Continuarea de aici.

M-am trezit la 7 și am fugit la ușa să văd cum e vremea. Ploua bine de tot în continuare. Am vorbit cu restul scurt pe chat și am hotărât că nu avem nici o șansă să ieșim la ora 8 cum ne-am propus. Cu ceva timp înante de ora 9 părea că ploaia s-a oprit în sfârșit și am zis să încercăm să ne vedem. Problema a fost că nu am reușit să ieșim din cameră. Având ușa de lemn, se umflase din cauza ploii. A ieșit Gabi pe geam și împreună cu Aurora au tras de ușă până  s-a deschis. Și în final am ajuns la întâlnire, iar afară culmea, se întrezărea soarele. Noroc chior!

Am luat un colectivo toți 6, prețul fiind 20MXN (4RON) de persoană. Acesta te va lăsa pe strada principală, iar de acolo mai ai de mers cam 1km până la intrarea din zona aerheologica. Chiar după ce am coborât din colectivo, am dat de niște băieți ce ne-au explicat puțin zona.

Playa Santa Fe

Am pornit spre zona arheologică, dar pentru că ieșise soarele, am decis să mergem prima dată la plajă ca să profităm de vremea perfectă ce se arăta. Prima plajă ce îți iese în cale după zona arheologică este Playa Santa Fe. Ea își păstrează acea atingere naturală care a caracterizat dintotdeauna această zonă din Caraibe: junglă, nisip și mare.

De aici ai o panorama superbă asupra zonei arheologice. Pe plajă vei găsi oameni care caută să urce pe faleză și să intre în zona arheologică fără să plătească, dar acest lucru nu este posibil, deoarece locul este supravegheat și îngrădit.

Playa Paraiso

De la Playa Santa Fe am mai mers cam 500m și am ajuns la faimoasa Playa Paraiso (Plaja Paradis). Playa Paraiso se ridică la înălțimea numelui său, fiind considerată de mulți ca fiind cea mai frumoasă plajă din tot Mexicul. Se distinge prin apele sale frumoase de diferite nuanțe, nisipul său alb și atracțiile sale spectaculoase din apropiere. De asemenea, de aici începe zona hotelieră din Tulum, cu hoteluri de lux și confort. Dacă ești în căutarea unei vieți de noapte, tot aici o vei găsi.

Ne-am așezat și noi sub un palmier și ne-am bucurat de soare și de apă.

De la atâta distracție printre valuri mi s-a făcut foame și am mers să mănânc la El Paraiso Restaurant, unde pentru o quesadilla cu creveți, 2 coca cola și o apă plata am plătit 330MXN (66RON).

După câteva ore minunate petrecute la Playa Paraiso, ne-am plimbat înapoi pe plajă spre ruinele din Tulum.

Ruinele din Tulum / Zona Arheologică din Tulum

Denumirea Maya originală a lui Tulum e Zama și se traduce prin „locul soarelui din zori”. Acest lucru se datorează faptului că are o vedere perfectă a soarelui când răsare. Zona arheologică din Tulum este destul de diferită de alte situri Maya prin faptul că ruinele sunt situate pe stânci de 12 metri cu vedere la strălucitoarea apă turcoaz din Caraibe. Este foarte pitoresc. Ruinele în sine nu sunt la fel de impresionante ca cele pe care le vei găsi în alte situri arheologice mayașe, cum ar fi Chichen Itza și Uxmal, dar este încă un sit interesant și merită vizitat.

Cea mai veche inscripție găsită în Tulum datează din anul 564, ceea ce plasează Tulum în perioada clasică. Orașul a fost un important centru comercial și religios între secolele XI și XVI, iar Tulum funcționa la momentul sosirii spaniolilor. Arheologii au dovezi că populația a fost ucisă de spanioli aproape în întregime atunci când au introdus bolile Lumii Vechi în zonă. Tulum a rămas locuit la aproximativ 70 de ani după cucerire, când a fost în cele din urmă abandonată.

Numele Tulum înseamnă zid, referindu-se la faptul că Tulum era un oraș cu ziduri. Orașul a fost construit pentru a fi o fortăreață de port maritim, cu stânci abrupte ale oceanului care oferă protecție dinspre est și un zid mare de calcar care închidea restul orașului pe trei laturi. Populația din Tulum a fost odată de 1.600 de oameni și a acționat ca un important centru comercial pentru lumea Maya. Aici erau comercializate mărfuri precum turcoaz, jad, bumbac, alimente, cupru, topoare și boabe de cacao. De asemenea se mai credea că Tulum a fost o școală de astronomie la care au participat nobili azteci și alte culturi în momentul splendorii sale.

Ruinele din Tulum sunt al treilea cel mai vizitat sit arheologic din Mexic după Teotihuacan și Chichen Itza, cu peste 2 milioane de vizitatori pe an. Deoarece este un site relativ mic, se poate aglomera. Cel mai bun moment este să ajungi cât mai devreme posibil. Locul este mic așa că îți sunt suficiente câteva ore  pentru a-l vizita. Noi am ajuns în momentul cel mai rău, fix la amiază când e mai cald și mai aglomerat. Biletul de intrare a fost 80MXN (15,5RON) de persoană și bineînțeles că se plătește o taxă de 45MXN pentru gopro. Noi nu am plătit această taxă pentru că am avut gopro-ul în ghiozdan. Dacă dorești un ghid, trebuie să știi că prețurile variază între 500-700MXN (97-135RON). Ghizii vor avea un act de identitate oficial.

De la intrare am fost întâmpinați de câteva iguane. Zona arheologică este împânzită de iguane ce stau la soare.

În colțurile de sud-vest și nord-vest există mici structuri care au fost identificate ca turnuri de veghe, arătând din nou cât de bine a fost apărat orașul. Există cinci porți înguste în zid, cu câte două pe laturile de nord și de sud și una pe vest. O mică cenote în partea de nord a zidului a asigurat întregului oraș apă.

El Castillo

El Castillo (castelul) este cea mai mare clădire din Tulum și probabil a servit ca punct de reper pentru marinari, având rol de far. Coasta Tulumului este protejată de un recif de corali foarte lung, care era un obstacol pentru marinarii ce nu cunoșteau trecerea secretă spre Tulum. Clădirea a fost vopsită inițial în roșu și acoperită cu stuc. Castelul din Tulum a fost construit în două etape, cea mai veche construcție a servit drept bază pentru construirea templului superior. Pentru a ajunge la acest templu trebuie să urci o scară care duce la o piatră. Unii cercetători cred că a fost folosită pentru sacrificii umane.

Casa de las Columnas

Casa de las Columnas (Casa Coloanelor) este una dintre cele mai complexe structuri din Tulum. Probabil a fost construit în etape. În formă de „L”, șase coloane susțineau acoperișul. Probabil că cineva important a trăit aici.

Playa de las Ruinas

Chiar sub structura principală a piramidei vei găsi un golf și o plajă de debarcare, ascunsă între două stânci. Această zonă este locul unde acostau în trecut navele mayașe, dedicate comerțului din jurul Peninsulei Yucatan. Plaja era accesibilă cu ajutorul unor scări de lemn, dar deocamdată este închisă din cauza pandemiei.

Templo del Dios del Viento

Templul Zeului Vântului este una dintre cele mai fotografiate clădiri din Tulum datorită locației sale chiar lângă marea albastră turcoaz. Numele său vine de la rotunjimea bazei sale fără colțuri, care a fost în mod tradițional asociată cu zeul vântului Ehecatl. Zeul Vântului era legat de cele patru puncte cardinale, deoarece vântul bate în toate direcțiile. Prin urmare, templele sale aveau o formă cilindrică, pentru a oferi o rezistență la vânt. Se spune că atunci când uraganele se apropiau de Tulum, se crea un sunet de fluier dintr-o gaură special concepută din partea de sus a acestei clădiri, astfel încât, atunci când mayașii o auzeau, știau că trebuie să părăsească orașul pentru a căuta protecție pe uscat.

Templo de los Frescos

Templul Frescelor a avut o importanță socială și religioasă. Elementele sale arhitecturale, picturile murale, decorațiunile, sculpturile și aspectul general indică un loc de venerație profundă. Denumirea acestei clădiri se datorează faptului că în camera din spate a primului etaj există încă rămășițe ale unei picturi murale pe stuc, în negru, verde, galben și în principal roșu, cu reprezentări ale zeităților feminine și masculine, șerpi împletiți, ofrande dedicate zeilor precum flori, fructe și spice de porumb.

Întreaga zonă se poate vizita în cam două ore, atracția principală fiind vederile sale asupra Mării Caraibilor, dar nu sunt de ignorat nici iguanele, ce sunt deja atât de obișnuite cu turișii.

Dacă îți este foame sau sete după ce ai vizitat ruinele, drumul care duce de la zona arheologică spre autostradă este împânzit de restaurante cu prețuri turistice.

Noi am preferat să ne întoarcem și să mâncăm în downtown. Am ieșit la șoseaua principală și am așteptat un colectivo. A fost mai greu să găsim unul pentru toți șase, dar am reușit până la urmă să plecăm împreună. Era ultima seară în formula de șase așa că am ales să mâncăm la Cerveceria Chapultepec, un restaurant-bar cunoscut în tot Mexicul, ce se mândrește cu un concept unic de a avea totul (mâncare și băutură) la același preț și anume 23 pesos (4,6RON). Să nu te gândești că porțiile de mâncare sunt mari și să nu te aștepți ca orice să fie la preț 23 pesos (de exemplu cuba libre nu a fost), dar pe de altă parte tot ce apare în meniu ca fiind 23 pesos, atâta e. Am mâncat diferite chestii: burrito, tacos, burger și am băut bere și margarita cu mango, iar nota a fost 315MXN (63RON). Recomand să încerci neapărat margarita lor cu mango. E delicioasă!

Ne-am plimbat apoi iar prin downtown și am stat la povești până târziu. Cu greu ne-am despărțit de Oana și de Adi, urmând să rămânem din nou în patru. Noi mai aveam în schimb 2 nopți de cazare în Tulum și multe încă de explorat.