Când să mergi în Cuba?

Indiferent de perioada anului, temperaturile medii din Cuba sunt foarte plăcute, variind de la 21 grade C până la 26 grade C. Dar cel mai bun moment pentru a vizita Cuba este, probabil, din decembrie până în mai, deoarece clima tinde să fie blândă și cerul este adesea însorit.

Sezonul umed este între iunie și octombrie, cu cele mai puternice ploi și temperaturile cele mai mari în iulie și august. În general, este un moment mai puțin dorit pentru a vizita Cuba, iar uraganele sunt, de asemenea, o amenințare. Sezonul turistic din Cuba se desfășoară din decembrie până în martie, din cauza vremii bune și a unui număr mare de canadieni care se refugiază aici pentru a scăpa de iarna din propria lor țară. Toată lumea pare să se grăbească spre Cuba pentru a bate creșterea iminentă a turiştilor americani.

Dacă îți dorești vreme decentă și mai puțini turiști, aprilie, mai și noiembrie sunt alegerile bune.

Cum ajungi în Cuba?

Din România nu există deocamdată o variantă directă spre Cuba, în schimb vei găsi multe variante cu o escală cu plecări din Cluj și București, în principal, dar dacă nu te limitezi la plecările din România, vei găsi tot timpul multe oferte bune din Budapesta, Viena, Milano, Paris, Frankfurt sau Manchester. Principalul aeroport este Jose Marti Internațional Airport din Havana, dar vei găsi zboruri şi spre Varadero, Holguin sau Santa Clara. Scrie-ne dacă vrei să te ajutăm să îți găsești un bilet la preț bun.

Pentru varianta aleasă de noi: Cluj-Istanbul-Havana și Havana-Caracas-Istanbul-Cluj cu Turkish Airlines am plătit 560euro de persoană dus-întors, bilete cumpărate cu 4 luni înainte. A doua oară am plătit 580euro de persoană dus-întors, bilete cumpărate cu 10 luni înainte. De menționat este că aceasta e ruta celor de la Turkish Airlines, la întoarcere având o oprire de aproximativ o oră pe aeroportul din Caracas (Venezuela), dar nu trebuie să cobori, ci aștepți în avion să pleci mai departe. Poţi căuta aici o variantă de zbor.

Călătoria prin Cuba

Există multe moduri diferite de a călători din punctul A în punctul B în Cuba.

Iată o listă a diferitelor forme de transport, de la cele mai scumpe și mai confortabile până la cele mai ieftine.

A. Transportul în orașele cubaneze

Transport folosind taxi-urile cubaneze

Taxiurile sunt modalitatea cea mai obișnuită pentru turiști de a se deplasa prin oraș și de a ajunge din Havana de la aeroport. Dar în Cuba, pe lângă taxiurile obişnuite, există câteva tipuri diferite de taxiuri care variază în ceea ce privește prețul și nivelul de confort. Deci, care sunt aceste taxiuri cubaneze?

Coco Taxi

Un Coco Taxi este un un triciclu care are un motor minuscul. Se numește Coco Taxi din cauza unei cochilii din plastic (de obicei galbenă) care înconjoară scaunul din spate al vehiculului, făcându-l să semene cu o jumătate de nucă de cocos. Taxiurile Coco pot transporta până la trei persoane simultan, prețul începând de la 2 CUC pe distanțe scurte și până la 20 CUC pe oră pentru un tur în oraș.

Coco taxiurile sunt destinate în special turiștilor, astfel încât acestea pot fi găsite în locurile principalelor obiective turistice, cum ar fi Havana Veche și în fața unor hoteluri celebre (Habana Libre, Hotel Nacional, Hotel Presidente, etc.) din capitala țării. De asemenea, sunt ușor de accesat în alte orașe care sunt populare printre turiști, cum ar fi Trinidad sau Varadero, dar dificil de găsit în alte orașe. Deși este posibil să preferi un taxi obișnuit, datorită faptului că Coco Taxi este zgomotos și mai lent decât mașinile, dar sunt mai ieftine decât ele, iar dacă ești în căutarea de experiențe noi și neobișnuite, este obligatoriu să mergi măcar o dată cu un Coco Taxi în Cuba.

Noi am luat unul din fața hotelului Inglaterra până în Vedado și de la un preț inițial de 15CUC am negociat Coco Taxi la 8 CUC.

Almendrones

Aceste taxiuri sunt o modalitate obișnuită atât pentru cubanezi cât și pentru turiști să ajungă la destinațiile lor într-un oraș, deși pasagerii acestor taxiuri sunt în mare parte cubanezi. Cu un cost de numai 10 sau 20 pesos sau CUP (care este echivalent cu 0,5 până la 1 CUC), un almendrone este de obicei împărțit între 4 pasageri și șofer. Ele de obicei urmează rutele autobuzurilor. Acest lucru le face mai puțin confortabile decât taxiurile obișnuite, dar în ceea ce privește prețul și disponibilitatea, acestea sunt cea mai convenabilă metodă de transport, deoarece fiecare rută importantă dintr-un oraș este acoperită de ele și poți lua un almendrone pe fiecare drum important. Este ușor să recunoști îl recunoşti, deoarece sunt de obicei vehicule vechi americane și au eticheta „Taxi” atașată pe parbrizul lor sau în partea de sus a mașinii. Pentru a-l lua, trebuie doar să-ți ții brațul întins (exact cum ai face acasă) și când oprește să-l întrebi pe șofer dacă ruta sa se potrivește cu destinația ta.

Mașinile de epocă

Mașinile de epocă sunt concepute strict pentru turiști; prin urmare, acestea te pot costa mai mult decât alte mijloace de transport. Ar trebui să întrebi întotdeauna prețul înainte de a lua aceste taxiuri, deoarece acestea nu au ceasuri; prin urmare, nu există un preț fix, iar șoferul este cel care decide cu privire la costul unei călătorii. De obicei, prețurile pornesc de la aproximativ 20 CUC pe oră, dar este posibil să negociezi până la 10 CUC pe oră. Cu toate acestea, experiența de a călători cu o mașina de epocă merită cu totul, deoarece acestea sunt cu adevărat frumoase și îți permit să faci fotografii minunate și memorabile; ca să nu mai vorbim de nivelul ridicat de confort pe care îl oferă aceste taxiuri. Poți găsi mașini americane de epocă în apropierea atracțiilor turistice faimoase. Noi am luat unul tot din față hotelului Inglaterra (vezi aici detalii), călătoria a durat în jur de 3 ore, iar preţul a fost de 50CUC pentru 2 persoane și a inclus: turul Hemingway, atracții din Havana, partea cealaltă a portului și Fusterlandia.

Bici Taxi

Una dintre cele mai bune și mai ieftine forme de transport din Cuba este Bici-Taxi.  Prețurile variază în funcție de timp și oraș, dar, de obicei, o călătorie scurtă (10 – 15 minute) costă doar aproximativ 10 – 20 CUP. Călătoriile mai lungi costă mai mult. De asemenea, rețineți că taxiurile bici nu sunt utilizate în toate părțile din fiecare oraș din Cuba. În mare parte, acestea sunt utilizate în centrele orașelor, unde traficul auto este dificil sau limitat. În Havana sunt rezervate mai ales pentru utilizarea în Havana Centrală și Havana Veche. 

Autobuze publice

Autobuzele publice sunt cele mai ieftine mijloace de transport pe care le poți găsi în Cuba. Pentru doar 0,40 pesos (sau 0,05 CUC) aceste autobuze te pot duce în orice loc din Havana. Principalul inconvenient este că aceste autobuze sunt de obicei foarte aglomerate, iar multe dintre ele nu respectă un program, așa că este posibil să fii nevoit să aștepți mult timp pentru a lua autobuzul de care ai nevoie. De asemenea, sunt mai lente decât un taxi, deoarece opririle sunt lungi, iar atunci când sunt prea mulți oameni în autobuz, nu poate dezvolta o viteză mai mare.

Am luat un astfel de autobuz în ziua în care am vizitat Piața Revoluției (vezi aici detalii). Ca să plecăm de acolo spre centru nu aveam numai opțiunea mașinilor de epocă și acestea aveau prețuri exagerate. Așa că am întrebat oamenii unde e stația de bus și am mers ceva vreme până să o găsim. Acolo am pierdut iar mult timp până să aflăm cu ce bus să mergem, dar până la urmă am reușit să ne urcăm în el. Oamenii din el au fost foarte de treaba și ne-au anunțat când să coboram. Am plătit 1CUC toți 7 pentru că nu am știut cât să dăm și nimeni nu ne-a zis clar. Deci super ieftin!

Autobuze Hop&Off

Aceste autobuze tipice Hop&Off le găseşti în Havana, Cayo Coco si Varadero in principal. În Havana nu sunt dedicate unui tur al orașului Havana, dar au ghid la bord care oferă comentarii cu privire la obiectivele turistice de-a lungul drumului. Zgomotul străzii și sunetul limitat fac dificil să auzi ce spun aceştia. Poţi coborî la oricare dintre stațiile desemnate şi să explorezi zona pe jos, iar apoi să prinzi din nou autobuzul pentru a merge mai departe şi pentru a vizita o altă zonă. Preţul unui bilet e 5-10CUC. Citeşte aici despre plimbarea noastra din Havana cu autobuzul turistic. Mai multe detalii despre busul din Havana poţi găsi aici, pentru Varadero aici si pentru Cayo Coco aici

Trenul Dotto

Acest trenuleţ e o modalitate distractivă de a călători pe distanțe scurte. Costul este de 2 CUC pe persoană pe plimbare. Le găseşti mai ales în staţiuni gen Varadero si Cayo Coco.

Căruță trasă de cai

Cel mai romantic mod de a te plimba prin diferite oraşe. Pot fi găsite în fața unor hoteluri. Poţi rezerva și plăti direct la vizitiu sau poţi aranja o plimbare cu reprezentanții operatorilor de turism aflați în hoteluri. Preț: 5 CUC de persoană sau depinde de traseu. În Vinales caleaşca e înlocuită de o căruţă cu băncuţe.

La călărie

Dacă poţi renunţa la caleaşcă şi dacă îţi place să călăreşti, Vinales oferă fundalul perfect unei plimbări călare printre păduri și câmpuri nesfârșite de tutun. Te vei simți ca și cum ai fi într-un film. Împreună cu ghidul local poţi merge pe multe trasee de călătorie şi vei descoperi mai bine viaţa la ţară şi autenticitatea țăranului cubanez. În plus, terenurile din această zonă sunt adesea umede sau foarte noroioase și este mai bine să mergi pe cal. Preţ: 20CUC / persoană excursia.

Bicicleta

Tot în Vinales, în ciuda peisajului montan luxuriant, principalele obiective turistice sunt ascunse de-a lungul văii foarte plate. Acest lucru face ca ciclismul să fie o alternativă excelentă la Vinales. Dacă ai destul timp la dispoziţie, bicicletele pot fi închiriate cu 10 CUC pe zi.

 

 

B. Transportul între orașele cubaneze

Taxiuri private

Taxiurile private te vor duce oriunde îți dorești să mergi. Această nu este o opțiune ieftină, dar de multe ori este singura modalitate rezonabilă de a ajunge undeva, mai ales dacă ai un program strict. Poți rezerva taxiuri online sau prin intermediul hotelului / casei. Poți încerca, de asemenea, să negociezi cu taxiurile pe stradă, dar nu toată lumea ar putea fi dispusă să conducă atât de departe.

Taxiuri colective

Colectivos sunt o alternativă mult mai accesibilă. Acestea sunt taxiuri pe care le imparți cu alți călători, iar în funcție de traseu și de modul în care rezervi transportul, acești călători pot fi turiști sau cubanezi. Cel mai frecvent mod de a obține un colectivo este fie să-i ceri proprietarului tău din casa particular să-l rezerve pentru tine, poți să faci rezervări online, fie să mergi într-o locație de unde știi că le găsești, cum ar fi Terminalul Național Havana (Stația Omnibus).

Noi am călătorit cel mai mult prin intermediul taxiurilor, în sistem door to door. De la o cazare la alta, ne-am rezervat prin intermediul gazdei un taxi care să ne ducă la următoarea destinație. Ni s-a părut cel mai convenabil mod de a călători, însă nu știi niciodată peste ce mașină dai 🙂 inițial ți se zice că va fi una modernă, spațioasă etc., doar ca să te trezești apoi cu o mașină de epocă recondiționată. Așa am pățit-o pe drum dinspre Trinidad spre Varadero. Mașina încăpătoare, dar poluare la greu. Am și oprit de câteva ori, mai mai să iasă fum de sub capotă. Podeaua mașinii se încinsese în așa mod că ne frigea la tălpi. Dar hei, face parte din aventură.

Vezi mai jos cât am cheltuit noi cu aceste taxiuri:

 Din aeroport am luat un taxi până la casa particular din Vedado și ne-a costat 40CUC per mașină (5,7CUC de persoană). În mod normal un taxi din și spre aeroport costă 25CUC. Noi fiind 7 nu am încăput într-un taxi de 5 persoane.

  • Din Havana spre Vinales ne-a aranjat gazda casei un taxi pentru toți 7 până în Vinales și a costat 25CUC de persoană.
  • Din Trinidad până în Cayo Coco am negociat un taxi de pe stradă cu 25CUC de persoană. De reținut e că am negociat cu o persoană, am dat avans 5CUC de persoană și în ziua când trebuia să plecăm a venit altcineva după noi. Lui i-am dat restul de bani și am negociat cu el un transport din Cayo Coco până în Varadero. Am dat avans 10CUC de persoană, deci 202CUC. Acesta a fost un colectivo pentru că eram doar doi și în mașină a mai fost un alt turist. E de datoria șoferului să își găsească oameni să își umple mașina. Tu nu va trebui să faci acest lucru.
  • Din Cayo Coco în Varadero am plecat cu un alt șofer decât cel cu care negociasem acest traseu și în taxi mai erau doi turiști când ne-a preluat. Pe ei i-a lăsat într-o altă stațiune și pe noi ne-a dus până la locul unde se desparte autostrada spre Cienfuegos. Ne-am trezit că a tras pe dreapta pe un drum lăturalnic, a stins luminile și ne-a zis că au venit chicos (băieții) după noi, iar până să apucăm să zicem ceva, băieții au scos din portbagaj bagajele noastre și le-au pus în mașina lor. Șoferului inițial i-am dat 30CUC, iar celor care ne-au dus la destinație le-am dat 505CUC. 100CUC a fost prețul negociat în Cayo Coco cu primul șofer. Nu am pățit nimic și această aventură ne-a demonstrat cât de sigură e Cuba.
  • Din Varadero am negociat cu portarul de la recepția hoteluluiun taxi până în Havana și ne-a costat 12CUC de persoană, acesta fiind și cel mai mișto taxi cu care am circulat în Cuba. Nimic special, doar un minivan tipic pentru Europa, dar a fost singurul cu aer condiționat, cu centuri de siguranță pe care a trebuit să le purtăm și cu airbaguri.
  • Din Havana Vieja până la aeroport am luat tot un taxi aranjat de gazda din Havana și am plătit 7,5CUC de persoană.

Dacă vrei să îți faci o idee cât costă o călătorie între anumite puncte din Cuba, consultă site-urile: ZunzunCar şi Taxi.Inhavana.

Autobuzul

Cuba are multe linii de autobuz, dar cea mai mare diferență între ele este cine sunt clienții. Autobuzele Viazul sunt destinate în principal turiștilor și sunt autobuzele relativ moderne cu aer condiționat. Am mai văzut autobuze Gaviota/Transtur, Cubanacan și Omnibus, dar nu le-am folosit și din câte știm noi sunt variantele folosite de agențiile de turism, pentru transferuri la diferite hoteluri. Au autobuze mai noi, dar biletele sunt mai scumpe și se pot cumpăra doar de la oficii de turism sau de la hotelurile mai mari. Punctele de plecare și de sosire sunt hoteluri, nu există stații intermediare.

Găseșți aici un site cu tot felul de informații.  Pe de altă parte, autobuzele Astro sunt destinate doar cubanezilor și am înțeles că ţi se cere să te identifici.

Noi personal am folosit doar Viazul și doar pe distanța Vinales-Cienfuegos care a fost foarte lungă. Va trebui să intri pe site-ul Viazul și să îți faci cont la ei, cauți destinația care te interesează precum și data și îți va arăta câte locuri disponibile mai sunt. Biletul va trebui să îl printezi și să te prezinți cu el în stația de autobuz cu o oră înainte de plecare. O dată ajuns în stația de autobuz, ți se va imprima biletul de îmbarcare pe baza rezervării și a pașaportului și acest lucru necesită timp, iar dacă nu ajungi cu ceva vreme înainte de îmbarcare s-ar putea să îți pierzi locul. Acestea sunt regulile companiei și vei primi un mail cu aceste informații.

În caz că pe site-ul Viazul nu mai sunt bilete, poți să te treci pe o listă la biroul Viazul, iar în caz că nu apare cineva, persoanele de pe listă pot primi bilet. Mai poți încerca și pe ZunZunCar.com. Te vor taxa cu 10USD mai mult, dar vor trimite pe cineva să îți cumpere biletul și ți-l vor livra unde dorești în Cuba.

Dezavantaje Viazul

–     Viazul deschide doar un procent mic de bilete pentru a fi rezervate online.

–    Viazul blochează mai multe date pe site-ul său. Dacă dorești să rezervi transportul în următoarele 10 zile sau prea mult în avans, nu îți va permite să faci rezervarea.

–    Rezervările de ultimă oră nu sunt posibile online pe Viazul. În cazul acesta va trebui să mergi direct în stația de autobuz unde vei găsi un birou al celor de la Viazul și va trebuit să încerci să îți cumperi direct de acolo biletul. Asta în cazul în care mai există locuri libere pentru destinația aleasă.

Avionul

Compania aeriană națională a Cubei (Cubana) oferă câteva zboruri între orașele mai importante (Havana, Trinidad, Santiago de Cuba, Varadero, Holguin etc.), însă zborurile sunt adesea anulate fără anunț în prealabil sau au întârzieri mari. Plus că avioanele sunt destul de vechi și nu foarte bine întreținute.

Trenul

Trenurile nu sunt o metodă de transport recomandată în Cuba pentru că trenurile sunt vechi și există un deficit de combustibil, de aceea au întârzieri mari și nu sunt prea curate. Vezi aici.

Camioanele

Camiones sunt chiar foste camioane vechi, recondiţionate, fabricate în URSS sau China, care transportă acum oameni. Nu este cel mai frumos mod de a călători: este înghesuit, scaunele sunt practic bănci incomode, oamenii transportă animale vii, se mișcă extrem de lent și nu ai nici o siguranța în caz de accident, dar este foarte ieftin. Poți citi mai multe aici şi aici.

Închirierea unei mașini

Mulți turiști care vizitează Cuba preferă să-și facă un program personalizat pentru călătoria lor, motiv pentru ocolesc autobuzul. În acest caz, închirierea unui taxi poate ajută la flexibilizarea lucrurilor, dar totuși, mulți preferă să călătorească complet independent. Dacă ești unul dintre acești oameni, închirierea unei mașini poate să ti se pară opțiunea perfectă.

Deși au trei firme diferite de închiriere de mașini în Cuba: REX, Havanautos și Cuba Car (site-urile web ar putea fi offline sau nu … este Cuba), toate companiile de închirieri auto aparțin statului. Deci nu există concurență. Monopolul oferă servicii proaste, prețuri ridicate, site-uri web proaste și opțiuni foarte limitate. O primă privire către site-urile lor web te va convinge asupra acest lucru. Nu există alți operatori disponibili pe piață. Uită de AVIS sau Buget sau de orice altă agenție preferată.

Avantajele și dezavantajele închirierii unei mașini în Cuba: (CLICK pt. Info)

Dezavantaje

1. Închirierea unei mașini este scumpă

Mulți străini afirmă că Cuba este una dintre țările cu cele mai scumpe pentru închiriat de mașini; prin urmare, costul este de obicei principalul motiv pentru care turiștii iau în considerare să găsească alte mijloace de transport pentru a se deplasa pe insulă. În companiile oficiale de închiriere de mașini, cel mai mic preț posibil al unei mașini în sezonul neturistic este de 45 CUC pe zi, deși de obicei este foarte greu să găsești o mașină cu mai puțin de 60 CUC pe zi. De asemenea, va trebui să plătesti aproximativ 15-20 CUC pe zi pentru asigurare și să lași un depozit de aproape 200 CUC (poate varia între 150 și 250 CUC), care îți va fi returnat atunci când predai mașina. Mașinile din clasa de lux pot costa până la 200 sau chiar 300 CUC pe zi.

Există un monopol, toate companiile fiind deținute de stat. Deci dacă găsești un preț mai bun, e prea frumos ca să fie adevărat și poti sa iei țeapă, iar când ajungi acolo să constați că nu există nici o mașină. Există multe site-uri unde astfel de țepe sunt frecvente, așa că aveți grijă.

2. Închirierea de mașini este dificilă

Este întotdeauna recomandat să îți rezervi mașina online în avans, în special în perioada de vârf a sezonului turistic (noiembrie până în februarie), deoarece, din cauza unui număr redus de mașini disponibile pe insula, este foarte posibil ca la sosirea ta în Cuba să nu mai existe mașini pentru închiriere. De asemenea, este posibil să nu îți poți alege modelul dorit pentru că nu sunt multe opțiuni. Așa că dacă te gândești la această variantă, ar trebui să îți rezervi mașina cât mai curând posibil. În plus, agențiile de stat nu fac o treabă suficient de bună în ceea ce privește întreținerea vehiculelor și este te sfătuit să verifici mașina înainte de a o plăti și să îi faci poze cu toate imperfecțiunile pe care le găsești. Astfel, nu vei putea fi învinovățit de ei atunci când predai mașina și ţi se va returna depozitul fără probleme.

3. Timpul de așteptare

Am înțeles că poți să aștepți chiar și 5 ore să îți ridici mașina, deci nu îți fă planuri în ziua aceea că nu vei ajunge rapid unde îți dorești. Cubanezii care lucrează la companii de stat nu sunt nici rapizi, nici eficienți.

4. Mașinile nu sunt prevăzute cu GPS

Când circuli într-o țară străină, este esențial să ai o referință care te va ajută să găseșți calea corectă către destinație. Cu toate acestea, mașinile din Cuba nu au un instrument atât de util precum GPS-ul, lucru care este foarte incomod pentru turiști. Dacă închiriezi o mașină și trebuie să conduci fără să fi însoțit de un localnic, ar trebui să îți descarci în prealabil câteva hărți, astfel încât să nu te pierzi.

5. Unele drumuri sunt într-o stare proastă

În timp ce în Havana și în alte orașe importante, drumurile principale sunt reparate în mod regulat și, de obicei, sunt ușor de parcurs, cu cât vei ajunge mai departe din oraș, cu atât starea drumului devine mai rea, deși nu o considerăm că fiind mai rea decât unele drumuri din România. În afară orașelor șoselele sunt pline de gropi și denivelări și nu se poate circulă cu viteză mare. Abia există semne, ceea ce nu îi ajută pe străini să se descurce. De asemenea, în zonele rurale, va trebui să ai grijă la vite care pot merge liber pe drumuri. Ce am văzut în schimb periculos, pe autostrada A1 în timp ce șoferul nostru conducea cu peste 100km/h pe banda a doua, pe banda de urgență umblau căruțe în sens invers. Toate acestea fac condusul prin orașele din Cuba să fie o sarcină dificilă.

6. Nu poți părăsi Cuba dacă ai un accident

Se pot întâmpla accidente oriunde, iar a face parte dintr-unul nu te face neapărat vinovat. Cu toate acestea, dacă un turist are un accident în timp ce conduce în Cuba, acesta nu poate părăsi țara până la sfârșitul procesului, chiar dacă accidentul nu este deloc din vina sa. Așteptarea ca procesul să aibă loc, de obicei durează de la 6 luni la un an, așa că dacă nu intenționezi să fii blocat în Cuba atât de mult timp, ai mare grijă în timp ce conduci. Citește și articolul acesta.

 

Pe noi toate aceste motive ne-au făcut să evităm să închiriem o mașină in Cuba, dar dacă tu ai avut curajul de a o face, dă-ne de veste și împărtășește cu noi experiența ta.

 

Avantaje

1. Ai mai multă libertate

Cel mai mare avantaj al închirierii unei mașini în Cuba este că vei avea posibilitatea să fii total independent în călătoria ta. Pentru multe persoane, acest motiv poate fi singurul motiv necesar pentru a decide să închirieze o mașină. Poți alege orice rută doreșți, să conduci oricând te vei simți confortabil și vei vizita toate locurile care ți se par atractive, schimbându-ți planurile la fața locului. Este, evident, un motiv foarte important pentru a lua în considerare închirierea unei mașini.

2. Ai nevoie doar de permisul de conducere din țara ta

În Cuba, nu trebuie să îți faci griji pentru că permisul tău de conducere este valabil. Timp de șase luni de la sosirea în Cuba, poți utiliza în mod legal permisul de conducere care ți s-a dat în țara ta de origine, fără a fi necesară nici o revalidare. Cu toate acestea, unii preferă să obțină în prealabil permisul de conducere internațional doar pentru a se asigura. În orice caz, este, de asemenea, un mare avantaj faptul că în Cuba nu trebuie să îți faci griji cu privire la posibilitatea de a conduce vehiculele cu documentele pe care deja le ai. De asemenea, în marile orașe cubaneze, drumurile sunt de obicei bune și există foarte puțin trafic, astfel încât, chiar dacă ești un șofer fără experiență te vei descurca ușor.

3. Poți angaja un șofer cu mașina ta

Dacă preferi compania sau doreșți să mai ai pe cineva care ar putea conduce când obosești, pentru 10 CUC suplimentari pe zi, poți alege opțiunea de a înscrie încă un șofer în contractul de închiriere a mașinii. Dacă angajezi un șofer local care va călători cu tine prin toată țara, poate aduce o mulțime de lucruri pozitive excursiei tale. Șoferul poate nu numai să te ajute să te deplasezi într-un oraș necunoscut, dar îți poate de asemenea recomanda locuri ieftine pentru a mânca și pentru a înnopta, ceea ce ar putea fi necunoscut pentru tine ca turist, și te poate ajuta dacă se strică mașina sau faci pană. Pe de altă parte, ia în considerare că benzina e scumpă și costă într-o benzinărie oficială la între 0,8 şi 1,1CUC / litru. Șoferul tău o va cumpăra de pe piața neagră la jumătate din acest preț.

4. Poți ridica autostopisti

Este foarte frecvent că oamenii din Cuba să ceară botella, cuvântul cubanez pentru autostop, mai ales atunci când călătoresc între orașe. În Cuba, este sigur să ridici aceste persoane și convenabil pentru ambele părți. Nu numai că îi vei ajuta să ajungă la destinație, dar ei te pot ghida cum să găsești drumul și îți pot spune câteva fapte interesante despre orașele lor și țara în general. În plus, este posibil să întâlnești oameni foarte drăguți în acest fel. Cubanezii sunt întotdeauna nerăbdători să ajute, așa că  vei găși ajutor neașteptat nu numai de la autostopisti, ci și de la orice om de pe stradă. De exemplu, mulți se vor oferi să îți păzească mașina toată noaptea pentru 1 sau 2 CUC.

Până la urmă există numeroase mijloace de transport în Cuba, de la cele mai neobișnuite: Coco taxi, Bicitaxi, căruțe trase de cai, la cele ieftine cum sunt busul și trenul, până la cele tipice cum sunt taxiul sau închiriatul mașinii. Din punctul nostru de vedere cel mai ok e taxiul, dar rămâne la latitudinea ta să te hotărăști care e mai convenabil pentru tine.

Citește și alte articole interesante despre Cuba: