Pentru marea majoritate a mexicanilor de toate nivelurile economice, bucătăria variază foarte mult în funcție de regiune, dar depinde în mare măsură de câteva elemente de bază: porumb, fasole – care oferă o sursă excelentă de proteine – și dovlecei. Orezul este o altă mâncarea de bază care se servește de obicei cot la cot cu fasolea. În plus, mexicanii au tendința de a face uz de avocado (adesea sub formă de guacamole), ardei iute, roșii, papaya, cartofi, linte, pătlagină și vanilie (o aromă de origine precolumbiană). Ardeii iuți (adesea serviți într-un sos roșu sau verde) și sarea sunt condimentele cele mai comune. Tortilele de porumb sunt adesea servite pe o farfurie alături de felurile principale, iar mirosul de porumb prăjit sau ars îl vei simți des pe stradă.

Băuturile de bază pentru a însoți mâncarea sunt apa sau berea. Ai grijă ca apa să fie întotdeauna îmbuteliată! Berea mexicană (cerveza) este în cea mai mare parte ușoară ca aromă și tărie (denumită cerveza clara). Sol, Tecate și Dos Equis sunt mărci tipice; dacă dorești ceva mai aromat, încerca Modelo, Bohemia, Corona sau o bere neagră (oscura), dintre care cele mai bune sunt Negra Modelo, Indio și Bohemia Obscura. Când zici Mexic te gândești automat la tequila și nu există o altă băutură să reprezinte mai bine Mexicul. Tequila stă și la baza multor cocktailuri printre care cea mai cunoscută e margarita. Cocktailurile costă în jur de 23-90MXN, dar dacă vei merge în barurile turistice vei plăti 150MXN. În ceea ce privește băuturile non-alcoolice, aguas frescas este una dintre cele mai populare tipuri de băuturi răcoritoare. Fabricate din fructe, semințe, cereale și apă, aceste băuturi sunt disponibile la aproape fiecare colț de stradă. Și sucurile ieftine, proaspăt stoarse din fiecare fruct pe care îl poți numi, sunt una dintre cele mai mari plăceri ale Mexicului. Iubitorii cafelei vor fi și ei fericiți pentru că Mexicul este unul dintre cei mai mari producători de cafea din lume și, prin urmare, are o cafea arabică excelentă.

Pe unde am mâncat și băut în Mexic și ce anume?

Am ajuns după masa târziu în downtown Cancun, iar după ce ne-am cazat la Hotel Gamma Cancun Centro, am plecat spre Parque de las Palapas (Parcul Palapas), principalul parc din centrul orașului Cancun. Acesta e un loc popular printre localnici și un bun start pentru a încerca mâncarea din Mexic la prețuri bune. Un burrito și o quesadilla de la Antojitos Yucatecos au fost 100MXN (20RON).

Nu puteam să mergem la somn fără să încercăm și niște cocktailuri așa că ne-am oprit la El Poblano unde am băut 2 margarita (era oferta 1+1 gratis) și o cuba libre, plătind 115MXN (23RON). La El Poblano am și mâncat în seara următoare 2 tortas, 2 margarita, o cuba libre și o cola: 270MXN (54RON).

A doua zi am servit micul dejun la El Sazon de Acapulco sau La Lupita de Acapulco și a constat din două omlete cu șuncă, o cola și o limonadă de pepene. Nota de plată a fost 70MXN (14RON).

Pe Isla Mujeres am mâncat faimoșii churros, ademeniți fiind de mirosul de aluat de gogoși prăjit în ulei. Churrosul este lung și subțire și uneori este umplut cu cajeta (lapte condensat caramelizat) sau poate fi scufundat în ciocolată topită. Noi am mâncat varianta simplă cu zahăr deasupra. O porție 50MXN (10RON).

Tot pe Isla Mujeres am plătit de exemplu cele mai scumpe 2 cocktailuri la Acantilado, unde pentru o margarita și o cuba libre am dat 300MXN (60RON). Ne prinsese ploaia la Punta Sur, iar restaurantul are o vedere frumoasă, așa că am comandat cocktailurile fără să consultăm meniul. Pe de altă parte ele au fost super mari, iar barmanul nu s-a zgârcit la cantitatea de alcool din ele.

În Valladolid am luat masa la La Palapita de los Tamales și am mâncat specialitatea casei și totodată o specialitate mexicană: tamales. Servite dulci sau sărate, tamales sunt de obicei făcute din aluat pe bază de porumb care este învelit într-o frunză și gătită în abur. Tamales sunt umplute cu carne de porc sau pui gătit în salsa roșie sau verde, iar varianta ce am mâncat-o noi avea și un ou, pe lângă diferite legume. Tot aici am încercat și chaya, o băutură tradițională din Yucatan, chaya fiind o plantă care are mari proprietăți medicinale și terapeutice și care se găsește în această regiune. 2 porții de tamales (90MXN), o bere (20MXN) și o cupă de chaya (60MXN) au fost 170MXN (34RON).

Tot în Valladolid am mai mâncat în centru la Las Campanas, un restaurant turistic, deci cu prețuri mai mari. Restaurantul e frumos decorat și plin de lume, în schimb servirea lasă de dorit, lucru care ne-a făcut să nu lăsăm prea mult bacșiș. Chelnerul a venit și ne-a atras atenția că trebuie să îi lăsăm mai mult de 10% peste nota de plată. (Mda, în Mexic aici a fost prima oară când ne-am confruntat cu chelnerii, dar nu ultima. Dacă nu le convine bacșișul, te vei trezi că vin să îți ceară cu nesimțire să lași mai mult. Depinde de fiecare cât de mult vrea să se certe cu ei).

Aici am încercat o altă mâncare tradițională: cochinita pibil, adică porc marinat într-un recado (sos) făcut din usturoi, ardei iute, piper negru, chimen, scorțișoară, oregano și oțet, apoi înfășurat în frunze de pătlagină, făcut pe grătar. La capitolul băutură am cerut o sangria cu gândul la cea din Spania, dar în Mexic sangria nu arată și nici nu are gustul din Spania. Iar ca desert am încercat flan napolitano, ce seamănă cu crema de zahăr ars. O porție de cochinita pibil, o porție de pui la grătar cu salată și orez, o porție de cartofi prăjiți, două cuba libre, o sangria, o cola și desertul au fost 410MXN (82RON).

Dacă e să recomand un loc unde să mănânci în Valladolid, gândul mă duce la El Bazar Municipal, care e de fapt o zonă de restaurante de tip cantină, în aer liber. Noi am ales să mâncăm de la Zaci-hual un platou de mâncăruri tradiționale din regiunea Yucatan și a fost super bun. Platoul și două cola au fost 140MXN (28RON).

Ajunși în Merida am mâncat prima oară la El Trapiche, unde o porție de friptură de vită cu orez, fasole și salată, o porție de trapiche especial (vită cu ceapă, ciuperci și brânză servite pe tortilla din făină), o bere Tecate, o pina colada și un suc verde cu chaya au fost 360MXN (72RON).

Toate serile din Merida ni le-am petrecut la La Negrita Cantina, pentru atmosfera faină, mâncarea și băutura bună și pentru că era aproape de hotelul nostru. Recomandarea pentru Negrita o primisem de la recepția hotelului. Aici am plătit între 280MXN (56RON) și 500MXN (100RON) în funcție de câtă băutură am consumat. Cocktailurile de aici sunt super bune și ai opțiunea să îți iei cuba libre/margarita/pina colada la borcan de 400ml, prețul fiind 100MXN (20RON). De mâncare am luat tacos sau nachos ce le-am împărțit cu prietenii noștri (între 75MXN și 150MXN). A fost localul nostru preferat din întreaga excursie și ți-l recomand cu drag. Înainte de pandemie se și dansa aici.

Tot în Merida am mai mâncat în centru la Las Vigas, unde o porție de nachos cu carne de vită, o porție de paste alfredo cu creveți, o margarita, o pina colada și o bere au fost 305MXN (61RON). Mâncarea e foarte bună aici așa că îți recomand acest restaurant-bar.

În ziua când am fost în excursie la Uxmal, ne-am oprit să mâncăm Ppapp Hol Chac de Uxmal, un loc recomandat de domnul Dumitru Raiescu. Aici am mâncat sopa de lima (supă de lime în stil Yucatan) făcută din curcan sau pui mărunțit cu lime (lămâile acelea mici și verzi) și acoperită cu fâșii de tortilla. Două supe, o bere și două cola au fost 250MXN (50RON).

În Tulum am fost cazați lângă Burrito Amor așa că acolo am mâncat bineînțeles burrito. Două burrito, o bere și un cocktail cu nuca de cocos au fost 420MXN (84RON). Cele mai bune burrito-uri aici le-am mâncat, iar sosurile ce le însoțesc sunt de asemenea delicioase.

La Playa Paraiso din Tulum, mai exact la El Paraiso Restaurant, am mâncat o quesadilla cu creveți foarte bună și împreună cu 2 coca cola și o apă plată am plătit 330MXN (66RON).

Tot în Tulum am încercat prima dată Cerveceria Chapultepec, un restaurant-bar cunoscut în tot Mexicul, ce se mândrește cu un concept unic de a avea totul (mâncare și băutură) la același preț și anume 23 pesos (4,6RON). Să nu te gândești că porțiile de mâncare sunt mari și să nu te aștepți ca orice să fie la preț 23pesos (de exemplu cuba libre nu a fost), dar pe de altă parte tot ce apare în meniu ca fiind 23 pesos, atâta e. Am mâncat diferite chestii: burrito, tacos, burger și am băut bere și margarita cu mango, iar nota a fost 315MXN (63RON). Recomand aici să încerci neapărat margarita lor cu mango. E delicioasă!

Am ajuns în Tulum și în zona hotelieră, unde totul e mai scump și am hotărât să încercăm conceptul raw vegan la Raw Love. Ascuns între junglă și plajă, acest loc sănătos din Tulum face parte din Hotelul Ahau Tulum, unde se află și celebra sculptură ” Ven a La luz”. 2 boluri de fructe, 3 frappachino, o cafea organică și brownies au fost 915MXN (183RON). Băieții nu au fost încântați de acest loc, dar nouă fetelor ne-a plăcut foarte tare, iar bolurile cu fructe au fost un deliciu. Dacă ești fan raw vegan (și nu numai) trebuie să încerci ceva de aici.

Ca să îi împăcăm pe băieți, în acea după masă i-am dus la Mateo’s Mexican Grill unde am mâncat câte un tex mex burger (270MXN/52RON), am băut bere și cola, iar noi doi am plătit 650MXN (130RON).

În Playa del Carmen am mâncat tacos dorados și o ceafă de porc cu orez și salată, am băut o cola și un suc de pepene la Los Portales del Mercado, unde am plătit 175MXN (35RON). Serile din Playa del Carmen ni le-am petrecut la Cerveceria Chapultepec unde am plătit între 170-300MXN (34-60RON).

În Akumal, după snorkeling, vremea nu a ținut cu noi și ne-am refugiat de ploaie la restaurantul Lol-Ha unde pentru 2 cheeseburgeri și 2 coca cola am plătit 540MXN (108RON).

Ajunși apoi în Holbox am mâncat celebra pizza cu homar la Roots, iar pentru o pizza cu homar (600MXN), o pizza mexicană (215MXN), 1 jamaizcal, 2 beri și o coca cola am plătit 1015MXN (203RON).

Ajunși apoi în Holbox am mâncat celebra pizza cu homar la Roots, iar pentru o pizza cu homar (600MXN), o pizza mexicană (215MXN), 1 jamaizcal, 2 beri și o coca cola am plătit 1015MXN (203RON).

Ultima seară am petrecut-o la Mextreme în Cancun unde am mâncat un guacamole especial, piept de pui la grătar cu salată și cartofi prăjiți și am băut 2 beri și o margarita, iar ca desert am mâncat prăjitură Tres Leches. Nota a fost 606MXN (121RON). Din partea casei am primit și o tequila.

În cele mai multe locuri am primit din partea casei nachos cu diferite sosuri, mai mult sau mai puțin picante.

Dintre deserturile care le-am mâncat cam peste tot au fost marquesitas, o clătita crocantă umplută în mod tradițional cu brânză și o umplutură dulce la alegere. Preț 40-50MXN (8-10RON).

La prețurile de mai sus ia în considerare și un bacșiș de 10-15%.

Pentru mâncare și băutură din Mexic am cheltuit în jur de 2200RON (2 persoane), dar după cum poți observa, de cele mai multe ori am mâncat la restaurante mai puțin turistice, în schimb am încercat să mâncăm de toate și să experimentăm cât de mult bucătăria mexicană. Bucătăria mexicană ocupă locul doi, în clasamentul celor mai variate bucătării ale lumii, după cea chineză, iar începând din anul 2010, bucătăria mexicană face parte din patrimoniul UNESCO. Cele mai reprezentative bucătării regionale sunt cele din Yucatan, Veracruz și Oaxaca. Așa că dacă ajungi oriunde în Mexic, încearcă diferite mâncăruri, iar papilele tale gustative vor fi în extaz. E locul potrivit pentru gurmanzi 😉

Dacă te ajută, ai mai jos și harta cu diferite locuri unde să mănânci și să bei ceva.

Pont: cu galben sunt locurile cu prețuri mici.