Ajunși dimineață în Berlin ne-am cazat rapid la Ibis Styles Hotel Mitte și am hotărât să ne petrecem prima zi în Berlin la Muzeul Tehnic și Centrul de Științe Spectrum.
Mulți s-ar întreba de ce am ales acest muzeu în loc să vedem de exemplu celebra Insula Muzeelor (Museuminsel) unde pe o suprafață de doar un kilometru pătrat sunt grupate 5 muzee: Muzeul Pergamon (Pergamonmuseum), Muzeul Vechi ( Altes Museum), Muzeul Nou (Neues Museum), Galeria Națională Veche (Alte Nationalgalerie) și Muzeul Bode (Bode Museum). Pentru noi era clar că cele 5 muzee ne-ar fi răpit mai mult de o zi din aventura noastră germană și ca niște ingineri adevărați ce suntem, am hotărât să vedem Muzeul Tehnic, mai ales că le-am bifat deja și pe cele din München, Londra și Viena. E un fel de tradiție a noastră dacă o putem numi așa 😀
Muzeul Tehnic din Berlin este unul dintre cele mai populare muzee din oraș și oferă divertisment excelent pentru întreaga familie. Acesta este situat în stația Anhalter, una dintre fostele depozite feroviare de marfă din Berlin. Informaţii despre orar şi bilete găsiţi aici.
Ne-am început vizita cu Centrul de Științe unde peste 250 de experimente ce ilustrează fenomene de acustică, optică, electricitate, termodinamică, radioactivitate etc. demonstrează fundamentele științei și tehnologiei. Centrul de Științe a fost fondat în 1983 și este cel mai vechi de acest gen din Germania. Locația este deosebit de populară pentru copii de toate vârstele: de fapt, mai mult de 1400 de metri pătrați și 150 de stații experimentale interactive ce se desfășoară pe patru etaje fac știința și tehnologia o experiență specială pentru întreaga familie.
Este ușor să accesați, să înțelegeți și să utilizați diferite stații de experimentare ale centrului, piesele de expoziție și conținutul suplimentar iar stațiile media interactive oferă vizitatorilor posibilitatea de a obține informații mai detaliate cu privire la diverse teme. Instrucțiunile sunt clare în limbile germană și engleză. Experimentele sunt în general grupate pe categorii: vederea și percepția, lumina și viziunea, microcosmosul, căldura și temperatura, energia electrică și magnetismul, forța și energia, mecanică și mișcarea, muzică și sunetul. Este ușor să petreceți câteva ore numai în Centrul de Științe (și să vă distrați în timp ce învățați). Totul este practic deci foarte atrăgător pentru adolescenți și copii dar totodată și pentru adulți.
După ce a trecut printr-o modernizare completă care s-a încheiat în august 2013, centrul oferă acum multe caracteristici noi. La stațiile de experiment din zona “lumina și vederea”, vizitatorii sunt invitați să creeze noi tonuri de culoare prin amestecarea suprafețelor luminoase de dimensiuni mari provenite din lumina reală a soarelui. Vizitatorii se pot minuna, de asemenea, de un curcubeu suspendat în aer, fără utilizarea apei. Experimente precum Pendulul lui Foucault sau Hexenhaus, ne provoacă simțul orientării și ne fac să ne uităm cu atenție la modul în care pământul se rotește.
Pont: Centrul e probabil cel mai bine de vizitat în jurul prânzului când grupurile școlare ori au plecat ori nu au sosit încă. După ora 15 devine din nou aglomerat.
După o pauză pe terasa Centrului de Științe, ne-am îndreptat atenția asupra Muzeului Tehnic. Cu o suprafață de 26.500 de metri pătrați, este unul dintre cele mai mari muzee tehnice din Europa. Colecțiile muzeului sunt răspândite pe mai multe clădiri. Principalele expoziții se referă la industria aerospațială, transportul maritim, căile ferate și transportul rutier. Expozițiile ulterioare acoperă o mare varietate de alte tehnologii, cum ar fi computerele, fotografia, imprimarea, textilele, fabricarea berii și telecomunicațiile.
Aviația ocupă un loc important în muzeu. Vizitatorii vor vedea un Douglas C-47 Skytrain / Rosinenbomber în afara muzeului deasupra intrării principale a muzeului, model care a fost folosit de Aliați pentru aprovizionarea orașului, în timpul Blocadei Berlinului. Un Cessna 172, ce a fost pilotat de Matthias Rust, în vârstă de 18 ani, și a zburat nedetectat de apărarea aeriană a Uniunii Sovietice, aterizând în Piața Roșie a Moscovei în 1987, se află în holul muzeului deasupra casei de bilete. Muzeul are și chiar câteva avioane și articole din epoca nazistă și Al Doilea Război Mondial – elemente care sunt foarte rar văzute în Germania.
Expozițiile de transport maritim și navigație sunt răspândite pe trei etaje și cu aproximativ 1.100 de articole expuse formează unul dintre cele mai mari muzee de transport maritim din lume. Mai multe bărci sunt expuse, inclusiv o barjă din 1840 – catargul său ajungând până la etajele superioare ale muzeului, o barcă de remorcare prusacă din 1901 și multe ambarcațiuni de sport și de agrement. Mai mult de 50 de modele ilustrează dezvoltarea transportului maritim de la epoca de piatră până în prezent. Toate aceste modele folosesc aceeași scară 1:50, astfel încât cea mai mică barcă este de 10 cm, iar cea mai mare navă de 7 m.
Expoziția de transport feroviar se află în cea mai mare parte pe liniile fostei stații de marfă Anhalter. Principalele exponate sunt 40 de locomotive de la Beuth din 1842 (este afișată o copie făcută în 1912) precursorilor trenurilor ICE. Printre acestea se numără și prima locomotivă electrică (1879), vagonul-salon al Împăratului Wilhelm II (1914), trenurile folosite în Al Doilea Război Mondial și trenurile din cele două Germanii postbelice. Exponatele mai mici includ bagaje, bilete din întreaga Europă și alte modele de căi ferate.
Cu siguranță oricare dintre expoziții ai alege-o, nu te vei plictisi aici deoarece se utilizează cele mai moderne tehnici de expunere a modelelor și este încurajată abordarea de a intra în contact cu tehnologia. Cu siguranță Muzeul Tehnic precum și Centrul de Științe Spectrum îți vor oferi răspunsuri la multe întrebări legate de tehnologie și te vor impresiona cu diferitele exponate dacă ești pasionat de știință.
Nici dacă îți propui nu ai cum să vezi toate muzeele din Berlin într-o vacanță și cu atât mai puțin într-un city break, mai ales că aici se află un muzeu pentru orice îți trece prin cap: artă, istorie, științe, erotic, jocuri pentru computer, spionaj, trabant, instrumente muzicale și chiar și pentru cârnatul cu curry. Nu cred să existe un subiect de interes pentru care să nu se găsească un muzeu corespunzător in Berlin. Poate de aici și zicala: În Berlin există mai multe muzee (170) decât zile ploioase.