Poate cea mai cunoscută destinație din Cuba, după Havana, e stațiunea de la Oceanul Atlantic, care atrage o mulțime de turiști în fiecare an, pe numele ei Varadero. Aceasta a fost ultima oprire în periplul nostru prin Cuba, înainte de întoarcerea acasă. De când am intrat în stațiune, mi-a adus aminte de Mamaia noastră, așezarea fiind asemănătoare, pe o limbă de pământ, înconjurată de apă de o parte și de alta.

Orașul e practic împărțit în zona locuită de cubanezi și stațiunea propriu-zisă unde sunt doar hoteluri iar localnicii nu prea calcă pe acolo, decât dacă lucrează la vreun hotel. Ajungem, deci, în Varadero după un drum de vreo 5 ore din Trinidad, la hotelul nostru all-inclusive (Be Live Experience Las Morlas), unde ne așteaptau câteva zile de relaxare la plajă și un belșug în materie de mâncăruri, față de ce avusesem parte până atunci în Cuba. Cu greu însă ne-am hotărât asupra unui hotel când căutam cazare. După cum spuneam și în alt articol, hotelurile sunt destul de tricky în Cuba. Dacă vrei condiții cu adevărat de 5 stele, fii pregătit să decartezi o sumă consistentă de bani. Recomandarea ar fi să te îndrepți spre un hotel care are un rating de cel puțin 4 pe Tripadvisor. Pe de altă parte, poți avea ghinionul să găsești probleme chiar și la cele scumpe, după cum auzeam din experiențele altora.

La hotel am plătit prima și singura dată cu cardul, anume cazarea la hotel. Pentru asta a trebuit însă să ne deplasăm până la un hotel din același lanț, POS-ul local nefiind funcțional :)). După ce ne cazăm, facem un tur al hotelului: vreo două-trei piscine, zonă de relaxare, restaurant a la carte, cam tot ce are un resort clasic. Apoi mergem să testăm plaja. Nisip fin, plajă și apă curate, dar pentru mine a lipsit factorul wow. E drept că văzusem unele hoteluri cu plaje mai faine (un palmier, un cocotier, ceva), însă și prețurile erau pe măsură :)).

Hotelul e ok, dar pentru cele 4 stele, lasă puțin de dorit la capitolul întreținere. Mobilă destul de veche, praf pe ventilatorul din cameră, dar măcare a fost curat în rest. Primele zile le-am dormit mai mult și am lâncezit la plajă, apoi am zis să ieșim puțin din hotel să mai vedem și altceva. Zona hotelieră e destul de departe de oraș, așă că va trebui să iei un taxi. Dacă vrei să faci un tur al orașului, cea mai bună variantă e cu hop on-hop off. Un bilet costă 5 CUC de persoană și e valabil o zi. Dacă prinzi o zi mai înnorată, o incursiune în oraș sigur te va mai binedispune.

Ce poți face prin Varadero în afară de plajă

Fă o plimbare pe străzile orașului – mașinile de epocă sunt nelipsite și aici. Varadero Street e locul unde să faci cumpărături de suveniruri și alte cele. Mai găsești și la hoteluri, dar sunt considerabil mai scumpe.

 

Vizitează Casa del Ron (casa romului) – o mică expoziție cu mai multe sortimente de rom cubanez, dintre care unele nu se exportă, deci se găsesc doar acolo. Profită de ocazie și fă o degustare și poate (sau sigur 😊 ) pleci și cu câteva sticle acasă.

Bea un cocktail sau petrece o seară la Beatles Bar – un local cu tradiție în Varadero, atrage mulți turiști. Aici ai ocazia să mai schimbi ritmul, de la atâta salsa, la niște rock and roll 😊)

Pentru că eram totuși la ocean, am zis că nu se poate să ratăm încă o tură de snorkeling. La hoteluri găsești mai multe tururi organizate pentru turiști, catre insula Cayo Blanco, înot cu delfinii, pescuit pe mare și altele, dar sunt destul de scumpe. Ne-am hotărât într-un final la o excursie pe insula Cayo Blanco. Până să mergem să rezervăm excursia pe ziua următoare, aflăm între timp că prognoza anunța furtuni, așa că hotărâm să mergem în aceeași zi doar la snorkeling. Cu o mică bărcuță ajungem în largul oceanului unde ne așteaptă un banc imens de pești.

Petrecem cam o oră prin apă, apoi ne întoarcem în lumina apusului de soare înapoi la țărm.

Vremea în ultimele două zile a fost într-adevăr nefavorabilă, cu ploaie, temperatura scăzând destul de mult iar oceanul fiind foarte agitat. În dimineața zilei în care trebuia să plecăm spre Havana am mai prins puțin soare și am mai făcut o baie.

Ne-a plăcut în Varadero?

Stațiunea – per ansamblu da, dar pe mine personal nu m-a impresionat așa de mult. Nu știu exact de ce anume, poate plajele (ne-am plimbat și la alte plaje, decât cea a hotelului nostru), poate hotelul, poate atmosfera în general. Pe cât e de lăudată această destinație, raportul calitate preț a fost după părerea mea destul de scăzut. Are însă cele mai multe posibilități de cazare, lucru care probabil o pune mult înaintea altora. Ca și o comparație, Playa Ancon de lângă Trinidad mi s-a părut mai frumoasă și din punct de vedere al factorului ‘wow’, posibilitățile de cazare fiind însă extrem limitate.

Hotelul – se putea clar mai bine de atât, dar la niște prețuri care nouă, pe de o parte ne depășeau bugetul, pe de altă parte nu ni se păreau nici așa justificate. Mâncarea a fost bună (mai ales pastele gătite de un bucătar italian). Activitățile de divertisment nu prea au fost nici ele grozave, iar majoritatea show-urilor erau în italiană, fiind țintite spre turiștii majoritari italieni de la hotel.

Ca și variante alternative de cazare există și în Varadero posibilitatea de a te caza la localnici, dar e mai greu de găsit o plajă publică pe unde să-ți faci veacul, majoritatea fiind ocupate de hoteluri.

În concluzie, merită să îți petreci câteva zile în Varadero, dar mergi să mai vezi și altceva care să reflecte spiritul Cubei autentice. Până la urmă însă depinde de fiecare ce caută și cu ce scop merge într-un loc anume. Dacă scopul tău e doar să te relaxezi pe o plajă, cu totul la îndemână și fără bătăi de cap, Varadero e pentru tine.

Citește și alte articole interesante despre Cuba: