Chiar dacă Berlinul a fost întotdeauna capitala, Potsdam a rămas reședința familiei regale până în 1918, când Germania a devenit republică. Astfel în ultima zi a city-break-ului am decis să lăsăm Berlinul deoparte și să plecăm la 25km de Berlin în orașul Potsdam, capitala statului Brandenburg. Cu 300 de ani în urmă, garnizoana din Potsdam a fost transformată într-unul dintre cele mai splendide orașe regale din Europa. Regii prusaci, în special Friedrich I și fiul său Friedrich al II-lea (Frederic cel Mare), au creat un vis baroc în Potsdam și în zona înconjurătoare, la care succesorii lor au adăugat diferite monumente. În 1990, Palatele și Parcurile din Potsdam au fost incluse în patrimoniului mondial UNESCO, iar astăzi situl patrimoniului mondial acoperă aproximativ 500 hectare de parc, cuprinzând 150 de clădiri datând din 1730 până în 1916.

Cum ajungi în Potsdam?

Dacă ți-ai cumpărat Berlin Card cu zonele ABC atunci poți ajunge pe gratis până în Potsdam cu trenul S7 din centrul Berlinului. Potsdam este la 45 minute de Berlin așa că nici nu îți dai seama când ai ajuns! Dacă nu ai cardul, cumpără un bilet pentru zona ABC. Informații aici.

Cât costă să vizitezi Sanssouci?

Potsdam găzduiește 17 palate maiestoase, iar cel mai renumit este Palatul Sanssouci, ce face parte din parcul cu același nume. Prețul biletelor diferă în funcție de palatul vizitat, dar recomandarea noastră ar fi să vă luați un bilet “Ticket Sanssouci+” ce va oferă accesul la toate palatele. Bineînțeles că sunt multe și poate nu veți reuși să le vedeți pe toate, biletul fiind valabil o singură zi, dar acest bilet este varianta cea mai avantajoasă. Pe lângă bilet, va trebui să plătiți 3€ taxa pentru poze, în caz că doriți să fotografiați interiorul palatelor.

Informaţii importante

Majoritatea palatelor din parcul Sanssouci se vizitează la o ora prestabilită pe bilet, iar unele se vizitează doar cu ghid în germană. Pentru cei ce nu înțeleg limba germană, există niște foi explicative în limba engleză sau ghid audio. Cel mai vizitat palat este Sanssouci, iar într-un tur intră doar 30 de persoane. Deci aveți grijă la ce oră vă programați să îl vedeți și mergeți din timp la intrarea palatului. Dacă ați cumpărat “Ticket Sanssouci+” trebuie să arătați biletul la fiecare intrare la palat, iar persoana de acolo vă va îndruma mai departe. Un alt lucru de ținut minte e că palatele sunt deschise între 10-17:30 vara și 10-16:30 iarna, iar parcul este gratuit și îl puteți vedea la orice oră doriți.

Palatul Sanssouci

Minunatul Palat Sanssouci este atracția principală a Potsdamului, construit de nimeni altul decât Frederic cel Mare, cu intenția de a avea un loc unde să se relaxeze și să se bucure de natură, artă și muzică, de aici și numele “Sans Souci” ce se traduce literalmente din franceză “fără o grijă”. Astfel Sanssouci i-a servit regelui că reședință de vară, sanctuar în vremuri dificile și palat în care putea să se bucure de viața sa privată, locul unde i-a plăcut cel mai mult să se retragă în compania câinilor săi. Sanssouci este numit adesea “Versailles-ul Germaniei”, dar este mult mai mic decât faimosul palat francez – cu doar 12 camere și poate fi vizitat cu ușurință într-o oră.

Palatul a fost construit în stilul rococo, un stil arhitectural capricios și inedit, ce este complet în concordanță cu scopul palatului. Interiorul se caracterizează prin eleganță și grandoare și este decorat cu flori, animale și motive naturale, cu culori pastelate și numeroase, toate fiind referințe la un stil de viață fără griji și o expresie clară a dragostei regelui pentru lucrurile frumoase.

Camerele care ne-au plăcut cel mai mult sunt bibliotecile mici, în formă de circulară, acoperite cu lemn de cedru și camera lui Voltaire, luând numele de filozoful francez care a locuit în Palat pentru mai multe veri.

Grădinile Sanssouci

Frederic cel Mare voia să cultive prune, smochine și vin în Potsdam și din acest motiv a fost proiectată o grădină terasată în parcul Sanssouci, dar datorită vederii excepțional de frumoase, el a construit Palatul Sanssouci deasupra teraselor un an mai târziu. Regele a numit palatul “mein Weinberghäuschen” – casa mea din vii. După ce ai vizitat palatul, treptele te îmbie să cobori și să te pierzi în grădinile palatului. Întinse pe o suprafață de 287ha, acestea reprezintă cel mai mare parc din Brandenburg.

Frederic cel Mare a iubit atât de mult Palatul Sanssouci și grădinile sale, încât la moartea sa și-a dorit să fie înmormântat pe una din terasele superioare ale parcului, lângă mormintele iubiților lui ogari. Pe mormântul său este scris: “Quand je serai là, je serai sans souci” (Când voi fi acolo, voi fi fără griji).

În apropierea Palatului Sanssouci, Frederic cel Mare a hotărât să construiască un palat sau “Noile camere” menite să primească oaspeții de seamă ai regelui. În ciuda aspectului simplu al exteriorului său, “Noile camere” prezintă vizitatorilor o succesiune de săli de banchet decorate elaborat și apartamente, amenajate de artiștii de frunte ai erei lui Frederic cel Mare.

Parcul Sanssouci are multe caracteristici decorative încântătoare, printre care Fântâna cea Mare și Templul Prieteniei, pe care Frederic l-a construit în memoria surorii sale preferate, Chinesisches Haus (Pavilionul chinezesc)  decorată cu elemente de artă asiatică și cu influențe rococo.

Grădina barocă, care între timp a ieșit din modă, a fost reproiectată de către succesorii lui Frederic cel Mare și a fost extinsă cu structuri precum Palatul Charlottenhof, Băile Romane, un complex de clădiri construit în stil italian, precum și Orangeria construită în stil renascentist. Acesta din urmă a fost ultima și cea mai mare clădire construită în parcul Sanssouci. Secțiunea centrală a complexului de palate cu trei aripi cuprinde impresionanta sală Raphael, cu colecția sa interesantă de peste cincizeci de copii ale picturilor lui Rafael din secolul al XIX-lea, inclusiv lucrări bine cunoscute precum Madona Sixtină și Transfigurația. Învelișurile de perete din mătase roșie adaugă culoare la opulența și splendoarea picturilor în ramele lor aurite.

La capătul opus al Palatului Sanssouci, se găsește Neues Palais (Palatul cel Nou) în contrast puternic cu Sanssouci din toate punctele de vedere. Palatul cel Nou a fost construit pentru a demonstra puterea și bogăția regatului prusac și a fost folosit pentru întâlniri oficiale, diferite banchete, iar Frederic cel Mare nu prea a locuit aici, el preferând Palatul Sanssouci ce era mai intim și destul de modest în comparație cu acesta.

Rețeaua de grădini, căi și arhitecturi elegante, cu cupole și stâlpi, fac din Sanssouci un mic regat în sine. Chiar poți hoinări ore în șir rătăcindu-te pe diferite poteci și minunându-te de clădirile frumoase fără să îți dai seama cum trece timpul, petrecând astfel o după-masă relaxantă în acest loc minunat!

Citește și alte articole interesante despre Berlin: