Am stat și am analizat mult dacă se merită să dăm banii să mergem la faimosul parc Xcaret. Ne-am uitat la video-uri, am citit review-uri și până la urmă ne-am hotărât să mergem o zi la Xcaret. Cu toate că am fi vrut ca ultima zi din Playa del Carmen să o petrecem în Cozumel, pentru că fusesem în Isla Mujeres, am zis să lăsăm Cozumel pe data viitoare și să mergem la Xcaret. Sunt convinsă că cele două experiențe nu pot fi comparate, dar cum nu fusesem niciunul la un parc de genul acesta, curiozitatea a învins.
Xcaret este un imens parc tematic arheologic și ecologic, construit în junglă și integrat perfect acolo printre cenote, râuri subterane și ruine mayașe; este o combinație între waterpark, grădină botanică, grădina zoologică, muzeu și plajă, totul fiind gândit să promoveze distracția și activitățile în aer liber. Parcul îl găsești la 60 km sud de Aeroportul Internațional Cancun, la 6 km de Playa del Carmen și la 57 km nord de Tulum. Xcaret are dimensiunea a 40 de terenuri de fotbal (peste 81 de hectare) și, deși a fost numit Disney World din Mexic, este unic pentru perspectivele sale despre cultura tradițională mayașă și locația sa frumoasă chiar pe plajă. E aproape imposibil să vizitezi toate atracțiile și să faci toate activitățile într-o singură zi.
Istorie
Xcaret, numit inițial Pole, are mai mult de o mie de ani de istorie. În această zonă s-a stabilit o comunitate mayașă dedicată comerțului maritim. Terenul a fost cumpărat în anul 1984 de către un grup de investitori în frunte cu arhitectul Miguel Quintana Pali ce aveau în plan să construiască un alt proiect în zonă. Când au curățat terenul, au descoperit râuri subterane, lagune și, în cele din urmă, rămășițele unui vechi oraș mayaș. Impresionat de ce a găsit, Pali a transformat comorile naturale găsite pe proprietate, iar cu ajutorul experților naționali, a construit un muzeu viu și a creat noi oportunități pentru a reînvia tradițiile străvechi și aproape uitate. De când s-a deschis în 1990 parcul Xcaret, acesta a fost platforma pentru a arăta atât istoria poporului mayaș, cât și a Mexicului. Ceea ce este unic la Xcaret este concentrarea pe realitate, nu fantezie ca alte parcuri tematice. Xcaret se bazează pe caracteristica sa unică, oferind vizitatorilor această istorie vie, majoritatea activităților parcului fiind evenimente interactive și participative ce introduc vizitatorul într-o lume demult apusă.
Toate acestea nu vin gratis, ci din contră, intrarea în Xcaret are un preț piperat. Există multe variante, iar noi am ales biletul Xcaret Plus cu transport inclus, pentru care am plătit 120 dolari de persoană la chioșcul situat în mall-ul din Playa del Carmen. Pe lângă cele peste 50 de atracții, cu acest bilet am avut inclusă o masă tip bufet la un restaurant la alegere, am avut acces la facilitățile exclusive Plus Area, cu dulapuri, vestiare și toalete private și am putut utiliza echipament pentru snorkel pentru râurile subterane. Pentru transport, a trebuit să mergem într-un punct în apropierea hotelului nostru, de unde am luat un autobuz frumos decorat, iar seara la sfârșitul programului, a trebuit să ne prezentăm în parcare la același autobuz. Vezi aici variantele de bilete disponibile.
Ia în considerare că nu ai voie să aduci mâncare și băutură din afara parcului, iar prețurile în parc sunt destul de mari. Și băutura am avut-o gratis doar pe cea de la restaurant, iar acolo alcoolul era limitat. La partea de transport pot spune că nu sunt sigură că s-a meritat. Dacă am fi luat biletul fără transport ne-ar fi costat 105 dolari de persoană intrarea. Înspre parc ne-am fi descurcat să mergem cu același colectivo cu care fusesem cu o zi înainte în excursia de la Akumal ce a costat 40MXN(8RON) de persoană. Problema ar fi fost seara când ieșeam la ora 21 din parc. Nu eram siguri dacă ne-am fi descurcat tot cu colectivo sau trebuia să luăm un taxi ce ne-ar fi costat aproximativ 15 dolari. Teoretic, nu am fi ajuns la cei 30 de dolari ce i-am dat pe transportul parcului, dar am vrut să fim mai relaxați în ceea ce privește transportul. Ceea ce nu mi-a plăcut la varianta aleasă a fost ora de intrare în parc. Am ajuns doar în jurul orei 10 la Xcaret, ceea ce mie mi s-a părut foarte târziu, având în vedere că parcul se deschide la 8:30. Eu îți recomand să găsești o variantă să ajungi cât mai devreme.
Opțiuni extra
Xcaret oferă câteva activități pe care nu le vei putea desfășura în orice parc tematic. Deși toate activitățile lor opționale costă în plus, dacă ești în căutarea unui lucru special de făcut în timpul vizitei și consideri că își merită banii, sigur vei găsi ceva să te încânte. Xpa este situat într-o lagună înconjurată de râuri subterane și ai opțiunea de a alege între două tipuri diferite de masaj relaxant. Xcaret Temazcal este un ritual mayaș străvechi care implică mai multe etape rituale într-o saună cu scopul de a-ti curăța mintea, corpul și spiritul și o baie răcoritoare după aceea (Eu am fost în Playa del Carmen la un astfel de ritual). Xcaret oferă, de asemenea, degustări de vinuri în crama sa, așezonate cu diverse feluri de mâncare. Adrenalina este o plimbare cu barca de mare viteză în Caraibe. Există, de asemenea, o multitudine de opțiuni pentru snorkeling, scufundări, înot cu delfini și rechini și vizitarea peisajelor subacvatice. Poți studia aici opțiunile.
Trasee
Există 6 trasee sugerate de parc pentru diferite tipuri de activități. Adevărul este că nu trebuie să mergi neapărat pe un anumit traseu, dar dacă crezi că interesele tale se aliniază cu un anumit set de activități, ar putea fi util să le urmezi. Pe Ruta Del Rio (marcată cu negru) are trei râuri subterane care trec prin aproape tot parcul; de-a lungul rutei vei vedea de aproape tot felul de animale sălbatice, precum și situri arheologice și un muzeu de orhidee; Ruta Acuario (marcată cu albastru) îți permite să vezi și să interacționezi cu viața marină, cum ar fi țestoasele marine și rechinii; Ruta Playa (marcată cu verde) se concentrează pe plajă și snorkeling în apele limpezi din Caraibe; Ruta Delfines (marcată cu roșu) are mai multe opțiuni de snorkeling, multe facilități de relaxare și spa, iar aici poți înota cu delfinii; Ruta Pueblo Maya (marcată cu alb) atrage oaspeții cu istoria și cultură locuitorilor originari din zonă, inclusiv jocurile pe care le-au jucat și modul în care au trăit. Tot aici se găsesc crescătoria de păsări, pavilionul fluturilor și insula jaguarilor; iar Ruta Mexico Espectacular (marcată cu maro) oferă artă populară mexicană și capela Fecioarei din Guadalupe; tot aici se găsește Turnul de unde ai o panoramă frumoasă asupra parcului, iar seara tot pe această rută se merge spre Marele Teatru, unde are loc show-ul de seară. Rutele sunt marcate și pe jos și poți urmări o anumită culoare în funcție de ce îți dorești să vizitezi.
Ruta Pueblo Maya
E bine să îți planifici dinainte ce ți-ai dori să vezi, pentru că o dată ajuns acolo va fi plin de lume și totul ți se va părea haotic la început. Când am ajuns noi toată lumea se înghesuia spre râul subteran, astfel că am ales să mergem pe Ruta Pueblo Maya. Intrarea pe această rută se face printr-un sistem de peșteri ce duce spre o replică a unui sat mayaș, unde poți observa modul în care mayașii au trăit cu atâția ani în urmă. Vei vedea case mayașe de formă ovală, construite din lemn și cânepă, cu acoperișuri de stuf, iar oamenii îmbrăcați în haine tradiționale meșteresc tot felul de suveniruri (cumva se aseamănă cu ce vezi la noi în Muzeul Satului). Aici există și ateliere meșteșugărești la care poți participa și astfel poți alege unul dintre cele cinci ateliere interactive disponibile: ciocolată, argilă, ceramică, nucă de cocos și lână.
Ne-am grăbit apoi să ajungem la insula jaguarilor și pumelor. De fapt, alesesem această rută mai mult pentru zona aceasta, fiind curioși să vedem animalele. Totuși nu mă așteptăm să văd vreunul deoarece „insula” în care sunt adăpostite este destul de mare și, în general, jaguarii nu se mișcă prea mult în timpul zilei. Cu toate acestea, jaguarii sunt hrăniți în timpul zilei, acest lucru oferindu-le un motiv să fie în sus și să dea ture. Mai târziu am observat lângă un jaguar tigrat ce stătea la umbră și un jaguar neagru, dar nu se putea poza, fiind departe.
Pe insula alăturată sunt pume, perechea fiind destul de activă, mergând în jurul perimetrului incintei insulei lor tot timpul cât am fost noi acolo. La un moment dat o pumă chiar îți dădea impresia că măsoară distanța și că ar vrea să sară, așa că nu am mai stat să aflăm dacă reușește să ajungă până la noi ori nu.
De la animale am trecut la păsări și mai exact la crescătoria de păsări. De la papagali Macaw, tucani, flamingo până la alte creaturi fascinante, acest paradis al păsărilor te va uimi cu adevărat. În plus, este o plimbare extraordinară prin foișoare și poduri înconjurate de râuri și cascade. Sanctuarul a ajuns, de asemenea, în Cartea Recordurilor Mondiale Guinness, pentru nașterea a peste o sută de papagali Ara Macaw datorită unui program intens de reproducere. Xcaret are diferite programe de succes de conservare și reproducere pentru diferite specii de păsări și animale.
Imediat după ce crescătoria de păsări, vei găsi Pavilionul Fluturilor cu o suprafață de zbor liberă de 3500 m2 și o înălțime de 15 m. Este un loc incredibil unde se găsesc peste 20 de specii locale de fluturi printre care se pot distinge fluturii cu ochi de bufniță, albaștri și cu ochi roșii. Din loc în loc vei vedea locuri cu bucăți de fructe din care se hrănesc fluturii și astfel ii poți vedea de aproape. La intrarea în pavilion poți vedea o secțiune dedicată ciclului de viață al fluturilor.
Cimitirul mexican
Ne-am întors apoi din nou în satul mayaș și am făcut o plimbare prin cimitirul mexican „Puente al Paraiso”. Acesta este o replică a cimitirelor mexicane colorate, cu mormintele lor artistice și mesajele lor specifice pe pietre funerare. Ne-a adus aminte de Cimitirul Săpânța din țara noastră, având și acest cimitir multe inscripții vesele. Are forma unei spirale conice, cu 7 niveluri, 52 de trepte care reprezintă zilele săptămânii și 365 de morminte ce simbolizează zilele anului.
Expoziția de cai
Am ieșit de pe Ruta Pueblo Maya ajungând cumva din nou la intrarea parcului. Chiar lângă restaurantul cu specific mexican, La Cocina, se găsește expoziția de cai, o arenă unde după masa este și un spectacol ecvestru. Am admirat puțin caii și călăreții din arenă.
Ruta del Rio
Iar apoi am ales să mergem pe Ruta del Rio și mai exact pe traseul junglei tropicale. Aici vei merge printre copaci indigeni și plante tropicale, însoțite de sunetele din junglă ale naturii. Programul de propagare și salvare a plantelor sălbatice de la Xcaret are peste 70.000 de plante endemice distribuite în pepiniere. Pe drumul spre minunata grădină de orhidee, am întâlnit niște mistreți mici.
Muzeul natural al orhideelor și al florilor bromelia
Apoi am ajuns la muzeul natural al orhideelor și al florilor bromelia, unde ne-am bucurat de mirosurile și culorile vii ale florilor. Xcaret crește unele orhidee regionale în pericol de dispariție. Din cele 105 specii de orhidee din zona Maya, poți admira 89 aici. Deși sunt fragile ca aspect, cu o îngrijire adecvată, plantele de orhidee pot trăi până la 30 de ani.
Paradise River
Pentru cei care își doresc să exploreze un râu dar nu vor să se ude, următoarea atracție e perfectă. Poți naviga apele cristaline ale râului Paradis la bordul unei bărci ce străbate traseul junglei tropicale. Este o plimbare liniștită ce duce chiar prin câteva peșteri micuțe. Vaslasul folosește un băț lung pentru a împinge și ghida barca prin apa incredibil de limpede, înconjurată de junglă. Pe mal vei avea ocazia să vezi papagali, coatis, mistreți și iguane.
Crescătoria de păsări flamingo
Plimbarea cu barca e scurtă, iar la capătul ei se află crescătoria de păsări flamingo. Există multe locuri unde poți vedea păsările flamingo prin parcul Xcaret, dar aici erau cei mai mulți pe care îi văzusem și cu toate că doar un geam ne despărțea, am reușit să îi văd de aproape.
Restaurantul La Cocina
Am mers apoi să mâncăm la restaurantul La Cocina, fiind cel mai aproape de locul în care eram. Cu biletul nostru Xcaret Plus puteam mânca la oricare dintre cele cinci restaurante aflate în parc (2 cu specific mexican și 3 cu specific internațional). Bufetul a fost de tip all inclusive la mâncare și băuturi nealcoolice, dar la băuturi alcoolice am avut inclusă doar câte o bere de persoană.
După ce am mâncat am decis să mergem la râul subteran, fiind una dintre cele mai populare activități de la Xcaret. Nu trebuie să știi să înoți și vei primi o vestă pentru această activitate pentru că adâncimea medie e de 5m. Există în total trei râuri subterane principale. Acestea sunt râul Albastru, Manatee (Lamantini) și râul Maya. Curgând chiar lângă frumoase păduri de mangrove, ele se deschid în mare. Experiența durează aproximativ 45 de minute dacă se face într-un ritm lent. Unele părți ale circuitului sunt în semi-întuneric, pentru că trec prin diferite tuneluri și peșteri slab luminate. Există puncte de-a lungul drumului unde poți ieși din apă și poți să te odihnești. Totodată dacă nu îți dorești să înoți pe toată lungimea râului, există din loc în loc câteva ieșiri. Noi nu știm pe care din cele trei am luat-o, dar aproape toată perioada am fost singuri.
Plaja
Râul se termină lângă plajă, așa că ne-am oprit puțin și aici. Zona de plajă arăta cu adevărat minunată, dar având un timp atât de limitat in parc și atâtea activități, nu am stat să ne bucurăm de ea.
Am luat-o din nou pe Ruta del Rio și am ajuns la o mică lagună, unde locuitorii săi sunt câțiva lamantini. Lamantinii sunt o specie foarte curioasă: au un corp asemănător cu o balenă, aripioare precum focile și fața unui leu de mare. În ciuda dimensiunilor lor mari, sunt foarte calmi și afectuoși. Laguna este un loc special pentru ei, deoarece are adâncimea și temperatura potrivite pentru îngrijirea și conservarea lor. Aici sunt hrăniți și supravegheați meticulos de experți în îngrijirea și protecția mamiferelor marine. Am întâlnit și un panou ce ne spunea să nu îi hrănim pentru că au o dietă specifică, iar apoi culmea e că am prins ora mesei. Îngrijitorii le dădeau varză chinezească.
Apoi, am ajuns la situl arheologic ce este situat în parc, fiind motivul pentru care Xcaret este astăzi un minunat parc tematic. Majoritatea structurilor datează din anii 1200-1550, dar unele datează din anii 200-600.
Următorul animal ce ne-a ieșit în cale a fost tapirul, care este o specie de animal tipic din această regiune. Astăzi el este pe cale de dispariție, în mare parte din cauza activităților umane. Tapirul este destul de prietenos și, dacă ești norocos, chiar ți-ar permite să te apropii de el. Un fapt interesant aici este că aspectul animalului a rămas neschimbat de milioane de ani.
Lângă țarcul tapirului am găsit refugiul caprioarelor. Căprioarele sunt atât de importante în această regiune încât Peninsula Yucatan este numită „Țara Fazanului și a Caprioarelor”. Aceste animale simbolizează bogăția biologică din sud-est, iar Xcaret este mândru că le păstrează ca oaspeți foarte importanți.
Nu rata apoi insula maimuțelor, numită așa pe bună dreptate datorită populației ridicate a acestor mamifere. Această insulă găzduiește maimuțele păianjen și urlătoare. Ambele sunt specii pe cale de dispariție, iar numărul lor a scăzut din secolul trecut. Eforturile de conservare și programele de creștere din Xcaret sunt bune și am putut să ne bucurăm de careva maimuțe care se legănau din copac în copac, amuzându-i pe toți observatorii cu jocurile lor.
Am mers repede să ne schimbăm de hainele ude și ne-am îndreptat cu pași repezi spre Marele Teatru Tlachco al parcului unde de la ora 19 începe spectacolul Mexico Espectacular. Se recomandă să ajungi măcar pe la 18:30 pentru a-ți găsi un loc convenabil.
Mexico Espectacular
Spectacolul este un fel de musical, centrat în jurul istoriei și culturii mexicane, un omagiu adus Mexicului. Spectacolul te poartă prin istoria Mexicului, de la pre-hispanică la epoca colonială. În a doua jumătate, prezintă cultura vibrantă și diversă a diferitelor state mexicane. Vei asista la jocul mayaș cu mingea, o reprezentare a întâlnirii a două lumi și la o petrecere plină de magie, lumină și culoare care te va surprinde. Este într-adevăr spectaculos, valoarea producției este foarte mare; costumele, recuzita și scenele sunt foarte bine realizate. Este un spectacol profesional, impresionant și diferit de orice altceva ce ai văzut până atunci. Spectacolul Mexico Espectacular este un mod perfect de a încheia o zi întreagă la Xcaret și îți recomand să nu îl ratezi.
În jurul orei 21:30 eram înapoi la autocar, iar pe la 22 am ajuns înapoi în Playa del Carmen unde ne-am întâlnit cu Lore și cu Vali la Cerveceria Chapultepec, fiind ultima noastră seară împreună. După 12 zile petrecute împreună, ne despărțeam și de ei și simțeam tot mai tare că vacanța se apropie de sfârșit.