Valea Paradisului este o oază situată de-a lungul râului Ankrim la 10km de orașul Aourir, într-o vale cu piscine naturale înconjurate de palmieri și cactuși. Se află la capătul Munților Atlas, pe drumul către Imouzzer des Ida-Outanane. Un drum pavat formează traseul de 2,7km de-a lungul cursului de apă care o traversează. Numele berber al văii este Tagharat Ankrim iar în ziua de azi este o rezervație naturală în care camparea este permisă.

Note din istoria Văii Paradisului (CLICK pt. Info)
În anii ’60, acest loc extraordinar a devenit un loc de întâlnire pentru grupurile hippie care se spune că au campat în jurul piscinelor naturale. Totuși Valea Paradisului pare să-și ia numele de la un cuplu de germani care au ajuns în acest loc bolnavi și s-au vindecat într-un mod “supranatural” după doar câteva luni de ședere.

Cu toate că intenția noastră era doar să ne odihnim la malul oceanului în zilele care le aveam planificate în Agadir, în ultima zi, în loc să stăm la plajă, Vero a venit cu ideea să facem o drumeție în Valea Paradisului, locația aflându-se la 40km de noi. Traseul cu mașina a arătat în felul următor:

Drumul este unul de munte cu multe serpentine și puțin accidentat, în schimb peisajul este minuntat și te poartă printre casele de berberi situate de-a lungul văii pline de cactuşi şi palmieri.

Veți identifica ușor unde anume se află intrarea în rezervație deoarece se află o parcare oarecum amenajată pe marginea drumului și veți întâlni bineînțeles „parcagii” pe care nu prea aveți cum să îi evitați în această zonă. Am plătit și noi cei 10Dh și am luat-o în direcția în care am văzut că merg și alți turiști și am observat că era un ghid în fața lor. Și în această zonă veți întâlni mulți localnici care se arată binevoitori să te ghideze în schimbul unor sume mici de bani.

Pentru a ajunge propriu-zis la Valea Paradisului trebuie să vă așteptați la o drumeție de 30 de minute prin această vale. Și dacă prindeți și zi cu peste 30 grade C ca și noi, să vă puneți și destulă apă în rucsac.
De la parcare drumul șerpuiește pe cursul râului și inițial urcă un deal, ca mai apoi când cobori în vale să te piardă prin pădurea de palmieri și tufișuri. Am trecut mai apoi un podet improvizat.
intrând iar prin tufișuri și palmieri dându-ne impresia că eram în grădina cuiva.
De fapt din loc în loc erau amenajate niște colibe din stuf în jurul cărora localnicii și-au dezvoltat mici afaceri pentru a servi băutură și mâncare turiştilor care veneau în vale. Întreaga afacere turistică e foarte scăzută existând doar niște scaune cu mese din plastic pe cursul apei, lucru care face experiența atât de originală și relaxantă.
Pe măsură ce avansezi pe traseu, râul se transformă din loc în loc în piscine naturale numai bune de făcut baie.
Majoritatea grupurilor de turiști se opresc pe la primele piscine dar noi ne-am întâlnit cu niște turiști care veneau de mai sus și au zis că merită să mergem până la ultima piscină, deoarece acolo piscinele erau mai adânci.

Am regretat oarecum această decizie pentru că am mers pe o căldură foarte mare și traseul a fost puțin mai greu de parcurs, drumul urcând pe partea stângă a văii.

În curând am realizat că eram poziționați pe deal, iar piscinele se vedeau destul de jos față de noi. Gabi s-a dus în recunoaștere și s-a întâlnit cu localnicii care făceau sărituri de pe stânci în apă și ne-a explicat că e destul de mare de executat săritura. Atunci am făcut o mică pauză și am decis să ne întoarcem la una din piscinele mai mici, care avea amenajată o terasă pe apă.

Acolo ne-am răcorit și am băut câteva fresh-uri, urmând mai apoi să o luăm încet înapoi spre parcare.

Experiența a fost frumoasă dar să luați în calcul că dacă nu sunteți dispuși să săriți de pe marginea stâncii, nu are rost să faceți drumeția până la ultima piscină. Mai bine rămâneți la una în care puteți intra ușor de pe margine.

Valea Paradisului este o idee frumoasă de drumeție la munte printre bazine naturale cu apă răcoritoare, în caz că vă doriți o escapadă de o zi de la plajă.

 

Vă invităm să vizionați rezumatul excursiei noastre în Valea Paradisului în următorul filmuleț: