La doar douăzeci de minute de orașul Ronda și mai puțin de două ore de Cadiz se găsește unul dintre cele mai bine păstrate secrete din Andaluzia: Setenil de las Bodegas.

Bucurându-se de o locație privilegiată, în Munții Ronda, Setenil de las Bodegas este, la prima vedere, un pueblo blanco, foarte asemănător cu celelalte sate din zonă, cu străzile și căsuțele sale frumoase albe.

Pe măsură ce ne apropiem, peisajul începe să dezvăluie că Setenil cuprinde ceva special, diferit iar curiozitatea să-și facă simțită prezența pentru a afla ce este.

Case în stâncă

Acolo, în zona inferioară, pe malurile râului Trejo, Setenil de las Bodegas  ni se dezvăluie ca fiind locul unde aproximativ 3.000 de locuitori locuiesc destul de literal, sub o stâncă, unde nu ești sigur dacă visezi sau dacă un loc ca acesta poate exista cu adevărat. Vă vine să credeți sau nu, oamenii au ales să se stabilească aici din motive practice. Peșterile naturale din Setenil s-au dovedit a fi locurile de locuit ideale pentru că, în loc să construiască case întregi pentru a evita căldura vara și de a o menține iarna, tot ce aveau nevoie a fost să construiască o fațadă. Un mod impresionant și ingenios de a ajunge mai aproape de natură. La o plimbare prin oraș, stâncile și casele sunt îmbinate atât de natural încât este dificil să vedem dacă orașul se formează în jurul bolovanilor sau viceversa.

Numele oraşului

Setenil a aparținut orașului Ronda până în 1630, iar numele orașului “Setenil de las bodegas” reflectă istoria sa bogată. Deși există urme ale prezenței umane încă de pe vremea invaziei romane de acum 2000 de ani, Setenil de las Bodegas nu a fost dezvoltat până în secolul al XII-lea , când maurii au folosit stâncile ca protecţie naturală pentru a fortifica orașul. Astfel în timpul regatului arab, Setenil devine fundamental în lupta maurilor împotriva creștinilor, iar datorită locației sale și a stâncilor ce îl înconjoară, au fost necesare șapte asedii (ultimul fiind un asediu de 15 zile în 1484) pentru ca monarhii catolici să cucerească orașul. Legenda spune că numele Setenil provine din cuvintele latine “Septem Nihil”, care înseamnă “de șapte ori nimic”, referindu-se la cele șapte asedii. Setenil fiind “solid ca o piatră”, oamenii săi au observat acest lucru şi au început mai târziu să utilizeze zonele răcoroase de sub stâncă pentru a stoca toate tipurile de produse locale, mai ales vinul, în depozite mari, astfel orașul câștigând a doua parte a denumirii “bodegas”, adică “pivnițe” în spaniolă.

Gastronomie

De-a lungul secolelor, Setenil și-a câștigat reputația pentru produsele sale din carne, în special chorizo, cârnați și carne de porc (cerdo), provenind de la porci crescuți în dealurile din jur. Pe lângă carne, are  reputația de a produce produse de patiserie, iar barurile și restaurantele sale sunt printre cele mai bune din regiune. Supa de Cortijera din pâine, ulei de măsline, sparanghel și ou fiert este considerată semnătură orașului, iar alte specialități ar fi iepurele “a la Serrana”, cartofii dulci cu miere, omletă cu sparanghel, sângerete sau masitas, un hamburger tradițional. Uleiul de măsline din această zonă este considerat unul dintre cele mai bune din Spania. Culoarea verde deschisă, are o aromă foarte distinctă și foarte puternică. Evitați să-l cumpărați din magazine, ci mai degrabă cumpărați-l direct de la producătorii din împrejurimile satului.

Cele mai turistice străzi

Cea mai cunoscută și cea mai turistică stradă este Cuevas del Sol, o stradă îngustă aflată pe marginea râului Trejo. Principala caracteristică a acestei străzi, așa cum sugerează și numele, este că casele sale sunt săpate în munte și primesc lumina soarelui pentru cea mai mare parte a zilei.

De aici prin intermediul a două poduri mici, se ajunge la Cuevas de la Sombra. Aici datorită îngustării străzii, nu există aproape nici o lumină solară. În timpul iernii, în Cuevas de la Sombra puteți vedea chiar și stalactite!

Urmând drumul pe Calle Ronda ajungem în Plaza de Andalucia unde există numeroase cafenele, fiind un loc popular și printre localnici.

După o pauză în Plaza de Andaluzia ia-o pe strada Moreno de Mora iar apoi pe strada Vila, care te conduce la Primăria veche, astăzi Biroul de Turism .

Biroul de turism

Centrul de turism este situat în Casa Consistorial, o clădire medievală din secolul al XVI-lea, cu un plafon frumos din lemn în stil Mudejar. O placă comemorativă subliniază momentul cuceririi orașului de către regii catolici (21 septembrie 1484). În funcție de perioada din an, biroul de turism poate să organizeze, prin pre-rezervare, vizite la unele dintre casele din oraș.

Orar: luni – duminică: 10:00 – 14:00 și 17:00 – 19:00

Castelul

În afară de frumusețea naturală a orașului, fără îndoială cea mai proeminentă clădire din oraș este castelul său. Construit în secolul al XII-lea având o arhitectură impunătoare cu vedere spre oraș a fost unul dintre factorii care a împiedicat o cucerire rapidă a orașului de către creștini. În cel mai înalt loc al orașului, în inima vechii cetăți din Nasrid, se află Torre del Homenaje, sau Turnul Omagiu, singurul supraviețuitor al vechii cetăți Alcazar și martor tăcut la confluența culturilor. Mirador El Lizon situat în apropiere de turn, oferă o panoramă spectaculoasă și nu trebuie ratat. Castelul este accesibil prin ușa Casei Consistorial.

Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación 

Patrimoniul orașului este completat de Biserica Nuestra Señora de la Encarnación, o combinație rară între o moschee maură și o biserică gotică.

Din orice punct ai vedea orașul Setenil de la Bodegas nu te poate lăsa indiferent. Este fără îndoială un loc impresionant!

Vă invităm să vizionați rezumatul celei de-a 5 zi din Maroc în următorul filmuleț:
Citește și alte articole interesante despre Spania: