Capitala administrativă și politică a Marocului și totodată unul dintre cele patru orașe imperiale, Rabat este un oraș frumos situat pe malul Atlanticului, la gura de vărsare a Râului Bou Regreg. Are o atmosfera mult mai caldă decât Casablanca și te poate surprinde prin bulevardele sale largi și curate și îți oferă cu siguranță o pauză de la agitația din alte orașe mari, agitație atât de specifică Marocului.
Note din istoria Rabat-ului (CLICK pt. Info)
Califul Almohad, Moulay Yacoub al-Mansour, a mutat capitala imperiului în Rabat în secolul al XII-lea, fiind prima dată când Rabat a servit drept capitală. Rabat a înflorit. Acesta este momentul în care a fost construită o mare parte din vechiul Rabat marocan, inclusiv moscheea neterminată Hassan al II-lea, medina și fortăreața de pe vârful dealului.
Câteva sute de ani mai târziu, doar 100 de case din vechiul Rabat au rămas. În mod surprinzător, Inchiziția spaniolă a fost de vină pentru repopularea zonei, cu mii de oameni care au venit din Andaluzia. În 1672, Rabat și Salé, orașul vecin, au format o alianță, formând împreună republica Bouregreg, care a devenit un centru mult temut de pirați și a lansat raiduri și atacuri în jurul Africii, Europei și Mediteranei. Această așa-numită republică a durat peste 200 de ani, până când dinastia Alouita, actuală dinastie a Marocului, a preluat puterea și a stopat pirateria.
Astăzi, Rabat este centrul politic al Marocului, casa regelui, Majestatea Sa Mohamed VI, precum și un centru pentru diverse ministere și ambasade. A fost restabilită ca și capitala Marocului în 1912 în timpul erei Protectoratului Francez și a continuat să fie capitala țării și după independența marocană din 1956.
Am ajuns doar pe seara în Rabat încă fascinați de Chefchaouen și puțini nostalgici că nu am rezervat mai multe nopți acolo, dar curioși de cum e capitala țării. După ce ne-am cazat la hotel Lutece, ne-am relaxat sus pe terasa lui, și am observat că aici era mai multă umezeală în aer ca în nord; eram lângă ocean.
Dimineață după micul dejun, nu am pierdut timpul și am început explorarea orașului.
1. Plaja din Rabat
Primul lucru care am vrut să îl facem a fost să mergem să vedem plaja și oceanul. Din păcate vremea nu era atât de bună, deși era cald afară.
2. Kasbah de Oudaias
Lângă plajă se află vechea cetate islamică numită Kasbah des Oudaias construită în perioada Almohada, când în Rabat domnea această dinastie formată din berberi și musulmani. Aceștia au capturat Rabatul în 1150 și au distrus o cetate ce fusese construită de Almoravizi, o dinastie aflată în conflict cu almohazii. Această cetate ocupă locul original al ribatului (cetate-mănăstire), care îi dă numele orașului.
Cetatea este predominant rezidențială cu străzi înguste, aglomerate cu case vopsite în alb-albastru, multe dintre ele fiind construite de refugiații musulmani din Spania și de aceea au un aer andaluz.
Pont: Urcați până la Plateforme du Sémaphore pentru a avea o vedere pitorească asupra oceanului și plajei.
3. Turnul lui Hassan al II-lea
Construit de unul dintre conducătorii dinastiei Almohad, Yacoub al-Mansour, după viziunea să, turnul Hassan este cunoscut ca și moschea neterminată din Rabat, acesta fiind de fapt o minaretă a unei moschei . La moartea lui al-Mansour în 1150 construcția a fost abandonată, iar acest turn de 45 de metri, din cei 86, este tot ceea ce rămâne din planul său original. Motivele și desenele frumoase și complexe acoperă fațada turnului, indicând somptuozitatea a ceea ce a avut în minte al-Mansour.
4. Mausoleul lui Mohammed V
Chiar lângă Turnul Hassan se află maousoleul lui Mohammed V. Acesta a fost sultanul Marocului, aparținând dinastiei Alouite, fiind bunicul actualului rege și totodată succesorul de drept la tron al lui Yusef, până când Franța a cucerit acesta țară și l-a trimis în exil între anii 1953-1955, renegandu-i drepturile de conducere. O dată cu întoarcerea sa în țară și-a reintrat în drepturi având toată susținerea poporului. Mausoleul se află chiar în locul in care, după întoarcerea sa din exilul din Madagascar, a adunat mii de marocani împreună pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru independența țării.
Lângă Mohammed V sunt înmormântați și fiii lui, Hassan II și Prințul Abdallah, de asemenea figuri importante ale Marocului. Hassan II a fost la rândul său regele Marocului și tatăl actualului rege iar fratele său s-a căsătorit cu fiica primului ministru al Libanului.
Mausoleul e o capodoperă a arhitecturii moderne, fiind un edificiu impunător, o combinație inedită de alb și verde. Mormântul este construit din marmură albă iar camera este deosebit decorată.
Mausoleul lui Mohammad V poate fi vizitat și de non-musulmani, dar vizita impune o ținută vestimentară potrivită.
5. Chellah
Resturile cetății marinide din orașul Chellah din secolul al XIV-lea sunt un loc unde istoria se întrepătrunde. Fenicienii au fost primii care s-au așezat pe acest loc înclinat deasupra râului Bou Regreg, iar romanii au preluat controlul în jurul anului 40 d.Hr., redenumind așezarea Sala Colonia. Partea romană excavată a site-ului include un forum, o baie și un templu.
Abandonată în 1154, ea a fost pustie până în secolul al XIV-lea, când sultanul marinid Abou al-Hassan Ali a ridicat o necropolă în vârful sitului roman construind o moschee, zaouia și mormintele regale aici și l-a înconjurat cu zidul de apărare care poate fi observat și astăzi.
Orar vizitare: 8:30AM – 6:30 PM Taxa intrare: 10 Dh
6. Palatul Regal
Chiar dacă nu este vizitabil, fiind reședința principala a familiei regale, am hotărât să mergem să vedem măcar de departe acest palat. Situat la sfârșitul mechouarului (un teren de paradă mare), ce cuprinde moscheea al-Fas, unde regele se roagă pentru popor în fiecare vineri, palatul datează din 1864.