Comunicarea cu marocanii

În Maroc cele două limbi oficiale sunt araba și berbera, dar limba franceză este vorbită de majoritatea populației. De asemenea, mai ales în nordul Marocului există numeroși oameni ce vorbesc spaniolă.

În locurile turistice ne-am descurcat destul de bine și numai cu engleză, dar ajută să știi oricare din cele patru limbi de mai sus.

Negocierea

Negociezi peste tot unde nu vezi preț afișat. Da, aia înseamnă și la ABC-ul din colț care vinde apă și snacksuri.

Țară aia te învață să fi un bun negociator în caz că nu ești. Le place să negocieze și trebuie să te aștepți la asta. Primul preț este de obicei foarte mare și poți începe prin a spune un preț reprezentând o treime din prețul inițial. Vânzătorul va scădea din prețul lui inițial și tu va trebui sa crești prețul tău până ajungeți la un consens. Aveți grijă de la ce preț porniți ca să puteți negocia.

Dacă începi să negociezi așteaptă-te să și cumperi ceva. Nu începe negocierea doar de dragul de a o începe, pentru că vânzătorul va dori cu tot dinadinsul să îți vândă ceva și va insista chiar și în momentul în care tu vrei să renunți. Este și asta o bună tactică să te prefaci că nu mai vrei acel lucru pentru că ți se pare prea scump prețul spus de el. Atunci de cele mai multe ori va insista să îi spui tu cât ai vrea să dai pe acel lucru. Trebuie să ai din start în minte stabilit cât vrei tu să dai pe un anumit produs. Bineînțeles că merge și treaba cu dacă cumpăr mai multe ce preț îmi dai  Noi, mai ales fetele, am aplicat această tactică când am cumpărat mai multe produse cosmetice. Nu subestima arta și plăcerea lor de a negocia.

Am văzut și americani care au plătit din start prețul cerut fără să negocieze. Depinde de cultură și de persoană. Oricum prețurile sunt mai mici decât în Europa cam la aproape orice produs.

Dacă nu dorești să cumperi ceva, spune doar frumos “No thank you” chiar dacă vânzătorul va încerca să intre în vorba cu tine, de exemplu să te întrebe de unde eșți. Cei mai mulți o să întrebe acest lucru dacă vrei să cumperi ceva din magazinul lor, pentru că așa și ei și-au făcut o gândire cât să ceară și de la cine, pentru un anumit lucru.

De asemenea va încerca și tactică cu “special price just for you”. Bineînțeles că este și asta o altă strategie ca să te facă să te simți special. Bea un ceai de mentă și intră în vorba cu negustorii. Fii politicos și vei primi același tratament și din partea lor.

Cum te comporți / îmbraci

Chiar dacă e cald, încearcă să respecți cultură musulmană și să ai o îmbrăcăminte adecvată (de exemplu să nu ai umerii descoperiți). De preferat e că femeile să nu umble cu pantaloni scurți mai sus de genunchi și cu maieuri. Există și locuri mult mai turistice gen Marrakech unde ai să vezi turiști de toate felurile, dar ia în considerare că în anumite locații, mai ales că și femeie, poți auzi cum strigă după tine. Până la urmă e o decizie care o poți lua la fața locului în funcție de cât de mult îți place să fii băgată în seama. Ca și bărbat, nu prea am văzut să aibă probleme.

Băutura

Deși musulmanilor le este interzis să bea alcool, Marocul este o țară islamică tolerantă și vei putea să bei alcool în privat sau în unele hoteluri și restaurante unde se servește alcool. În medine alcoolul nu poate fi cumpărat din magazine iar de cele mai multe ori, poți găși alcool de cumpărat doar în supermarketuri mari, gen Carrefour, dar și acolo este un fel de magazin separat pentru băuturi.

Pe de altă parte a bea ceai de mentă marocan este o tradiție marocană ce reprezintă ospitalitatea. Folosind ceaiul verde că bază, cu frunze de mentă și zahăr, ceaiul de mentă marocan este servit pe tot parcursul zilei și în special la mese. În timp ce prepararea alimentelor este domeniul femeilor, ceaiul este adesea pregătit de către capul de sex masculin al familiei și este considerat o artă transmisă de-a lungul generațiilor. În trecut ceaiul era pregătit printr-o ceremonie, în fața oaspeților. Această tradiție continuă să aibă loc în anumite ocazii formale sau poate fi întâlnită în unele restaurante.

Hașișul

La fiecare colț de stradă vei fi asaltat de oameni care încearcă să îți vândă hașiș. E drept că pe noi femeile nu ne-au întrebat, ci doar pe bărbați. Nu cumpăra de la aceste persoane nimic. Hașișul este ilegal în Maroc chiar dacă e a doua țară producătoare din lume și chiar dacă vei merge prin zone în care îl vei simți în aer. Mulți polististi sunt sub acoperire și încearcă să prindă turiști în capcane. Dacă dorești să încerci, mai degrabă apelează la cineva de la cazare. Noi am refuzat și acolo și într-un fel a fost mai bine deoarece la aterizarea pe aeroportul din Bergamo, am întâlnit razie cu polisti și câini care așteptau avioanele de Maroc și de Mexic.

Citește și alte articole interesante despre Maroc: