Pe coasta de est a Rivierei italiene, de-a lungul a 10 km, există cinci orașe mici, chiar sate le putem spune, suspendate între mare și pământ cunoscute simplu ca și Cinque Terre – Cele Cinci Pământuri. Astfel ele sunt: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza și Monterosso al Mare. Cele cinci sate colorate care par să se ridice din Marea Mediterană, situate într-un parc național de o frumusețe extraordinară, erau practic necunoscute turiștilor până în anii ’60, iar până la apariția turismului, aceste sate erau sărace. Astăzi turismul a înflorit și a transformat regiunea, dar tradițiile sunt rezistente, nu există nici un lanț de magazine și fiecare dintre cele cinci sate vine cu un dialect distinct și propriul patrimoniu mândru. Locuitorii împreună cu călătorii se bucură de un amestec unic al culturii și naturii italiene. Nu există mașini (accesul rutier e foarte limitat) sau un muzeu în vizor – doar soare, mare, nisip (bine, cu pietricele), vin și Italia pură, nealterată. În timp ce regiunea este acum bine descoperită și foarte vizitată, nu am mai văzut turiști mai fericiți și mai relaxați.

Cu aceste lucruri în minte am plecat prima dată în Cinque Terre, găsind locul ideal de a sărbători a cincea aniversare a căsătoriei la sfârșitul lunii septembrie. Pot spune sincer că locul nu ne-a dezamăgit așteptările. Iar apoi impresionată de experiența trăită, am mai mers o dată după șase luni, în luna martie, pentru a sărbători ziua mamei mele împreună cu ea acolo. Deci aș putea spune că e o idee minunată pentru a sărbători ceva, dar nu numai.

Când să mergi în Cinque Terre?

E recomandat să mergi între mai și septembrie, dar eu aș zice că Cinque Terre e o idee bună de un city-break oricând. Dacă îți dorești să faci o baie în Mediterană, septembrie e o luna ideală pentru că apa mării e numai bună, pe când dacă îți dorești doar un city-break, poți merge liniștit în martie-aprilie când nu e plin de turiști.

Cum ajungi în Cinque Terre?

Prima dată am ales să zburăm pe varianta Cluj-Milan Bergamo și întoarcere Bologna-Cluj cu WizzAir. Prețul a fost de 93€ de persoană. Din Bergamo am luat busul spre Milano, 5€ de persoană, iar din Milano am luat trenul spre La Spezia, 14€ de persoană. Din La Spezia am luat MarinoBus până în Bologna şi a costat 5€ de persoană.

A doua oară am ales varianta Cluj-Bologna-Cluj tot cu WizzAir, prețul fiind de 268lei de persoană. Din aeroport am închiriat o mașină pentru 5 zile, pentru că ne-am mai plimbat prin Toscana, ce a costat in jur de 700lei prin rentalcars. Caută aici un zbor.

Cazare în Cinque Terre

De fiecare dată am ales să ne cazăm în La Spezia, localitatea recomandată de toată lumea pentru a porni spre Cinque Terre. Prima dată am stat la  La Gemma delle 5 Terre , prețul pentru 3 nopți fiind de 1140lei fără mic dejun (la sfârșit de septembrie).

A doua oară am stat la Affittacamere Lunamar, prețul pentru 3 nopți fiind de 690lei cu mic dejun italian, adică un croissant și o cafea (la început de martie). Dacă vrei un mic dejun continental, pregăteşte-te să plăteşti în plus.

Am ales La Spezia deoarece e un oraș puțin mai mare decât cele cinci sate, unde găsești o mai mare varietate de restaurante și de cazări mai accesibile ca preț decât cele din Cinque Terre. Ca destinație turistică, La Spezia este o combinație excelentă de clădiri istorice și peisaje frumoase. Considerat poarta spre Cinque Terre, La Spezia este un oraș portuar, al doilea oraș ca mărime din provincia Liguria. De asemenea La Spezia este o locație excelentă de pornire dacă vreți să explorați Pisa, Florența și Genova.

Dacă te-ai gândi că nu se merită să te opreşti şi în La Spezia pentru că nu face parte din Cinque Terre, aş zice să te mai gândeşti, deoarece mie una mi se pare un oraşel drăguţ.

De cât timp ai nevoie să vizitezi Cinque Terre?

Aș spune că un weekend e perfect, dar nu îți imagina că ai multe de făcut în oricare dintre sate. Dacă nu ești genul să stai la terase, să lenevești la soare sau să intri prin magazine, o zi îți ajunge lejer pentru vizitarea regiunii. Dar până la urmă ești în Italia și “la dolce far niente” are rolul ei aici.

Poți să vizitezi satele în orice ordine dorești, dar ține minte că toți turiștii merg în ordinea dinspre La Spezia adică: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza și Monterosso al Mare. Dacă vrei să nu mergi în același timp cu mulți alți turiști, poți alege să le vezi aleator. Eu de ambele dați am ales varianta:

prima zi: Corniglia, Vernazza, Monterosso al Mare;

a doua zi: Portovenere (considerat cel de-al șaselea sat), Riomaggiore și la sfârșit Manarola.
Apusul în Manarola e ceva de neratat.

Cum te deplasezi în Cinque Terre?

Varianta 1: cea mai comodă și rapidă e trenul regional ce leagă cele cinci sate. În doar 16 minute ajungi de la primul până la ultimul sat, distanța dintre sate fiind foarte mică între 2 și 5 minute. Biletele de tren sunt în jur de 4€ călătoria, sunt valabile 75 de minute din momentul validării și pot fi achiziționate de la automatele Trenitalia sau online. Sau poți opta pentru Cinque Terre Card ce costă 16€ de persoană pe zi sau 29€ pentru două zile și ai călătorii nelimitate cu trenul între toate cele cinci sate, dar şi  spre La Spezia plus conexiune wifi. Mai multe informații găsești aici.

Există varianta mai simplă a cardului, ce include accesul la traseele de trekking, dar ai grijă că nu toate traseele sunt deschise. Există o rețea de poteci și trasee ce o poți consulta aici. Astfel se pot vedea ce poteci sunt închise și care sunt deschise, care este gradul de dificultate al fiecărui traseu și cât durează fiecare. Faimosul traseu Via dell’Amore dintre Riomaggiore și Manarola rămâne în continuare închis, după catastrofa din toamna lui 2011 când cantitățile de apă căzute au afectat mult zona.

Varianta 2: vaporul, prețul pentru o zi dus-întors cu câte opriri vrei cuprinzând Cinque Terre, Portovenere și La Spezia fiind de 35€ de persoană. Mai multe detalii aici.

Cele cinci sate şi Portovenere văzute de pe mare:

Dacă vremea ține cu ține, îți recomand să faci ambele variante și să le combini cu potecile și traseele deschise.

Unde am mâncat și ce?

Pește, paste, pizza, gelato!

Un restaurant mai select din Portovenere, recomandat de gazda noastră pentru aniversarea noastră e Locanda Lorena, situat de fapt pe Insula Palmaria, dar pentru că trebuia să facem rezervare (ca să vină barca după noi)  l-am ratat din păcate și am ales să mâncăm la Restaurantul Iseo din Portovenere, ce are același proprietar. Am mâncat aici peste, am băut vin și ne-am îndulcit cu tiramisu:

Dai Pescatori e un alt restaurant recomandat de gazdă pentru a mânca fructe de mare în La Spezia, dar din păcate coada era prea mare la intrare, așa că am ales să mâncăm din nou pește la Trattoria da Sandro:

În Monterosso al Mare am mâncat niște paste și lasagna super bune la Bar Giò 5 Terre:

Peşte cu salată și paste cu fructe de mare la restaurantul La Nuova Spezia:

Peşte, fructe de mare şi tiramisu la La Scogliera în Manarola:
Pizza la Pizzeria Masaniello din la Spezia, iar la Caffe Elite în La Spezia quesadilla cu brânză și prosciutto:
Dar mai ales nu ratați înghețata din Italia. Unii spun că e cea mai bună din lume!
Citește și alte articole interesante :