continuare de aici

Rudolfinium

Am început o nouă zi cu o plimbare prin cartierul evreiesc, oprindu-ne prima dată la Rudolfinium. Rudolfinum este cea mai cunoscută clădire de concerte din Praga și sediul Filarmonicii cehe. Eleganta clădire neorenascentistă a fost construită între anii 1876-1884 și a fost concepută ca un centru cultural polivalent, cu săli de concerte și expoziții. Clădirea a fost luată sub patronajul moștenitorului tronului habsburgic, arhiducele Rudolph după care a fost numită clădirea.

Josefov

Cartierul istoric evreiesc Josefov este locul celei mai mari așezări evreiești din Europa. Numit după împăratul Iosif al II-lea, ale cărui reforme au sprijinit îmbunătățirea condițiilor de viață ale evreilor, Josefov a fost cândva o zonă împrejmuită de ziduri, iar acum cuprinde vestigiile istorice ale unui ghetou cu o populație cândva numeroasă.

Vechiul Cimitir Evreiesc

Vechiul cimitir evreiesc – fondat în 1478, este cel mai vechi cimitir evreiesc din Europa. Oamenii trebuiau înmormântați unul peste altul din cauza lipsei de spațiu. Aici sunt 12 gropi și 12000 de pietre de mormânt, pe acest spațiu restrâns, fiind înmormântați peste 100 000 de evrei.

Sinagoga Veche-Nouă

Dintre toate sinagogile din Praga această este cea mai importantă, fiind cea mai veche sinagogă activă din Europa și una dintre cele mai timpurii clădiri în stil gotic din Praga. A fost construită în jurul anului 1270 de către arhitecți creștini (pentru că evreii nu puteau fi arhitecți), iar în pofida incendiilor, inundațiilor și ocupării naziste, a rămas centrul spititual viu al comunității evreiești până în zilele noastre.

Sinagoga Spaniolă

Acesta construcție în stil neomaur a fost ridicată în 1868. Clădirea este frumoasă atât la exterior cât și la interior, având un tavan boltit, decorațiuni islamice cu elementele de stucatură, arabescuri și vitralii. Din păcate, Sinagoga Spaniolă nu a arătat întotdeauna în forma și condiția în care o puteți vedea azi. După ce naziștii au distrus o parte din ea, comuniștii au lăsat-o în paragină, lucru ce a făcut foarte mult rău decorațiunilor și structurii în sine. Comunitatea evreieasca a început un proces lung de restaurare a tuturor edificiilor culturale reprezentative, iar Sinagogă Spaniolă este închisă până în 2020.

Muzeul Evreiesc

Fondat în 1906, acesta are rolul de a conserva artefacte provenite de la numeroase clădiri care au fost demolate în Josefov. Naziștii au închis muzeul după ce au ocupat Praga, folosind clădirea pentru a adăposti toate obiectele pe care le confiscasera din sinagogile din Boemia și Moravia. În timpul celui De-al Doilea Război Mondial au fost aduse aici artefacte evreiești din întreaga lume în vederea construirii muzeului pe care Hitler plănuia să îl construiască aici: Muzeul Exotic al unei Rase Dispărute. Muzeul evreiesc găzduiește acum una dintre cele mai ample colecții de artă evreieasca din lume, aproximativ 40.000 de creații artistice și 100.000 de cărți. Tichetul pe care îl puteți cumpăra de la muzeu oferă intrarea în Sala Ceremonială, la vechiul cimitir evreiesc și la mai multe sinagogi. Mai multe info aici.

Orașul Vechi (Staré Město)

Orașul vechi din Praga este cea mai veche parte a unui oraș foarte vechi. Săpăturile arheologice din diferite pivnițe coboară pe mai multe niveluri sub pământ și indică faptul că zona a fost locuită permanent de la cel puțin sfârșitul primului mileniu, iar în ciuda istoriei pline de invazie din Praga, Orașului Vechi a rămas relativ neatins încă din secolul al X-lea. Este locul perfect de a admira frumusețea aleilor din alte epoci, balcoanele în stil baroc și fațadele în culori deschise.

Turnul Pulberăriei

Începeți turul Orașului Vechi cu acest turn, denumit inițial Turnul Nou, ce a fost construit în 1475 și care reprezintă poarta oficială către Orașul Vechi. Mai târziu turnul a fost folosit pentru a depozita praf de pușcă, de aici și numele său.

Casa Municipală

În vecinătatea Turnului Pulberăriei se află curtea regală unde obișnuiau să stea regii Boemiei, iar aceasta de afla pe locul clădirii în stil art nouveau denumită azi Casa Municipală. Aici au avut loc două evenimente majore din istoria Cehiei: declarația Statului Cehoslovac în 1918 și discuțiile privind transferul de putere pe cale pașnică și transformarea statului în republica democratică din 1989.

Casa la Madona Neagră

Această casă se numără printre cele câteva case din Praga construite în stil cubist. Acest stil artistic rar utilizat dorea să transforme suprafețele și obiectele în corpuri geometrice fundamentale: pătrate, cercuri, sfere, prisme, triunghiuri, cilindri și cuburi. Ulterior separa suprafețele fațadelor după diagonale sau raze, pentru a-l influența puternic pe trecător marginile ascuțite ale jocului de lumini și umbre. Casa la Madona Neagră își poartă numele după vechiul blazon din sec. al XVII-lea. La parterul clădirii se află Muzeul de artă modernă cehă cu o expoziție permanentă de artă cubistă cehă, iar la etaj există o superbă cafenea: Café Orient.

Piața Orașului Vechi

Piața Orașului Vechi datează din secolul al XII-lea și a servit ca piață principală a orașului timp de peste 1000 de ani. De-a lungul secolelor, în jurul pieței au fost ridicate clădiri în stil romanic, baroc și gotic, fiecare aducând cu ele povești ale unor comercianți bogați și intrigi politice. Cu clădirile sale străvechi și magnificele biserici, aceasta este una dintre cele mai frumoase obiective istorice din Europa. Culoarele înguste și pietruite radiază din pătrat în toate direcțiile, urmând un plan care sfidează orice fărâmă a logicii moderne. Nu există linii drepte aici; într-adevăr, străzile arată ca și cum ar fi sculptate de natură, mai degrabă decât de muncă omului. Cea mai bună abordare este să alegeți o direcție, să rătăciți în voie și să vă pierdeți în mijlocul unui peisaj de poveste. Spațiul imens găzduiește o permanentă activitate desfășurată zi și noapte și este de obicei plin de turiștii care privesc amestecul plăcut al clădirilor restaurate, iar o activitate populară este închirierea unei trăsuri, pentru o plimbare cu parfum de epocă.

Monumentul lui Jan Hus

Punctul central al pieței este Monumentul lui Jan Hus, închinat memoriei părintelui fondator al mișcării huşite și una dintre cele mai importante personalități din istoria cehă. Statuia lui Jan Hus este orientată cu fața spre Biserica Sfintei Fecioare din Týn, care a fost biserica principală a husiților între 1419 și 1621.

Biserica Sfintei Fecioare din Týn

Biserica Týn sau Biserica Sfintei Fecioare din Týn, domină o parte a Pieței Orașului Vechi. Deși originile Bisericii Tyn datează mult mai departe, actuala structură gotică a fost fondată în 1385 ca biserică a Orașului Vechi. La începutul secolului al XV-lea, Biserica Tyn a intrat sub controlul huşiţilor, dar aceasta a fost o perioadă zbuciumată din istoria țării, când husiții au fost măcelăriți de conducătorii romano-catolici. În cele din urmă, iezuiții catolici au preluat controlul, refăcând clopotul și înlocuind potirul simbolic al huşiţilor cu o figură mare a Mariei.

Turnurile gemene ale acestei biserici gotice pot fi văzute din toată Praga și au o înălțime de aproximativ 80 de metri. Dacă le privești atent devine evident că nu sunt simetrice: unul, Adam, este mai mare decât celălalt, Eva. Această reprezentare a laturilor masculine și feminine ale lumii este o caracteristică a arhitecturii gotice.

Primăria Orașului Vechi

Primăria Veche este de fapt un complex de clădiri din diverse perioade istorice, iar împreună cu turnul său faimos sunt situate în Piața Orașului Vechi. Primăria a fost fondată de către regele Ioan de Luxemburg și a trecut printr-un proces complicat de construcție, luând ființă prin unirea și reconstruirea caselor burgheze achiziționate sau donate de către diferiți nobili.

În zilele noastre Primăria Veche este folosită pentru întrunirile ceremoniale ale autorităților municipale, pentru diferite expoziții, iar cei care doresc să își unească destinele, o pot face tot aici.

Ceasul astronomic

Atracția principala a pieței este fără îndoială, Orloj – ceasul astronomic aflat în Turnul Primăriei. Acesta a fost construit în anul 140 de către ceasornicarul Mikulas din Kadan și astronomul Jan Sindel. La fiecare oră fixă, deasupra capetelor lumii se poate vedea spectacolul timpului: figurile celor 12 apostoli se rotesc în ferestruicile de deasupra ceasului, iar celelalte sculpturi încep și ele să se miște. Un schelet ce reprezintă Moartea, apare și sună dintr-un clopot, în timp ce figura Turcului își mișcă capul în semn de necredință; Sărăcia se uită în punga sa cu aur, iar Vanitatea de uită în oglindă. Când apostolii își termină călătoria, cocoșul de aur din vârf își mișcă aripile, iar clopoțelul sună, anunțând ora fixă.

Ceasul nu integrează doar figurile apostolilor, scheletul și alegoria Avariției și Vanității, ci întreaga știință astronomică: indică anii, lunile, zilele și orele, răsăritul și apusul soarelui și ale lunii, precum și semnele zodiacale. În mijlocul cadranului se află Pământul, iar în jurul lui se învârte Soarele. Astfel ceasul praghez reflectă concepția geocentrica a universului. În centrul orologiului se află simbolul Orașului Vechi din Praga și este considerat cel mai bine conservat ceas mecanic medieval din lume. Așa că nu îl rata!

Biserica Sf. Nicolae din Orașul Vechi

A fost la origine o biserica gotică ca majoritatea bisericilor baroce, iar lângă aceasta a luat ființă mănăstirea ordinului Sf.Benedict. Fațada cu intrarea orientată spre străduța îngustă din Cartierul Evreiesc nu este foarte decorată, pe când fațada laterală orientată spre Primăria Orașului Vechi este bogat decorată, dând impresia că aceasta este adevărata intrare principală a bisericii. Interiorul bisericii este împodobit cu o bogată stucatură și frescă barocă cu scene din viața sfinților Nicolae și Benedict.

Turnul Podului din Orașul Vechi

Turnul de pe partea Orașului Vechi a Podului Carol a fost ridicat în același timp cu podul gotic și este considerat cel mai frumos turn al unui pod din Europa. El a fost construit nu numai ca turn fortificat, dar și ca un arc de triumf simbolic, pe traseul de încoronare urmat de regii Boemiei, fapt atestat de decorațiunile bogat sculptate de pe fațada de est.

Pont: urcă în turn pentru o priveliște de neuitat asupra Castelului din Praga și a împrejurimilor. Intrare 5€ sau 100CZK.

Podul Carol

Podul Carol a fost constuit pentru a înlocui vechiul Pod Judith și a supraviețuit inundațiilor, devenind principala promenadă pietonală peste răul Vltava vreme de 600 de ani. Podul a fost numit după regele Carol al IV-lea, cel care a pus piatra de temelie a podului actual. Podul are o lungime de 520m și o lățime de 9,5m și de la bun început a fost pietruit. Inițial a fost împodobit cu o simplă cruce, iar mai târziu au fost adăugate 30 de statui din dorința catolicilor pentru ornamentare.

O simplă plimbare peste faimosul Pod Carol ce traversează răul Vltava este una dintre cele mai memorabile experiențe din Praga. În orice oră din zi sau din noapte, în orice anotimp, podul este plin de turiști, artiști și vânzători ambulanți. Aici te afli cu adevărat în centrul orașului Praga!

Omul atârnat

Această sculptură unică din Orașul Vechi îl înfățișează pe psihanalistul Sigmund Freud ce atârnă, ținându-se de o bârnă cu o mână și cugetând dacă să o țină sau să se lase dus. Freud s-a născut în Freiberg, care este acum cunoscut sub numele de Příbor și face parte din Republica Cehă. În timpul vieții sale, a suferit o serie de fobii, inclusiv de teama morții sale. Artistul David Černý, a cărui lucrare poate fi găsită prin întreg orașul, a ales să-l înfățișeze pe psihanalist în lupta sa constantă cu această trepidare. Este o imagine neașteptată care îți captează atenția. Adesea confundat cu o tentativă de sinucidere, sculptura a fost responsabilă de mai multe apeluri către serviciile de urgență încă de la crearea sa.

Orașul Nou (Nové Město)

Orașul Nou nu este câtuși de puțin nou, piatra de temelie fiind pusă în 1348 de către regele Carol al IV-lea. A fost cel mai extensiv plan urbanistic din Praga, unic în lume, iar o dată cu construirea Orașului Nou, Praga a devenit atunci cel de-al treilea oraș ca mărime din Europa. Aici este astăzi centrul comercial plin de forfotă al orașului, locul unde se îmbină tradiția cu inovația, magazinele modeste cu buticurile de lux, extrem de numeroase, unele dintre ele aflate în clădiri art nouveau, toate încercând să vă atragă atenția.

Teatrul Național

Teatrul Național din Praga este găzduit într-o uimitoare clădire în stil neorenascentist, așezată maiestruos pe marginea răului Vltava și poate fi recunoscută insantaneu după acoperișul său auriu care strălucește. Construcția a fost finanțată în mare măsură din donații private, dar cu doar câteva zile înainte de deschiderea sa oficială, clădirea a fost distrusă de un incendiu. Teatrul a fost reconstruit și s-a deschis după doi ani de la incident, iar azi este una dintre cele mai importante instituții culturale din Praga – încă de la început, a fost un simbol al renașterii naționale cehe.

Piața și Memorialul Vaclav Havel

Această piață aflată în spatele Teatrului Național, a fost redenumită după regretatul președinte al Republicii Cehe, Vaclav Havel. Havel a fost un dramaturg, om politic și eseist ceh, ultimul președinte al Cehoslovaciei (1989-1992) și primul președinte al Cehiei (1993-2003). Pentru cehi el rămâne o icoană a luptei pentru democrație și libertate.

Capul lui Franz Kafka

Situată într-un centru comercial aglomerat din Praga, această sculptură ce se răsucește, îl înfățișează pe scriitorului Franz Kafka și este cea mai recentă lucrare a controversatului artist ceh David Černý. Instalat în 2014, bustul enorm este format din 42 de straturi de oțel inoxidabil conduse independent și cântărește aproximativ 45 de tone. Piesa dezvăluie cu strălucire personalitatea chinuită a lui Kafka și îndoielile de sine stătătoare care l-au pedepsit întreaga viață.

Postul de lampă cubistă

Singurul post de lampă cubistă din lume se găsește în orașul Praga, pe fondul unei combinații de stiluri arhitecturale. Acesta este peisajul centrului Praga; stiluri diferite de arhitectură coexistă pe străzile pietruite. Postul lămpii este ascuns într-un colț din Piața Vaclav și merită să îl vezi și doar pentru a le spune prietenilor tăi că ai văzut singurul post de lampă cubistă din lume. Ceea ce putem spune noi!

Grădina Franciscană

Această grădina modernă se află pe locul unei vechi mănăstiri franciscane. Designul este proaspăt, colorat și adecvat utilizării sale ca grădină publică. Cea mai importantă parte a grădinii este oferită de zona unde o să găsiți o multitudine de bănci așezate sub boltele metalice ale copacilor. Acesta este locul perfect pentru relaxare când vrei să evadezi din aglomerația de turiști.

Piața Vaclav (Wenceslas)

A fost unul dintre cele trei centre ale Orașului Nou, pe care l-a întemeiat Carol al IV-lea și în același timp unea Vechiul Oraș cu cel Nou. Pe atunci se numea Târgul de Cai, iar în piață erau două fântâni și nu lipseau nici două spânzurători și nici stâlpul infamiei.

În prezent, Piața Vaclav constituie arteră principala a capitalei, un loc cu o semnificație simbolică – loc de pietate. Își datorează numele ecvestru al cneazului Vaclav, înconjurat de statuile celor patru patroni cehi: Sfânta Ludmila, Sfântul Procop, Sfânta Agnes și Sfântul Adalbert. Partea de sus a pieții o închide edificiul impunător al Muzeului Național.

Pasajul Lucerna

Pasajul Lucerna este un sistem complex de pasaje ce se află sub Palatul Art Nouveau Lucerna din 1920 și care leagă străzile Vodickova și Stepanska. Orașul Nou este plin de astfel de pasaje ce fac legătura între diverse străzi, iar Pasajul Lucerna pare a fi unul dintre cele mai mari și mai interesante. Având nevoie de o renovare proaspătă, Pasajul Lucerna este epitetul măreției decolorate a Pragăi, deși marmura bogată arată încă impresionant. Pe lângă Teatrul Lucerna și cinematograful Lucerna, se află aici o statuie a Sf. Vaclav pe calul său, doar că e o versiune inedită a artistului David Černý, statuia fiind poziționată cu capul în jos.

Pont: aici se află ascuns unul dintre cele mai nonconformiste lifturi: un lift din lemn, fără uși ce merge încontinuu și pe care va trebui să urci și să cobori din mers. Nu este singurul de acest gen din Praga așa că îl poți găși și în alte clădiri. Ia cu tine ceva CZK pentru că sus te așteaptă o terasă ascunsă de ochii lumii. Intrarea e 100CZK, iar noi din păcate nu aveam deloc coroane la noi așa că nu am intrat.

Primăria Orașului Nou

O dată cu construcția Orașului Nou, regele a fost conștient de faptul că acesta va trebui să aibă primăria sa și astfel a început construcția ei. Clădirea a servit ca loc al administrației municipale până când cele patru cartiere s-au unit și administrația a trecut la Primăria Orașului Vechi. Azi Primăria Orașului Nou face parte din patrimoniul național și este folosită pentru evenimente sociale și culturale.

Casa dansantă

Clădirea casei de asigurări naționale Nederlanden (azi ING) este botezată de praghezi „Casă dansantă“ sau „Ginger și Fred“. Pe cele mai frumoase locuri cu vedere la panorama castelului se înaltă această clădire. Fațada ce dă spre Piața Jirasek este dominată de turnul din stânga de sticlă amintind de dansatoarea Ginger într-o mișcare arcuită, iar turnul de beton din dreapta cu cupola metalică pe creștet amintește de Fred. Cupola din tuburi metalice acoperită cu o sită din tablă inoxidabilă reprezintă capul meduzei.

Vyšehrad

De la Casa Dansantă am luat tramvaiul nr.17 și ne-am încheiat vizita în capitala Cehiei cu fosta cetate slavă și fortăreața medievală Vyšehrad, numită deseori „al doilea castel din Praga”. Locul în care se află a fost bine ales, fiind situată pe o stâncă înaltă desupra râului Vltava, dar tocmai datorită acestei poziții, Vyšehrad oferă niște priveliști minunate. Cetatea este dominată de Biserica Sf. Paul și Sf. Petru, precum și Cimitirul Vyšehrad, care conține rămășițele multor oameni faimoși din istoria cehă.

Praga este un oraș care are nu numai o înfățișare fermecătoare, o istorie glorioasă și un număr impresionant de monumente culturale din toate perioadele și stilurile, dar care mai oferă încă ceva: o atmosfera de oraș magic, parcă deprins din poveștile cu zâne și cavaleri, care îl emoționează pe orice turist în cele mai neașteptate momente ale hoinarelilor sale. Intră în atmosfera de poveste și vizitează Praga!

Citește și alte articole interesante: