Circuit Maroc

mic ghid de călătorie şi recomandări

Maroc – poarta Africii. Experienţa noastră

Marocul sau poarta către Africa, este o țară de o diversitate amețitoare. De la piețele haotice pline de condimente și de negustori, până la muezinii care cheamă oamenii la rugăciune. De la moschei și școli coranice cu superbe decorațiuni și faianţe colorate, la bulevarde mari și autostrăzi. De la piscurile înzăpezite ale Atlasului, la litoralul Mediteranei și a Oceanului Atlantic, de la nisipul dunelor lui Erg Chebbi și până la frumoasele chei Todra sau Dades, Marocul este o combinație de nou și vechi, o țară a contrastelor, ceea ce o face fascinantă și atrăgătoare.

Din 2016 apăruse această idee și povestisem cu Vero despre Maroc, dar deja aveam amândouă planurile de vacanță făcute, așa că doar înspre sărbătorile de iarnă ale aceluiași an, am reluat povestea de a merge și de a face un tur al Marocului. Și spun tur, fiindcă eram convinse că am dori să facem un circuit în Maroc și nu doar să mergem în Marrakech de exemplu. Voiam să experimentăm cu adevărat ce înseamnă această țară plină de contraste și diversitate.

La momentul cumpărării biletelor, la începutul anului 2017, am constatat că suntem șase oameni ce împărțim aceleași dorințe și în lunile ce au urmat am încercat să conturăm marea noastră escapadă spre tărâmul marocan.

Circuitul nostru a fost împărțit în felul următor:

Plecare din Cluj spre Fes via Paris

Ziua 1: Fes. Cea mai mare Medină din lume

Ziua 2: Meknes. Orașul imperial din umbra Fes-ului

Ziua 3: Chechouen. Perla albastră din Munții Rif

Ziua 4: Rabat. Capitala Marocului – orașul fortificat

Ziua 5: Casablanca. Capitala economică

Ziua 6: Agadir. Plajă și ocean

Ziua 7: Valea paradisului. Drumeție printre lacuri naturale și palmieri

Ziua 8: Essaouira. Orașul pescăresc de pe malul Atlanticului

Ziua 9: Excursie deșert. De la Munții Atlas la Valea Dades

Ziua 10: Excursie deșert. De la Cheile Dades, Tinghir si Todra la Deșertul Sahara

Ziua 11: Excursie deșert. De la Deșertul Sahara la Valea Drâa

Ziua 12: Marrakech. Capitala turismului

Plecare din Marrakech spre Cluj via Milan Bergamo

Accesează fiecare zi pentru a descoperi ce am făcut acolo.

Recomandări

Dacă te-ai gândit să mergi în Maroc, documentează-te bine înainte. Nu pleca cu așteptări absurde și nu compara Africa cu Europa. Este o altă lume și nu o poți cunoaște decât dacă o accepți așa cum e și dacă te bucuri de experiența trăită.

Învață puțină arabă “as-salaam‘alaykum”= “pacea fie cu tine” salutul lor tradițional, iar răspunsul ar fi  “wa ‘alaykum salaam” = “și pacea fie și cu tine” , afak= te rog, “shukran= mulțumesc.

Stai într-un riad, casă tradițională marocană construită în jurul unei grădini interioare. Vezi locația în care am stat noi în Marrakech sau alte locații aici.

Nu te aștepta să găsești prețuri afișate la produse și nu te enerva că va trebui să negociezi totul în Maroc. Dacă nu vrei să cumperi ceva, nu întreba prețul. Mai multe detalii poți afla în articolul despre informații utile.
Dacă un localnic îți oferă un ceai de mentă, nu îl refuza. Ceaiul de mentă este simbolul ospitalității în Maroc și este nepoliticos să îl refuzi. Aruncă un ochi peste articolul despre cultura marocană.

În sudul Marocului vara temperaturile pot depăși 50°C. Plănuiește-ți bine perioada în care vrei să vizitezi Marocul. Urmărește articolul nostru legat de perioada în care să mergi, precum și despre transport.
Stai câteva zile la ocean și bucură-te de plajă în Maroc. Noi vă recomandăm stațiunea Agadir și hotelul de acolo, care au fost pentru noi tot ce am avut nevoie pentru câteva zile de relaxare.

Lasă-te impresionat de unul dintre cele mai frumoase sate din Maroc, Chefchaouen supranumit perla albastră a Marocului, și pierde-te prin străduțele sale albastre. Descoperă satul cocoțat sub vârfurile munților Rif.

Nu pleca din Maroc fără să încerci experiența hammam-ului (baie turcească). Noi am ales să mergem la unul privat în Casablanca și am regretat că nu am reușit să repetăm figura și altundeva. E o ocazie bună pentru o pauză de la viață agitată a medinei.
Și mai ales NU RATA ocazia de a merge cu cămilele printre dune și de a dormi într-un cort sau chiar sub cerul liber în deșert.

E drept că nu oricine e pregătit pentru experiența marocană și nu oricine visează să vadă stelele în deșert și să doarmă într-un cort. Marocul nu e pentru oricine, așa că lasă prejudecățile deoparte și bucură-te de frumusețea lui.
Sperăm că acest articol ți-a trezit pofta de a vizita Marocul și te invităm să ne împărtășești experiența ta, sfaturi, recomandări sau orice fel de informații despre Maroc.

Shukran!

Citește și alte articole interesante despre Maroc: