Trebuie să recunoc că ideea de a vizita Praga, numită “Orașul celor 100 de turle” sau “Orașul de Aur”, a avut-o soțul meu. Pe lista mea nu se afla prea în top, dar a ajuns să fie una dintre capitalele mele preferate. În timp ce muzica clasică și berea fără rival a Republicii Cehe se numără printre cele mai bune motive de a vizita Praga, pentru mulți dintre turiști atracția principală o consituie pur și simplu plimbările pe întunecatele străzi pietruite, vechi de mii de ani, ale orașului și posibilitatea de a te bucura de atmosfera unică, fie că plouă, fie că e însorit. Pentru iubitorii de monumente istorice, Praga este pur și simplu un paradis, dar pe lângă multitudinea de clădiri remarcabile ce se întind pe mai multe epoci și coexistă într-o armonie surprinzătoare, Praga este de asemenea un oraș medieval superb, bine conservat, cu multe parcuri, cu o viață de noapte vibrantă, iar râul Vltava, ce împarte orașul în două, îi adaugă o nunanţă de romantism.

După ce am vizionat multe dintre videourile lui Janek & Honza adică Honest Guide și pornind de la premisa că e un oraș cu o bogăție de forme arhicturale ce abia așteaptă să fie descoperite de noi, am făcut un plan puțin îndrăzneț de a vizita multe locuri într-o zi jumate. Astfel, am pus pe hartă nu numai atracțiile turistice importante, ci și restaurante, pub-uri, cafenele. Vezi aici ce a ieșit.

Praga era cunoscută în trecut sub numele de „Cinci orașe” și, deși acum a fost împărțită în 10 districte separate, majoritatea vizitatorilor se concentrează pe cele cinci orașe istorice devenite acum cartiere: Hradčany (zona Castelului), Malá Strana (Cartierul Mic sau Orașul de Jos), Staré Město (Orașul Vechi), Nové Město (Orașul Nou) și Jesefov (Cartierul Evreiesc).

Noi am fost cazați în cartierul Anděl aflat chiar la baza lui Malá Strana și ne-am dorit să începem vizitarea orașului cu parcul Petrín, cel mai mare și mai frumos parc al orașului. Acolo veți găsi o grădină, un labirint și un turn ce arată ca Turnul Eiffel. Pentru a ajunge acolo va trebui să urcați dealul pe care se află turnul sau să luați funicularul. Pe noi ne-a descurajat coada de la funicular, gândindu-ne că la fel va fi și sus la turn și astfel am sărit peste parcul Petrín, mergând mai departe spre cartierul Malá Strana.

Malá Strana

Acesta este micul cartier pitoresc al Pragăi, situat mai jos de castel și din multe puncte de vedere este zona cea mai fermecătoare. Din secolul al XVIII-lea, când aici a trăit Wolfgang Amadeus Mozart, această parte din Praga aproape că nu s-a schimbat. Orașul de Jos, cum mai este denumit, este un labirint de străzi înguste și pietruite, ce îți deschid calea spre diferite clădiri în stil baroc și renascentist ce se amestecă cu palate aristocrate și grădini terasate.

Palatul și grădinile Wallenstein

Acest vast complex deține prima clădire barocă din Praga, Palatul Wallenstein (Valdštejnský Palác) fiind construit între 1624 și 1630 pe locul a 23 de case, 3 grădini, 2 case de serviciu și un lot de teren pentru unul dintre cei mai puternici și mai bogați nobili din Cehia din acea vreme: Albrecht von Wallenstein. Astăzi, palatul este sediul Senatului ceh. În timp ce palatul baroc prezintă elemente arhitecturale frumoase inspirate din renașterea italiană, adevărata atracție sunt grădinile palatului. Minunatele grădini ce înconjoară palatul au fost modificate de multe ori de-a lungul secolelor și impresionează cu un frumos iaz ornamental plin de diferite specii de pești ce înoată în jurul unei insule artificiale unde se află statuia lui Hercule care se lupta cu dragonul. Cea mai remarcabilă caracteristică a grădinii este probabil peștera artificială unde poți vedea un perete de stalactite.

Muzeul Franz Kafka și sculptura lui David Černý

Muzeul Franz Kafka situat în casa unde Franz Kafka s-a născut, prezintă viața și operele uneia dintre cele mai importante figuri din literatură mondială ale secolul XX, dar chiar dacă nu ați auzit vreodată de el sau nu ați citit nici una din operele sale, îi veți observa prezența peste tot în Praga.

În curtea muzeului, fântâna proiectată de artistul David Černý intitulată “Piss” este una dintre atracțiile pe care niciun vizitator nu o ratează. Această înfățișează doi bărbați care urinează stând așezați unul în fața celuilalt. Fântâna propriu-zisă are conturul hărții Cehiei, iar jetul provenit de la cele două statui și controlat printr-un dispozitiv electronic proiectează diferite mesaje pe suprafața apei.

Cea mai îngustă stradă din Praga

În aproapierea muzeului Kafka veți găși și cea mai îngustă stradă din Praga ce prezintă o adevărată provocare pentru turiştii care vor să se strecoare prin spaţiul cu o lăţime de numai 49 de centimetri. Turiştii stau la coadă ca să se strecoare, pe rând, prin spaţiul îngust, amuzaţi că trebuie să activeze un semafor (ce a fost instalat doar pentru distracție) pentru a-şi anunţa prezenţa altor vizitatori care îşi aşteaptă rândul, astfel încât să nu se creeze situaţii neplăcute. În partea de jos a străzii veți avea o panoramă asupra podului Carol și veți găsi un restaurant.

Zidul lui John Lennon

În anii 1980 John Lennon a devenit simbolul tuturor protestatarilor cehi împotriva guvernului și au scrijelit versurile lui şi alte sloganuri politice pe acest zid cunoscut acum la nivel mondial. Simbol al libertății și al luptei împotriva comunismului din anii `80, zidul poate fi observat în Piața Velkoprevorske.  În trecut autoritățile comuniste au încercat în repetate rânduri să șteargă mesajele de pe zid, însă acestea apăreau din nou. Oamenii au continuat să facă graffiti și să scrie versuri pe zid, iar acum acesta arată ca mai demult, fiind în continuare o amintire puternică a trecutului.

Grădina Vrtba

Grădina Vrtba, realizată în stil italian este o oază verde aflată chiar în inima capitalei. Această bijuterie a grădinilor baroce italiene din Europa Centrală e construită în terase și niveluri diferite, legate între ele prin scări. Deși mică și intimă, grădina prezintă tot ceea ce ar trebui o grădină barocă: alei și poteci decorate cu statui și sculpturi elegante ale celor mai importanți zei și zeițe române, paturi de flori colorate încorporate cu modele de gard viu, fresce și banistere ornamentate. Nivelul de sus se mândrește cu cea mai magnifică priveliște a Bisericii Sf. Nicolae și cartierului Malá Strana.

Orar vizitare: din aprilie până în octombrie zilnic între 10 și 18. Vezi aici.

Taxa intrare: 80CKZ

Biserica Sfântul Nicolae din Malá Strana

Biserica este o dovadă supremă a barocului praghez și principala opera de artă arhitectonică din Mala Strana. Interioarele bisericii sunt decorate cu picturi, fresce și statui, iar pe plafonul său sunt înfățișate scene din viața Sf.Nicolae. La orga bisericii a cântat însuși W.A.Mozart.

Pont: Urcă în turnul bisericii pentru o panoramă superbă asupra orașului. Taxa: 100CZK

Palatele Velikovsky și Sternberk

Palatul Velikovsky aflat în Piața Malostranske, era la origine o casă gotică cu portal și fereastră iesita în afară, bogat decorată. Casa a fost reconstruită în stil renascentist în anul 1585, atunci fiind adăugat și colțul cu bovindou. Proprietarul palatului vecin, contele de Sternberk a cumpărat casa în anul 1761, transformând-o în palat, iar în 1899 clădirea a fost reconstruită, adăugându-se fațadei nouă decorație cu sgrafitti.

Palatul Sternberk pe de altă parte este considerat cea mai frumoasă clădire de locuințe din piața Malostranske. Pe fațadă se află imaginea Maicii Domnului, care conform deciziei istorice a Primăriei, trebuie să fie bine întreținută.

Din piața Malostranske am luat-o spre cafeneaua Taussig care promitea o panoramă și o grădina frumoasă, dar din păcate am ajuns prea târziu, fiind deja închis și astfel ne-am continuat drumul spre Castelul din Praga, urcând pe drumul de după cafenea și trecând printre minunatele vii.

Hradčany

Cartierul castelului (Hradčany) se află pe un deal cu vedere la râul Vltava, fiind și motivul pentru care clasele conducătoare au ocupat această parte a orașului încă din secolul al IX-lea când a fost construit aici primul castel. Culmea colinei este în mod cert potrivită pentru un monarh, iar complexul castelului în sine este bogat în nestemate arhitecturale.

Pont: nu vă costă nimic să vă plimbați prin complex, așa că puteți explora exteriorul masiv al castelului și vă puteți bucura de frumusețea locului fără a cheltui bani. Locul este perfect pentru a rătăci în voie chiar și după lăsarea întunericului pentru că este luminat până la miezul nopții. Dacă vreți totuși să intrați în muzee și clădiri, va trebui să vă cumpărați bilete de la Centrul de Informații al Castelului. Info aici.

Castelul din Praga

Situat în Hradčany, Castelul din Praga este fără îndoială cea mai populară atracție a orașului și este ușor de văzut de ce. Conform recordurilor Guinness, Castelul din Praga este cel mai mare castel medieval din lume și include zeci de monumente și muzee care oferă unele dintre cele mai bune imagini ale orașului. Punctele de atracție din complex sunt: Catedrala Sf. Vitus, Bazilica Sf. Gheorghe, Turnul Pulberariei Mihulka și Strada Aurului.

Alcătuit din biserici gotice, săli baroce, mănăstiri, palate ornamentate și grădini luxuriante, castelul datează din anul 870 și a fost cândva casa Regatului Boemiei și al împăraților romani. Astăzi este reședința oficială a președintelui ceh și este vizitată de milioane de turiști din întreaga lume. La fiecare oră, la porțile castelului are loc schimbarea gărzii – la amiază fiind însoțită și de fanfară.

Catedrala Sfântului Vitus

Catedrala Sf. Vitus este cea mai importantă biserica din Cehia și cea mai aglomerată parte a complexului. A fost constuită în anul 926 ca biserica de curte a regilor și de atunci a fost locul unde se incoronau regii şi reginele Pragăi. Construcția actuală a început în 1344 și a durat aproape 600 de ani. Astăzi magnifica catedrală găzduiește multe comori antice cum ar fi bijuteriile coroanei Boemiei, iar în cripta regală se odihnesc mai toți regii și reginele Cehiei, pe când turlele gemene gotice și sculpturile ornamentale o fac cea mai prețioasă bijuterie a complexului.

Bazilica Sf. Gheorghe

Bazilica este cea mai veche clădire în stil romanic, datând din sec. al X-lea și găzduiește prima mănăstire de maici din Boemia. În prezent nu mai are o destinație religioasă și adăpostește relicvele istoriei castelului și o galerie de artă gotică cehă.

Strada Aurului

Această stradă faimoasă, ce datează din sec. al XVI-lea, este alcătuită din căsuțe micuțe care par făcute din turtă dulce și sunt construite în interiorul fortificațiilor castelului. Cândva aici au locuit gărzile regelui și diferiți artizani. Inițial ulicioara era lată doar de un metru, deoarece căsuțele erau constuite pe ambele părți. Strada își trage numele dintr-o legendă, ce spunea că pe vremea împăratului Rudolf al II-lea, în case locuiau alchimiști care fabricau pentru împărat aur, elixire ale tinereții veșnice și pietre filozofale. În unele locuințe se află diferite reconstituiri ale acelei perioade. În secolul XX numeroase personalități importante au trăit aici, printre care scriitorul Franz Kafka care a stat în căsuța de la nr.22.

Pont: Mergi pe Strada Aurului după ora 18 și nu va trebui să plătești intrarea.

Staré zámecké schody

Am părăsit complexul coborând pe cele 121 scări ale sale (Staré zámecké schody) care leagă Orașul de Jos și Complexul Castelului Praga. Scările oferă unele dintre cele mai frumoase priveliști ale orașului, fiind considerate una dintre cele mai romantice și mai pitorești rute spre castel.

Parcul Letna

După ce am coborât, am luat tramvaiul nr.12 și am mers în Parcul Letna. Parcul Letna este plat și se află pe un vârf de deal. Asta înseamnă două lucruri: e perfect pentru patinele cu rotile, de aceea veți vedea aici mulți skateri și îți oferă o priveliște frumoasă asupra orașului. În mijlocul parcului există un metronom imens, vizibil din centrul orașului. În anii cincizeci, a existat aici cea mai mare statuie a lui Stalin din Europa.

Continuând mai departe, am ajuns la micul castel numit Letenský zámeček. Aici există un restaurant frumos în stil neo-renascentist și o grădina de vară cu o vedere minunată a centrului orașului Praga. Acesta este un loc preferat atât pentru localnici cât și pentru turiști, deoarece oferă o atmosferă unică și o experiența autentică a stilului de viață ceh. Din păcate acceptă doar cash, deci noi nu am reușit să rămânem să mâncăm aici. Next time 😉

Pont: veniți aici să beți o bere rece cehească, iar în timp ce o savurați veți avea parte de o minunată panoramă asupra orașului vechi.

Vezi continuarea aici.

Citește și alte articole interesante: