Insula de vis, paradis, oază. Holbox este unul dintre acele locuri, care primește în mod constant laude în aproape fiecare recenzie de călătorie din Peninsula Yucatan. Situată chiar deasupra vârfului nordic al peninsulei din Mexic, între Marea Caraibilor și Golful Mexic, Insula Holbox face parte din rezervația naturală Yum Balam, și este separată de continent de Laguna Yalahua. Popularitatea insulei Holbox a crescut exponențial în ultimii ani, iar dacă în trecut era considerată un “secret gem” datorită sălbăticiei sale, acum se pare că nimeni nu vrea să o rateze.
A venit din nou vremea să ne mutăm și ne-am despărțit de Playa del Carmen cu multe restanțe, dar cu promisiunea că vom reveni. Am luat astfel autobuzul ADO din Playa del Carmen spre Cancun, iar acolo am schimbat autobuzul cu un Mayab ce mergea în Chiquila. Costul unui bilet a fost de 285MXN (57RON) de persoană. Până în Cancun am făcut aproximativ 1h, acolo am făcut o pauză, iar din Cancun până în Chiquila am făcut 3h. Când am urcat pe autobuzul spre Chiquila a urcat și un domn ce vindea bilete pentru ferry-ul ce mergea din Chiquila în Holbox. Există 2 companii (9Hermanos și Holbox Express) ce fac acest traseu și ambele costă 400MXN călătoria dus-întors. Oferta din autobuz a fost aceeași ca la fața locului și era de tip open ticket (puteam merge la orice ora), așa că am ales să cumpărăm pe loc biletele și să nu mai stăm la coadă la casa de bilete când ajungem în Chiquila.
La câțiva kilometri de port, am fost anunțați că se lucrează la drum și a trebuit să coborâm din autobuz. Acolo ne așteptau deja multe mototaxi și nu am ezitat să luăm unul. Călătoria ne-a costat 30MXN (6RON).
Am ajuns la amiază la Hotel Mittoz și ne-am primit camera mai devreme decât era preconizat check in-ul. Situat în centrului orașului și la doi pași de plajă, Hotel Mittoz are o terasă superbă cu vedere spre ocean, un loc perfect pentru a privi apusul. Camera noastră a fost puțin mică, dar patul era mare, iar punctul forte era balconul său cu leagăne. Mai multe despre cazare aici.
Alejandra, fata de la recepție, ne-a dat apoi multe informații despre ce putem face și vedea în zonă. Holbox este unul din punele locuri din lume unde poți vedea bioluminiscența. Altă atracție importantă este să mergi să înoți cu rechinul-balenă, cel mai mare dintre speciile de rechini și cea mai mare specie cunoscută de pești, dar acest tur este disponibil între mai și septembrie (120-150USD). A treia variantă ce o ai este turul celor 3 insule: Pajaros, Passion și Yalahua (450MXN/90RON). Iar dacă vei dori să îți închiriezi un golf-cart pentru a te plimba în jurul insulei în voie, trebuie să știi că prețurile încep de la 300MXN/ora (60RON/ora) și ajung până la 2000MXN/zi (400RON/zi).
Am hotărât să mergem în prima seară să vedem bioluminiscența, iar turul a costat 450MXN (90RON) de persoană. Am avut incluse și poze, iar durata era aproximativ 1h30. Ne-am înțeles să plecăm la ora 23 din fața hotelului, iar după ce am făcut rezervarea, am plecat să mâncăm ceva. Am ales Restaurantul Roots, fiind celebru pentru pizza sa cu homar. Pentru o pizza cu homar (600MXN), o pizza mexicană (215MXN), 1 jamaizcal, 2 beri și o coca cola am plătit 1015MXN (203RON). Chiar mi-a plăcut pizza cu homar și îți recomand și ție să o încerci.
Ne-am plimbat puțin apoi prin Holbox și la mare. Din păcate plaja din fața hotelului era plină de alge din cauza furtunilor recente ce au avut loc în zonă.
La ora 23 am coborât pentru a începe turul. Am fost întâmpinați de Jesus, pe care îl găsești pe WhatsApp (+52 984 317 8441). Bioluminiscența este un fenomen natural și poate fi observat în câteva locuri în lume, precum: Maldive, Puerto Rico, Jamaica, Australia sau Vietnam. Acest spectacol natural este cauzat de fitoplancton (un tip de microalge care plutește la suprafața apei oceanului). Acestea emit o lumină albastră strălucitoare fascinantă după ce sunt agitate de mișcările undelor. Ce e important de știut e că bioluminiscența poate fi observată atunci când este luna nouă, adică când nu se observă luna pe cer. De aceea e bine să îți plănuiești vizita în Holbox ca mine, în funcție de fazele lunii. Ce mai trebuie să ții minte e că acest fenomen se poate vedea cel mai bine în Insula Holbox, în timpul sezonului de vară și toamnă, atunci când apele sunt mai calde, iar fitoplanctonul este mai activ. Deci, lunile de iarnă, din decembrie, ianuarie și februarie, sunt cele mai puțin strălucitoare, iar mijlocul verii este cel mai bun. Cu toate acestea noi am putut să ne bucurăm de bioluminiscență în decembrie. Pozele noastre nu pot să redea senzația minunată ce am trăit-o noaptea în mare printre luminițe. Cerul a completat peisajul cu stelele sale și totul a fost magic.
Ne-am întors târziu la hotel și am adormit încântați de ce văzusem. În clubul de lângă hotel s-a auzit muzica până spre dimineață, dar pe noi nu ne-a deranjat. Simțeai cumva că nu există pandemie și totul e iar ca înainte.