Situata in sud-estul Asiei, Thailanda este una dintre cele mai cautate destinatii de vacanta de oameni din toata lumea. De la plaje superbe, la orase pline de viata, Thailanda are de oferit cate ceva pentru fiecare.
De ce sa mergi?
Calatoria noastra in Thailanda a fost de fapt o intamplare. Noi planuisem de ceva vreme sa calatorim spre alta destinatie, dar din diverse motive nu a fost sa fie. Astfel ca peste noapte ne-am orientat spre Thailanda. Ca sa fiu sincera, initial mi s-a parut genul de destinatie unde merge toata lumea si e sufocata de turisti. Odata ce am ajuns acolo insa, am descoperit o tara extrem de interesanta, cu o cultura veche si bogata.
Traseul ales de noi a fost Bangkok-Chiang Mai-Chiang Rai-escapada in Cambogia-revenire in Thailanda pe insula Koh Chang. L-am ales in ideea ca vroiam sa vedem si altceva decat Bangkok si sa stam la plaja, lucru pe care il recomand din toata inima. Sunt multe locuri foarte frumoase de vizitat in interiorul tarii si vei descoperi ca Thailanda inseamna mai mult decat plaja, soare si ocean :). Ca sa te convingi, poti urmari in detaliu fiecare destinatie din circuitul nostru.
Calatoria am planuit-o pe stilul do it yourself. Bineinteles, daca vrei sa lasi la o parte toata bataia de cap cu organizarea vacantei, te poti adresa cu incredere unei agentii de turism.
Mai jos gasesti cateva repere cheie pentru a-ti planifica vacanta:
Cand sa mergi in Thailanda?
Thailanda are la baza doua anotimpuri, cel uscat si cel ploios. Teoretic, sezonul uscat dureaza din noiembrie pana in martie, iar cel ploios din aprilie pana in septembrie-octombrie. Regiunile tarii pot fi insa influentate in mod diferit de clima.
Precipitatiile din sezonul ploios pot sa fie foarte insemnate cantitativ, avand loc adesea inundatii si alunecari de teren. De asemenea temperaturile ridicate (peste 30° C), impreuna cu umiditatea mare, fac ca atmosfera sa fie aproape insuportabila.
Perioada uscata este cea mai buna pentru a calatori in Thailanda. Ploile sunt razlete si de scurta durata, iar temperaturile sunt mai usor de suportat.
De retinut ca in regiunea nordica (Chiang Mai), in perioada decembrie-martie, temperaturile nocturne pot scadea pana la 10° C.
Perioada aleasa de noi a fost sfarsit de octombrie – inceput de noiembrie. Vremea a fost ideala pentru a petrece timp in aer liber. Pe alocuri a fost innorat, ceea ce a fost totusi un avantaj, avand in vedere ca am fost mult timp afara. E greu sa rezisti o zi intreaga afara pe un soare dogoritor.
Cum sa ajungi in Thailanda?
Desi e cale lunga pana ajungi acolo, partea buna e ca sunt multe variante de a zbura, la preturi foarte avantajoase. Daca incepi sa cauti bilete de avion cu destul timp inainte, poti gasi oferte foarte bune. Noi am calatorit cu Turkish Airlines, pe ruta Budapesta-Istanbul, Istanbul-Bangkok si retur.
Cum sa te deplasezi in interiorul tarii?
Depinde cat timp ai la dispozitie. Thailanda dispune de o retea de cale ferata destul de buna si conexiuni cu autobuze intre orase. De asemenea se pot inchiria masini, insa atentie!, doar cu un permis de conducere international! Cel din Romania nu este recunoscut, iar daca esti prins de politie esti pasibil de amenda.
Regulile de circulatie exista, insa traficul este foarte haotic. Scuteristii sunt peste tot si nu prea tin cont de reguli. Condusul se face pe partea stanga a drumului, similar cu cel din Marea Britanie, lucru ce poate face experienta condusului in Thailanda destul de dificila.
Daca vrei sa mergi pe indelete, calatoria cu trenul poate fi o idee buna. Garniturile de tren arata decent iar biletele sunt acceptabile ca pret. Cea mai buna varianta e totusi avionul. Thailanda are multe aeroporturi si zboruri regulate intre orase. Preturile la biletele de avion cu firme low cost sunt foarte avantajoase, ca sa nu mai vorbim de faptul ca econimisesti mult timp (de ex. o calatorie cu trenul de la Bangkok la Chiang mai dureaza aprox. 11 ore cu trenul, spre deosebire de 1 ora si 15 minute cu avionul). Oferte si reduceri se gasesc des la operatori cum sunt Air Asia, Lion Air, Noc Air etc. Noi am ales Air Asia pentru calatoria de la Bangkok la Chiang Mai. Biletul a costat in jur de 38 euro.
Specificul locului
Spre deosebire de tarile vecine, Thailanda (denumita in trecut Siam) nu a fost niciodata colonizata de vreo tara vestica. Acest lucru s-a datorat in parte faptului ca tarile precum Franta si Marea Britanie nu vroiau rivalitate intre coloniile lor, si regelui Mongkut (Rama IV), care a fost unul dintre marii reformatori ai Thailandei, prin deschiderea pe care a aratat-o catre cultura vestica si a talentului de negociator.
Mancarea
Thailanda are una dintre cele mai variate bucatarii, experienta culinara fiind una cu totul deosebita. Mirosurile de mancare te imbie la tot pasul, iar conceptul de mancare gatita pe strada (street food) practic defineste peisajul local. Faptul ca mancarea este gatita afara, iar conditiile de pastrare a preparatelor nu sunt, la prima vedere, cele mai bune (de ex. nu sunt tinute in frigidere), ii face pe multi turisti sa se fereasca sa manance street food. Experienta este insa de neratat! Unele dintre cele mai bune mancaruri pe care le-ai mancat vreodata le gasesti pe strada, intr-un local cat un garaj si cu scaune de plastic. Ingredientele sunt mereu proaspete si folosite in mod continuu, asftel incat nu apuca sa se stea si sa se strice.
Pont: cauta locurile frecventate de localnici. Ei cunosc cel mai bine locul si poti merge linistit pe mana lor.
Cel mai cunoscut si consumat tip de mancare thailandeza este pad thai, ceea ce se traduce in mare in taitei de orez cu morcovi, ceapa verde, alune, sos de soia sau de creveti, serviti cu piept de pui, carne de porc sau creveti. Bineinteles, condimentele specifice zonei Asiei fac ca mancarea sa aibă un gust deosebit.
Apa de la robinet este in general de evitat pentru consum. Reteaua de transport a apei este in mare parte foarte invechita, astfel incat nu e tocmai sigur sa bei apa de la robinet. Apa imbuteliata se gaseste la tot pasul si e foarte ieftina (vei gasi multe magazine de tip super market sau mini market). In plus de asta, hotelurile sau pensiunile pun la dispozitia turistilor sticle de apa in camere in fiecare zi.
Banii
Moneda oficiala in Thailanda este baht-ul. Paritatea leu-baht este cca. 1 la 8. De retinut faptul ca este o moneda cu circuit inchis, adica nu se poate cumpara si nici vinde la schimb cu alta moneda in afara tarii. Sunt multe case de schimb valutar, conversia dolar american-Baht fiind ceva mai avantajoasa decat Euro-Baht. Poti scoate bani si de la bancomate, insa comisionul de retragere e destul de mare. In plus de asta, clonarea cardurilor e destul de frecventa in Thailanda. Recomandarea e sa scoti bani de la bancomatele din sediile bancilor si nu de la un bancomat oarecare de pe strada. Plata cu cardul e posibila insa doar in anumite locuri. Noi am avut bani cash la noi si zilnic luam o suma de bani cu noi iar restul ii lasam in seiful hotelului.
Viza
Pentru a calatori in Thailanda ca cetatean roman, ai nevoie de viza. Exista mai multe tipuri de vize turistice ce se pot acorda. Cea mai simpla varianta e VOA (visa on arrival), pe care o obtii la ghiseele de imigrare din aeroporturi. Acest tip de viza are un termen de valabilitate de 15 zile calendaristice. Pentru o perioada mai lunga de 15 zile trebuie sa obtii viza in prealabil de la ambasada Thailandei. Mai jos gasesti documentele de la care nevoie pentru VOA:
- taxa VOA (in prezent e in valoare de 2000 baht, cca. 50 de euro).
- Poza
- Formular tip completat
- Pasaport valabil minim 6 luni
- Dovada de iesire din tara in termen de 15 zile (practic biletul de avion de intoarcere in tara sau bilet spre alta destinatie).
- Rezervarea la hotel
- Dovada ca detii cel putin echivalentul a 10.000 baht de persoana sau 20.000 baht de familie. Atentie! trebuie prezentati banii cash! Nu se accepta extrase de cont pt carduri sau altele! De asemenea, nu sunt bancomate de unde sa poti scoate bani de pe card inainte de oficiul pentru imigratii! Multor turisti nu li se cere sa prezinte banii, nici noua nu ne-au cerut, dar ii aveam la noi. Ideea e ca reprezinta una dintre cerintele pentru a obtine visa on arrival. E la latitudinea ofiterului de la imigratii daca iti cere sau nu. Dar daca i se nazare lui sa iti ceara tocmai tie si nu ai banii la tine, iti poate refuza intrarea in tara. Nu putine au fost cazurile de genul, turistii fiind nevoiti sa se intoarca acasa cu urmatorul zbor. Nu merita sa iti risti vacanta pentru atat.
De retinut ar mai fi, ca dovada de parasire a tarii se accepta doar bilet de avion! Legat de rezervarea la hotel, nu e obligatoriu sa prezinti rezervarea la toate locurile unde vei sta, ci macar la una. Noi am aratat rezervarea la hotelul din Bangkok si a fost suficient.
Regalitatea
Thailanda este un regat iar familia regala e foarte iubita, chiar adulata, de thailandezi. Exista chiar si o lege care spune nu ai voie sa aduci critici familiei regale in nici un fel, incalcarea legii se poate pedepsi inclusiv cu inchisoarea. Turistii sunt sfatuiti din acest motiv sa isi pastreze opiniile politice sau legat de rege pentru ei 🙂