Capitala comercială a Marocului, Casablanca (din spaniola Casa Albă sau abreviata de localnici Casa), este cel mai mare oraş al Marocului cu peste 4 milioane de oameni ce locuiesc în zona urbană. Fiind atât de celebru datorită filmului cu același nume, Casablanca este un oraș foarte vizitat de către toți turiștii care ajung în Maroc, numai că filmul nu are aproape nimic în comun cu oraşul, acesta fiind filmat aproape exclusiv la Hollywood.

Note din istoria oraşului Casablanca (CLICK pt. Info)
Cea mai veche așezare cunoscută din locul unde este acum Casablanca, a fost cunoscută sub numele de Anfa și datează din epoca preromană din Maroc. Deși nu au fost descoperite ruine, Anfa a fost menționată pe mai multe pergamente. După ce romanii au fost alungați din Maroc, un trib puternic pe nume Barghawata, a preluat controlul până la sosirea imperiului Almoravid din secolul al XI-lea. Anfa a devenit în secolul al XV-lea un port sigur pentru pirați și comercianții de sclavi, fapt care a atras atenția Portugaliei, care a preluat orașul în 1468, dându-i numele : Casa Branca (portugheză pentru “Casa Albă”, de unde își ia numele Casablanca modernă).

După ce un cutremur a distrus o mare parte a orașului în 1755, acesta a fost reconstruit de către sultanul Mohamed Ben Abdellah și l-a numit Dar al-Bayda (arabă pentru “Casa Albă”, un nume folosit astăzi printre vorbitorii de arabă), dar a rămas un oraș destul de mic. Abia după ce în 1906 coloniștii francezi au sosit în oraș, orașul a început să crească. Sub ocupația franceză, orașul a luat forma unui paradis Art Deco cu bulevarde largi și chiar o medină marocană franceză (astăzi Quartier Habous).

Casablanca s-a transformat într-un centru modern financiar și industrial. Astăzi, aproape 4 milioane de locuitori din întreaga lume îi spun “acasă”. Ceea ce Casablanca nu are în istoria arhitecturală, compensează prin confortul modern: restaurante, magazine și viață de noapte. Deși, sigur, există câteva puncte de atracție în și în jurul orașului Casablanca.

După ce prima jumate de zi ne-am petrecut-o în Rabat, am plecat spre Casablanca. Întâmplarea a făcut să intrăm în oraș printr-un cartier rău famat, care ne-a făcut cam sceptici pentru a explora împrejurimile. Ajunși la hotelul Atlas Almohades din lanțul Ramada și văzând că nici lângă hotel nu părea orașul prea sigur de vizitat, noi fetele am hotărât să mergem la hammam și să luăm apoi toți împreună cina lângă hotel, la restaurantul Le Rouget de I’Isle.

1. Hammam (baia turcească)

La recomandarea recepționistului de la hotelul nostru, am mers la hammam-ul de lângă hotel. Fetele de acolo au fost super drăguțe și chiar dacă vorbeau doar franceză și arabă, ne-am descurcat să comunicăm. Eu am mers prima dată direct la hammam sau baie turcească, echivalentul băii cu abur, unde camera este încălzită de un flux continuu de aer uscat și fierbinte, facilitând transpirația. Apoi a intrat o persoană ce se numește tellak (cea care spală clienții) în camera și a început pe rând să mă spele cu săpun negru marocan și să mă frece ca pe un bebeluș. Am ieșit de acolo ca și cum am renăscut și m-am îndreptat spre masaj, deși prima dată m-am oprit la fete care urmau și ele să meargă la hammam și le-am spus să o lase pe tipă să le facă de toate că a fost super experiența. Totul s-a încheiat cu un masaj relaxant cu uleiuri aromate și muzică în surdină. Era să adorm atât de bine m-am simțit.

2. Restautant Le Rouget de I’Isle

După experiența hammam-ului, tot la recomandarea receptionistului am hotărât să luăm cina vis-à-vis de hammam unde o casă, care din stradă nu părea ieșită din comun, s-a dovedit a fi de fapt o vila fermecătoare ce datează din 1930 cu un restaurant luxos, cunoscut pentru grădina minunată. Ne-am prins că eram din alt film doar când am luat loc la masă și doar noi eram îmbrăcați sport pe când ceilalți oameni de la mese erau îmbrăcați elegant în haine de seară. Colac peste pupăză ne-am trezit și cu bucătarul la masă, care a venit să ne prezinte meniul din seara aceea și să ne recomande ce să bem în funcție de ce alegem. Deci wow! Mâncarea a fost foarte proaspătă și gustoasă iar servirea excelență, prețurile fiind la nivel european. Recomandăm cu drag această locație.

3. Moschea Hassan al II-lea

Dimineața am plecat direct spre cel mai important obiectiv turistic al orașului: Moschea Hassan II, una dintre puținele moschei în care au acces și non-musulmanii. Situată pe malul Atlanticului, aceasta e cunoscută ca fiind a treia cea mai mare moschee din lume după cele din Mecca și Medina. Moschea Hassan II deține cel mai înalt minaret din lume (210m) și este unică pentru arhitectura sa tipic marocană și pentru dimensiunile sale – are o suprafață de 9ha și poate aduna împreună un maxim de 105.000 oameni la rugăciune, dintre care 25.000 în interiorul moschei și încă 80.000 pe terenurile din afara ei. Punctul culminant îl constituie însă frumusețea lucrărilor ornamentale tradiționale marocane (zellij), sculptură în lemn și lucrările de stuc, plafoanele aurite din lemn de cedru, precum și podeaua din marmură albă. Credincioșii se roagă pe o podea încălzită la nivel central, pot vedea Atlanticul sub podeaua de sticlă și pot simți razele soarelui prin acoperișul retractabil.

Pentru a vizita Moscheea Hassan II, trebuie să fiți îmbrăcați în mod corespunzător. Bărbații trebuie să poarte pantaloni și cămăși sau tricouri, fără pantaloni scurți sau maieuri. Femeile trebuie să-și acopere capul, brațele și picioarele.

Tururile sunt disponibile toată ziua, cu excepția zilelor de vineri și a sărbătorilor religioase. În prezent, tururile se desfășoară în limbile franceză, spaniolă, engleză, germană și Fus’ha (standard araba).

Taxa: 120 dirhami

Orar de vizitare: Sâmbătă – Joi, 9:00, 10:00, 11:00 și 14:00, care pot fi modificate în funcție de orele de rugăciune.

Moschea este spectaculoasă și este un obiectiv ce nu trebuie ratat dacă ajungeți în Casablanca.

De la moschee ne-am plimbat pe promenada din apropiere de unde am admirat peisajul, mai exact valurile ce se loveau de moscheea situată pe malul Atlanticului.

Vă invităm să vizionați rezumatul celei de-a 5 zi din Maroc în următorul filmuleț: