Acum 50 de ani doar trei persoane trăiau în Cancun și erau îngrijitorii unei plantații de cocos, iar azi sunt peste jumătate de milion de oameni care numesc Cancun acasă. Cum a fost posibil? Mexicul devenise deja în anii 50 o destinație de top pentru americani prin celebrul Acapulco, iar guvernul mexican s-a gândit să mai construiască o stațiune de top, dar de data aceasta la Marea Caraibilor și mai aproape de SUA. După un studiu de trei ani realizat de guvernul mexican și de interesele private coasta Cancunului, compusă din mlaștini, mangrove, junglă virgină și plaje neexplorate, a fost selectată ca loc pentru un centru de vacanță internațional. Iar mexicanii nu s-au înșelat când au ales această zonă: doar Cancun generează 1/3 din veniturile din turism ale Mexicului în ziua de azi, când milioane de oameni călătoresc aici în fiecare an pentru a se bucura de peisajul său frumos încadrat de plaje cu nisip alb (fabricat din corali zdrobiți și este răcoros la atingere) și mare turcoaz. De asemenea, Aeroportul internațional Cancun este al doilea cel mai aglomerat aeroport din țară, având cel mai mare trafic internațional din toată America Latină, este doar încă o dovadă a impactului său asupra turismului din Mexic. Orașul este în general cunoscut și pentru viața de noapte nebună, dar pe timp de pandemie totul a fost mai liniștit.

Cancun este împărțit în două zone distincte: centrul orașului, cunoscut și sub numele de Ciudad Cancun sau Cancun downtown și Insula Cancun, cunoscută și sub numele de „Zona Hotelera” (zona hotelieră). Downtown Cancun este principala zonă rezidențială și pentru localnici. Aici locuiesc de fapt oamenii care lucrează în industria turistică a peninsulei Yucatan din Mexic. Zona hotelieră este principala zonă turistică, sinonimă cu resorturile, viața de noapte și plajele idilice. Este o fâșie de nisip lungă de 21 de kilometri, cu o lățime de 400 de metri, în forma numărului șapte. Aici aleg să stea majoritatea turiștilor ce ajung în Cancun. Restaurantele și barurile se află pe singurul drum, bulevardul Kukulkan, care trece dintr-o parte în alta a zonei hoteliere.

Caraibe (CLICK pt. Info)

Denumirea vine de la vechii locuitori ai insulelor din această regiune numiți caraibi, Caraibe fiind substantivul de gen feminin obținut prin declinarea cuvântului caraibi și atribuit insulelor (pentru că în limba română substantivul insulă este de gen feminin) și de la acestea s-a ajuns la folosirea incorectă a numelui acestei mări. Corect e deci Marea Caraibilor.

Am aterizat în Cancun cu puțin timp înainte de ora 17, iar după o oră de stat în vamă (mai multe informații aici), așteptam autobuzul ADO ce avea să ne ducă în Cancun downtown. Înainte să ieși din aeroport vei găsi pe dreapta un chioșc roșu ADO de unde poți să îți cumperi bilet. O călătorie până în downtown te va costa 94MXN (19RON), iar drumul de la aeroport până în Cancun downtown durează ca. 30min. Poți plăti cu dolari americani si vei primi restul in pesos.

Ajunși în autogara din Cancun, am ales să ne cazăm 2 nopți la Hotel Gamma Cancun Centru, intuind că va fi deja târziu când ajungem. Despre cazare poți citi aici.

Seara am ieșit să cumpărăm o cartelă SIM de Mexic de la Oxxo și am încărcat-o cu internet. Preț: 429MXN (86RON). După aceea ne-am îndreptat spre Parcul Las Palapas, principalul parc din centrul orașului Cancun. Acesta e un loc popular printre localnici și un bun start pentru a încerca mâncarea din Mexic la prețuri bune. Un burrito și o quesadilla de la Antojitos Yucatecos au fost 100MXN (20RON).

Nu puteam să mergem la somn fără să încercăm și niște cocktailuri așa că ne-am oprit la El Poblano unde am băut 2 margarita (era oferta 1+1 gratis) și o cuba libre, plătind 115MXN (23RON).

În ziua următoare am mâncat micul dejun la El Sazon de Acapulco sau La Lupita de Acapulco și a constat din două omlete cu șuncă, o cola și o limonadă de pepene. Nota de plata a fost 70MXN (14RON).

Apoi am plecat spre Isla Mujeres, iar seara ne-am reîntors la El Poblano, unde 2 tortas, 2 margarita, o cuba libre și o cola au fost 270MXN (54RON). Ca aperitiv am primit bineînțeles nachos.

După două nopți petrecute în Cancun downtown ne-am îndreptat spre Valladolid și ne-am reîntors în Cancun, la sfârșitul sejurului nostru în Mexic, pentru o ultimă noapte în zona hotelieră. De la autogară ADO am luat autobuzul R-1 până la zona hotelieră, prețul unei călătorii fiind 12MXN (2,4RON) de persoană. Am luat țeapă pentru că nu am coborât din autobuz când trebuia, ci cu 1,7km mai încolo. Tu va trebui să îi spui șoferului să oprească când vezi că te apropii de locul unde vrei să cobori. Eram cu bagaje așa că am luat un taxi până la Villa du Golf a Cancun Hotel Boutique și am plătit 150MXN (30RON). Despre cazare poți citi aici.

În zona hotelieră circulă multe autobuze, acoperind toată fâșia și orice călătorie te costă 12MXN (2,4RON). E o variantă foarte bună decât să dai bani pe taxi, dar o să vezi mai mulți localnici decât turiști în autobuz. Vezi aici o listă cu diferite autobuze și rutele lor. Astfel am luat autobuzul și ne-am dus până la Playa Delfines (Plaja Delfinilor). Ne-am pozat cu celebrul semn al Cancunului și ne-am bucurat de apă. Valurile sunt puțin cam puternice aici, așa că nu ne-am aventurat prea departe de mal.

De la Playa Delfines am luat din nou autobuzul până în centru la Coco Bongo, admirând hotelurile de lux din zonă și am mers apoi la Playa Forum (Plaja Forum), unde poți ajunge pe lângă clubul Mandala. Am privit aici asfințitul și a fost un mod perfect de a încheia concediul în Mexic și de a rămâne cu oceanul în suflet.

Plajele publice din Cancun (CLICK pt. Info)

În timp ce toate plajele din Cancun sunt publice din punct de vedere tehnic (proprietate federală), este posibil să nu poți accesa plaja mergând printr-un hotel, care este proprietate privată. Turiștii cazați în hoteluri ce nu sunt situate pe plajă pot accesa plajele la oricare dintre cele 11 intrări de acces public la plajă:

Playa Ballenas – Intrarea publică este un trotuar de-a lungul gardului de perete al hotelului Secrets. Vederi incredibile și plajă liniștită. Cu toate acestea, țineți cont de steagurile de avertizare, deoarece curenții pot fi destul de periculoși în orice perioadă a anului. La kilometrul 14 din zona hotelieră, între Punta Cancun și Punta Nizuc.

Playa Caracol / Playa Las Palmas – Treceți prin poarta mică din lemn de lângă Fiesta Americana Coral Beach. De asemenea, accesibil prin terminalul de autobuz Xcaret. Se află în apropiere de Punta Cancun și e ideal pentru copii sau înotători începători. Una dintre cele mai frumoase plaje nisipului. Situată la 8,5 km în zona hotelieră.

Playa Chac Mool – Intrarea publică este vizavi de Señor Frog’s. Fiți atenți, totuși, că aici curenții sunt puternici iar apele sunt puțin adânci. Este o zonă bună pentru sporturi nautice – navigare, schi nautic și parasailing. Situată la kilometrul 10 din zona hotelieră, lângă Punta Cancun.

Playa Delfines – Una dintre cele mai frumoase plaje ale Cancunului, cu vederi uluitoare asupra mării. Cu toate acestea, oferă și condiții de înot periculoase, având uneori curenți puternici. Plaja are dușuri gratuite în aer liber și toalete. Există și câteva bănci de piatră pentru a sta și a contempla marea. Situată la kilometrul 18 din zona hotelieră, lângă Punta Nizuc.

Playa Juventud / Marina Chac Chi – Aici este un loc frumos pentru înot și un loc bun pentru sporturi nautice. Situat lângă Bulevardul Kukulcán la km. 3 în zona hotelieră.

Playa Forum – Situată chiar în spatele clubului de noapte Coco Bongo, Playa Forum (cunoscută și sub numele de Playa Gaviota Azul) este cea mai populară plajă de acces public a orașului. Dacă îți place o plajă cu o atmosferă petrecăreață, acesta este locul ideal, mai ales în weekend. Pentru o experiență mai luxoasă îți poți petrece o după-amiază la Mandala Beach Club.

Playa Langosta – Înot excelent. Situat în mijlocul capătului nordic al zonei hoteliere și orientat spre Bahia de Mujeres, puteți găși unele dintre cele mai bune zone de înot pe care Cancun le poate oferi. O mulțime de restaurante și baruri pe plajă. Situat la km. 5 din zona hotelieră. Există și un doc cu transferuri către Isla Mujeres și alte excursii.

Playa Las Perlas – Un alt loc frumos pentru înot și un loc bun pentru sporturi nautice. Pe plajă există restaurante și baruri. Acesta este situat la kilometrul 2,5 din zona hotelieră.

Playa Linda – Înot excelent. Aproape de centrul orașului și orientat spre Bahia de Mujeres. Unele dintre cele mai bune zone de înot din Cancun, unde poți găsi restaurante, vestiare. Docul Playa Linda este punctul de plecare pentru excursii cu submarin și scufundări. Situat la kilometrul 4 din zona hotelieră.

Playa Marlin – Intrare publică în spatele mall-ului comercial Kukulcan Plaza. Foarte frecventat de localnici. Cunoscut pentru priveliștile sale incredibile, expansive și plajele liniștite. Cu toate acestea, țineți cont de steagurile de avertizare, deoarece curenții pot fi periculoși. Situat la kilometrul 13 din zona hotelieră, între Punta Cancun și Punta Nizuc.

Playa Tortugas – Este un loc perfect pentru sporturi nautice. O serie de restaurante și baruri de băuturi răcoritoare situate și aici. Situat la kilometrul 6,5 din zona hotelieră. Docul care oferă transferuri către Isla Mujeres și alte tururi.

Cină am luat-o la Mextreme, unde am mâncat un guacamole especial, piept de pui la grătar cu salată și cartofi prăjiți și am băut 2 beri și o margarita, iar ca desert am mâncat prăjitură Tres Leches. Nota a fost 606MXN (121RON). Din partea casei am primit și o tequila.

În ultima zi, după micul dejun, am luat autobuzul R-1 spre autogara ADO din downtown Cancun, unde ne-am lăsat bagajele timp de 2 ore contra sumei 72MXN (14,5RON).

De acolo am plecat să facem ceva cumpărături la faimosul Mercado 23 (Piața 23). Această piață a fost deschisă în centrul orașului Cancun în 1978 și este un magnet pentru localnici care își fac aici cumpărăturile zilnice, fiind în mijlocul unui cartier vibrant locuit de muncitori și familiile lor. Mercado 23 seamănă perfect cu oserul de la noi (doar că vând articole noi în principal): cu vânzători care operează dintr-o serie de tarabe (atât interioare, cât și exterioare) care vând bunuri de uz casnic, precum mopuri și detergenț, piñate, bomboane și articole de petrecere, mâncare pentru animale de companie, olărit și meșteșuguri, flori și ierburi proaspete și legume și fructe locale. E strămoșul unui megamall și bineînțeles că are și zonă de mâncare. Aici vei găsi și multe suveniruri la prețuri mult mai mici decât în zona hotelieră. De exemplu un sombrero costă 700MXN (140RON) în zona hotelieră și aici a fost 300MXN (60RON). Magazinele sunt deschise șapte zile pe săptămână de la 7:00 până la amurg.

Ne-am ridicat apoi bagajele și am luat autobuzul ADO până la aeroport. Preț: 94MXN (19RON). Astfel s-a încheiat călătoria noastră din Mexic și ne-am reîntors la iarna de acasă. A fost escapadă perfectă pentru un 2020 complicat.

Cancun este o poveste despre două orașe: Zona Hotelieră, ce oferă plajele maiestuoase din Caraibe și Cancun Downtown, ce oferă aroma locală. Cu siguranță este perfect pentru toate tipurile de călători și mai ales este perfect pentru iubitorii de plajă și petreceri.