Cred ca fiecare dintre noi pornește într-o călătorie cu o anumită imagine în minte despre țara de destinație. Deși ne-am documentat destul de mult înainte de a pleca spre Cuba, unele lucruri le-am învățat și descoperit de-alungul călătoriei. Mai jos ai un rezumat al unor ponturi știute sau descoperite de noi în aventura cubaneză.

Banii

Există două monede în circulație în Cuba, CUP (peso cubanez) și CUC (peso convertibil). CUP este folosit de localnici, iar CUC de turiști. Echivalentul unui CUC e aprox. 1€. Așadar, când vei merge la o casă de schimb valutar, vei primi CUC, fiind turist. CUP are o valoare mult mai mică decât CUC (1 CUC e cca. 25 CUP).

Și dacă tot am început cu acest capitol, Cuba nu e o țară ieftină. Cel puțin nu pentru turiști. Ai zice că nu se poate asta, având în vedere starea precară în care se află totul. Dar realitatea e că serviciile, produsele, în esență cam tot, sunt de o calitate mediocră, care nu își justifică prețul.

Unde schimbi bani

Din start îți spun, nu te duce cu dolari americani acolo. Se percepe un comision de 10% la orice schimb (sau retragere de la bancomat). Banii se schimbă doar la CADECA (casas de cambio – oficiile de stat pentru schimb valutar), în unele hoteluri, în aeroporturi sau la bănci. Dacă ai rămas cu bani locali în plus, poți să îi schimbi în valută doar la bancă.

 

Eu te sfătuiesc, pe cât posibil, să ai la tine dolari canadieni (CAD), au cea mai bună rată de schimb. Nu sunt întotdeauna de găsit la noi, dar merită, deoarece la sume mai mari (gen 1000€), poți face economii sesizabile, față de Euro. Poți urmări cursurile de schimb și pe site-ul CADECA: http://www.cadeca.cu/en/ . Dacă nu găsești CAD e ok și cu Euro.

În restaurante tip paladar (acele mici localuri private) se poate plăti de regulă și în valută. În rest, peste tot vei plăti în CUC. Dacă vrei să îți cumperi de ex. fructe de la tarabe sau vreun snack la mână, fii atent să primești restul tot în CUC sau echivalentul în CUP (s-ar putea ca vânzătorul să nu aibă CUC). Familiarizează-te dinainte cu diferențele între cele două monede, ca să le poți distinge mai repede.

 

Card de credit/debit

Cum spune o vorbă cunoscută, cash is king, iar asta nu se reflectă poate nicăieri mai bine decât în Cuba. Există foarte puține bancomate, iar unele bănci (unde ai tu cardul) percep comisioane măricele la extrageri. Raluca îmi spunea, că ei i-a convertit întâi CUC în USD și apoi în RON când a scos bani de la bancomat (card BT). Ai grijă să te informezi la banca ta înainte să pleci în Cuba, dacă poți folosi cardul! Unele bănci au restricții în acest sens în Cuba. În ceea ce privește plata cu cardul, nici nu are rost să te gândești la asta. Noi nu am văzut nicăieri vreun POS. Deși de curând, povestind de Cuba pe un grup de travel, cineva a scris că a plătit cursa de taxi cu cardul (what?? 😊). Noi am avut și card la noi în caz că, dar ne-am bazat pe Euro cash. 

Viza

Ai nevoie de viză (tarjeta turistica) achiziționată înainte de plecare pentru a intra în Cuba, visa on arrival nu e o posibilitate. O poți lua de la ambasada Cubei din București, costă 25€ dacă te prezinți personal, sau 40€ dacă ia altcineva pentru tine. Există și posibilitatea să îți comanzi viza online. Sunt mai multe site-uri care se ocupă cu asta, majoritatea fiind din UK. Noi am mers pe varianta asta, nevrând să ne mai deplasăm până la București. Completezi online un formular și plătești viza (practic sunt niste cartonașe de hârtie mai mici) + cheltuieli de expediere. Costurile totale au fost în jur de 150 lei/viză. Vei primi viza prin curier. Noi am luat-o de aici: https://www.cubavisas.com/

La vamă ți se va reține o jumătate din acel cartonaș. Ai grijă să păstrezi bine cealaltă jumătate, ți se va cere la ieșirea din țară!

 

Electricitatea

Cuba foloseşte două tipuri de prize: de tip European şi de tip American. Prizele au voltaj fie de 110V şi mai rar de 220V. În hoteluri probabil vei găsi ambele tipuri de prize, dar se poate, dacă stai la casas particulares să nu găseşti numai priza de tip american şi deci să ai nevoie de un adaptor. Citeşte mai multe aici.

Internetul

Din 2018, Cuba a intrat într-o nouă eră, s-a dat drumul la internet 3G pe mobil 😊 . Poate nouă ni se pare desuet, dar pentru ei e ceva cu adevărat revoluționar. Până prin 2008, posedarea unui telefon mobil sau a unui PC era interzisă fără un permis guvernamental pentru asta, internetul fiind ceva necunoscut pentru majoritatea populației. Acum internetul prin Wi-Fi e permis în casele oamenilor, dar e foarte scump, așa că majoritatea nu și-l permit oricum.

În rest, accesul la internet e o adevărată aventură. Cea mai bună variantă e să achiziționezi o cartelă de internet (da, aici și internetul e pe cartelă 😊) ). Mai bine zis un card răzuibil cu un cod de conectare, prin care ai acces la internet 1 oră (la pretul de 1 CUC) sau 5 ore (la preț de 5 CUC), depinde ce card alegi. Îl poți cumpăra de la oficiile ETECSA (compania de telecomunicații din Cuba), unde de multe ori se stă la coadă, sau sunt persoane care le vând pe stradă. Nu îți face griji, nu sunt false cele vândute pe strada, doar că sunt mai scumpe și trebuie verificat să nu fie răzuite deja.

 

Apoi va trebui să găsești o zonă cu acoperire Wi-Fi unde să te conectezi la rețea cu codul respectiv. Majoritatea ariilor de acoperire sunt în centrul orașelor sau poți întreba gazda de la casa particular, unde e cea mai apropiată zonă. Unde vezi o adunare mai mare de oameni, cu capul în telefon, acolo e o zonă cu Wi-Fi 😊 conexiunea e destul de lentă, rețeaua fiind suprasolicitată. Conversațiile video sau audio pe Facebook sau pe Whatsapp nu prea merg, noi ne-am rezumat la a scrie mesaje.

 

Noi nu prea am dus dorul internetului acolo și consider că a fost o foarte bună ocazie să ne desprindem cu totul de traiul cotidian de acasă. Și ne-a prins foarte bine.

Te vaccinezi sau nu?

Noi nu am facut niciun vaccin înainte de a pleca. Poate cel de hepatită A și B e ok să îl faci, de fapt îți va fi de folos oriunde ai merge. Am avut la noi în schimb șervețele și geluri antibacteriene și ne-am spălat des pe mâini.

Neapărat însă asigurare medicală! Poate surprinzător, sistemul medical în Cuba, din câte am auzit, e foarte bun.

Cât de sigur e să te plimbi prin orașe?

Răspunsul e unul simplu: foarte sigur. E probabil țara unde ne-am simțit cel mai confortabil din punctul ăsta de vedere. Nu se leagă nimeni de tine chiar și dacă te plimbi seara prin zone mai dărăpănate unde în alte circumstanțe nu ai intra.

 

Traficul e foarte lejer mai peste tot. Poate în Havana e puțin mai animat, dar nici vorba de aglomerație. Sunt puține mașini pe străzi, însă majoritatea sunt de generație veche/foarte veche, așa că poluarea aerului e în floare aici. Când ne întorceam într-o seară la cazarea din Havana cu un taxi decapotabil model de epocă, am stat pe bancheta din față (mașinile cele mai vechi au 3 locuri în față) și am crezut că mă sufoc de la noxe, abia puteam respira. Șoferii sunt disciplinați în trafic și nu conduc cu viteză.

   

  Extra tips:

  • nu consuma apă de la robinet. Poți cumpăra apă îmbuteliată din multe locuri.
  • nu te enerva/agita. Viața aici e ‘molcomă’ și nimeni nu se grăbește. Tu de ce ai face-o? Doar ești în vacanță. Poate va trebui să stai la coadă, poate mașinile se deplasează lent, poate trebuie să ceri de două ori nota până să ți-o aducă. Lasă-te în voia ritmului local și te vei adapta repede.
  • să ai la tine bani mărunți, va trebui să dai destul de des bacșiș, de la muzicanții din localuri, la toalete, intrare la obiective turistice etc.
  • să ai medicamente de rutină la tine (analgezice, pentru stomac, antidiareice, plasturi etc.). Ar fi bine să ai și ceva antibiotice la îndemână, deşi e mai complicat fără rețetă. Eu am avut noroc cu o prietenă farmacistă care era cu noi și avea la ea antibiotice. În ultimele zile în Cuba am făcut o amigdalită nasoală și practic m-au salvat. Și nu uita de asigurare medicală!
  • ia-ți un adaptor de priză cu tine, cel cu model pentru SUA. Unele case particulare pun la dispoziție adaptoare, dar nu toate. În schimb, la toate hotelurile vei găsi ori adaptoare, ori prize cu mai multe tipuri de intrări. 

   Citește și alte articole interesante despre Cuba: