Înșelătoriile din Thailanda (și din întreaga lume) se schimbă tot timpul rapid și în locuri turistice, cum ar fi Bangkok, pare să existe o listă nesfârșită de înșelătorii. Aici este lista noastră de cinci cele mai frecvente escrocherii din Bangkok pe care ar trebui să le cunoașteți:

1. Marele Palat e închis azi

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute escrocherii și totuși, mulţi turiști cad în plasă. Te plimbi în jurul unuia dintre reperele din Bangkok, să spunem Marele Palat (Wat Phra Kaew), Wat Pho sau Khaosan Road. Un thailandez zâmbitor se apropie de tine şi te întreabă de unde vii, plus alte discuții mărunte pentru a te face să te simţi în largul tău, adesea într-o engleză foarte bună. Tipul va întreba unde mergi și, făcând acest lucru, va analiza rapid dacă eşti pentru prima dată în Thailanda. Dacă aşa este, povestea începe cu “Oh, vrei să vezi Marele Palat astăzi? Ce ghinion, acesta este închis pentru toată ziua pentru un eveniment regal special!” Desigur, acest tip de înșelătorie se produce departe de intrarea în palat, asigurându-se că nu poţi vedea mulțimea care intră. În schimb, el îţi va recomanda să vezi alte temple mari în jurul Bangkokului pe tuk tuk, pentru numai 20-40 baht, și el poate fi chiar ghidul tău pentru o zi minunată (într-un fel, are dreptate).

Deoarece eşti foarte dezamăgit că ai bătut drumul până aici, te veți simți ușurat că acest bărbat se întâmplă să fie în calea ta. El te va duce cu tuk tuk-ul la un alt templu, care va fi probabil foarte frumos, sporind nivelul de încredere. În acest templu vei întâlni “accidental” un alt om  care te va întâmpina și te va întreba dacă ai auzit despre această super promoţie guvernamentală (denumită Thai Gem Expo sau nume similare), care permite turiștilor să cumpere pietre prețioase la un preţ scăzut. Acum, iată cum funcționează trucul pentru şofer.

1) Se va opri la o agenție autorizată TAT (Autoritatea Turistică din Thailanda) în cazul în care vei dori să profiţi de acele oferte uimitoare de excursii care se termină astăzi. Bineînțeles că agenția nu este în niciun fel legată de TAT, iar promoţia nu se încheie azi. Nu este nici măcar o afacere bună, deoarece probabil că vei plăti mai mult decât în ​​orice altă agenție.

2) Se va opri la magazinul de bijuterii menționat mai sus, unde cineva îţi va arăta niște pietre frumoase, poate chiar cele reale. Dar deoarece oferta este scutită de taxe vamale, pietrele pe care le cumperi trebuie să fie expediate direct la adresa de domiciliu. Pietrele vor ajunge cu adevărat, dar valoarea lor adevărată va fi ridicol de scăzută.

Din acest moment, omul prietenos va deveni tot mai insistent, încercând prin orice mijloace să te facă să cumperi bilete sau pachete până când vei face asta, apoi brusc va dispărea în timp ce tu vizitezi templul următor.

Cum recunoşi escrocheria: deşi e normal ca oamenii să te ajute atunci când ai nevoie, este foarte suspect când cineva îţi oferă ajutor atunci când nu ai nevoie de el. Un tip thailandez prietenos care vorbește engleza un pic prea bine, în special în apropierea unei zone turistice este, de obicei, un profesionist. El are de multe ori o hartă și o umbrelă la el, pentru că e greu să stai toată ziua în soare.

 

2. Escrocheria cu tuk tuk-ul

Similară cu înșelătoria de la Marele Palat, dar într-o manieră mai directă: tuk tuk-uri parcate în fața atracţiilor turistice, hotelurilor sau mall-urilor, iar şoferii îţi cer o sumă ridicol de mare pentru o distanță scurtă și / te roagă să îl ajuţi să obțină benzină gratuită prin oprirea timp de doar câteva minute la magazinul de bijuterii. Nici măcar nu trebuie să cumperi ceva, poți doar să te uiți și să pleci. Pentru că eşti o persoană de treabă, nu te deranjează.

Cum recunoşi escrocheria: evită tuk tuk-urile parcate lângă mall-uri și hoteluri şi refuză orice oprire pe drumul spre destinație.

 

3. Escrocheria cu taxiurile parcate în faţa hotelurilor

Aceasta este o înșelătorie uşor de reperat şi de evitat, odată ce eşti conștient de ea. În fața fiecărui hotel de 4 și 5 stele, există întotdeauna două sau trei taxiuri parcate toată ziua, cu șoferi de taxi care se plimbă prin zonă, şi care în mod evident nu sunt interesaţi să ia clienţi de pe stradă. Aceste taxiuri ar putea părea a fi dedicate hotelului, dar ele nu sunt niciodată un serviciu oferit de hotel. În schimb, şoferii vor repera oaspeții hotelului care caută un taxi și le oferă serviciile lor. Din moment ce acestea sunt întotdeauna parcate aici, crezi că este convenabil, astfel că urci şi porneşti. Apoi îți dai seama că aparatul de taxat este oprit şi îi ceri să-l pornească. În acest moment șoferul îţi va face o ofertă, ceva de genul 500 baht până la aeroport (în loc de 300, 350 în mod normal), dar niciodată nu va porni aparatul de taxat. Deoarece deja eşti în mişcare, este mai greu să îi ceri taxiului să oprească, mai ales dacă bagajele tale sunt în portbagajul.

Cum recunoşi escrocheria: din moment ce acum ştii cum să identifici aceste taxiuri, mai bine opreşte unul pe stradă în care să urci.

 

4. Escrocheria cu plimbările pe Khlong-uri (canale)

Şi aceasta este similară cu înșelătoria de la Marele Palat. Un thailandez prietenos (ar putea fi tânăr sau bătrân) te va aborda pe stradă, observând aspectul tăi inconfundabil pierdut. Omul îţi va face o ofertă pentru o excursie cu barca lungă (long tail boat – barcă tipic thailandeză) a prietenului său pentru a merge pe faimoasele khlong-uri din Bangkok la un preț ridicol de scăzut. E prea frumos să fii adevărat, vei crede (într-adevăr este), și omul este foarte prietenos, ba ştie să vorbească engleza chiar bine. Turul este pe bune și chiar foarte frumos. Pe măsură ce vă apropiați de chei, eşti pe cale să afli cât de norocos ai fost de fapt. Barca se oprește la o oarecare distanţă de mal și ghidul tău îţi va cere încă 1.000 de baht – sau mai mult – pentru costul plimbării cu barca. Indiferent ce vei spune sau cât te vei certa cu el, barca nu va merge mai aproape de chei. Vei plăti, evident, pentru că altfel va trebui să înoţi până la mal.

Cum recunoşi escrocheria: din nou, foloseşte-ţi instinctele. Nu te încrede în străini care te abordează de nicăieri şi sunt prea binevoitori. Dacă vrei să explorezi klong-urile cu barca, fă o rezervare la o agenţie de turism sau la un tur operator direct pe chei.

 

5. Escrocheria cu banii falşi

Aceasta se poate întâmpla în orice magazin. Vrei să cumperi ceva iar comerciantul pleacă cu bancnota undeva în spatele magazinului, sub pretextul ca vrea să îi verifice autenticitatea, iar apoi se întoarce să-ți spună că este falsă, chiar dacă ai primit banii de la o casă de schimb valutar care părea perfect în regulă. El îţi va returna bancnota și îţi va cere una nouă, astfel că vei ajunge să plăteşti un preţ dublu pentru un produs.

Cum recunoşi escrocheria: deşi poate fi dificil să apreciezi veridicitatea banilor, există câteva lucruri pe care le poţi face pentru a preveni astfel de incidente. Ai încredere în casa de schimb valutar, nu-l lăsa pe vânzător să iasă cu banii din raza ta vizuală și noteaza-ţi numerele de serie ale bancnotelor mari înainte de a le preda (pentru a te asigura că dacă vei primi una înapoi, măcar să fie aceeași bancnotă). Acest lucru tinde să se întâmple în cazul bancnotelor de valoare mare, așa că fii foarte atent când le foloseşti.