Itinerar 4 zile prin capitala Cubei (Partea I)

Havana, ooh na-na, vorba cântecului “Jumătate din inima mea este în Havana, ooh-na-na”

Înaintea Revoluției Cubaneze și a instalării regimului comunist al lui Fidel CastroHavana era descrisă de o revista turistică drept: “o amantă a plăcerii, zeița luxuriantă și opulentă a încântărilor”. Havana era atunci ceea ce a devenit Las Vegasul mai târziu, o insula a păcatului, o societate consumată de jocurile de noroc, de mafia americană și de prostituție.

Astăzi după 60 de ani de comunism, am găsit Havana, plină de mister și farmec, învăluită în strălucirea aceea din 1959, păstrându-și aerul exotic care îi atrăgea și în trecut pe turiști. Prăfuită, zgomotoasă și aglomerată, Havana poate să fie compleşitoare și este evident punctul de plecare al unei călătorii în Cubadoar aici vei avea parte de o introducere adecvată în tot ce are Cuba să îți ofere prin cultura, istoria și oamenii săi.

ZIUA 1

Am aterizat pe Aeroportul Internațional Jose Marti din Havana și am ajuns brusc față în față cu realitatea cubaneză când am așteptat peste o oră să vină cele șapte bagaje. La ieșirea din aeroport trebuia să ne aștepte mașina pe care o comandasem de la cazare, dar nu am găsit pe nimeni (poate pentru că am stat atât de mult in aeroport) așa că am negociat un taxi pentru toți șapte: 40CUC până la cazarea noastră (pentru o mașină de cinci persoane prețul era 25-30CUC).

VEDADO

Prima cazare din Havana am luat-o în Vedado, cartierul rezidențial al Havanei, aflat la o oră de mers pe jos de Havana Veche. Parte mai modernă a Havanei, aici locuiau odată oamenii înstăriți ai orașului, după cum sugerează și numele (Vedado înseamnă în spaniolă interzis, restricționat). Cartierul a fost dezvoltat inițial în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, stabilind armonios străzile cu copaci pentru a defini o grilă urbană punctată cu zone verzi, dar afluxul de rezidenți înstăriți în zonă a dus la construcția de conace eclectice, în stiluri neoclasice, Art Nouveau și Art Deco.

Noi am fost foarte încântați de cazarea noastră, Casa Caribbean Blue, o casă colonială construită în 1927 în stil neoclasic.

Gazda noastră, Pedro Noel, ne-a și oferit multe informații despre Cuba, Habana și atracțiile turistice, iar la sfatul lui am plecat să mâncăm la Restaurantul El Idilio.

Dar pe drum, încă nefiind obișnuiți cu treburile din Cuba, ne-am oprit să cumpărăm cartele de internet de la compania de telefonie ETECSA și să le transmitem celor de acasă că suntem bine, iar apoi am stat la coadă la magazin de unde am cumpărat apă, suc și ceva snacks-uri.

Pe lângă casele rezidențiale și pensiuni, Vedado găzduiește o mulțime de ambasade străine, Universitatea din Havana (Universidad de la Habana), precum și cele mai cunoscute hoteluri din Havana: Habana Libre, Hotel Presidente, Melia Cohiba, Hotel Nacional, Riviera, Capri. Toate aceste hoteluri au baruri, restaurante și discoteci, fiind populare printre localnici, așa că e un prilej bun de a le încerca. Strada Președinților (Los Presidentes) este întotdeauna plină de oameni, iar cea mai populară stradă este La Rampa sau Strada 23 (majoritatea străzilor din Havana sunt cu numere ca în SUA).

MALECON

Am luat-o apoi spre Malecon, promenada de 8km care se întinde de-a lungul liniei de coastă din Havana, iar parcurgerea întregului traseu durează peste o oră. Zona Maleconului cuprinde portul din Havana, partea de nord a Centrului Havanei și se termină în cartierul Vedado.

Ce ne-a impresionat a fost șoseaua cu șase benzi, pe care sigur nu o găsești așa de aglomerată ca una din Europa, trotuarul amplu unde te poți plimba în voie, precum și peretele ce separă Havana de ocean, toate acestea, transformând Maleconul într-un loc ideal unde oamenii pot să stea și să viseze.

Vremea din păcate nu prea a ținut cu noi și era destul de înnorat și astfel nu am putut să ne bucurăm de un apus de soare pe Malecon, ce se zice că e o tradiție în Havana. Așa că dacă ai parte de vreme frumoasă nu rata această ocazie o dată ce ajungi în Havana!

Apoi am ales să ne plimbăm pe lângă Monumentul Victimelor Maine USS și până la Hotelul NaționalHotelul Nacional de Cuba este considerat un simbol al istoriei, culturii și identității cubaneze și a fost declarat Monument Național. Acesta se remarcă datorită eleganței rafinate și splendorii sale străvechi, care din 1930 a atras un număr mare de personalități din arte, știință și politică, precum prim-ministrul britanic Winston Churchill, artiștii Frank Sinatra, Ava Gardner și savantul Alexander Flemming. În prezent, hotelul expune pe pereții săi fotografii vechi ale unora dintre oaspeții săi de seamă, iar dacă vrei să îl vizitezi o poți face zilnic între 10:00 și 06:00 în afara duminicilor. Tot aici a avut loc un eveniment istoric, când în 1946 gangsterii americani Lucky Luciano și Meyer Lansky au organizat una dintre cele mai importante întâlniri ale mafiei americane.

De la Hotel Nacional ne-am reîntors în cartierul Vedado și la cazarea noastră.

ZIUA 2

A doua zi am plecat direct spre Centrul Havanei, cartierul situat între Vedado și Havana Veche. Multe dintre clădiri datează din perioada colonială și există un amestec interesant de structuri vechi și noi, oferind o privire necenzurată asupra Cubei. Între Parcul Central (Parque Central) și promenada El Prado găseşti o zonă turistică aglomerată.

Parcul Central este locul unde se întâmplă totul. Acesta este locul în care vei vedea toate mașinile vechi aliniate așteptând turiștii să facă o plimbare cu taxiul și este locul unde se găsesc cele mai bune hoteluri din Havana, precum și multe muzee faimoase.

Aici vis-à-vis de Hotelul Inglaterra, ne-am alăturat unui tur ghidat gratuit al Centrului Istoric al Havanei organizat de cei de la Strawberry Tours. Turul, în mod normal, începe în jurul orei 10 din fața statuii Francisco de Albear și durează în jur de trei ore, iar ghidul nostru, Javier, a fost excelent și vorbea foarte bine engleză. Îl recomandăm cu drag.

Iată care au fost opririle noastre din cadrul turului:

1. Capitoliul

Clădirea Capitoliului este cea mai grandioasă și mai ambițioasă clădire din Havana. Asemănătoare Clădirii Capitoliului din Washington DC, dar modelată efectiv după Pantheonul din Franța, clădirea a fost comandată la ordinul președintelui cubanez Gerardo Machado și construită din 1926 până în 1929 sub conducerea arhitectului Eugenio Rayneri Piedra și a costat aproximativ 17 milioane de dolari. În trecut, a fost folosită ca sediu al Congresului Cubanez, dar din 1959 a găzduit Academia Cubaneză de Științe și Biblioteca Națională de Științe și Tehnologie. Capitoliul a fost închis mult timp pentru renovări, iar acum se poate vizita cu tur ghidat. Preț 10CUC.

Havana Vieja / Havana Veche

De la Capitoliu ne-am îndreptat spre cartierul Havana Veche (Habana Vieja), considerat de fapt centrul orașului și cea mai reprezentativă zonă a Havanei. Construită de spanioli în secolul al XVI-lea, Havana Veche este sufletul orașului. Oriunde te duci, vei găsi un amestec interesant de monumente baroce și neoclasice, case private colorate, cu balcoane, porți și curți, un labirint colorat de străzi înguste și biserici care alcătuiesc inima Havanei.

Havana Veche este un cartier prietenos pentru pietoni, pentru că în unele locuri nici nu ajung mașinile; de aceea vei întâlni în schimb multe bici taxi. Tot aici este locul perfect pentru a observa și a face cunoștință cu cubanezii și viața lor de zi cu zi.

Una dintre lucrurile interesante din Havana sunt niște tunuri plasate invers în asfalt cu scopul de a bloca traficul vehiculelor.

Havana este un loc foarte sigur – deși uneori este posibil să nu te simți în siguranță, mai ales când ajungi pe o stradă cu clădiri dărăpănate. Dar un lucru e cert: cubanezii sunt foarte mândri de cât de sigură este țara lor pentru turiști și vor să o păstreze așa.

Majoritatea orașelor coloniale au fost create în jurul unei piețe. Havana a fost creată nu în jurul uneia, ci în jurul a patru piețe coloniale: Plaza de Armas, Plaza de la Catedral, Plaza Vieja și Plaza San Francisco de Asis, fiind conectate între ele prin numeroare străduțe. Cea mai bună idee pentru a descoperi orașul este pur și simplu să te plimbi și să te pierzi pe aceste străzi înguste.

2. Plaza del Cristo

Plaza del Cristo este situată în partea de vest a Havanei Veche, iar piesa de rezistență a pieței este biserica sa, Santo Cristo del Buen Viaje. Vino în această piață dacă dorești să te îndepărtezi de zonele turistice aglomerate și să asişti la viața oamenilor din Havana. (Tot aici e una din zonele de Wifi)

3. Cale Obispo / Strada Obispo

Strada Obispo este una dintre cele mai cunoscute și aglomerate străzi ale capitalei cubaneze. Frumos pietruită, mai este cunoscută și sub denumirea de Bulevardul Obispo. Ea a fost proiectată în secolul al VI-lea, la doar patru ani de la fondarea Havanei și a fost concepută ca o cale îngustă pentru a proteja oamenii de soare. De-a lungul existenței sale a avut mai mult de 47 de nume, iar din 1936 a fost din nou identificată ca Obispo când străzile au primit numele lor originale. Astăzi, Bulevardul Obispo rămâne una dintre cele mai comerciale zone ale orașului și vei găsi aici diverse galerii de artă, magazine, restaurante și muzică live. Mii de cubanezi și turiști se plimbă pe ea în fiecare zi.

4.  Drogueria Johnson / Farmacia Johnson si Muzeul Farmaciei

Tot pe strada Obispo vei găsi și Farmacia Johnson, fondată în sec. al XVIII-lea, una dintre comorile perioadei coloniale, păstrate de-a lungul deceniilor. Această clădire maiestoasă din oțel și beton a fost sediul prestigioasei farmacii fondata de Dr. Johnson. Interiorul său era împodobit cu lemn prețios, marmură, bronz și sticlărie excelentă. A devenit foarte faimoasă pentru eleganța sa, precum și pentru instrumentele de lucru și pentru calitatea produselor pe care le-au comercializat. Farmacia a fost remodelată și din 2012 a fost redeschisă ca muzeu, unde în cele cinci vitrine originale și la mezanin sunt expuse sticle originale salvate de la ruină și unele reproduceri de vase cu nume de medicamente care le consumau de obicei coloniștii din Havana, precum și unele dintre ustensilele de laborator folosite încă de la începuturile sale. Muzeul oferă informații despre cum arătau medicamentele în zilele anterioare producției în masă și continuă să fie și azi o farmacie pentru populația din Havana.

5.  Plaza de la Catedral / Piața Catedralei 

Piața Catedralei a fost ultima piață construită dintre cele patru piețe coloniale principale ale Havanei. Acest spațiu deschis este pur și simplu măiestos, cu catedrala impunătoare și clădirile în stil baroc, toate din secolul al XVIII-lea. Este unul dintre cele mai frumoase locuri din Havana Veche! Aici găsești unul dintre cele mai elegante locuri din Havana, unde au avut loc ceremonii și sărbători religioase importante. Cu secole în urmă, aici locuiau cei mai importanți aristocrați și comercianți ai acestui oraș.

Cele mai remarcabile clădiri din această piață, pe lângă Catedrala din San Cristobal de La Habana, sunt: ​​Palatul Marchizilor din Aguas Claras, clădire care adăpostește restaurantul El Patio; Palatul Contelui de Lombillo; Palatul marchizului din Arcos; Palatul Contilor Casei Bayona, unde se află în prezent Muzeul de Artă Colonială; și Wilfredo Lam Center, una dintre cele mai bune galerii de artă din Havana. La marginea Palatului Contelui de Lombillo se află statuia din bronz a dansatorului și coregrafului spaniol Antonio Gades, ce stă sprijinit pe una dintre coloanele de piatră ale palatului.

6.  Catedral San Cristobal de la Habana / La Catedral de la Virgen María de la Concepcion Inmaculada de La Habana

Catedrala Havanei este una dintre cele mai frumoase și simple construcții religioase ale stilului baroc și este dedicată Sfintei Fecioare Maria. Biserica a devenit catedrală în 1788 și este un bun exemplu de artă în stil iezuit. Fațada barocă a catedralei este simultană intimă și impunătoare, iar unul dintre cele două turnuri este vizibil mai mare, creând o asimetrie plăcută. Cele două clopote din turnul mai înalt, mai gros, se spune că au fost turnate cu aur și argint amestecate în bronz, oferindu-le tonul lor dulce.

Ca și în cazul multor biserici din oraș, materialul de construcție al Catedralei Havanei include corali, tăiați și aruncați din ocean de către sclavii care au construit catedrala. Uită-te cu atenție și vei vedea fosile din flora și fauna marină în piatra de construcție a catedralei.

Trupul neînsufleţit al cunoscutului Cristofor Colomb s-a odihnit în nava centrală a catedralei până în 1898, când a fost mutat la Sevilla, în catedrala de acolo.

7.  La Bodeguita del Medio

Nu puteți spune nimănui că ați fost în Havana dacă nu ați vizitat Templul Mojito-ului din Cuba: La Bodeguita del Medio. Acesta este unul dintre cele mai cunoscute restaurante cubaneze din lume și unul dintre principalele locuri turistice ale orașului.

Pe pereți, sute de vizitatori și-au lăsat amprenta prin niște fotografii, obiecte sau semnătura lor, iar cel mai renumit vizitator a fost Ernest Hemingway. Drept dovadă, acesta a scris în engleză „My mojito în La Bodeguita, My daiquiri în El Floridita” cu referire la cele două baruri preferate ale sale din Havana, iar bucata de hârtie pe care a scris cuvinele celebre, o găsiți deasupra barului.

Preț mojito: 5CUC

8.  Pictura murala a personalităţilor / Mural historico cultural del Liceo Artistico y Literario de La Habana

În centrul Havanei, pe strada Mercaderes, se află o frumoasă pictură murală de aproximativ 300m2 a lui Andres Carrillo, pictură ce reprezintă 67 de personalități cubaneze din secolele XIV până în XIX. Artistul a folosit roca naturală îmbibată cu rășină acrilică pentru a realiza plăcile mici, iar din patru nuanțe diferite de nisip (maro, roz coral, negru și bej), a obținut peste 30 de nuanțe.

9.  Hotelul Ambos Mundos

Ernest Hemingway, laureat Nobel în literatură și prieten etern al Cubei, a făcut celebru acest hotel ca și în cazul restaurantelor El Floridita și Bodeguita del Medio. Hemingway a ales hotelul Ambos Mundos ca prima sa reședință în Havana. Între 1932 și 1939 a ocupat o cameră modestă la etajul al cincilea al hotelului. El a descris Ambos Mundos drept „un loc bun pentru a scrie”. Se spune că în camera sa a scris „Cronicile pescuitului” și câteva capitole ale celebrului său roman „Pentru cine bat clopotele”.

Diverse fotografii și articole ale lui Hemingway sunt afișate pe pereții hotelului. Camera sa este acum un mic muzeu dedicat autorului. Alte atracții ale hotelului Ambos Mundos sunt holul său mare, ascensoarele antice încă în funcțiune și terasa sa, cu o vedere frumoasă asupra Centrului Istoric.

10. Muzeul armelor / Museo Armeria 9 de Abril

Acest muzeu a fost conceput pentru a păstra și expune piesele din producția de arme a țării din secolele XVIII – XX. Clădirea a fost luată cu asalt pe 9 aprilie 1958 în cadrul unei operațiuni efectuate de Mișcarea 26 Iulie pentru răsturnarea dictaturii lui Fulgencio Batista. Această operațiune a fost prevenită și 4 tineri revoluționari au murit. Câteva luni mai târziu, Revoluția a reușit și de atunci, clădirea a fost declarată Sit istoric și Monument Național în memoria martirilor.

Există cinci colecții permanente: arme antice (sec. XIX), arme cu lama, arme de foc scurte, arme de foc lungi (toate din secolul XX); și arme istorice, printre care se numără carabina M2, folosită de Che Guevara în timpul luptelor din Munții Sierra Maestra, precum și o interesantă colecție de arme donate de Fidel Castro.

11. Plaza Vieja / Piața Veche

Plaza Vieja sau Piața Veche a Havanei este situată în inima orașului și la mică distanță de Piața Catedralei. Proiectată în 1559, Plaza Vieja este cea mai eclectică piață din oraș, cu un amestec de stiluri baroce cubaneze și Art Nouveau. Frumoasele clădiri coloniale datează din secolele al XVII-lea, al XVIII-lea și al XIX-lea și alte decenii timpurii ale secolului XX. Stilul este foarte similar: case cu două etaje, deschise la exterior prin portaluri și galerii. În centrul pieței, stă mândră, o replică a fântânii originale.

Cunoscută inițial că Plaza Nueva, a fost folosită mai ales în scopuri militare, apoi ca piață în aer liber. Cu toate acestea, în zilele noastre este plină de restaurante, cafenele și baruri dar este și un loc de întâlnire preferat pentru cubanezi.

12. Sistemul de apă original al orașului

Pe lângă Plaza Vieja vei putea vedea rămășițe din sistemul de apă subteran (construit din 1565-92) al orașului. Havana are kilometri de tuneluri subterane ce transporta apa pe sub oraș.

13. Plaza San Francisco de Asis / Piața Sf. Francisc din Assisi

Piața Sf. Francisc din Assisi a fost construită în fața portului din Havana în secolul al XVI-lea, pentru a primi galioanele spaniole în trecerea lor prin colonii. Numele pieței este dat de biserica și mănăstirea Sf. Francisc ridicată în 1608. În centrul pieței este una dintre cele mai frumoase fântâni din toată Havana realizată în marmură albă, numită Fuente de Los Leones. În fața pieței se află stația Sierra Maestra, punctul de intrare a croazierelor care ajung pe Insulă.

14. Plaza de Armas / Piața Armelor

Am ajuns la sfârșitul străzii Obispo unde se află cea mai veche piață colonială din Havana: Piața Armelor. Piața a fost construită inițial în 1519, la scurt timp după fondarea orașului Havana, iar incă de la înființare, primele case și principalele instituții publice au fost amplasate în jurul ei, fiind și un loc de întâlnire pentru locuitorii orașului. La sfârșitul secolului al XVI-lea a adoptat numele de Plaza de Armas, când guvernatorul a început să folosească acest loc pentru a efectua exerciții militare. Centrul pieței este azi dominat de statuia patriotului cubanez Carlos Manuel de Cespedes, iar împrejurul pieței vei găsi diferite clădiri impozante precum: Palatul Căpitanilor Generali unde funcţionează Muzeul Oraşului (Museo de la Ciudad), Hotelul Santa Isabel, Templul, amplasat exact în locul în care a avut loc prima Liturghie pentru inaugurarea orașului Havana în 1519 și Castelul Forței Regale, primul fort construit în Cuba.

15. Cristo de La Habana / Statuia lui Hristos din Havana

Apoi am ieșit din Piața Armelor și am admirat Statuia lui Hristos din Havana din locul unde începe Maleconul. Statuia a fost creată în 1958 în Italia și este opera artistei cubaneze Jilma Madera. Ea reprezintă Inima Sacră a lui Iisus și este cea mai mare sculptură din lume realizată de o femeie, din marmură albă de Carrara. Cu o înălțime de 20 de metri, statuia este situată la 51 de metri deasupra nivelului mării, prin urmare, oferă o vedere privilegiată a orașului. Acest monument diferă de altele de acest gen, deoarece Hristos are ochii goi pentru a da impresia că privește în toate direcțiile. În plus, buzele cărnoase și trăsăturile feței sale reprezintă amestecul de culturi ale cubanezilor. Cu o mână pe piept și cu cealaltă înălțată, ca simbol al smereniei, Hristos binecuvîntează astfel locuitorii Havanei și pe toți cei care vizitează capitala Cubei.

Pont: Mergi în Piața Armelor și ia de acolo bacul pentru a traversa canalul și pentru a vizita această statuie. Preț bac: 1CUC.

Astfel am încheiat turul gratuit al orașului, luând masa alături de ghidul nostru Javier la restaurantul tradițional Teniente Rey 360. Acesta este un restaurant cu prețuri medii spre mari în Havana, recomandat de mulți turiști. Pe lângă că i-am lăsat un bacșiș generos, ghidul nostru a mâncat gratuit aici, deoarece a adus cu el turiști. E o practică des întâlnită în toată Cuba, dar e și un mod de a ajuta locanicii, dacă consideri că merită. Nouă ne-a plăcut mult de Javier și de aceea am ales să facem asta, dar nu ne-am simțit obligați în vreun fel să facem acest lucru. Multă lume întreabă ce să le ducă oamenilor de acolo, iar acest mod e cel mai simplu de a-i ajuta pe cubanezi. Interacționează cu ei și alege să îi ajuți direct, încurajând localnicii care își fac treaba bine și cinstit. 

Casa del Chocolate

După o masă copioasă, am cutreierat din nou străzile din Havana Veche și am mers să ne încărcăm cu energie la Casa Ciocolatei, cunoscută ca și Muzeul Ciocolatei. Fondat la inițiativa națiunilor cubaneze și belgiene, pentru a face publicitate ciocolatei și fructului de cacao, vei găsi aici un meniu foarte variat de bomboane de ciocolată. Astfel am degustat și noi o ciocolată rece, recomandată tot de Javier. Preț: 2CUC/persoană.

El Floridita Bar

La marginea Havanei Vechi am ajuns apoi la celălalt bar preferat al lui Ernest Hemingway: El Floridita. Deși nu aici a fost inventată băutura daiquiri, a fost în schimb perfecționata în acest bar, devenind cunoscută datorită lui Hemingway. Astfel în acest bar poți degusta un cocktail numit după Hemingway, Papa Doble, care este un daiquiri fără zahăr și cu cantitate dublă de rom.

Havana bus tour / Havana hop-on hop-off bus

De la Floridita am ajuns înapoi în Parcul Central unde este principalul punct de plecare pentru autobuzul turistic din Havana și am hotărât să facem o tură cu el. Acest autobuz nu este propriu-zis destinat pentru un tur al orașului Havana, ci mai degrabă o modalitate mai ieftină de a lega diferite hoteluri renumite din Havana. Cu toate acestea, are un ghid la bord care oferă comentarii cu privire la obiectivele turistice de-a lungul drumului, dar zgomotul străzii și microfonul prost nu prea ajută să auzi explicațiile. În schimb acest tur este o modalitate ieftină de a vizita Havana și de a vedea multe atracții turistice pe care pur și simplu nu ai putea să le vezi într-o singură zi, turul mergând prin multe zone interesante și diferite din Havana.

Există 2 tururi diferite numite „Habana Bus Tour” care pleacă din Parcul Central: turul T1 cu autobuze double-decker, ce circulă continuu pe lângă cele mai populare atracții populare din Havana și în jurul său, și turul T3, care pleacă la doar câțiva metri în față într-un autobuz de dimensiuni obișnuite și merge până la Playa Del Este (Plaja de Est). În trecut mai exista și un tur T2, dar a fost combinat cu T1 și a rămas doar unul singur.

Poți vedea toate opririle marcate pe Harta Google aici.

Traseul T3 pleacă de la Parcul Central și se îndreaptă spre est spre plaje: traversează tunelul golfului Havana și se oprește la cetățile de peste golf, apoi se îndreaptă spre Havana de Est, Villa Panamericana și își continuă drumul oprindu-se la mai multe hoteluri de pe plajă cu destinația finală Villa Megano, la 20km spre est de Havana Veche. Preț 5CUC.

Autobuzele hop-on hop-off circulă pe traseul T1 la fiecare 30 de minute începând cu ora 9 dimineața, iar ultimul autobuz pleacă la 18:10. Costul este de 10CUC de persoană și îi plătești ghidului ce stă în interiorul autobuzului, doar în numerar. Călătoria cap-coadă durează aproximativ 1 oră 45 de minute și am înțeles că circuitul nu pare să fie exact de fiecare dată, dar noi nu am avut surprize.

De remarcat e faptul că, autobuzele turistice nu pot intra în Havana Veche din cauza restricțiilor de circulație.

Noi am făcut un tur T1 aproape complet, plecând de la Parcul Central și până la stația Alameda de Paula, unde e terminalul croazierelor (Piața Armelor). De acolo am luat bacul cu direcția Casablanca (1CUC/persoană) pentru a traversa canalul și pentru a merge la Cetatea San Carlos de la Cabana. În călătoria noastră cu bacul am avut o senzație de nesiguranță, ambarcațiunea fiind destul de neiluminată și pasagerii fiind mai mult localnici, dar nu am pățit nimic. Odată ajunși pe malul celălalt, până ne-am dezmeticit încotro să o luăm, restul lumii se disipase și astfel ne-am ghidat după harta de pe aplicația maps.me, mergând drept în față spre niște scări ce trec efectiv pe lângă casele și curțile oamenilor. A fost momentul în care am aprins luminile de la telefoane ca să vedem pe unde să călcăm. Odată ajunși în vârf am luat-o prin parc și am mers la statuia lui Hristos din Havana și am admirat orașul noaptea.

De aici ai grijă să nu o iei pe drumul din stânga pentru că vei coborî dealul, ci ia-o cumva înainte spre cetate. Din nou nu prea erau lumini și ne întrebam amândoi “oare pe aici? oare pățim ceva?”, dar până la urmă am dat de niște oameni pe care i-am întrebat dacă bine mergem spre “fortaleza”. Nici de data asta nu am pățit absolut nimic și nu s-a legat nimeni de noi. Am fost norocoși? Poate! Dar nu în multe locuri din România, ai fi atât de în siguranță noaptea.

Fortaleza de San Carlos de la Cabana / Cetatea San Carlos de la Cabana

Aflasem de la ghidul nostru Javier, că în fiecare seară de la ora 21 la Cetatea San Carlos de la Cabana are loc o ceremonie numită “El cañonazo”, de aici și toată aventura. Fortăreața a fost construită la mijlocul sec. XVIII de către spanioli, pentru a apăra portul Havanei și de a umple o slăbiciune în apărarea orașului. Astfel ceremonia ce se desfășoară este o reconstituire istorică ce datează din epoca colonială, când soldați îmbrăcați în uniforme din secolul al XVIII-lea trag cu tunul peste golful din Havana, pentru a anunța sfârșitul oficial al zilei și timpul pentru a închide porțile orașului pentru noapte.

Preț: 8CUC / persoană

Pont: Mergi în jurul orei 20 deoarece locurile bune sunt limitate.

Când s-a terminat ceremonia, am negociat un taxi până la cazarea noastră din Vedado și astfel s-a încheiat a doua zi în Havana. Preț: 15CUC.

Citeşte continuarea aici.

Citește și alte articole interesante despre Cuba: