. Info)

În 2001, secretarul mexican pentru turism (SECTUR) a creat o inițiativă numită „Pueblo Mágico / Oras Magic”. Acest program urmărește să evidențieze orașele din întreaga țară care oferă o experiență unică și „magică – datorită frumuseții lor naturale, bogăției culturale, tradițiilor, folclorului, relevanței istorice, bucătăriei, artelor și meșteșugurilor și ospitalității”.

Noi am vizitat 4 astfel de orase: Isla Mujeres, Tulum, Izamal și Valladolid.

După cinci zile minunate și încărcate a venit timpul să părăsim statul Yucatan și să ne întoarcem în Quintana Roo. Astfel ne-am îmbarcat din nou în autobuzul ADO cu direcția Tulum. Prețul unui bilet a fost 422MXN(82RON), iar călătoria a durat cam 4h. Am plecat aproape la ora 11 din Merida și am ajuns la ora 16 în Tulum, datorită diferenței de fus orar dintre cele două state. Tot drumul a plouat torențial și vremea nu se arăta deloc prietenoasă.

Notă: Ia în considerare diferența de fus orar între statul Quintana Roo și Yucatan.  Quintana Roo (Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Coba) = +1h față de Yucatan (Merida, Valladolid, Campeche). Astfel când am ajuns în Tulum am pierdut 1h.

Ajunși în autogara ADO din downtown Tulum am luat-o pe jos jos spre cazarea noastră: Casa Abanico. Acolo ne-a întâmpinat proprietara, Aurora, care ne-a arătat camera noastră și ne-a făcut un scurt tur al proprietății lor. Mi-a dat și o grămadă de idei de excursii și am mai întrebat-o câteva lucruri legate de transportul spre locurile unde îmi doream să ajung. Casa Abanico m-a cucerit grădina sa verde plină de plante, dar și cu camerele frumos decorate. Mai multe despre cazare aici.

Tulum este de fapt împărțit în două părți: orașul original – Tulum Downtown sau Pueblo și partea de plajă – Zona Hotelera/Zona Hotelieră. S-ar putea să auzi că localnicii se referă la downtown ca pueblo și la plajă ca playa. Într-un fel seamănă cu Cancunul la partea asta. Zona hotelieră este de fapt zona la care te gândești când vezi poze din Tulum: hoteluri eco de lux, locuri foto populare pe Instagram, restaurante ce servesc mâncăruri bio, cluburi private pe plajă cu petreceri demențiale și plaje fenomenale. Partea proastă e că există un singur drum și e foarte aglomerat de mașini, iar parcarea e un coșmar. Pe de altă parte Tulum Pueblo este locul unde stau mexicanii, deci are un aer mai local, dar există și aici câteva locuri turistice. Totul în Tulum Downtown este mult mai ieftin: de la cazare, la restaurante și mâncare, până la shopping. De asemenea de aici poți face mult mai ușor o grămadă de excursii prin împrejurimi.

După ce ne-am cazat am sperat să putem merge până la plajă, dar vremea iar nu ținea cu noi și norii se pregăteau din nou de ploaie. Am mers să mai scoatem ceva bani de la bancomatul HSBC (acesta a fost și cel care ne-a taxat cel mai mult, adică un comision 69,6MXN/13,5RON). Ni se făcuse și foame așa că am hotărât să mergem aproape de cazarea noastră să mâncăm ceva. Localul ales a fost Burrito Amor, unde bineînțeles am mâncat niște burrito. Două burrito, o bere și un cocktail cu nucă de cocos au fost 420MXN (84RON). Cele mai bune burrito-uri aici le-am mâncat, iar sosurile ce le însoțesc sunt de asemenea delicioase.

Ne-am bucurat că am reîntregit trupa și eram din nou șase, așa că am început să facem planurile pentru zilele următoare. Eu îmi doream să plec a doua zi la Laguna Bacalar, dar cum era departe și cum vremea nu se arăta deloc bună în ziua următoare, am hotărât să schimbăm planul și să ne alăturăm celorlalți să vizităm Zona Arheologică din Tulum și apoi să mergem la plajă. Sincer nu credeam că vom merge la plajă a două zi la cum arăta prognoza meteo.

Am mai apucat apoi să mai explorăm downtownul, să intrăm în câte un magazin, dar pe măsură ce s-a întunecat a început iar să picure, așa că ne-am retras la cazare și am hotărât să ne vedem în ziua următoare dis de dimineață tot la Burrito Amor și să plecăm în explorare.

Noaptea a plouat torențial și m-am trezit îngrijorată de cum se auzea, gândidu-mă că ne ia apa cu tot cu casă (sincer nu știu cum e când au furtuni și uragane, dar nici nu vreau să aflu) și cumva am adormit din nou până spre dimineață. Continuarea aici.