Poate că, documentându-te pentru o vacanță în Cuba, ai aflat deja că există posibilitatea să te cazezi acasă la localnici și probabil toți care au fost pe acolo, recomandă varianta asta. Nu putem decât să fim în asentimentul lor, e cea mai bună opțiune.

Această practică nu a fost însă dintotdeauna posibilă, fiind permisă de guvernul cubanez doar de câțiva ani. Până atunci te puteai caza exclusiv în hotelurile de stat. Mai mult, în anii ’90, locuitorilor Cubei nici nu le era permis să intre în contact cu străinii.

Posibilitatea localnicilor de a-și închiria locuițele e una dintre măsurile prin care guvernul vrea să arate o relaxare a regimului comunist, după încheierea erei fraților Castro. În realitate, eu consider că s-a întâmplat și datorită nevoii acute de influx de bani din străinătate, având în vedere embargoul și situația economică a țării.

Eu zic, așadar să profiți de această posibilitate și să mergi fără rețineri în casele oamenilor. Sunt foarte bucuroși de oaspeți și curioși de lumea exterioară. Cei mai mulți, în special cei mai în vârstă, sigur au auzit de România. Dacă știi și puțină spaniolă, cu siguranță vor vrea să stea la povești cu tine.

Aceste locuri de cazare (sau ‘casas particulares’ cum se numesc pe plan local) sunt marcate cu însemnul de mai jos și înseamnă că au fost aprobate în mod oficial de autorități să funcționeze ca spații de cazare. Dacă de exemplu, vrei să cauți o cazare la fața locului, uită-te după acest semn pe case.

Bineînțeles, poți să te cazezi și la hoteluri. De altfel, și noi am făcut asta în Cayo Coco și Varadero.

Dacă vei merge printr-o agenție, aceasta va fi singura variantă. Cu hotelurile e mai tricky. În cele mai vechi, calitatea serviciilor lasă de dorit, de la mâncare până la camerele în sine și curățenie, și sunt scumpe. În ultima vreme s-au deschis unele hoteluri noi, care fac parte din lanțuri hoteliere internaționale (Iberostar, Melia etc.) unde serviciile sunt ceva mai bune, dar cu preț pe măsură. Dacă vrei să mergi și în orașe mai mici, de exemplu în Vinales, nu vei găsi hoteluri.

Acum să îți zic câte ceva despre cum îți poți rezerva cazările la casas particulares. Cel mai simplu e prin platforma AirBnb. Vei găsi de la variante destul de scumpe (100€ /camera/noapte, în vechi case coloniale restaurate), până la cele budget (gen 20€/cameră/noapte). De reținut, AirBnb nu funcționează în interiorul Cubei! Poți accesa site-ul, dar nu poți face rezervări de acolo. Noi ne-am ales și achitat în avans toate cazările.

Proprietarii în general se străduiesc să îți asigure cele mai bune condiții. Îți recomand totuși pe cât posibil, să alegi cazări cu Super Host. Nu fii surprins dacă la finalizarea rezervării vei fi întrebat cu ce scop mergi în Cuba. Fiind o platformă de intenet americană, au unele restricții. Teoretic, nu ai avea voie să călătorești prin intermediul lor în Cuba, în scop turistic. De aceea vei vedea ca variante de răspuns ‘scopuri umanitare’, ‘vizitarea rudelor’, ‘cercetare’, etc. Orice vei alege dintre astea e ok.

Comunicarea cu proprietarii nu e cea mai rapidă. Accesul la internet în Cuba e încă foarte limitat, astfel că îți vor răspunde cu întârziere. Plus că mai e și diferența de fus orar mare (7 ore). Casele de obicei nu sunt foarte mari, cu multe camere. Dacă sunteți un grup mai mare (noi am fost 7 persoane), va trebui probabil să închiriați toată casa. În unele locuri (ex. în Vinales) a fost mai greu să găsim o cazare pentru toți 7.

Mai jos vei găsi punctual, unde am stat noi în fiecare oraș.

Havana

Aici am avut două cazări, 3 nopți când am ajuns și încă una înainte de întoarcerea în țară.

Casa Caribbean Blue 

Situată în cartierul Vedado, o zonă foarte frecventată de turiști. Parte mai modernă a Havanei, aici locuiau odată oamenii înstăriți ai orașului, după cum sugerează și numele (Vedado înseamnă în spaniolă interzis, restricționat).

Casă în stil colonial, renovată și foarte curată. Partea mai ciudată la camera unde am stat eu, a fost că toaleta și dușul erau efectiv în cameră, nedespărțite de niciun paravan. Ne-am obișnuit însă destul de repede cu asta. Micul dejun (care se plătește peste tot extra) a fost foarte bun și destul de variat. Ar fi bine să anunți gazda din timp dacă vrei să iei micul dejun, ca să poată procura alimente. Nu se găsesc întotdeauna de toate și nu prea au frigidere, astfel că tot ce gătesc e proaspăt. Micul dejun e la fel cam peste tot: ouă, pâine, gem de casă, suc de fructe, fructe proaspete. Lactate foarte puțin (excepție hotelurile), cred că doar în ultima zi am mâncat unt și brânză.

Gazda noastră Pedro ne-a surprins prin faptul că știa multe despre România, plus că vorbea foarte bine engleză. Ne-a dat multe ponturi despre unde să mâncăm în oraș și cum să ajungem în diferite locuri.

Un mic dezavantaj a fost distanța destul de mare până în Havana Vieja (centru vechi al orașului). Am fost o data pe jos, dar în rest cu taxiul. Partea bună e că zona e liniștită și te poți odihni bine, lucru ce nu îl pot spune despre centrul vechi.

Costuri: 68lei/pers./noapte + micul dejun 6€/pers./zi

2. Marhabana Apartment Old Havana-4 rooms

Ultima noapte în Cuba am petrecut-o în Havana Vieja (vezi aici). Am zis că nu se poate să plecăm din Cuba fără să stăm și în inima orașului. Casa e destul de veche și pare foarte neîngrijită din exterior. De altfel, sentimentul ăsta îl ai cam peste tot în centru, ai impresia că stau să cadă clădirile.

Însă apartamentul e foarte frumos și bine întreținut. Costuri: 97lei/pers./noapte
Vinales

Casa Yurkenia y Lila

Fiind un orășel mic, foarte multe variante de cazare nu sunt. Casa unde am stat aici e de fapt o anexă construită în curtea unde stau și proprietarii. Stilul în care a fost contruită e puțin ciudat, spre kitsch, dar în orice caz și-a îndeplinit scopul. Spre finalul șederii ne-am trezit cu niște furnici în cameră, dar hei, eram într-o zonă rurală, așa că nu ne-a deranjat foarte mult. Camera noastră dădea spre curtea din spate, de unde se putea vedea o priveliște foarte faină asupra văii și dealurilor. În plus de asta, zona era liniștită. Vinales în general e liniștit, poate în afară de centrul orașului în zilele când se fac petreceri pe stradă.

Costuri: 50lei/pers./noapte + micul dejun 5€/pers./zi

Cienfuegos

Hostal Colonial Villaverde

O veche casă colonială restaurată foarte frumos și niște gazde foarte primitoare, Miriam și Pedro. Putem spune că ne-am simțit ca acasă acolo. Pedro vorbește bine engleză și ne-a dat multe ponturi, unde să mâncăm ce putem face în împrejurimi, de ce să ne ferim.

Se poate ajunge pe jos în centru sau poți lua un bici-taxi (un fel de bicicletă cu o banchetă în spate) pentru câțiva CUC. Camerele nu au decât niște obloane, fără ferestre propriu-zise, dar a fost destul de liniște în zonă.

Costuri: 39 lei/pers./noapte + micul dejun 5€/pers./zi

Trinidad

Jardín de Juana

Aici ne-a fost destul de greu să gasim o cazare pentru toți șapte. A fost și cea mai ‘scumpă’ dintre casele în care am stat. De fapt erau 2 case în aceeași curte, construite aproape de o pădure. Pe acoperișul uneia dintre case se poate urca, de unde ai o priveliște foarte faină asupra orașului.

Propietarii sunt finlandezi, lucru ce se vede în felul cum au fost amenajate casele, rustic și cu mult bun gust. Era și câte o bucătărioară în fiecare casă, cu veselă și tacâmuri.

Am avut și niște ‘vizitatori’ din afară, niște șopârlițe mici, total inofensive, dar dacă te sperii ușor de ele, nu e tare plăcut. Un alt episod de genul a fost cu o broască, ce s-a infiltrat prin canalizare. Acum râdem când ne aducem aminte, dar pe moment a fost o mică panică în camera unde au găsit-o prietenii noştri.

Ce însă ne-a deranjat cu adevărat este că în cele 3 zile petrecute acolo nu a venit nimeni să golească coșurile de la baie. Deoarece sistemul de canalizare este destul de deficitar în Cuba, nu e recomandat să arunci hârtie în toaletă, astfel că se colectează tot în coșuri de gunoi. Nu știu dacă a fost din cauză că proprietarii erau plecați din oraș în perioada aceea și nu aveau pe altcineva care să facă treaba asta, cert e că la un moment dat te cam deranjează mirosul.

Costuri: 95 lei/pers./noapte + micul dejun 5€/pers./zi

Cayo Coco

Memories Caribe Beach Resort – all inclusive

Un resort drăguț, pe marginea unei lagune. Mâncare bună și diversificată (un adevărat festin față de ce am avut parte până atunci în Cuba). Aici am mâncat pentru prima data lactate de când eram în Cuba. Camerele sunt spațioase și decorate destul de modern. Plaja hotelului nu e foarte lată, dar e superbă, cu palmieri, nisip fin și mare liniștită, pe scurt, întrunea toate condițiile pentru a te relaxa în voie.

Costuri: 220lei/pers./noapte

Varadero

Be Live Experience Las Morlas – all inclusive

Hotel ok, mulți turiști italieni. Inclusiv trupa de animatori a hotelului era formată din italieni și majoritatea show-urilor erau în italiană. Mâncare bună, dar cam același lucru în fiecare zi. Mobilierul din cameră era mai vechi și la capitolul curățenie ar fi putut sta mai bine. Ne-am mobilizat până la urmă noi să ștergem palele ventilatorului din cameră de praf, deși am sesizat asta de vreo două ori la recepție. Plaja e destul de mare, dar nu la fel de frumoasă ca cea din Cayo Coco, fără palmieri.

Costuri: 260lei/pers./noapte

Citește și alte articole interesante despre Cuba: