Malaga, al doilea oraș ca mărime din sudul Spaniei după Sevilla, este un oraş cosmopolit plin de minunăţii, înconjurat de munți și mărginit de râurile Guadalmedina și Guadalhorce, situat într-un golf încantător din Andaluzia. Încărcat de istorie și plin de vigoare tinerească, care recunoaște cu mândrie trecutul său multilateral, orașul care l-a dat lumii pe celebrul Picasso s-a transformat într-o manieră spectaculoasă. Zona centrală, elegantă și recent restaurată, are câteva muzee și biserici deosebite, dar este înțesată cu magazine fiind un loc preferat pentru cumpărături atât de localnici cât și de turiștii din regiune. Aeroportul din Malaga, poarta de intrare în Costa del Sol dinspre Europa, este unul dintre cele mai mari din Spania datorită numărului mare de zboruri europene.
Note din istoria oraşului Malaga (CLICK pt. Info)
Malaga este unul dintre cele mai vechi orașe din lume, cu aproape trei mii de ani de istorie. Fenicienii au fondat inițial un centru comercial aici la începutul secolului VII î.H., pe care îl numesc Malaca. Numele este cel mai probabil derivat din cuvântul Malac – la sare. Grecii și cartaginezii au fost prezenți pe scurt și au stabilit în continuare Malaca ca post de tranzacționare. În anul 300 î.Hr., romanii au cucerit orașul și au creat o colonie federală, după care a atins statutul de municipalitate romană. Orașul a fost redenumit Flavia Malacita și a crescut rapid în importanță, portul fiind folosit pentru a exporta petrol, stafide, vin,pește sărat și carne. Portul din Malaga și amfiteatrul roman au fost construite în acest timp.
În urmă cuceririi maure – 714-716 – orașul a intrat sub jurisdicția Califatului din Cordoba. Odată cu înălțarea și căderea diferitelor dinastii musulmane, orașul a căzut în cele din urmă sub controlul lui Nasrid, în Granada. Malaga a devenit portul principal, iar orașul a fost numit Mālaqah, bucurându-se de o mare prosperitate în această perioadă, în principal datorită dezvoltării industriei textile. Cetatea Alcazaba a fost construită în 1100 iar în 1400 cetatea Gibralfaro a fost reconstruită și extinsă de Iusif I.
A durat aproape o sută de ani înainte ca creștinii să reînsuflețească orașul. În cele din urmă, au făcut acest lucru în 1487. Noul port a fost construit și cu liberalizarea comerțului cu America, Malaga a prosperat. Între 1810 și 1812 orașul a căzut în mâinile francezilor.
În 1900 în era revoluției industriale, două familii bogate, Heredia (fier și oțel) și Larios (textile) și-au întemeiat fabricile în Malaga. Malaga s-a aflat în fruntea revoluției industrial spaniole, rezultând un district de producție și o clasă muncitorească la vest de oraș. Spre sfârșitul anilor 1900, recesiunea a adus o schimbare bruscă de avere.
Începutul secolului XX a adus perioade foarte dificile, cu diverse dezastre naturale – cutremure și recolte nereușite, care au avut un impact major asupra populației locale. Instabilitatea politică din această perioadă a culminat cu războiul civil spaniol. Malaga a suferit teribil în timpul războiului civil, care a căzut în cele din urmă în forțele pro-franco la 8 februarie 1937. Acesta a provocat una dintre cele mai îngrozitoare crime pe care le-a avut în timpul întregului război, numită în mod adecvat “caravana morții”. Peste 120.000 de oameni, mulți dintre ei civili, au fost forțați să abandoneze orașul pe jos, de-a lungul vechiului drum Almeria, încercând să meargă pe o distanță de peste 200 km. Mulți dintre ei și-au pierdut viețile.
Anii 1950 au fost începutul unei noi ere pentru Malaga și Costa del Sol. Turismul a început să înflorească și s-a dovedit a fi o injecție inestimabilă în economia locală.
Umblând în timpul zilei prin Malaga este ca și cum ai umbla în jurul unui muzeu în aer liber cu influențe feniciene, romane, maure și creștine. Aceast bogat patrimoniu artistic a plasat Malaga ferm pe hartă ca destinație turistică culturală.
Am aterizat pe aeroportul Malaga–Costa del Sol cu puțin timp înainte de miezul nopții și am plecat repede să ne luăm în primire mașina pe care o închiriasem (detalii aici). Deși cazarea noastră Hostal La Casa de Enfrente nu era situată departe de aeroport, ne-a luat ceva timp până am ajuns.
Dimineață, după micul dejun, am plecat să explorăm orașul.
Itinerariul nostru prin Malaga cu mașina a arătat în felul următor:
Localizat pe versantul vestic al dealului pe care se află cetatea Alcazaba, Teatrul Roman este unul dintre simbolurile rămase de pe vremea ocupației romane. Construit în timpul domniei lui Augustus, a fost folosit până în secolul al III-lea. Este o construcție mixtă, care folosește o parte a versanților, dar există și o terasă artificială care susține standul. Mărimea și caracteristicile sunt foarte asemănătoare cu celelalte teatre romane. După ce a rămas ascuns timp de secole, Teatrul Roman din Malaga a fost descoperit în 1951. Are trei părți: cavea sau standurile, groapa de orchestra sau zona semicirculară dintre standuri și scenă, și prosceniu sau scena. Pulpitul este foarte bine conservat, cu fața mărginită cu nișe care conțin rămășițe ale picturii originale.
Orar vizitare: Marți – Sâmbătă 10AM – 18 PM, Taxa intrare: gratis
Duminică și de sărbători 10AM – 16 PM, Luni închis
2. Alcazaba
Alcazaba este castelul maur care de secole domină centrul orașului și unul dintre cele mai importante situri istorice din Spania. Palatul de tip fortăreața îți dă o senzație diferită față de vecinii mai cunoscuți, mai tineri, Alcazar de Sevilla și Alhambra din Granada, având deja trei secole când acestea au fost construite, de aceea fiind mult mai modest.
Cetatea este situată pe un deal cu o panoramă superbă asupra orașului Malaga.
Dealul este înconjurat de trei cercuri de ziduri de protecție, dintre care două au mai rămas până astăzi. Fortăreața este tot romană la origini, fiind destul de vastă, cu arcuri, turnuri și coloane originale de marmură întrepătrunse de cărămizile portalurilor maure, scopul inițial al acesteia fiind de apărare împotriva piraților. În zilele sale a fost înconjurat de un cartier care nu mai există cu latrine în fiecare casă și propriul sistem de canalizare, dovadă a nivelului ridicat de civilizație dobândit în acea perioadă.
Cele două curți Patio de los Naranjos (Curtea portocalilor) și Patio de la Alberca (Curtea piscinei) sunt centrul palatului.
iarna 9AM – 18 PM (1 noiembrie – 31 martie)
Taxa intrare: 3,5 Euro doar Alcazaba; duminica dupa 2PM intrare gratuită
5,5 Euro bilet combinat pentru Alcazaba si Gibralfaro
Construită de-a lungul a 254 ani, Catedrala Santa Maria de la Encarnacion a fost ridicată pe locul unei foste moschei. Această prezintă și combină diferite stiluri arhitectonice de la cel gotic la parter până la cel renascentist pe înălțime și stilul baroc pe fațada pricipala și acoperiș. Deşi în planurile iniţiale apăreau 2 turnuri, în lipsa banilor a fost terminat doar un turn. De aici vine numele popular al catedralei, “La Manquita” sau “Doamna cu un singur braț”. Turnul din nord se ridică la 84 de metri înălțime, fiind a doua cea mai înaltă catedrală din Andaluzia, după Giralda din Sevilla.
Taxa intrare: 5 Euro catedrala si muzeul catedralei
În apropierea catedralei, o străduță îngustă duce la o clădire renascentistă ridicată în secolul al XVII-lea, Buenavista Palacio, declarată monument național, în care funcționează Muzeul Picasso. Muzeul Picasso a fost fondat de către autoritatea locală cu sprijinul moștenitorilor familiei Picasso, împlinindu-se astfel visul artistului ca opera sa să fie prezentă în oraşul în care s-a născut. Astfel nora și nepotul marelui artist au donat 240 de opere artistice mai puțin cunoscute, oferind o privire de ansamblu a muncii și vieții lui Pablo Picasso.
Chiar dacă nu suntem foarte pasionați de artă, noi am fost impresionați de operele lui.
septembrie – octombrie, martie – iunie 10AM – 19 PM
noiembrie – februarie 10AM – 18 PM
Taxa intrare: 8 Euro colectia permanenta; 6,5 euro colectia temporara; 12 Euro ambele
“Casa Natal” sau locul de naștere al renumitului artist Pablo Ruiz Picasso este situat în Plaza de la Merced, în inima centrului istoric din Malaga. Zona este înconjurată de monumente din trecutul bogat din Malaga și se află la doar câteva minute de mers pe jos de Catedrala din Malaga și nu departe de muzeul Picasso.
Deși Picasso s-a mutat din Malaga la vârsta de 10 ani împreună cu părinții, la parterul clădirii în care a locuit se află sala de expoziții temporară, unde puteți vedea artefacte interesante de la începutul vieții lui Picasso. Primul etaj are numeroase lucrări prezentate de artist și tatăl său, Jose Ruiz Blasco, precum și memoriile personale ale familiei Picasso. Al treilea etaj este dedicat bibliotecii și centrului de cercetare, cu o arhivă asupra artistului și a lucrărilor sale.
Taxa intrare muzeu si expoziții temporare: 3 Euro ; gratuit duminica
Am luat apoi mașina și am plecat spre Castillo de Gibralfaro, celălalt castel maur, nu atât de bine păstrat ca “fratele” Alcazaba (Parcare găsiți acolo și a costat 1 Euro).
Magnificul Castillo de Gibralfaro stă pe un deal înalt, cu vedere la orașul și portul din Malaga, și datează din secolul al X-lea. Castelul este renumit pentru asediul său de trei luni de către monarhii catolici, Ferdinand și Isabella, care s-a încheiat numai atunci când foamea i-a forțat pe Malagueños să se predea. După aceea, Ferdinand a ocupat locul, în timp ce regina sa a locuit în oraș.
Un interesant fapt istoric: acesta a fost primul conflict în care praful de pușcă a fost folosit de ambele părți.
Cele mai vizibile rămășițe ale acestui monument istoric sunt fortificațiile solide care se ridică maiestuos din pădurile de pin și eucalipt, iar în interiorul fortăreței veți găsi câteva clădiri și curți, care amintesc de cele din Alhambra. O plimbare de-a lungul zidurilor vă oferă câteva panorame spectaculoase ale orașului.
Am încheiat vizita din Malaga cu renumita plajă La Malagueta, lungă de 1km, foarte îngrijită, cu nisip fin adus din Sahara, apă limpede și diferite restaurante împrejur.
Este ușor de înțeles de ce orașul Malaga este capitala regiunii Costa del Sol. După ce a fost considerată sora mai săraca a Sevillei, acum concurează cu succes pentru atenție, datorită bogăției muzeelor, a unui centru pietonal încântător, restaurante și hoteluri elegante și priveliști uimitoare. Deschiderea Muzeului Picasso în 2003 a declanșat renașterea culturală a orașului, iar vizitatorii se reunesc în acest oraș port care se mândrește cu transportul excelent, bucătăria de primă clasă și monumentele fascinante, de la vremuri maure și romane până în zilele noastre – păstrând în același timp autenticitatea andaluziană. Indiferent dacă vă aflați într-o croazieră, o vacanță de weekend sau ca vizitatori curioși în Costa del Sol, veți fi plăcut surprinși de acest oraș interesant.