O lume încântătoare plină de farmec maur așteaptă vizitatorii ce călătoresc pe drumul care se întinde la nord-est de Cadiz și la nord-vest de Malaga. Acolo se găsesc Pueblos Blancos (sate albe) mai multe orașe-sate mici, liniștite, situate pe diferite coline și se deosebesc prin casele lor simple, vopsite în alb, influențate de arhitectura berberă din Africa de Nord, pământul natal al maurilor. Practic aceste sate cu ziduri de apărare, străzi întortocheate și strâmte sunt construite în oglinda celor situate de partea cealaltă a strâmtorii Gibraltar, în Maroc. Astfel Pueblos Blancos adaugă un plus minunat pentru un tur al Andaluziei.

Acest traseu, unul dintre cele mai frumoase din Spania, își croiește drum prin peisaje uimitoare, regiuni montane sălbatice, pustiite și văi pline de verdeață și oferă o evadare binevenită în natură și un ritm mai relaxant după ce vizitați cele mai turistice orașe Sevilia, Granada și Cordoba. Cele mai multe sate sunt grupate în jurul parcului natural Sierra de Grazalema. Traseul este presărat cu sate pitorești, care sunt dominate de ruinele unui castel sau de silueta impunătoare a unei biserici, iar fiecare sat are propriul său “caracter”.

Iată câteva dintre cele mai renumite Pueblos Blancos:

Poarta spre ruta Pueblos Blancos este considerat orașul Arcos de la Frontera, declarat un sit istoric național, cu ale sale case albe ce sunt aranjate într-un semicerc pe un vârf de stâncă deasupra râului Guadalete.

Cel mai cunoscut oraș este Ronda, una dintre cele mai vechi așezări din Spania, oraș construit deasupra unui defileu impresionant de 100m adâncime, El Tajo, ce oferă una dintre cele mai spectaculoase peisaje din Andaluzia.

Setenil de las Bodegas satul medieval, situat pe drumul spre Ronda, are ceva mult mai inedit de oferit turiștilor: locuințe-peșteră. Setenil este un sat cu rânduri întregi de clădiri albe constuite în stânci care par să cadă în orice moment.

Grazalema orașul considerat cel mai tipic Pueblo Blanco datorită arhitecturii tradiționale fiind construit de mauri ca o cetate de apărare din cauza că se afla în trecut la granița cu creștinii.

Zahara de la Sierra satul alb cocoțat pe un deal unde sus în vârf se află cetatea sa, iar la poalele localității se găsește un minunat lac albastru.

Olvera, numit așa datorită plantațiilor de măslini din preajmă, este considerat poarta de acces la Parcul Natural Sierra de Grazalema și este unul dintre satele esențiale din Pueblos Blancos ale rutei spre Cadiz.

Baeza și Ubeda, incluse în patrimoniul mondial al UNESCO, sunt situate în inima provinciei Jaen și reprezintă din plin grandoarea Renașterii din Andaluzia secolelor XVI și XVII.

Antequera orașul ce adăpostește remarcabile vestigii romane și dolmene neolitice datând din perioada 4500-2500 î.Hr

Juzcar singurul sat albastru, vopsit așa în 2011 de către Sony Pictures pentru lansarea filmului Ștrumfii.

O altă serie minunată de orașe sunt cele care alcătuiesc faimosul “Triunghi Sherry”: Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria și Sanlucar de Barrameda. Aceste orașe sunt cunoscute pentru băutura sherry (jerez în limba spaniolă). Una dintre cele mai bune căi de a experimenta aceste orașe este să vă răsfățați într-un tur de degustare de vinuri în podgoriile ce înconjoară aceste sate. Dacă aveți timp doar pentru unul, mergeți în Jerez de la Frontera, cu cele mai bune bodegas (vinării) și sediul mondial al industriei sherry. În Jerez puteți vedea și caii dansatori din Andaluzia.

Vejer de la Frontera este un oraș andaluz situat pe Costa de la Luz pe malul drept al râului Barbate și cu vedere la Strâmtoarea Gibraltar, înconjurat de livezi și plantații portocali. Piața orașului, umbrită de palmieri, are o fântână veche minunată cu broaște ceramice tradiționale andaluziene.

În caz că nu aveți timp și aveți plănuită doar o vacanță la plajă în Costa del Sol, faceți o incursiune în satul Mijas situat la doar 35km de Malaga, fiind un Pueblo Blanco tipic și turistic la poalele dealurilor cu același nume.

Unele orașe sunt aproape una de cealaltă și pot fi combinate cu ușurință într-un itinerariu de o zi, dar dacă dispuneți de mai mult timp, cel mai recomandat este să stați în jur de 3 zile în acest peisaj de poveste. Noi nu am reușit să vedem numai Ronda și Setenil de las Bodegas, dar sigur vom reveni în această zonă ca să mai vizităm câteva.

Oricare dintre satele albe l-ați alege să îl vizitați, un lucru este garantat: veți descoperi o locație spectaculoasă cu peisaje minunate și oameni ospitalieri. Nu ratați această experiență frumoasă din Andaluzia!

Vă invităm să vizionați câteva dintre cele mai renumite Pueblos Blancos în următorul filmuleț:

Citește și alte articole interesante despre Spania: