Bani / schimb valutar

1 RON = 2,36 Dirhami marocani sau pe scurt MAD

1 Euro = 11,13 MAD

dar de multe ori puteți face împărțirea cu 10. De exemplu 1000 MAD = 100 Euro.

Mai puteți vedea sau auzi denumirea de dirham (Dh) care e același lucru cu MAD. E la fel cu leu și ron la noi.

Bineînțeles că schimbarea din dirham se face din și în euro, dolari, lire sterline și nu în lei.

Dirhamul este o monedă cu circuit închis, ceea ce înseamnă că nu poate fi tranzacționată decât în ​​Maroc. Moneda achiziționată în timpul unei vizite în Maroc ar trebui să fie transformată înapoi înainte de plecarea din țară. Puteți schimba câți dirhami doriți, nu există o limită, dar luați în considerare că suma maximă care poate fi scoasă ca și cash din țară este 3000 euro.

În orașele mari există multe ATM-uri de unde poți scoate direct dirhami, dar nu vă bazați că o să găsiți peste tot. În locurile turistice sunt des întâlnite.

Nu peste tot în schimb puteți plăti direct folosind cardul. Există de asemenea și hoteluri care nu au POS sau care nu au această posibilitate. Verificați sau întrebați în prealabil acest lucru pentru a evita eventuale discuții.

În unele locuri (hoteluri, restaurante) poți plăti și cu euro dar schimbul e prost. Noi am preferat să ne scoatem din când în când câte o suma mai mare de bani și să plătim în dirhami.

Atenție la schimburile valutare inclusiv cele din aeroport! Vor încerca să vă prostească și să nu vă schimbe correct. Numărați banii care îi primiți.

VIZA

Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru a intra în Maroc. Perioada de ședere admisă este de 90 de zile și tot 90 de zile trebuie să aibă valabilitate pașaportul înainte de intrarea în Maroc.

Trebuie completat un formular simplu cu datele tale (nume, prenume, număr pașaport, motivul vizitei, adresa la care stai în Maroc) formular ce îl găsiți în aeroport. Tot același gen de formular trebuie completat și înainte de ieșirea din țară. Cu acest formular și cu pașaportul vă prezentați la ghișeul vameșului și acesta vă ștampilează pașaportul.

Sfat: să aveți pix la voi deoarece nu sunt multe in aeroport.

Cât de sigur este să călătoreşti în Maroc?

Marocul a devenit o țară căutată de către turiștii europeni datorită farmecului exotic ce îl înconjoară. În general infracțiunile frecvente în Maroc sunt furturile iar MAE nu descurajează călătoriile în scop turistic în Maroc, deci putem trage concluzia că e o țară sigură. De asemenea o să puteți vedea poliție și militari în tot felul de zone, așa că nouă nu ne-a dat senzația de nesiguranță.

Urmariţi înainte tot timpul pagina Ministerului Afacerilor Externe şi pagina Ambasadei României în Maroc pentru noutăţi.

Te vaccinezi?

În principal te poți vaccina de hepatită A și B, iar MAE recomandă să te adresezi unui medic specialist. Nu este obligatoriu nici un vaccin dar depinde de fiecare și ce sistem imunitar are.

Noi ne-am înarmat cu mult gel antibacterian, șervețele umede și uscate, ne-am spălat cât de des am putut pe mâini și am avut grijă să nu umblăm cu mâinile murdare.

Sfat: Să vă faceți asigurare medicală neapărat!

Apă, sucuri și medicamente

Apa se bea numai îmbuteliată, deoarece noi europenii nu suntem obișnuiți cu bacteriile de acolo. De asemenea multă grijă la sucurile de fructe gen fresh-uri. Cel de portocale se găsește peste tot și poate fi foarte diuretic. Mulți turiști cad în această capcană a sucurilor care sunt foarte bune la gust, dar stomacul nostru nu este de aceeași părere.

În consecință, medicamentele de stomac nu trebuie să lipsească din bagaj.

MAE mai recomandă ca în cazul în care vă veți află în posesia unor medicamente la intrarea în Maroc, acestea să fie semnate și ștampilate de medic, traduse în limba franceză. Noi nu am întâmpinat probleme deși am avut medicamente de tot felul la noi, bineînțeles în bagajul de cală.

Ce să iei neapărat cu tine?

Asigurare medicală, medicamente de stomac, șervețele umede și uscate.

Internet în Maroc

Internetul a mers destul de bine în Maroc și am avut internet în toate locațiile în care am fost cazați. În rest am cumpărat o cartelă doar cu internet de la un magazin Orange și am share-uit netul. Cartela cu 10Gb de net a costat în jur de 10 euro și a fost valabilă o lună.

Convorbiri acasă

Având în vedere că Marocul nu este în Europa, tarifele cu TVA inclus sunt următoarele:

Apel local  0,809 Euro/min

Apel către România  2,29 Euro/min

Apel primit   1,309 Euro/min

SMS  0,452 Euro

MMS  1,428 Euro

Internet 13,09 Euro/MB

Noi am preferat să folosim internetul cumpărat și am vorbit cu cei dragi de acasă pe rețelele de socializare sau prin anumite aplicații.