Excursie în deșertul Sahara – de la Deșertul Sahara la Valea Drâa

 

Dimineața ni s-a dat trezirea destul de devreme, înainte de răsăritul soarelui pentru a-l prinde pe dune și de a pleca înainte să se încingă nisipul.

Traseul nostru pentru cea de-a treia zi a excursiei a arătat în felul următor:

1. Sahara la răsărit

Am urcat pe dunele de nisip și acolo am așteptat să răsară soarele. O dată ce primele raze de soare se întâlnesc, o strălucire superbă de galben, portocaliu si roșu se strecoară treptat la orizont și astfel se naște un răsărit de soare superb. Momentul e magic. Pe măsură ce soarele a urcat pe cer, am realizat că suntem înconjurați și de cel mai auriu nisip pe care îl văzusem. A fost cel mai frumos răsărit care l-am văzut și spre deosebire de soarele care la noi în România răsare din mare, aici a răsărit dintre dunele de nisip.

Am plecat apoi călare pe camile înapoi la Auberge Les Roches, unde am luat micul dejun, iar de acolo ne-a preluat Yousef si am pornit spre Valea Drâa.

2. Valea Drâa

Situată în sudul Marocului, Valea Drâa este o oază lungă, verde într-un peisaj stâncos și arid. Ea s-a format de-a lungul râului Drâa ce curge din Munții Atlas spre sud până la Sahara. În vremurile străvechi, râul Drâa traversa deșertul dar astăzi, cea mai mare parte a acestui râu a secat, în schimb drumul său continuă să treacă printr-unul dintre cele mai fascinante peisaje din Maroc. Mai mult, Valea Drâa a fost odată un important punct de tranzit pe rutele comerciale de caravană trans-sahariană, precum și un important centru comercial pentru civilizațiile evreiești, arabe, berbere și creștine.

O călătorie de-a lungul văii este fără doar și poate una dintre cele mai pitorești din întregul Maroc.

3. Plantaţiile de curmale

Curmalele au jucat un rol important în bucătăria marocană de mii de ani. Dovezile arheologice sugerează că cultivarea curmalelor datează din 6000 î.Hr. în Arabia. Curmalul a fost o sursă majoră de viață pentru mii de oameni din Orientul Mijlociu și Africa de Nord și se spune că le-a oferit persoanelor cu mii de utilizări diferite.

Datorită deșerturilor sale aride, Marocul este locul perfect pentru cultivarea curmalelor și astăzi se mândrește cu peste 100 de soiuri diferite de date, dintre care 45 sunt în sudul Marocului, cele mai populare fiind curmalele Medjool, fiind rezervate odată numai pentru regalitatea marocană și oaspeții lor.

4. Pasul Tizi-n-Tinififft

Lăsând în urmă verdeața plantațiilor, pe măsură ce ieșim din Valea Drâa, drumul devine din nou întortocheat, cu serpentine brăzdate puternic în stâncă. În dreptul pasului Tizi-n-Tinififft peisajul devine selenar, iar locul de refugiu oferă o priveliște spectaculoasă asupra întregului canion.

Drumul a continuat apoi prin munți, întorcându-ne seara târziu la riadul nostru din Marrakech după trei zile fascinante petrecute într-un peisaj minunat, trecând de la piscurile Munților Atlas până la Deșertul Sahara.

Vă invităm să vizionați rezumatul celei de-a treia zi a excursiei din deşert în următorul filmuleț:
Citește și alte articole interesante despre Maroc: