Portugalia

Vinuri, fado şi alte delicii
De mult timp îmi doream să ajung în acest colţ de Europa, iar aniversarea zilei mele de naştere mi s-a părut ocazia perfectă pentru o vacanţă în Portugalia. Fiind printre cele mai accesibile ţări din Europa de Vest, din punct de vedere financiar, pot spune că Portugalia este cu siguranţă o destinaţie de vacanţă de neratat.

Iată câteva motive pentru care să mergi:

 

  • Istorie şi cultură: palate, castele, mănăstiri, monumente. Toate stau mărturie puterii pe care a avut-o odată Portugalia, când stăpânea jumătate din lume. Dacă eşti fan istorie, aici vei fi în elementul tău. Iar dacă nu, tot vei fi prins de farmecul oraşelor precum Porto sau Lisabona şi inevitabil vei ajunge să te pierzi printre străduţe colorate şi pline de viaţă.
  • Plaje – cele din partea de sud, din zona Algarve sunt cele mai potrivite pentru a prinde câteva zile de soare şi eventual baie (apa tinde să fie destul de rece pe tot parcusul anului). Dacă vrei să încerci ceva nou, poţi învăţa să faci surfing, activitate foarte populară printre portughezi.
  • Vinul de Porto şi gastronomia locală – Portugalia e raiul fructelor de mare iar regiunea Douro, de unde provine celebrul vin, este încântătoare.
  • Pur şi simplu relaxare – fie ascultând un concert de muzică fado, fie stând la o terasă cu un vin bun sau experimentând viaţa de noapte din Lisabona.

Cum ajungi acolo

Fiind departe de România, cea mai rentabilă variantă e avionul. Momentan, doar companiile Wizz Air şi Blue Air au zboruri directe spre Lisabona din Bucureşti. Site-urile specifice de căutare (momondo, kiwi etc.) te pot ajuta să găseşti bilete la preţuri bune, dacă le cauţi din timp. Din alte oraşe din România se poate zbura doar cu conexiune. Noi am zburat din Cluj spre Porto via Milano şi ne-am întors din Lisabona via Roma. Costul biletelor a fost de ca. 150€/pers. dus-întors, cumpărate cu aprox. 2 luni şi jumătate înainte. O altă variantă pentru cei care locuiesc în vestul ţării este plecarea din Budapesta.

Pentru tips&tricks cum să cauţi bilete de avion la preţuri convenabile, citeşte şi aici.

 

Când să mergi

Vara în Portugalia poate fi o experienţă ‘fierbinte’, temperaturile ajungând frecvent la peste 40º C. Nu e tocmai plăcut să vizitezi oraşele pe asemenea caniculă. Cele mai bune perioade pentru a vizita Portugalia, din punct de vedere climatic, sunt primăvara şi toamna, când temperaturile sunt cele mai plăcute şi fluxul de turişti nu e atât de mare. Acest lucru se reflectă şi în preţurile cazărilor şi cele practicate de comercianţi, fiind ceva mai scăzute decât în sezonul de vară, cand majoritatea portughezilor îşi iau concediu.

 

Transportul în Portugalia

Închirierea unei maşini e o idee bună dacă vrei să vezi cât mai multe obiective şi nu ai mult timp la dispoziţie, iar drumurile sunt în stare bună. Noi însă am dat peste nişte sume destul de mari la închiriere, când am căutat maşini, aşa că am decis să ne deplasăm cu trenul între oraşe. Un bilet de tren din Porto până în Lisabona costă între 25€ şi 31€ (depinde de tipul de tren, regio sau intercity – Comboios de Portugal). Poţi opta şi pentru transportul cu autobuzul, prin compania Rede Expressos, care e ceva mai ieftin decât trenul.

Pentru transportul în Porto poţi opta pentru tichetul Andante Tour de 24h sau 72h (7€/15€). Acesta include transport nelimitat cu autobuzul şi metroul. Tramvaiul nu e inclus, se plăteşte separat. O altă variantă foarte practică e cu autobuzul hop-on hop-off. Biletul costă 18€/zi şi include 2 trasee. Autobuzul opreşte la principalele atracţii, plus că este şi un ghid în autobuz care îţi povesteşte despre oraş.

În Lisabona îţi stă la dispoziţie Lisboa Card, care pe lângă transportul cu metroul, autobuze, tramvai şi trenurie regionale către Sintra şi Cascais, include şi accesul la mai multe obiective turistice şi discounturi în anumite magazine. Se poate achiziţiona pe 24h, 48h sau 72h (19€, 32€, 40€). Şi aici este varianta cu hop-on hop-off, biletul pe 24h costă 15€. O a treia variantă este cardul Viva Viagem, care include transport cu metroul, tramvaiul, feribotul, trenurile metropolitane (Sintra, Cascais). Biletul pe 24h costă aprox. 11€. O singură cursă cu mijloacele de transport în comun costă 1,5€, atât în Porto, cât şi în Lisabona.
Mâncarea şi specificul local

Fructele de mare sunt vedetele locale. Având o suprafaţă mare deschisă la ocean, în Portugalia vei găsi o multitudine de preparate cu fructe de mare şi peşte proaspăt, codul (bacalhau) fiind poate cel mai răspândit şi versatil.

Poate cel mai cunoscut preparat portughez e Pasteis de Nata, un fel de tartă cu budincă. E un desert, nu fel principal, deci o vei găsi în porţii mici şi absolut peste tot în Portugalia. Cel mai cunoscut loc de unde se poate cumpăra este cofetăria Belem din Lisabona, în apropiere de Turnul Belem. În plin sezon turistic e posibil să dai peste nişte cozi foarte lungi. Nu ştiu cum sunt cele de acolo, însă personal mi se pare o pierdere de vreme să stai atâta timp la coadă pentru nişte prăjituri. Oricum, nu pleca din Portugalia fără să le încerci 😊.

 

Francesinha e un alt preparat foarte îndrăgit în Portugalia, originar din Porto. E un fel de sendviş la cuptor cu foarte multă carne (cârnaţi, carne prăjită, şuncă), brânză şi un sos gros de roşii şi bere. E foarte bun la gust, pentru amatorii de carne fiind perfect. Pentru mine a fost însă un pic cam multă carne şi deja începeam să tânjesc după o salată. Cel mai bine merge însoţit de o bere brună locală.

O practică uzuală în multe restaurante, e să se servească aperitive înainte mâncarea comandată. Vei observa că ţi se va aduce la masă pâinici, masline, unt sau pate de peşte, chiar dacă nu ai comandat. Fii atent însă, dacă vei consuma din ele, va trebui să le plăteşti. Partea proastă e că nu ţi se spune asta dinainte, dar odată ce ai trecut prin experienţa asta, vei ştii cum să procedezi data viitoare.

Portughezii nu sunt tocmai renumiţi pentru punctualitatea lor, o întârziere de 10-15 minute la ei însemnând ca e ‚la timp’. Dacă comanzi de exemplu un taxi, e bine să îţi iei o marjă de timp în plus, ca să nu întârzii undeva.

O seară într-un restaurant unde se cântă muzică fado e de asemenea de neratat. Portughezii, ca şi vecinii lor spanioli, sunt aprigi şi pasionali, iar asta se reflectă şi în muzica fado.