După agitația din cele două orașe, Fes și Meknes și după o călătorie destul de lungă pe drumurile șerpuite printre Munții Rif, am fost întâmpinați de unul dintre cele mai liniștite și mai frumoase orașe din Maroc, Chefchaouen sau prescurtat Chaouen. Cu toții abia așteptam să vedem orașul albastru și speram să fie ca și în pozele care le văzusem. Și nu ne-a dezamăgit.

Note din istoria Chefchaouen-ului (CLICK pt. Info)
Orașul a fost înființat în 1471 de către Moulay Ali ibn Rashid al-Alami, un descendent al lui Abd ca Salam al-Alami și Idris I fiind la început un kasbah (cetate). Al-Alami a fondat orașul pentru a lupta împotriva invaziei portugheze din nordul Marocului. Împreună cu triburile Ghomara din regiune, mulți Moriscos și evrei s-au stabilit aici după Reconquista spaniolă (procesul prin care regatele creștine din nordul Hispaniei (Spania și Portugalia de astăzi) au recucerit peninsula Iberică de la musulmani și mauri) în vremurile medievale. Orașul a fost închis tuturor străinilor, în special creștinilor, până la începutul ocupației spaniole. În 1920, spaniolii au confiscat Chefchaouen pentru a face parte din Marocul spaniol. Zona a văzut un aflux mare de evrei care fugeau din Europa de Hitler în timpul celui de-al doilea război mondial. Majoritatea evreilor au părăsit ulterior zona în anii 1940 și începutul anilor 1950 pentru a trăi în Israel. Spania a returnat Marocului orașul Chefchaouen după ce Marocul și-a câștigat independența 1956.

Ajunși seara în Chefchaouen a trebuit prima dată să căutăm o parcare, deoarece în zona medinei implicit în zona în care eram cazați, accesul mașinilor este interzis. Se poate parca mașina în zona Hotelului Parador, dar în cazul nostru toată parcarea era ocupată, așa că am parcat într-o parcare privată pe strada Hassan II. De acolo am pornit pe jos spre Casa Elias despre care puteţi citi mai multe aici.

Sfat: Ia-ți mai bine un rucsac decât un troller ca să îți fie mai ușor să urci dealul, deoarece medina este situată pe o colină.

Odată ajunși la cazare, am avut parte și aici de o terasă cu priveliște asupra orașului.

Iar dimineața am avut ocazia să vedem orașul în toată splendoarea lui și să luăm micul dejun în acest peisaj de basm.

Înarmați apoi cu o hartă primită de la gazda noastră, care ne-a marcat câteva locuri pe care ar trebui să le vizităm, am plecat să descoperim orașul.

Pont: cu cât locația e mai albastră pe hartă, cu atât și străduțele din zona aceea sunt mai albastre.

Din păcate harta nu mai e într-o stare foarte bună, dar dacă vreți o hartă a medinei din Chefchaouen, o puteți găsi aici.

1. Medina

Medina din Chefchaouen e un labirint în miniatură, iar unul dintre lucrurile principale pe care le ai de făcut este să te rătăcești prin ea și să admiri scenele pitorești care se desfășoară în fiecare colț al ei. În comparație cu alte orașe mai mari, medina de aici este relativ mică și chiar dacă te vei pierde, va face parte din distracție și îți vei găsi cu ușurință calea.

2. Cascada Ras el-Maa

Acesta este punctul în care apa proaspătă de munte se revarsă în oraș și este astfel un punct popular de adunare pentru localnici pentru a se răcori și pentru a-și spală hainele, fiind și o vâltoare amenajată aici. Este o alternativă pentru cascadele îndepărtate ale munților, dar este și un prilej de a te răcori în zilele toride. Noi ne-am oprit lângă cascadă, la o terasă amenajată în apă și am băut un suc de portocale delicios.

3. Moscheea Spaniolă

Moscheea a fost construită în 1920 de către spanioli dar nu a fost niciodată folosită. De la casacada Ras el-Maa am făcut o scurtă excursie până pe dealul unde e situată Moscheea Spaniolă pentru a avea o panorama spectaculoasă asupra orașului.

4. Piata Uta El Hammam

În inima medinei se află piața Uta el Hammam unde se pot observa kashbah-ul și moscheea din Chefchaouen, fiind un loc popular pentru mâncăruri tranditionale și unde vă puteți relaxa după ce ați vizitat orașul albastru. Moscheea nu este vizitabilă de către non-musulmani așa că noi am preferat doar să stăm să ascultăm imam-ul cum cheamă oamenii la rugăciune, iar apoi am mers la tarabele din împrejur să cumpărăm câteva suveniruri.

În Chefchaouen poți cumpără obiecte tradiționale care se găsesc doar aici, de exemplu diferite articole din lână și pături țesute manual dar și brânză de capră este la mare căutare, fiind o delicatesă din aceste locuri.

În Chefchaouen veți fi întrebați destul de des dacă doriți să fumați hașiș, plantațiile de iarbă fiind situate în munții Rif. Este la latitudinea fiecăruia dacă vrea să încerce, dar țineți minte că în Maroc fumatul de hașiș este ilegal.

Chefchaouen ne va rămâne în suflet pentru liniștea care ne-a adus-o în călătoria noastră din Maroc dar și pentru frumusețea locurilor, de aceea orașul albastru va rămâne mult timp în topul preferințelor noastre.

Vă invităm să vizionați rezumatul zilei petrecute în Chefchaouen în următorul filmuleț:

Citește și alte articole interesante despre Maroc: