Cuba – rom, salsa şi voie bună. Experienţa noastră
Plaje aurii cu ape turcoaz, dealuri verzi, păduri tropicale și cascade fermecătoare, lanțuri de munți impunătoare și orașe vibrante, înfășurate într-o politică revoluționară sfidătoare, toate fac din Cuba una dintre cele mai speciale destinații de pe planetă. Cea mai fascinantă țară din Caraibe, Cuba este un mix de orașe coloniale spaniole, un muzeu al mașinilor de epocă, al trabucurilor fine, o țară unde ritmurile de salsa și cocktailurile pe bază de rom creează o experiență de neuitat.
Fiind născute chiar înainte de anii ’90, nu puteam niciuna să ne amintim prea multe despre cum era viața în comunism și tocmai toate lucrurile de mai sus ne-au făcut să ne gândim în anul 2018 să vizităm Cuba. Dacă încă te mai gândești dacă să mergi sau nu în Cuba, citește articolul “De ce mă duc iar în Cuba?” și poate vom reuși să îți transmitem puțin din atmosfera de acolo. Oricum, un lucru e cert și anume că există o imagine mult mai mare pe care nu o poți vedea până nu ajungi acolo.
Circuitul nostru a fost împărțit în felul următor:
Plecare din Cluj Havana via Istanbul
Havana – Itinerar de 4 zile prin capitala Cubei – Partea I şi Partea II
Cayo Coco – Paradisul tropical
Plecare din Havana spre Cluj via Caracas și Istanbul
Recomandări
Dacă te-ai gândit să mergi în Cuba, iată câteva lucruri pe care să le iei în considerare când ajungi acolo:
Mergi şi admiră arhitectura! În arhitectura Havanei nu există nimic pur, iar diversele stiluri importante dezvăluie clădiri art nouveau, art deco, stiluri neoclasice, baroc spaniol și maur, iar Havana Veche (Habana Vieja) este plină de clădiri uimitoare din epoca colonială. Această zonă este poate cea mai pitorească și binecunoscută reprezentare a arhitecturii și culturii cubaneze, pe când zona rezidențială din vestul Havanei, Vedado, găzduiește conacuri timpurii ale secolului XX, care erau cândva moșii uimitoare. Din păcate multe construcții sunt acuma în paragină, dar altele sunt aduse la gloria de altă dată datorită faptului că au fost introduse în Patrimoniul UNESCO.
După decenii de izolare politică din cauza embargoului pus de SUA, Cuba a rămas în mare parte nedescoperită și încă neatinsă de marile lanțuri de magazine, așa că nu îți imagina că vei găsi aici Mcdonald’s sau Starbucks sau că vei face ceva shopping. Mergi și încurajează economia locală în timp ce mănânci într-un paladar, adică într-un restaurant mic administrat de o familie, de obicei într-o parte transformată a unei case. Aici poți să te bucuri de bucătăria locală cubaneză. Sau mergi si cumpără lucruri făcute manual de către localnici.
În Cuba vei avea sentimentul că faci un pas înapoi în timp și din cauza lipsei conectivității la internet. Așa că profită de acest lucru și deconectează-te de la rețelele sociale pentru a putea să te bucuri de ceea ce te înconjoară. Dacă vei simți că nu faci față tentației, pregătește-te să mergi într-un parc sau într-o piață și să te conectezi la un Wi-Fi unde vei avea parte de cea mai înceată conexiune de internet (e chiar mai rea decât dial-upul de pe vremuri).
Cubanezii se mișcă în ritmul lor. Nu merge cu mentalitatea europeană de a te grăbi și de a face lucrurile repede. Nu va funcționa aici. Este un ritm de viață foarte domol (mai ceva ca în Ardeal). Întreprinderile nu se deschid la timp, autobuzele pleacă sau sosesc cu întârziere, totul se desfășoară în funcție de “ora cubaneză”.
Nu rata ocazia de a face o plimbare cu o mașină de epocă! Cu greu vei mai găsi o altă țară cu atâtea mașini americane vechi, parcă scoase din revistele din 1959. Fă cât mai multe poze, plimbă-te cu tot felul de modele și discuta cu șoferii ca să le afli poveștile si trucurile pe care le-au găsit de-a lungul anilor pentru a menține mașinile în stare de funcționare fără a avea acces la piese de schimb originale.
Bea un mojito sau un daiquiri! Sau mai multe 🙂 Mojito a fost creat într-un mic bar numit „La Bodeguita del Medio” din Havana, pe când barul “El Floridita” din Havana este locul unde s-a inventat daiquiri-ul. Astfel cele două baruri sunt niște destinații turistice foarte populare.
Dacă nu vrei să te duci unde merge toată lumea, intră intr-un bar frecventat de localnici și bea orice cocktail pe bază de rom și nu vei da greș. Pe când Havana Club este cel mai popular și emblematic brand de rom din lume, există și multe alte tipuri de rom făcute în Cuba care merită atenția ta: Cubay, Mulata, Santiago de Cuba, Legendario Elixir de Cuba. Mergi la Casa del Ron și degustă-le ca să vezi care îți place mai mult!
Fă-ți un trabuc! Descoperă într-un tur călare pe cal câmpurile nesfârşite de tutun și sol fertil roșu și lasă-te impresionat de Vinales, locul unde se cultivă cel mai bun tutun din lume și din care se fac faimoasele trabucuri cubaneze. Cumpără de aici trabucuri direct de la fermieri! Pe măsură ce agitația vieții orașului se estompează în urma ta, ești înconjurat de căruțe trase de boi, oameni ce stau în balansoare și își trăiesc viața liniștită de la fermă.
Cuba începe încet să se deschidă lumii, iar în timp ce există o mulțime de hoteluri (toate deținute de stat), nimic nu se compară cu o cazare într-o “casa particular”. Casa particular este în esență o unitate de cazare privată într-o casă sau apartament, unde cubanezii pot să închirieze camere străinilor. Această formă de cazare este răspândită în toată Cuba și îți oferă o perspectivă unică asupra vieții locale, așa că mergi și stai într-o casa particular! Să mănânci mâncare cubaneză și să înveți istoria insulei de la gazda ta este, fără îndoială, cel mai bun mod de a te cufunda în cultura țării. Camerele sunt curate, familiile minunate, iar experiențele sunt neprețuite. Vezi aici unde am stat noi în Cuba.
Ia-ţi o plajă doar a ta! Cuba este binecuvântată cu kilometri de plaje cu nisip auriu și ape limpezi cristaline. Dacă visezi să ai o plajă doar a ta, atunci ești în locul potrivit. De-a lungul coastei de nord, există multe stațiuni, dintre care cea mai faimoasa e Varadero, pe când în sudul țării, vei găsi de asemenea niște locuri minunate pentru bălăceala și leneveală la soare, cum ar fi Plaja Ancon si Plaja Rancho Luna.
Viața în Cuba vibrează în ritmul muzicii. Fie că este vorba de barurile pline de viață din Havana, de o mașină din care se aude Regaetton sau oameni care cântă la chitară pe stradă, muzica pare să provină din fiecare colț al acestei insule. Și odată cu o muzică minunată, vine un dans excelent. Salsa este în aer oriunde te duci în Cuba și dansul curge prin venele cubanezilor așa că nu ai cum să părăsești insula fără să înveți câteva mișcări. Mergi într-un club și simte muzica!
Cuba este cu siguranță una dintre țările noastre favorite până în prezent!
Cuba este muzica, dansul, mândria, talentul, istoria și arhitectura; este ospitalitatea, mâncarea, cultura și atmosfera; este energia incontestabilă care te lovește din momentul în care aterizezi în Havana și continuă să-ți treacă prin vene până în momentul în care pleci.
Cuba se transformă rapid și, pe de o parte, suntem tentate să spunem: „mergeți aici înainte de a se schimba”, în timp ce pe de altă parte, suntem sigure că o cultură atât de bogată nu ar putea fi afectată de o creștere a vizitatorilor. Cuba este Cuba și va fi întotdeauna o destinație de călătorie fascinantă pentru toți cei care vor să o exploreze. Un astfel de loc fantastic ar trebui să fie deschis tuturor și vă încurajăm și pe voi să mergeți și să vizitați Cuba. Ne-a plăcut Cuba! Se vede?
Sperăm că acest articol ți-a trezit pofta de a vizita Cuba și te invităm să ne împărtășești experiența ta, sfaturi, recomandări sau orice fel de informații despre Cuba.
¡Hasta luego!