După excursia de la Laguna Guanaroca și de la cascada El Nicho am ajuns după masa în frumosul oraș colonial Trinidad și la cazarea noastră Jardin de Juana. Casa de țară în stil cubanez situată pe un deal, ne-a încântat cu grădina sa formată din bananieri și arbori de mango și avocado. De pe una dintre terase aveam și o priveliște fermecătoare spre Marea Caraibilor și Munții Escambray.

După ce ne-am schimbat, ni se făcuse foame și am decis să mergem undeva cât de aproape să mâncăm și astfel am ales Taberna La Botija, unul dintre cele mai bune restaurante din Trinidad, cu prețuri pe măsură. A fost și unul dintre singurele locuri din Cuba unde am văzut cartofi prăjiți.

La lăsarea serii am hoinărit puțin prin centrul istoric al orașului, cât să facem cunoștiință cu împrejurimile și am dat peste o casă de unde venea muzică. Lumea curioasă se oprea să vadă despre ce e vorba așa că la fel am făcut și noi. Era un ritual de santeria.

Mai multe despre Santeria (CLICK pt. Info)

Santeria sau idolatrizarea sfinților este o religie de origine africană bazată pe credințe și tradiții yoruba, cu câteva elemente romano-catolice adăugate, care s-a dezvoltat în Cuba în rândul descendenților din Africa de Vest. Religia continuă să existe datorită credincioșilor care o transmit mai departe urmașilor lor prin viu grai. Santeria își are rădăcinile într-o lume de opresiune și de aceea e înconjurată de mister, lucruri care au ajutat-o să supraviețuiască mai întâi stăpânilor de sclavi și guvernanței imperiale și mai târziu guvernului Castro și comunismului.

Se înserase deja, iar oboseala își spunea cuvântul așa că am mai hoinărit puțin pe străduțele pietruite ale Trinidadului, mai ales prin Plaza Mayor, piața principală din Trinidad. Aici vei găsi Casa de la Musica (Casa Muzicii), iar deși aproape fiecare oraș cubanez are o casă a muzicii, versiunea din Trinidad este specială. Ringul de dans este amplasat în mod unic pe scările (escalinata) de deasupra Plaza Mayor, fiecare scară având o lățime de 4 metri, între un bar și o scenă cu muzică. Rezultatul este că oamenii dansează pe diferite scări, creând tot atâtea niveluri de ringuri de dans, câte scări există. Este o experiență obligatorie și nu vei avea nici o scuză să nu o încerci pentru că petrecerea de aici nu dezamăgește niciodată. Muzica live începe în fiecare seară de la 19:00.

A doua zi după micul dejun am hotărât să ne alăturăm unui tur ghidat gratuit al orașului Trinidad deoarece ne-a plăcut mult cel din Havana (vezi aici). Ghidul nostru a fost Alex, un tip simpatic și carismatic, ce ne-a purtat timp de 2 ore pe străduțele pietruite din centrul istoric al orașului. Turul pleacă în fiecare zi de la ora 10 din Parcul Mănăstirii Sf. Francisc (Parque del Convento San Francisco de Asis) și e un schimb direct cu istoria, cultura, religia și modul de viața din acest frumos oraș.

Așa am aflat că Trinidad este unul dintre primele orașe cubaneze fondate de spanioli (în jurul anului 1514), care a crescut și a devenit bogat datorită producției de trestie de zahăr și tutun (cu ajutorul muncii sclavilor africani). Proprietarii plantațiilor au dorit să își etaleze averea așa că au transformat orașul într-unul extravagant cu palate frumoase, piețe aerisite și case coloniale.

Centrul orașului Trinidad are o zonă mai veche unde se află cele mai multe clădiri și atracții istorice și este declarată patrimoniu mondial UNESCO. Cea mai bună treabă este că e complet închis mașinilor, fiind doar zonă pietonală. Astfel centrul vechi este un muzeu uriaș, iar acest lucru îl transformă într-un magnet pentru turiști.

1. Muzeul Național al Luptei împotriva Bandiților

Primul loc de remarcat a fost Turnul Clopotului Mănăstirii Sf. Francisc din Assisi. Îl puteți vedea de unde începe turul. Acest turn cu clopotniță este cunoscut azi sub numele de Muzeul Național al Luptei împotriva Bandiților. Fidel Castro a folosit această clădire ca fort și este acum un muzeu care prezintă artefacte din istoria Cubei. Urcă în această clădire frumoasă, care este minunată pentru apusul soarelui. Intrarea costă 3CUC.

2. Plazuela Real del Jigue

Piața mică Real del Jigue, este una dintre cele mai vechi piețe ale orașului colonial. Acesta este locul unde a fost oficiată prima masă catolică. De obicei, este un loc foarte atractiv pentru vizitatori datorită prezenței tavernei „La Canchanchara”, ce oferă o mare varietate de cocktailuri cubaneze. Băutura care îi dă numele locului, constă într-un amestec răcoritor de aguardiente (un fel de cognac), lime și miere.

3. Casa Templo de Santeria Yemalla

O vizită la Casa Templo de Santeria Yemaya poate fi una dintre cele mai înfricoșătoare experiențe din Trinidad. Înainte de a o vizita, este bine să știi câte ceva despre Santeria, religia de origine africană din Cuba. Casa arată ca toate celelalte case care alcătuiesc străzile din Trinidad din exterior, dar cu o excepție: înăuntru pe un scaun stă o păpușă cu o rochie lungă din dantelă care te privește dintr-o cameră goală. Venind față în față cu păpușa, îți dai seama că ea este păzitorul Templului din Yemaya. Sala de intrare este largă și aerisită și are pereți albi cu picturi albastre. Altarul prezintă o zeiță care stă pe un piedestal ridicat care îi supraveghează pe urmașii săi, iar apoi camera dă într-o grădină. Casa este prezidată de santeros, preoți ai religiei, care participă adesea la conversații cu turiștii.

4. Plaza Mayor

Plaza Mayor este inima Trinidad-ului. După ce explorezi frumoasele conace și muzee coloniale care prezidează această piață cu palmieri, relaxează-te la unul dintre restaurantele din apropiere și imaginează-ți cum ar fi trebuit să fie viața aici, când boierii bogați călcau pe străzile pietruite.

În această piață vei găsi: Museo de Arqueologia (Muzeul de arheologie), Museo Romantico (Muzeul Romantic) sau Palacio Brunet (Palatul Brunet), Museo de Arquitectura Colonial (Muzeul de arhitectură colonială) și Casa de Aldeman Ortiz (Galeria de Arte).

5. Casa de Aldeman Ortiz – Galeria de Arte

Noi am vizitat doar Casa de Aldeman Ortiz, un conac colonial din 1809 care a fost construit inițial pentru Ortiz de Zuniga, un comerciant de sclavi și primar din Trinidad. Clădirea găzduiește acum Galeria de Arte, ce conține o școală de artă și oferă tablouri de vânzare pentru public. Arta cubaneză contemporană domină colecția. Merită vizitată pentru a vedea arhitectura, chiar dacă nu faci cumpărături.

6. Iglesia Parroquial de la Santisima Trinidad / Biserica parohială a Sfintei Treimi din Trinidad

Cea mai mare biserică din Cuba se află la capătul superior al Pieței Mayor și ascunde o mulțime de comori sub un exterior simplu. Oamenii vin de departe aici pentru a se închina statuii lui Hristos, care a fost lăsată în urmă de un căpitan spaniol, în drumul său spre Mexic în secolul al XVIII-lea. Biserica este, de asemenea, renumită pentru acustică fină.

Am revenit și pe timp de zi la Casa de la Musica și atmosfera era mult mai liniștită mai ales pentru că soarele ardea.

7. Cafe Fortuna & Barul La Cecilia

Cafe Fortuna este o cafenea mică renumită pentru cafeaua ce o servește dar și pentru diferitele valute străine fixate pe fiecare centimetru de spațiu de perete și tavan.

De la cafenea am hoinărit pe străduțele pietruite din centrul vechi și am admirat casele colorate ce le-am întâlnit în cale.

Am mers apoi și ne-am răcorit cu diferite sucuri proaspăt făcute la barul La Cecilia.

8. Parque Cespedes / Parcul Cespedes

Ajunși în Parcul Cespedes am vizitat unul dintre puținele hoteluri din Trinidad, Iberostar, unde am și putut schimba bani.

Pont: Credem că ghidul era înțeles cu cei de la hotel pentru a afișa un curs valutar diferit. Mai bine mergeți singuri să schimbați bani.

Am încheiat turul cu o poză de grup în Parcul Cespedes.

Valle de Los Ingenios

După masa ne-am despărțit din nou de grup, iar noi am plecat într-o excursie la plantațiile de trestie de zahăr. Escapada la  Valle de Los Ingenios a fost negociată direct cu un șofer găsit pe stradă. Preț 15CUC/persoană.

Listată ca Patrimoniul Mondial UNESCO, valea mai este cunoscută și sub numele de Valle de San Luis. Valle de los Ingenios impresionează cu peisaje superbe de câmpuri verzi de trestie de zahăr, palmieri și munți. Unul dintre locurile cheie din excursie este Mirador de La Loma del Puertos, de unde ai vederi impresionante asupra întregii văi.

Regiunea adăpostea odată 50 de fabrici de zahăr și 30.000 de sclavi pentru a lucra câmpurile. În secolele XVIII și XIX această vale a fost capitala lumii producătoare de zahăr. Nu rata plantația San Isidro, ce datează din 1830, unde poți vedea rămășițele casei principale a plantației și a vechilor cartiere de sclavi. Aici vei avea parte de un tur informativ în mai multe limbi, ce îți oferă o perspectivă mai bună asupra vieții de atunci decât în alte locuri din vale. (1CUC/persoană)

Atracția principală rămâne Manaca Iznaga cu al său turn înalt de 44 de metri. Această moșie a fost achiziționată de Pedro Iznaga, care a devenit unul dintre cei mai bogați bărbați din Cuba prin traficul de sclavi. Urcă în turn (1CUC/persoană) ca să îți faci o idee cum acesta veghea sclavii, iar apoi poți lua masa la restaurantul de alături. În fața restaurantului se află clopotul ce servea la chemarea sclavilor.

Cealaltă parte a grupului a mers în acest timp din nou în Munții Escambray, ce găzduiesc Parcul Național Topes De Collantes și au făcut o drumeție spre o uimitoare cascadă numită Vegas Grande. La întoarcere au avut parte de un apus de soare minunat.

Seara ne-am reunit și am mers să mâncăm la Taberna El Barracon. Preț cină 2 persoane mâncare și băutură: 35CUC.

De la restaurant ne-am îndreptat spre taverna „La Canchanchara”, pentru a degusta faimosul cocktail (3CUC), dar nu prea a fost pe gustul nostru, în schimb muzica era tare bună.

De acolo am plecat să gustăm din viața de noapte a Trinidad-ului și să dansăm puțin la clubul Rincon de la Salsa.

Playa Ancon

A doua zi ne-am rezervat-o în mare parte plajei Ancon. La doar 12km de Trinidad se află această plajă minunată cu nisip alb pe țărmurile sudice ale Cubei. Playa Ancon tinde să fie mai puțin aglomerată decât celelalte plaje atât de cunoscute, cum e Varadero. Noi o considerăm cea mai frumoasă plajă din Cuba deoarece ne-a impresionat cu apele sale albastre, nisipul alb și palmieri, dar poate și pentru că am trăit aici cea mai perfectă zi din excursia noastră. Am plătit 4CUC/persoană pentru mașina ce ne-a dus și adus aici, iar prânzul pe plajă ne-a costat 16CUC/2 persoane.

Notă: Nu vei găsi șezlonguri la Playa Ancon dacă nu ești cazat la unul dintre hotelurile de acolo, deci ia cu tine ceva pentru a nu sta direct pe nisip.

Vero împreună cu doi dintre băieții noștri au fost și la snorkeling și le-a plăcut. Preț: 30CUC/persoană.

Ne-am întors relaxați și odihniți doar după masa la cazare, iar după un duș scurt am hoinărit din nou pe străduțele din Trinidad.

Museo Historico Municipal  / Muzeul Istoric Municipal

Acest muzeu este găzduit într-un palat neoclasic numit Palacio Cantero, iar localnicii vor putea să te ajute să îl găsești dacă folosești oricare dintre nume. Palatul a fost construit la începutul anilor 1800 și acum găzduiește exponate despre istoria orașului și a regiunii. După ce ai aruncat o privire bună în jurul exponatelor, urcă în turn și bucură-te de o priveliște asupra orașului. Noi am făcut acest lucru la apus și este una dintre cele mai frumoase amintiri din Cuba.

Ultima seară am petrecut-o mai întâi la restaurantul La Redaccion, unde cina pentru 2 persoane cu băutură și desert a costat 40CUC, fiind un loc turistic din Trinidad.

În dimineață următoare ne-am despărțit de restul grupului, noi plecând primii spre stațiunea Cayo Coco. Ceilalți au mers direct spre Varadero, unde aveam să ne reîntâlnim peste 2 zile.

Despre Trinidad putem spune că nici o călătorie în Cuba nu poate fi considerată completă fără a vizita acest oraș încântător, ce e atât de bine conservat încât a devenit unul dintre cele mai populare orașe din Cuba pentru călători, în afara Havanei. Mergi pe străduțele sale pitorești, ascultă muzică live în Plaza Mayor, bea un suc proaspăt de trestie de zahăr sau vizitează muzeele coloniale fascinante răspândite prin oraș pentru a simți farmecul locului!

Citește și alte articole interesante despre Cuba: