Cunoscut ca unul dintre cele patru orașe imperiale, orașul Fès este cel mai vechi oraș din Maroc. Acesta este împărțit în trei zone, Fès-el-Bali (vechiul Fès sau medina) Fès el-Jdid (noul Fès) si Ville Nouvelle, ceea ce face orașul o fuziune mistică a unui vechi trecut islamic si a unui prezent influentat de francezi.

 

Note din istoria Fès-ului (CLICK. pt Info)

Fès a fost fondat în anul 789 de către Moulay Idris al II-lea, fiul fondatorului marocului modern, deși originea numelui orașului nu este cunoscută. Unii cercetători cred că provine din vechiul nume berber al munților Atlasului, Fazaz; în timp ce altii urmăresc numele înapoi la o poveste a unui topor de aur care a împărţit râul din Fès în două jumătăți (în arabă, Fès înseamna topor).

În anii 817-18 aproximativ 800 de familii de refugiați din Cordoba, Spania, s-au stabilit in Fès, urmate după câțiva ani mai târziu de peste 2.000 de familii din Tunisia, lucru care a facut ca Fès-ul să crească. Aceste așezări s-au luptat între ele peste 300 de ani. Abia după sosirea imperiului Almohad, în 1070, orașul a avut o perioadă de pace.

Sub dinastia Almohada, orașul Fès a luat formă, iar zidurile Fèsului au fost ridicate; ziduri care încă formează conturul Fès El-Bali de astăzi. Până în anul 1170, Fès a fost cel mai mare oraș din lume cu peste 200.000 de locuitori. Acesta a fost un important centru comercial, care deservea Africa și Europa, traseul de aur de la Tombouctou, faimoasele țesături cu reputația lor excelentă de a face scuturi de piele.

Când Marinizii au preluat controlul asupra Marocului în 1250, au făcut din Fès capitala lor. Acesta este momentul în care Fès el-Jdid, orașul “nou”, a fost construit cu străzi mai largi, grădini și multe centre administrative. Atunci Fès a devenit într-adevăr un centru cultural și intelectual și s-a născut stilul “Fassi”, un amestec al tradițiilor Andaluz și Almohad. Madrasa Bou Inania și Madrasa el-Attarine sunt exemple excelente de arhitectura din această perioadă.

În 1916, dupa ce Marocul a devenit protectorat francez, s-a construit Ville Nouvelle sau „Orasul nou” din initiativa maresalului Lyantey, un cartier modern pentru vremea respective, cu un farmec aparte.

Astăzi, Fès este cunoscut ca “Atena Africii” și “Mecca Occidentului” pentru istoria și rolul său ca şi capitală spirituală și de învățare a Marocului. De asemenea azi Fès-ul este al 3-lea oraş ca mărime şi importanţă din Maroc dupa Casablanca şi capitala Rabat.

Am completat formularul pentru viză și am plecat spre cazarea noastră Dar Ahl Tadla, un riad poziționat bine în Fès-el-Bali (casă tradițională marocană aflată de obicei în medina orașului, care are ca element central o curte sau o grădina, iar camerele sunt situate de jur-împrejurul acestei grădini).

Drumul de la aeroport până la riad a durat 40min și a costat 250 dirhami pentru toți șase. Șoferul ne-a lăsat la intrarea în medina (partea veche a unui oraș, pe care o găsești în multe țări din Africa de Nord, nu doar în Maroc) și de acolo am mers pe jos, locația fiind foarte aproape. Este tipic zidită, și conține străzi înguste, fântâni, palate și moschei. Multe medine interzic circulația autoturismelor, aleile nefiind suficient de late pentru a trece autoturismele.  O dată cazați am fugit sus pe terasă și ne-am bucurat de priveliștea asupra orașului. Eram în Africa!

Dimineața am luat un mic dejun marocan și la recomandarea gazdei noastre, am ales să ne luăm un ghid care să ne ducă la principalele atracții din Fès, ca să nu pierdem mult timp și să ne rătăcim printre cele peste 9000 de străduțe! ale medinei. (Medina din Fès este sub patrimoniu Unesco, fiind cea mai veche așezare zidită din Fès. Este de asemenea cel mai mare spațiu urban fără autovehicule din lume; 70.000 oameni trăiesc în medina. Mărfurile sunt transportate cu ajutorul măgarilor, carutelor și al motocicletelor. Întreaga medina este înconjurată de ziduri înalte, străjuite de porți istorice).

Medina văzută de pe acoperișul riadului Dar Ahl Tadla:

Cam așa a arătat itinerarul nostru organizat de ghid:

1. Bab Bou Jeloud. Blue Gate

Un tur interesant al orasului Fès incepe prin cea mai colorată și mai renumită poartă care delimitează medina: Bab Bou Jeloud sau Blue Gate.

De la Bab Bou Jeloud am pornit spre principalele obiective ale orașului, printr-un adevărat labirint de străduțe, ulițe și alei întortocheate, pline de diferiți comercianți, cu marfă care îți fură ochii, unde mirosurile sunt pătrunzătoare și nu întotdeauna plăcute, unde pâinea abia scoasă din cuptor sau deserturile dulci de casă preparate din migdale, miere şi alte ingrediente îți fac cu ochiul, unde te surprinde să vezi cum arată măcelariile din medina, unde trebuie să ai grijă la găinile lăsate libere și trebuie să te dai la o parte când trece un măgar încărcat cu mărfuri.

2. Madrasa Bou Inania

La doar câțiva pași se află a doua atracție turistică, Madrasa Bou Inania. Madrasa Bou Inania a fost construită între 1350 și 1357 de către sultanul Marinid Bou Inan. Această este una dintre puținele clădiri religioase din oraș pe care non-musulmanii le pot vizita. Madrasa (școala coranică) este o bijuterie arhitecturală somptuoasă și una dintre cele mai frumoase clădiri din Maroc. Până în anii 1960 această era încă o școală teologică funcțională, iar eforturile de restaurare de atunci au readus-o la frumusețea ei originală. Sculpturile din lemn de cedru Mashrabiya și decorațiunile din stuc, mozaicurile Zellige și ușile de intrare masive, din alamă sunt impresionante. În timp ce cele mai multe Madrase au doar o sală de rugăciune simplă, Bou Inania este neobișnuită prin faptul că găzduiește o moschee completă și este singura cu un minaret în Fès, semnificând importanța ei pentru oraș. Madrasa în sine este un tribut adus meșterilor artizani din Maroc.

Orar vizitare:  9AM – 6 PM  Taxă intrare: 20 Dh

3. Nejjarine Fondouk

A urmat fântâna Nejjarine construită în secolul al XVII-lea, una dintre cele mai frumoase fântâni publice din Fès. Acesta se găsește la intrarea în muzeul de artizanat din lemn Nejjarine, care în trecut a fost un caravanserai pentru comercianții și călătorii care vizitau Fès-ul.

Una din plăcerile unei vizite în Maroc este oportunitatea de a cumpăra obiecte unice realizate manual. Artizanii marocani sunt renumiți în întreaga lume pentru țesăturile colorate, lucrul în fier forjat și cupru, arta argintată, ceramică, țesutul covoarelor și nu în ultimul rând articolele de pielărie.

4. Tabacaria Chouara

Datând din sec.11 tăbăcăria Chouara este cea mai mare și mai faimoasă dintre cele trei tăbăcării din Fès. O rețea de puțuri de piatră cu bazine prinse între clădirile vechi ale medinei și umplute cu lichide colorate, tăbăcăria s-a schimbat foarte puțin de-a lungul anilor și încă păstrează tradiții vechi de o mie de ani, oferind o privire asupra procesului natural de a produce piele de înalta calitate. Piei de vacă, oaie, capra și cămilă sunt aduse aici, pentru a fi tăbăcite, vopsite și transformate în diferite produse de piele (portmonee, haine, genți) și apoi vândute în souk-urile din împrejur.

Vizitatorii sunt bineveniți să observe procesul de fabricare, urcând pe acoperișul uneia dintre magazinele de piele, că apoi la coborâre sunt invitați să cumpere ceva din acel magazin. Priveliștea de pe acoperișul magazinului e ceva de neratat în Fès dar pregătiți-vă ca mirosul să fie neplăcut. Pentru a face față mirosului, veți primi la urcare o frunză de mentă.

5. Magazine de covoare

De aici am vizitat două magazine de covoare, o cooperativă pentru femei și una pentru bărbați. Prima nefiind încă oficial deschisă, am putut doar să observăm cum lucrează femeile covoarele și să admirăm frumusețea clădirii în care erau situate.

La al doilea magazin patronul ne-a întâmpinat cu un ceai de mentă și în timp ce îl savuram, acesta ne-a prezentat tehnica prin care sunt făcute covoarele și ne-a expus o grămadă de covoare colorate, care mai de care mai frumoase, ca mai apoi, la sfârșit, să ne întrebe care ne-a plăcut cel mai mult. Deși nu este obligatoriu să cumperi, orice scuză încerci să bagi, el va găsi o rezolvare. “- Nu avem loc în bagaj. – Nu e nimic. Trimitem oriunde în lume prin curier”

6. Magazin de tesaturi

Următoarea oprire a fost la magazinul de țesături, unde lâna, cașmirul, mătasea și bumbacul sunt transformate în draperii și eșarfe colorate, haine tradiționale sau genți. Aici am învățat cum să ne facem turbanul care îl poartă berberii în deșert, lucru care avea să ne fie de folos la momentul excursiei din deșert.

7. Mausoleul lui Zaouia Moulay Idris

A urmat apoi mausoleul lui Zaouia Moulay Idris, unul dintre fondatorii Fès-ului. Mausoleul a fost construit folosind un stil arhitectural numit Alawi în timpul vremii în care Moulay Idris era în viață. Vizitatorii non-musulmani nu pot să vadă mormântul lui Moulay Idris și sanctuarul care îl înconjoară sau interiorul altarului. Deși acest lucru limitează foarte mult ceea ce puteți vedea, exteriorul este frumos și merită văzut.

8. Universitatea Karaouine 

În inima medinei din Fès se află cea mai veche universitate din lume care datează din sec. IX. Astăzi funcționează ca și moschee și este unul dintre cele mai mari centre de cult din Maroc, cu o sală de rugăciune care pot încăpea 20.000 de oameni. Biblioteca este una dintre cele mai vechi din lume și conține mai mult de 30.000 de cărți iar printre colecții se numără un Coran din secolul al IX-lea. Acesta este și motivul pentru care Fès-ul a fost un mare centru cultural musulman, fiind supranumit “Atena” Africii de Nord. Din păcate și aici vizitatorii non-musulmani nu o pot vizita, dar îi pot admira exteriorul și pot arunca o geană prin poarta deschisă.

9. Piata Seffarine

În apropierea universității nu ai cum să ratezi souk-ul meșteșugarilor în metal situați în zona pieței Seffarine, denumirea pieței venind tocmai de la acești artizani care făuresc diferite produse din cupru și alamă. De fapt veți auzi piața Seffarine înainte să o chiar vedeți, deoarece sunetele ritmice ale ciocanului împotriva metalului reverberează pe aleile înguste ale medinei. Este foarte distractiv doar să privești cum lucrează acești oameni și cum transformă metalul în diferite produse frumoase, vândute mai apoi în magazinele din apropiere.

10. Oued Bou Khrareb

Am făcut apoi o mică oprire pe unul din podurile râului Oued Bou Khrareb

Ca apoi să o luăm din nou prin bazaar
11. Restaurant Ryad Nejjarine

Și în cele din urmă am hotărât să ne oprim să luăm masa la restaurantul Ryad Nejjarine la recomandarea ghidei noastre.

Turul orașului s-a încheiat undeva pe strada Talla Sghira, unde dacă mergeam drept în față, am fi ajuns înapoi la riadul nostru.

Prețul ghidei noastre pe nume Nadine a fost de 300 Dh, iar pentru că ne-a plăcut extrem de mult de ea și de ce ne-a povestit am decis să îi lăsăm 350 Dh.

Fiind deja după-masă trebuia să alegem între a vedea mormintele marinide și panorama asupra orașului sau să mergem spre palatul regal. Noi am ales varianta a doua și am plecat cu GPS-ul în mână spre palatul regal.

Traseul nostru a arătat în felul următor:

12. Bab Chems

Din medina am ieşit prin poarta Bab Chems

13. Jnan sbil

Apoi ne-am plimbat prin grădinile Jnan sbil. Aceste grădini ne-au dat o gură de aer proaspăt şi puţină linişte dupa agitaţia din medina care poate fi foarte obositoare.

14. Palatul Regal

Deși inițial ne-am rătăcit (cu GPS-ul în mâna) și ne-am panicat puțin, în cele din urmă am ajuns la palatul regal situat în Fès el-Jdid. Acest “oraș nou” a fost construit de marinizi în sec. XIII-lea, când și-au dat seama că Fès el Bali e prea mic pentru a face loc și palatelor lor. Astfel palatul regal ocupă prim-planul aici și totodată face legătura între agitatul Fès el Bali și modernul Ville Nouvelle construit în stil european.

Vă invităm să vizionați rezumatul primei zile din Maroc în următorul filmuleț:
Citește și alte articole interesante despre Maroc: