Ajunși în Playa del Carmen nu am avut noroc de vreme bună și nu am reușit să ajungem la plajă. Astfel în următoarea zi am hotărât să plecăm devreme spre Akumal, cunoscut pentru golful său spectaculos și pentru broaștele țestoase verzi. „Satul” turistic Akumal este situat la jumătatea distanței dintre Playa del Carmen și Tulum, pe frumoasa Riviera Maya din Peninsula Yucatan. Inițial aici a fost o plantație de nucă de cocos și a luat ființă ca destinație turistică doar în anii 1950, fiind la început o bază pentru pasionații de scufundări. Akumal este acel loc care, exact atunci când crezi că Riviera Maya nu poate să te mai impresioneze, te lasă cu gura deschisă și în ciuda frumuseții sale, nu este încă foarte cunoscut printre turiști. Vizita se poate face într-o singură zi, problema va fi că îți vei dori să rămâi acolo pentru totdeauna.

De la hotel am mers pe jos cam 15min până la 50 Avenida Norte, mai exact până lângă un McDonald’s, unde se află stația pentru colectivo-urile ce merg înspre Tulum sau Akumal (vezi aici locația). Am plătit 40MXN(8RON) de persoană, iar drumul a durat cam 30min. Șoferul anunță din când în când opririle, dar fii atent să nu ratezi stația.

Plajă Akumal este o plajă publică, deci teoretic nu ar trebui să plătești o taxă de intrare. Cu toate acestea, terenul de lângă plajă este disponibil pentru cumpărare și o mare parte din acesta a fost cumpărat de companii private, inclusiv hoteluri și stațiuni. Există foarte puține pasaje mici care permit accesul publicului la plajă. Cu toate acestea, proprietarii terenurilor care înconjoară plaja au blocat aceste puncte de acces public sau cel puțin le-au făcut foarte greu de localizat, așa că, dacă nu ești localnic, este aproape imposibil să intri pe plajă printr-unul dintre punctele de acces public. Altfel spus, proprietarii terenurilor private vor să te facă să plătești pentru a intra pe plajă. Aceasta este o situație foarte delicată și este o cauză constantă de tensiune în zonă.

Noi am luat-o pe drumul asfaltat, pe unde normal vei merge și cu mașina, în caz că închiriezi una. Nu rata aici o poză cu picturile murale. Pe acel drum am fost întâmpinați de un ghid local, care ne-a și explicat că intrarea în zona de plajă costă 100MXN (20RON), dar vei avea acces la băi, dușuri și dulapuri. Deci oarecum prețul e decent pentru ce oferă. Pe de altă parte, dacă dorești să iei un tur cu snorkeling pentru a vedea brostele țestoase, starurile golfului de altfel, atunci oferta lui era de 400MXN(80RON), ce includea echipamentul de snorkeling și accesul la plajă. Noi am optat pentru varianta cu snorkeling.

Akumal în limba mayașă înseamnă locul broaștelor țestoase, ele fiind și atracția principală de aici. Cu mult înainte ca orașul Akumal să fie populat, țestoasele marine și-au ales țărmul primitor să le fie casă și locul unde își depun oule. Ele știau de la început că acest paradis tropical, cu plajele sale albe, era raiul. Testoasele locuiesc în golf cât timp sunt încă tinere. Gândeste-te la Akumal ca la o școală gimnazială pentru țestoase. Golful este plin de broaște țestoase adolescente care locuiesc aici până devin adulți. În acest moment, ele vor părăsi golful, mergând în larg pentru a-și găsi un partener. Akumal le oferă acestor broaște țestoase tinere tot ce au nevoie pentru a ajunge la maturitate. Golful în formă de U și reciful de corali le oferă adăpost, reciful protejând tot ceea ce se află în interiorul golfului, dar le creează, de asemenea, un microclimat în interiorul golfului, care permite creșterea a diferite tipuri de alge marine, principala sursă de mâncare a țestoaselor.

Locul poate fi împărțit în două zone distincte: locurile cu alge, vizitate de broaște țestoase verzi și pisici de mare, aflate în apropiere plajei, și reciful de corali, aflat la aproximativ 250-300 de metri de țărm. Turul nostru a durat aproximativ 1h. Înainte de a intra în apă ți se face un instructaj. Tururile se desfășoară în grupuri de max. 6 persoane plus un ghid autorizat și urmează una dintre cele două trasee de snorkel amplasate în golf (vezi harta, zonele 1 și 2). Vestele de salvare sunt obligatorii, pentru a împiedica oamenii să se scufunde prea aproape de țestoase și să le deranjeze sau să le atingă, aceste lucruri fiind interzise. Înotul și observarea broaștelor țestoase marine sunt permise numai între orele 09:00 și 17:00. Zona autorizată de observare a broaștelor țestoase este delimitată de geamanduri, iar tu trebuie să urmăreșți instrucțiunile ghidului. Noi am văzut multe broaște țestoase, mulți pești și câteva pisici de mare. Atunci când o broască țestoasă mănâncă din alge, ti se cere să faci liniște și să o lași să se bucure de masa sa, iar tu în timpul acesta o auzi cum rupe alga și o mănâncă. E o senzație super faină! Ne-a plăcut mult turul acesta și îl recomandăm.

După ce am terminat turul și am lăsat echipamentul de snorkel, ne-am dus să facem puțină plajă și să ne bălăcim în apă. Trebuie să ai grijă să intri în apă doar pe culoarele unde ai voie să înoți.

Vremea iar nu a ținut cu noi și ne-am refugiat de ploaie la restaurantul Lol-Ha unde pentru 2 cheeseburgeri și 2 coca cola am plătit 540MXN (108RON).

În jurul orei 14 ne-am pornit spre 50 Avenida Norte unde ne-am pus să așteptăm un colectivo spre Playa del Carmen în locul unde am observat că mai stăteau niște locanici. A venit în schimb un autobuz Mayab care s-a oprit să ne ia. Prețul a fost 38MXN(7,5RON) de persoană.

Ne-am întors la hotel și ne-am pregătit să mergem la un ritual temazcal. De când am ajuns în Playa del Carmen am vrut să mergem într-o seară la un astfel de ritual, dar nu prea găsisem locuri în apropiere de PDC. În Tulum sunt multe astfel de locuri, dar și prețurile sunt pe măsură. Până la urmă am găsit o pagină pe Facebook: Terapias Y Masajes Pixan, unde văzusem că țin și temazcaluri. Oferta lor era de 700MXN (138RON) de persoană, dar am avut noroc de o reducere subtantiala (zi norocoasă cu atâtea ploi după noi) ajungând la 450MXN(89RON) de persoană. Adresa ce am primit-o a fost: Calle 92 norte nr 17 între Avenida 10 și 15 lângă Hotelul Paradissus. Bineînțeles că era departe de zona turistică, iar un taxi ne-a cerut 300MXN(60RON) până acolo. Așa că ne-am dus să căutăm un colectivo, pe care l-am găsit pe 25 Avenida Norte, lângă banca Santander. Am plătit 7MXN(1,4RON) de persoană până în cartierul Luis Donaldo Colosio.

Eh și acum încep aventurile. Doar eu cu Lore ne-am dorit să mergem la temazcal, așa că i-am lăsat pe băieți în centru și noi ne-am dus singure. Temazcalul începea la ora 18 și ni s-a spus că nu va ține mai mult de ora 20. Astfel am stabilit cu băieții un loc de întâlnire la ora 20 în centru. Acum nu recomand acest lucru, cu toate că noi nu am pățit nimic. Ajunse în cartier, am încercat să căutăm locația după adresa ce ne-au dat-o, dar nu am avut noroc. Eram cam singurii turiști din zonă și lumea se uita ciudat la noi. Am întrebat oamenii de pe stradă, la magazine (în spaniolă) și indicațiile oferite au fost toate greșite. Pin-ul de acuma de pe GoogleMaps pare în ordine. Vezi aici. Noi am avut noroc cu un vecin al doamnei ce ne-a îndrumat. Ne-am orientat și după faptul că ieșea fum de după o poartă și ni s-a părut suspect pentru vremea de afară :)) Ajunse la destinație, am aflat că doamna nu vorbea mai deloc engleză. E drept că eu conversasem cu ea pe Facebook în spaniolă.

Ne-am așezat pe terasa casei sale, ne-a servit cu apă și limonadă și a început să ne povestească totul despre temazcal. Temazcalul a jucat mult timp un rol important în viața socială și religioasă a poporului mexican. Ritualul a ajuns să fie considerat una dintre cele mai relevante ceremonii pentru diferite culturi indigene, în principal din Mesoamerica și America de Nord. Atât în trecut, cât și pentru cei care practică ceremonia temazcalului astăzi, căldura, aburul și transpirația provoacă o purificare a trupului și sufletului, în comuniune cu natură, bine cunoscută de strămoșii mexicanilor.

Cuvântul temazcal provine din cuvântul origine nahuatl „temazcalli”, (temaz-sudoare, calli-casă). Traducerea sa literală ar fi „casa sudorii”. Temazcal este deci o baie de aburi / saună umedă folosită în scopuri igienice, rituale, terapeutice și spirituale. Ritualul este condus de un șaman. Temazcalul în sine este un fel de iglu, care are între doi și patru metri în diametru și nu depășește un metru și jumătate în înălțime, cu o deschidere mică care servește drept ușă de intrare. Construcția reprezintă pământul, zeița care ne susține și ne dă viață. Atunci când persoana intră în temazcal, se spune că intră în pântecele Mamei Pământ și, prin urmare, are forma unei „cupole” cu dimensiuni reduse reprezentând pântecele mamei.

Prima dată se face un foc mare unde sunt pietrele, recipientele cu apă și plantele medicinale și aromatice. Acest foc sacru reprezintă zeul soarelui, a cărui energie fertilizantă și creativă încălzește pietrele vulcanice. Ele sunt apoi introduse în temazcal. Un cerc de pietre vulcanice reprezentând strămoșii este plasat în centrul construcției, pentru a recunoaște prezența spirituală a bunicilor/strămoșilor.

Când se consideră că temazcalul este suficient de fierbinte, participanții sunt chemați. Șamanul cheamă pe rând participanții la temazcal și le face un ritual de curățare cu un copal. Acest copal este o rășină naturală, foarte dură, asemănătoare cu chihlimbarul, ce se amestecă cu plante aromatice. Este un element foarte important în tradiția medicală și religioasă din Mesoamerica încă din vremurile pre-hispanice, al cărui fum purifică și a fost folosit ca ofrandă zeilor sau ca terapie pentru bolile fizice și spirituale.

Apoi se intră în temazcal, după o cerere verbală de permisiune. Șamanul îți va explica ce să spui, cuvintele folosite fiind de origine nahuatl. Această cerere este adresată atât locului, cât și participanților folosind cuvântul „ometheotl” (se pronunță de obicei ometeo) care înseamnă „două energii”. Participanții la temazcal vor sta într-un cerc, în centrul cărora sunt așezate pietre vulcanice fierbinți care sunt presărate cu apă și ierburi pentru a forma vapori. Membrii sunt recunoscători pentru intrarea fiecărei pietre fierbinți, pe care o numesc bunicuță. Odată ce toate pietrele au intrat, ușa de intrare a fost închisă, lăsând camera în întuneric absolut. Șamanul sau „temazcalero” va începe să stropească pietrele cu apă, iar în același timp va cântă diferite rugăciuni. Cântecele temazcale sunt o parte fundamentală a ceremoniei și sunt foarte diferite de ce ai auzit până acum. Locul fiind și mic, sunetul se amplifică. Pe mine la început m-a făcut să îmi fie frică, dar pe măsură ce înaintezi în ceremonie, nu te mai deranjează.

Pe parcursul ceremoniei se vor deschide patru porți și se vor introduce mai multe pietre. De fiecare dată efectul de saună se va amplifica. Simbolic pentru a-l realiza, există un întreg ritual, deoarece toți membrii care participă trebuie să fie conștienți că o etapă sau un ciclu al vieții se încheie și începe altul. Există patru uși care se execută, fiecare dintre ele reprezintă un element: foc, apă, pământ și aer/vânt. Ritualul temazcal este plin de simboluri, iar șamanul îți va vorbi despre ele pe parcursul ritualului. Al nostru vorbea numai în spaniolă, dar dacă alegi un loc mai turistic, sunt sigură că ceremonia se ține în engleză.

Prima ușă este cunoscută sub numele de ușa focului, este asociată cu masculinul și culoarea roșie. Numele primei uși este „Ce”, care înseamnă „Una” în nahuatl. Prima ușă, ca și restul, durează între 30 și 45 de minute. Aburul impregnat cu mirosul și efectul vindecător al plantelor medicinale este cântat și inhalat încet. A doua ușă este cunoscută sub numele de ușa de apă, este asociată cu viața și culoarea albastru/verde. Numele acestei uși este „Ome” care înseamnă „Doi” în nahuatl. A treia ușă este considerată cea mai fierbinte ușă dintre toate, tocmai de aceea i se atribuie adevărata putere vindecătoare. Temperatura care poate fi atinsă variază de la 35 la 40°C. Ușa este cunoscută sub numele de ușa pământului, este asociată cu femeile și culoarea galbenă. Numele acestei uși este „Yei”, care înseamnă „Trei” în nahuatl. Ierburile folosite în această ușă ar trebui să fie cele mai eficiente pentru vindecarea bolilor. A patra ușă se dovedește a fi la fel de fierbinte că a doua. Ea este cunoscută sub numele de ușa vântului, este asociată cu moartea și culoarea neagră. Această ușă apare ca declinul căldurii, maturizarea gândurilor are loc în ea și poate fi folosită perfect pentru a medita și a intra în legătură cu sinele. Sfârșitul acestei uși înseamnă, de asemenea, sfârșitul ritualului temazcal. Oamenii părăsesc temazcalul ghemuit, iar ieșirea se face respectând sensul acelor de ceas. Când acest lucru se face aproape de podea și cu capul mai întâi, este considerat ca o naștere. Întrucât pare că temazcalul a dat naștere participantului la ritual, în plus, se consideră că a murit deja la a patra ușă, ceea ce înseamnă a reveni la viață. Odată afară, participanții sunt scăldați cu apă proaspătă, ceea ce sugerează ultima luptă împotriva ultimelor temeri, frică de schimbare bruscă, șoc termic, abandonarea stării de confort pe care o presupune uterul mamei. Este, de asemenea, modul de a închide porii pielii care au fost deschiși odată cu căldura. Ceremonia este închisă prin hidratarea cu apă.

Ce e important de știut e că participanții la temazcal nu pot pleca odată ce o ușa este închisă până când nu este o alta deschisă, adică până când fiecare dintre cele patru cicluri sau uși sunt finalizate. Această înseamnă o confruntare cu fricile, întunericul, căldura și disconfortul care pot fi resimțite, este o confruntare cu capacitatea participantului de a-și controla atât fobiile, cât și neliniștea, în timp ce respiră încet căldura puternică. Deoarece căldura radiază de la centru la marginile temazcalului iar apoi se ridică în sus, cea mai răcoroasă parte a temazcalului se găsește pe podea, unde temperatura rămâne între 23 și 25°C. Atunci când o persoană nu suportă căldura este sfătuită să se întindă pe podea, unde se crede, că Mama Pământ te adăpostește și are grijă de tine, calmându-ți anxietatea cu privire la dificultatea respirației în acel mediu.

După ce am făcut un duș rece, am avut noroc că am primit de la gazda noastră prosoape. Noi nu ne gândisem să ne luăm. De reținut e că va trebui să îți duci un costum de baie, exact ca la saună. După ritual am primit limonadă și homemade guacamole. Nu știu dacă de la temazcal sau de la faptul că îmi era foarte foame, dar acel guacamole a fost cel mai bun ce l-am mâncat în Mexic.

Nici nu ne-am dat seama cum au trecut 3h! Da, chiar trei ore am stat înăuntru fără să ne dăm seama. Bineînțeles că băieții s-au panicat pentru că nu dădeau de noi, noi având telefoanele afară împreună cu celelalte lucruri. Găsiseră numărul gazdei și o sunaseră pe Whatsapp și astfel când am ieșit din temazcal am reușit să vorbim și să ii liniștim că totul e în ordine și nu am pățit nimic. De aceea am zis și mai sus, că era mai bine să fi mers toți împreună, chiar dacă ei nu participau la ritual. Până la urmă am avut mare încredere să mergem acolo, afară din zona turistică. Am conștientizat totul după, gândindu-ne la toate relele ce le puteam păți, dar acum privind în spate mă bucur că am fost acolo. Nu a fost nimic turistic, din păcate s-a vorbit doar în spaniolă, așa că dacă nu te descurci în această limba îți va fi greu să participi în acest loc la temazcal. Dar totul a fost mult mai original, iar sentimentul de liniște ce ți-l oferă sfârșitul ceremoniei, e cu adevărat ceva special. Nu am crezut absolut deloc că voi rezista până la sfârșit fără să cer să ies afară (da, nu poți ieși de capul tău și ți se spune acest lucru încă de la început), fiind sfătuită de gazda noastră să încerc să rămân până la capăt, pentru a încheia tot ciclul și de a renaște. Am avut multe frici de-a lungul ritualului. Îmi era frică mai ales să nu văd ceva spirite/fantome în întunericul acela (cred că de la prea multe filme), mă speria modul în care cânta șamanul, apoi mi se părea greu să respir. Când am simțit că mi-e greu să rezist, am încercat să nu mă panichez și m-am întins pe podea. Trebuie să recunosc că la sfârșit totul a venit cu o mare împlinire. A fost o experiență unică și o recomand mai ales persoanelor ce au experimentat sauna umedă până acum și celor ce nu sunt claustrofobici. Producerea transpirației este o practică recunoscută din vremuri străvechi în întreaga lume, datorită beneficiilor sale profunde. Temazcalul este una dintre cele mai eficiente metode în acest scop și o modalitate de a căuta sănătate, bunăstare și o stare de plenitudine și integrare personală.

Împreună cu noi a mai participat la temazcal un cuplu de mexicani, ce veniseră cu mașina și au fost foarte amabili de ne-au lăsat în centrul stațiunii după ce totul s-a încheiat. Acolo ne-am reîntâlnit cu băiețîi și ne-am încheiat seara cu marquesitas. A fost o zi fenomenală pentru mine, experimentând două lucruri noi: snorkeling și temazcal și învingându-mi două mari frici: cea de apă adâncă (nu sunt o bună înotătoare) și cea de întuneric.