Cunoscută şi ca ‚Insula Elefant’ (datorită formei ei), Koh Chang este a treia insulă ca mărime din Thailanda şi se află în estul Golfului Thailandei, aproape de graniţa cu Cambogia.
Probabil te întrebi de ce am ales această destinaţie pentru plajă, în detrimentul mult mai cunoscutelor staţiuni din sud. Ei bine, tocmai pentru că sunt atât de cunoscute, sunt şi supraaglomerate, lucru pe care noi am vrut să îl evităm. Desigur, dacă preferi un loc de distracţie şi agitaţie continuă, locurile precum Krabi, Phuket sau Pattaya sunt cele mai bune. Noi în schimb am vrut sa ne relaxăm şi să ne destindem după 2 săptămâni de vacanţă activă aşa că am ales Koh Chang.

Cum ajungi acolo

Transportul cu autocarul este cea mai des utilizată variantă. Pornind din Bangkok, de exemplu, drumul durează cam 7 ore. Se merge până în Trat, oraş aflat pe coastă, iar de acolo mai departe cu feribotul (cca. 45 de minute) până pe insulă. Sunt multe agenţii care oferă transport cu mini-van-uri până la hotelul unde ai cazare, transferul cu feribotul fiind inclus în preţ. Noi am călătorit spre Koh Chang cu autocarul venind din Cambogia, deci traseul nostru a fost mai lung.

Există şi varianta transportului cu avionul până în Trat, după care, la fel, cu feribotul până pe insulă.

Koh Chang este o insulă cu o combinaţie de plaje întinse şi junglă deasă în interiorul ei. Turismul a început să se dezvolte pe insulă doar în ultimii 10-15 ani, astfel încât vei descoperi şi multe zone sălbatice. Asta nu înseamnă ca nu se găsesc posibilităţi bune de cazare. Sunt multe resort-uri şi hoteluri foarte ok, recomandat ar fi totuşi să începi să cauţi din timp cazare ca să găseşti cele mai bune oferte (cam cu minim 2-3 luni înainte). Sezonul turistic ţine aici din noiembrie până în martie. În această perioadă vremea este cea mai plăcută (soare mult, ploi puţine, temperaturi suportabile de 27-30° C). Poţi opta şi pentru luna octombrie, preţurile la cazări fiind mai mici, dar e posibil să prinzi şi vreme mai ploioasă.

Pentru a explora insula poţi închiria un scuter sau o bicicletă. Unele hoteluri pun la dispoziţia oaspeţilor gratuit scutere şi biciclete. De asemenea poţi lua un taxi comun (song taew). Încearcă să negociezi preţul cursei, dar trebuie să ai în vedere că după ora 22:00 preţul curselor creşte. Taxiul comun circulă pe toată insula, în partea estică însă nu atât de frecvent. Estul insulei e mai puţin turistic, astfel că nu vei găsi la fel de multe magazine sau posibilităţi de distracţie. Plajele sunt de asemenea mai puţin vizitate şi nu atât de spectaculoase, dacă eşti însă în căutare de linişte şi pace, e zona ideală de relaxare :). Pentru o atmosferă mai animată, partea vestică e cu siguranţă alegerea mai bună.

Dacă tot vorbim despre o insulă şi plaje, iată câteva variante unde te poţi destinde în voie:

White Sand Beach

Cea mai turistică dintre plajele de pe insulă, cu o mare întindere de nispi alb fin, aflată într-o zonă cu o mare varietate de restaurante, magazine şi posibilitaţi de cazare. Partea nordică e frecventată de mulţi backpackeri, asftel că se găsesc destul de multe hosteluri la preţuri mici în zona asta. În partea sudică a plajei se găsesc mai mult hoteluri şi resorturi.

Lonely Beach

Situată în partea de sud-vest a insulei, Lonely Beach polul petrecerilor de pe insulă şi raiul backpacker-ilor. Plaja nu e foarte mare iar posibilităţile de cazare în apropierea plajei sunt limitate la pensiuni şi bungalow-uri ieftine. Există şi câteva resorturi, însă mai departe de plajă, înspre satul din apropiere şi cocoţate pe dealuri, cu privelişti superbe către mare. Petreceri sunt organizate în fiecare seară în baruile din sat sau la cele de pe plajă.

Klong Prao Beach

Cea mai mare dintre plajele insulei, cu o întindere foarte lungă de nisip şi ape limpezi şi calme. Situată într-o zonă foarte populară din vestul insulei, atrage o diversitate mai mare de oameni, de la familii cu copii, la cei care calătoresc singuri şi localnici. Astfel, şi posibilităţile de cazare sunt mai numeroase, de la hosteluri la bungalow-uri, resort-uri de lux şi pensiuni. Şi aici vei găsi multe restaurante şi baruri bune, unele fiind însă destul de departe unul de celălalt, datorită întinderii plajei. Song taew-ul e de mare ajutor în cazurile acestea, deoarece circulă des în zonă. Noi am fost cazaţi în această zonă, la resort-ul cu acelaşi nume (Klong Prao Resort), unde am avut parte de toate facilitaţile: ieşire la plajă, restaurant, piscină, zonă de relaxare şi masaj. Poţi alege să te cazezi la unul dintre bungalow-urile din resort (sunt mai scumpe) sau la casuţe (mai ieftine).

Pentru amatorii de scufundări şi snorkeling avem o veste bună. Zona insulei Koh Chang e poate cea mai bună zonă din Thailanda pentru astfel de activităţi. De pe plajele din Koh Chang nu o să vezi mare lucru, sunt însă multe agenţii care oferă excursii de o zi către insuliţele şi atolurile din apropiere. Cele mai populare tururi sunt cele de snorkeling, anume turul celor 4 insule şi turul celor 5 insule. Îţi poţi lua propriul echipament de snorkeling (mască, tub şi labe) sau poţi opta pentru cel pus la dispoziţie de agenţie. Cea din urmă variantă nu e cea mai igienică, deoarece tuburile sunt refolosite. Indiferent ce tur alegi, o maşină te va lua dimineaţa de la hotel (cca. ora 08:00, depinde unde eşti cazat) şi te va duce către sudul insulei de unde pleacă bărcile (în jurul orei 09:00). Noi am ales turul celor 4 insule. Prima oprire a fost la un mic atol (un petec de stânci în mijlocul apei). Deşi la prima vedere nu părea cine ştie ce, în zonă era o incredibilă varietate de peşti de toate culorile şi mărimile.

Apa foarte limpede permite o vedere până la o adâncime mare, experienţa fiind astfel una cu totul deosebită. Dupa ce am explorat zona, ne-am urcat din nou pe barcă şi am pornit spre insula Koh Mapring pentru încă o sesiune de snorkeling. Insula e nelocuită, fiind foarte mică, şi nu se poate vizita, dar şi aici se pot vedea multe soiuri de peşti. Unii spun că dacă ai foarte mare noroc poţi vedea şi rechini balenă în această zonă. Am pornit apoi spre insula Koh Rang, care se poate vizita. Barca opreşte aproape de ţărm, astfel că poţi înota până pe insulă. Plaja de aici e cu adevărat ca una din reviste, cu nisip foarte fin şi alb. Te poţi plimba pe plajă sau poţi înainta spre interiorul insulei. Aici oprirea a fost puţin mai lungă deoarece am şi luat prânzul pe barcă. Celelalte opriri durează cca. 45 de minute.

Ultima oprire a fost în apropierea insulei Koh Wai pentru o ultimă sesiune de snorkeling. Pe insulă se află un mic resort cu restaurant şi o fermă de ţestoase de mare care se poate vizita. Am pornit înapoi spre Koh Chang în jurul orei 16:00, iar la ora 17:30 eram din nou la hotel. Concluzia noastră a fost că o excursie la snorkeling e de neratat în această zonă.

Tips:

Dacă nu ştii să înoţi, pe barcă sunt oricum veste de salvare pe care le poţi îmbrăca, astfel încât să te poţi bucura şi tu de această experienţă.

Deoarece o să stai mult timp în soare şi în apă, crema de plajă rezistentă la apă e un must. Ai grijă să o aplici regulat, iar dacă ai pielea foarte albă sau sensibilă ia-ţi o bluză cu mânecă lungă cu care să intri în apă (nu îţi va fi prea cald 🙂 ).

Dacă te-ai hotărât să petreci mai multe zile pe insulă, pe lângă snorkeling şi plajă, te poţi aventura şi în jungla de pe dealurile din interiorul insulei. Datorită reliefului şi junglei vei găsi o mulţime de râuri şi cascade. Sezonul ideal de a vedea cascadele este cel umed sau spre sfârşitul sezonului umed, când plouă mult, dar merită văzute şi în sezonul uscat. Nu vor fi la fel de spectaculoase, însă sunt foarte îmbietoare pentru a te răcori în ele după o sesiune de trekking.

Citește și alte articole interesante despre Thailanda: