Berlinul este un loc ca nici un altul. Un oraș german relativ tânăr (în comparație cu Köln/Cologne), Berlin este fără îndoială, cel mai „cool“ oraș al Europei și are atât de multe povestiri încât trebuie să stai și să le asculți. Din primele zile ale naționalismului prusac până în zilele regimului nazist, de la devastarea din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și până la diviziunea ca parte a Războiului Rece, Berlinul este locul perfect pentru un curs de istorie europeană.
Berlinul este vibrant, multicultural și atrage tot mai mulți vizitatori în fiecare an. În Berlin nu poți vedea doar istoria, poți să o atingi și să o simți la fiecare pas. Întotdeauna se întâmplă ceva interesant în Berlin.
Pe ideea aceasta am pornit eu (Raluca) împreună cu tatăl meu în descoperirea Berlinului în primăvara lui 2018. Am petrecut 4 zile în capitala Germaniei, iar itinerariul nostru a arătat în felul următor:
Plecare din Cluj spre Berlin Schönefeld
Ziua 1: Vizită la Muzeul Tehnic și Centrul de Științe Spectrum
Ziua 2: Top 4 atracții turistice : Turnul de Televiziune, Domul din Berlin, Reichtag și Poarta Brandenburg
Ziua 3: Palatul Charlottenburg, East Side Gallery / Zidul Berlinului, Checkpoint Charlie și Hofbräuhaus
Ziua 4: Potsdam
Plecare din Berlin Schönefeld spre Cluj
Accesează fiecare zi pentru a descoperi ce am făcut acolo.
Pont: dacă vreți să vizitați Berlinul cu ghid, există varianta Free Walking Tours Berlin, un tur gratis de 3 ore prin cele mai importante atracții din Berlin, unde la sfârșitul turului îi lăsați ghidului bacșiș pentru efortul depus.
Transport până în Berlin
Există zboruri directe spre Berlin atât din București cât și din Cluj-Napoca. Biletele de avion cu WizzAir pe ruta Cluj – Berlin Schönefeld au costat 615lei dus-întors pentru două persoane, cumpărate cu două luni înainte.
Poți căuta aici o variantă de zbor.
Transport în Berlin
Din aeroport ne-am luat de la unul din automatele de acolo Berlin Card: în 2018 pentru 4 zile de vizitare tarif ABC (ce include aeroportul Schönefeld și Potsdam) a costat 35,90 Euro de persoană. Verifică aici prețurile actuale. Astfel cu toate că am ajuns miercurea dimineața în Berlin și plecam duminica dumineaţa, pentru ultima zi nu am mai avut card, ci am luat un bilet simplu ABC cost 3,4 Euro valabil 2 ore. De remarcat este că Berlinul este împărțit în 3 zone tarifare: A (zona S-Bahn), B (până la marginea orașului) și C (împrejurimile orașului: aeroportul Schönefeld, orașele Potsdam și Oranienburg).
Berlin are un transport public foarte bine pus la punct, iar Berlin Card este o varianta avantajoasă pentru că are toate liniile de transport public incluse și pentru că îți reduce și din costurile de intrare la diferite muzee, unele fiind chiar gratuite.
Pont: Pentru a explora cu ușurință și la un preț avantajos Berlinul, ia autobuzul public cu numărul 100. Traseul este în mare parte deservit de autobuze double-decker (ca în Londra), oferind astfel priveliști panoramice ale celor mai bune atracții turistice și ale siturilor istorice din centrul Berlinului. Turul începe de la stația Zoo în vestul orașului și se încheie la Alexanderplatz în estul orașului, traseul fiind creat după reunificarea Germaniei ca prima rută între Berlinul de Est și de Vest, legând astfel multe atracții turistice pe care le oferă Berlinul. Cu Berlin Card e gratis sau ia-ţi un bilet de o zi pe transportul în comun din Berlin.
După căderea Zidului Berlinului, oamenii au inundat Berlinul de Est (partea controlată de sovietici). Ce au găsit? Clădiri abandonate. Aceste case ieftine / și uneori gratuite / au atras artiști, muzicieni și alți oameni creativi din întreaga lume pentru că puteau trăi acolo practic pe gratis. Acest lucru a injectat, de asemenea, un spirit tânăr în oraș. Apoi Berlinul a devenit popular … deci orașul nu mai este la fel de ieftin cum a fost odinioară, dar este încă mult mai ieftin decât alte orașe din Europa. Și din fericire, orașul încă mai păstrează spiritul său tânăr și creativ.
Datorită acestor lucruri am ales să stăm la Ibis Styles Hotel Mitte aflat la 15min de Alexanderplatz. Costuri: o camera 4 nopți 2 persoane cu mic dejun 492 Euro.
Plusuri: Hotelul are o poziție foarte centrală și are acces la mai multe mijloace de transport: U-Bahn, autobuz, tramvai. Deci poți ajunge foarte ușor în oraș. Micul dejun ca la toate hotelurile Ibis este foarte bun și bogat. Personalul este prietenos, iar internetul ok. Este ideal pentru o ședere scurtă, dar nu mai mult.
Minusuri: Ca și dezavantaje aș spune că am avut o cameră mult prea mică. Nu există suficient spațiu pentru a te deplasa, pentru a despacheta lucrurile, pentru a depozita 2 valize. Nu este prea multă intimitate, deoarece dușul și toaletă sunt separate și au o ușă transparentă. Este foarte strâns pentru 2 persoane care nu sunt o pereche, iar eu am călătorit cu tatăl meu. Nu există un semnal bun de telefon mobil în cameră. Dacă aș fi vrut să vorbesc acasă, a trebuit să ies din cameră sau să folosesc internetul. Prețul în comparație cu dimensiunea este cu siguranță prea mare. Am fost în mai multe locaţii ale lanţului Accor și acesta avea cele mai mici camere. Poate că acesta este motivul pentru care așteptările au fost mai mari.
Caută aici o cazare în Berlin.
Mâncare şi băutură
Germania nu excelează la capitolul mâncare, dar pentru iubitorii de cârnați aici e locul ideal. Cel mai specific e Currywurstul adică un cârnat (Wurst) în sos curry. De asemenea foarte tradițională e și varza murată (Sauerkraut). În rest găsești restaurante din toate colțurile lumii cu diferite specialități așa că sigur vei găsi ceva pe placul tău.
Băutura pe de altă parte e altceva. Berea nemțească e la ea acasă și o găsești la tot pasul: nefiltrată, filtrată, blondă, brună…orice fel îți trece prin cap, vei găsi aici. Mai ales dacă mergi într-un restaurant cum e Hofbräuhaus, berăria originară din München, acum faimoasă în întreaga lume.
Deși unele dintre cele mai mari vinuri albe din lume sunt produse în sud-vestul Germaniei, Berlinul este un oraș înconjurat de câmpuri de grâu și de cereale – fapt care îi accentuează reputația de oraș de bere și nu de Mecca pentru vin. Totuși, pe parcursul ultimilor ani Berlinul a început să fie cunoscut și pe partea de vinuri: un pahar bun de vin și o masă bună care merge cu el, fiind adesea percepute ca o modalitate frumoasă de a-ţi petrece seara. De aceea, în ultimii ani, în oraș au apărut numeroase baruri cu diverse concepte unde se fac degustări de vinuri.
Pregătește-te să plătești în jur de 30-50 Euro pentru o masă de 2 persoane pentru mâncare și băutură la un restaurant. Dacă vrei să mănânci un snack rapid desigur prețul va fi mult mai mic. Depinde de bugetul fiecăruia.
O vizită pentru prima dată la Berlin este o experiență absolut incredibilă, plină de un amestec eclectic de istorie, cultură și priveliști superbe, este un oraș ce își așteaptă vizitatorii cu brațele deschise.
Auf Wiedersehen, Berlin!