Turnul de Televiziune, Domul din Berlin, Reichstag și Poarta Brandenburg

A doua zi de explorare a Berlinului am început-o din Alexanderplatz, cea mai cunoscută piață a Berlinului. Aceasta și-a primit numele în onoarea țarului Alexandru I al Rusiei. Majoritatea clădirilor din această piață au fost distruse de bombardamentele celui De-al Doilea Război Mondial, iar după război a devenit centrul Berlinului de Est construindu-se aici multe clădiri simple având o arhitectură socialistă. După căderea zidului, Alexanderplatz a fost reamenajată de către arhitectul Hans Kohloff, dându-i o nouă înfățișare mai modernă. Piața este considerată și astăzi centrul orașului, un loc de reper și un loc popular de întâlnire, atât pentru turiști cât și pentru berlinezi, mai ales datorită Turnului de Televiziune ce se află în mijlocul pieței.

1. Turnul de Televiziune / Fernsehturm

Turnul de Televiziune este cea de-a doua cea mai înaltă structură din UE (365m) și principala atracție turistică din Alexanderplatz, ce îți oferă o imagine perfectă asupra orașului odată ce ajungi în vârf. Construit de RDG (Republica Democrată Germană) între anii 1965-1969, turnul a devenit un simbol al Berlinului de Est și a avut rolul de a proiecta filme pentru propaganda comunistă. Astăzi Turnul de Televiziune oferă o panoramă spectaculoasă asupra Berlinului datorită platformei sale aflate la 203m sau poți opta pentru a lua masa la restaurantul său rotativ (Telecafe) aflat la 207m (trebuie să vă faceți rezervare, iar prețurile sunt pe măsura locației). Detalii despre orar și prețuri aici.

Ceasul Lumii / Weltzeituhr

Tot în Alexanderplatz veți găsi și Ceasul Lumii (Weltzeituhr) constuit în 1969 și prezintă ora din 148 de orașe ale lumii. În vârful ceasului se găsește un model simplificat al sistemului solar. Ceasul masiv cântărește peste 16 tone și are o înălțime de aproximativ 10 metri. Atracția se potrivește perfect în Alexanderplatz și funcției sale ca punct central de întâlnire.

Fântâna Prieteniei Popoarelor / Brunnen der Völkerfreundschaft 

Fântâna prieteniei, aflată și ea în Alexanderplatz, este, de asemenea, o rămășiță din epoca RDG. Fântâna circulară are o lățime de aproximativ 23 de metri și o înălțime de peste 6 metri. În centrul fântânii se află o structură modernă ce constă dintr-o serie de bazine. Apa curge de la un bazin la altul, formând o cascadă mică. Porumbeii albi, fluturii și florile simbolizează pacea și faptul că este înconjurata de bănci pe care oamenii din întreaga lume stau alături unul de celălalt, subliniază titlul său “Prietenia popoarelor”.

Shopping

Combină vizitarea atracțiilor turistice cu o sesiune de cumpărături în Alexanderplatz, unde există mai multe centre comerciale. Magazinul Alexa este cel cu fațada roșie în stil Art Nouveau, unde în interiorul său, găsești circa 180 de magazine, inclusiv branduri internaționale care nu sunt reprezente în altă parte. Galeria Kaufhof, ce se întinde pe cinci etaje, este de asemenea un magazin comerial mare, pe când Primark ocupă un loc important în Alexanderplatz pentru iubitorii de shopping.

Fântâna lui Neptun / Neptunbrunnen

În partea de vest a pieței Alexandru se află un mic parc în mijlocul căruia găsim una dintre cele mai vechi și mai frumoase fântâni din Berlin: fântâna lui Neptun (Neptunbrunnen). Fântâna lui Neptun a fost contruită în 1891 și era situată în fața palatului orașului. În timpul războiului a fost destul de distrusă și astfel a fost reconstruită în anii ’70 și amplasată în fața Primăriei Roșii, unde se află și astăzi. Cele patru statui din jurul fântânii simbolizează cele 4 râuri principale ale Prusiei: Rin, Elba, Oder și Weichsel.

Biserica Sf. Maria / Marienkirche și Primăria Roșie / Rotes Rathaus

De o parte și de alta a Fântânii lui Neptun se află două dintre cele mai vechi edificii din Berlin: Biserica Sf. Maria și Primăria Roșie.

Marienkirche este cea mai veche biserică parohială din orașul Berlin, care este încă folosită în scop religios. Marienkirche este de asemenea unica mărturie a cartierului medieval demolat după război, fiind construită în sec. XII-lea în stil gotic și baroc.

Primăria Roșie își trage numele din fațada sa, alcătuita din cărămizi roșii. Ca urmare a împărțirii orașului, clădirea a servit ca primărie pentru Berlinul de Est, iar pe partea cealaltă a zidului, în Berlinul de Vest exista Primăria Schöneberg. După unificare Primăria Roșie a devenit din nou sediul primăriei orașului unit, fiind și acum sediul primarului general și al senatului din Berlin.

Ampelmann

Simbolul de trecere al pietonilor – Ampelmann – a fost dezvoltat în 1961 de către Karl Peglau pentru RDG pentru a stopa creșterea riscului de accidente rutiere. În acel moment, Ampelmann a fost primul de acest fel din lume. Vizitează unul din magazinele Ampelmann pentru a-ți cumpăra un altfel de suvenir din Berlin și mai ales nu îl rata pe Ampelmann în diferitele intersecții din Berlin.

2. Domul din Berlin / Berliner Dom

Catedrala din Berlin sau Domul din Berlin este cea mai mare și mai bogată biserica protestantă din oraș și este una din atracțiile principale de pe insula de pe râul Spree, cunoscută sub numele de Insula Muzeelor.

Catedrala “veche” a fost construită inițial între 1747 și 1750 ca biserică barocă, dar a fost mai apoi demolată în 1894 din ordinul  împăratului Wilhelm al II-lea și înlocuită de catedrala ce se găsește și astăzi aici, intenția fiind de a rivaliza cu Catedrala Sf. Petru din Roma. Astfel Domul din Berlin a fost  reconstruit în stil renascentist, construcția având 114m lungime și 73 lățime. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost grav avariată și a fost redeschisă publicului în 1993 după aproape 40 de ani de restaurare.

Biserica este dominată de un amvon neobaroc din sec.XX și de o uriașă orgă Sauer cu peste 7000 de țevi, construită în 1905, fiind una dintre cele mai mari din Germania. În naosuri și criptă se găsesc peste 100 de sarcofage ce aparțin familiei Hohenzollern.

Domul poate fi vizitat gratuit în timpul slujbelor, dar dacă plătești biletul de intrare, vei putea vizita și cupola catedralei (270 de trepte) și astfel vei avea parte de o a doua panoramă spectaculoasă asupra orașului. Găsești aici mai multe informații despre vizitarea catedralei.

După o vizită la Dom și poate chiar la celelalte muzee din apropiere, relaxați-vă în parcul din fața catedralei. Parcul Lustgarden e un loc popular, pentru turiști dar și pentru berlinezi, un loc ideal de a sta la soare sau chiar la un picnic.

 

3. Reichstag / Parlamentul German

Note din istoria Reichstag-ului (CLICK pt. Info)

Clădirea Reichstag-ului este sediul Parlamentului German și unul dintre cele mai importante obiective turistice din Berlin. Clădirea, proiectată de Paul Wallot, a fost planificată după unificarea Germaniei și înființarea Imperiului German, dar terminată în 1894 sub atenta supraveghere a Împăratului Wilhelm al II-lea, ultimul împărat al Germaniei și rege a Prusiei. Arhitectul a creat astfel o clădire impozantă în stil neo-renascentist și a inclus și pe atunci o cupolă modernă de sticlă și oțel. Rezultatul a fost o structură cu patru aripi, cu două curți interioare și o cameră plenară centrală. Grandiosul clădirii era accentuat de o intrare proemienentă formată dintr-un fronton ce se sprijină pe mai multe coloane. Celebra inscripție “Dem Deutschen Volke” (Pentru poporul german) a fost adăugată mai târziu, în anul 1916 de către Peter Behrens și se poate observa și în ziua de astăzi deasupra intrării. În mod ironic, amplasarea clădirii a fost considerată ușor nefericită la vremea respectivă, deoarece intrarea sa era orientată spre partea greșită – vest – și cu spatele la Palatul Imperial și centrul orașului din secolul al XIX-lea.

Reichstagul a suferit pagube și distrugeri pe parcursul secolului al XX-lea. Focul din 1933 a distrus complet sala plenară originală și a fost necesară demolarea domului original în 1954. La scurt timp după incendiu, partidul lui Hitler a ajuns la putere, acuzându-i pe comuniști de acest lucru și oferindu-i astfel multă putere noului cancelar.

Clădirea, care nu a fost complet restaurată după incendiu, a fost afectată în continuare de raidurile aeriene din timpul celui De-al Doilea Război Mondial. În timpul bătăliei de la Berlin, în 1945, a devenit una dintre țintele centrale ale Armatei Roșii de a o captura, datorită semnificației sale simbolice. La 2 mai 1945, Evgheni Khaldei a făcut celebra fotografie “Ridicând steagul peste Reichstag”, care a simbolizat victoria URSS asupra Germaniei.

În timpul Războiului Rece, clădirea a făcut parte din Berlinul de Vest, dar se afla la doar câțiva metri de Berlinul de Est și de Zidul Berlinului. Restaurarea lui Paul Baumgarten, finalizată în 1961, a conferit clădirii o nouă funcție ca loc de întâlniri pentru comisii parlamentare și expoziții, iar parlamentul în sine a fost mutat la Bonn. Artistul a îndepărtat toate statuile somptuoase, monumentele și decorațiunile, care făceau referire la trecutul german.

Reunificarea oficială a Germaniei a avut loc aici la 2 octombrie 1990. Germania a fost reunită oficial la 00:00 CET la 3 octombrie 1990 în urma Tratatului de unificare dintre RDG (Republica Democrată Germană) și RFG (Republica Federală Germană), care a intrat în vigoare la 29 septembrie 1990. După unificare, capitala este mutată de la Bonn la Berlin, iar Reichstag-ului devine sediul Parlamentului Federal German (numit Bundestag). Ca urmare, între 1995-1999 clădirea a trecut printr-o amplă renovare, iar noul arhitect al său, Norman Foster, i-a adăugat domul de sticlă deasupra sălii plenare, dându-I astfel un aer modern.

 

În a doua jumătate a zilei am avut planificată o vizită prin cei de la GetYourGuide la Reichstag (Parlamentul German) și în districtul guvernamental. Ca și în cazul Palatului Alhambra din Granada, am apelat la cei de la GetYourGuide, din cauza că m-am trezit prea târziu pentru a face rezervare pentru vizita la Reichstag. Faptul că am avut o experiență frumoasă cu ei în Granada m-a convins să rezerv și acest tur tot prin ei. Intrarea la Reichstag este liberă dar trebuie neapărat să îți faci rezervare în avans aici

Există 3 tipuri de vizite:

1. Prelegeri ce se țin în galeria vizitatorilor cu vedere la camera plenară urmată de o vizită în dom; durează în jur de 45min și descrie de asemenea funcția pe care o are parlamentul german și prezintă istoria clădirii.

2. Vizite cu ghizi urmate de o vizită în dom; durează cca. 90min

3. Doar vizitarea domului și a terasei

Prima variantă este în engleză și germană, iar cea de-a două variantă în mai multe limbi de circulație internațională. Pentru perioada în care eram noi în Berlin nu mai erau deloc locuri, așa că am găsit varianta celor de la GetYourGuide (14Euro/persoană). Turul a fost în germană (doar eu am fost până la urmă în acest tur; germana o vorbesc la nivel mediu și deci nu am avut probleme în a înțelege explicațiile ghidului), iar ghidul a fost bun și ne-a oferit multe informații pe parcursul celor 2,5h cât a ținut turul. Depinde de fiecare ce varianta vă doriți și cât timp aveți la dispoziție. Puteți urmări chiar și dezbaterile guvernamentale live de la galeria publică timp de aproximativ o oră ( dar rețineți că acest lucru este numai în limba germană).

În centrul cupolei există un con-oglindă ce redirecționează lumina soarelui în clădire și astfel vizitatorii pot vedea cum funcționează/lucrează parlamentul. Domul simbolizează astfel faptul că oamenii sunt deasupra guvernului, îndepărtându-se de la trecutul nazist și privind spre viitor spre o Germanie unită și democrată.

 

Consider că o vizită la Reichstag este necesară mai ales datorită domului său inedit situat în vârful clădirii, dar și pentru terasa sa ce îți oferă o vedere panoramică frumoasă asupra întregului oraș.

 

4. Poarta Brandenburg / Brandenburg Tor

În drum spre Reichstag dar și după ce l-am vizitat, am ajuns la celebra Poartă Brandenburg, simbolul Berlinului. Această a fost construită, între anii 1788-1791 de către Carl Gotthard Langhans, ca simbol al păcii după Propylaea, poarta de la Acropole din Atena.
Poarta Brandenburg nu făcea parte din vechea cetate a Berlinului, ci era una din 18 porți din interiorul Zidului Vamal ale vechiului Berlin (germană: Akzisemauer). Ea are 28m înălțime și este alcătuită din 12 coloane deasupra cărora se află carul victoriei tras de 4 cai, condus de zeița păcii. Statuia se numește Victoria, iar poarta are 5 pasarele pietonale prin care trec anual aproximativ 1 milion de oameni.

De-a lungul timpului Poarta Brandenburg a fost pe rând un simbol al militarismului prusac, apoi a fost folosită în propagandă nazistă, fiind locul unei parade fastuoase ce sărbătorea venirea la putere a lui Adolf Hitler în 1933. Mai târziu în timpul Războiului Rece, a fost simbolul divizării Germaniei, poarta aflându-se exact la granița dintre Est și Vest, în sectorul rusesc. Tot aici Ronald Reagan (președintele SUA) și-a ținut în 1987 faimosul discurs în care l-a rugat pe liderul sovietic: “Dle Gorbaciov, dărâmați acest zid!”. Poarta a fost redeschisă pe 22 decembrie 1989 când cancelarul vest-german, Helmut Kohl, a trecut prin ea pentru a se întâlni cu prim-ministrul est-german Hans Modrow, simbolizând astfel reunificarea Germaniei de Est și de Vest. După aceea Poarta Brandenburg a trecut printr-o amplă restaurare și a fost redeschisă oficial în 2002.

Astăzi este cea mai reprezentativă locație din Berlin, locul care îți vine în minte imediat când te gândești la capitala Germaniei așa că nu ai cum să o ratezi.

Citește și alte articole interesante despre Berlin: