În inima Republicii Cehe se află capitala Praga, poarta spre centrul Europei, o punte între vechi și nou și unul dintre cele mai bine conservate orașe ale Europei. Deși se află pe harta turistică de mulți ani și este o zonă plină de istorie, cu multe clădiri grandioase, vechi de 1200 ani, Praga nu dă semne de “oboseală”, ci din contră, e tot mai plină de turiști de la an la an și se transformă într-un centru pentru nomazii digitali.
În Republica Cehă, inclusiv Praga, „sezonul turistic” se desfășoară aproximativ de la Paște până în octombrie. Iulie și august au avantajele lor, cu vremea cea mai bună, zile mai lungi și mai puțini turiști decât în lunile de vârf : mai, iunie și septembrie, însă trebuie luat în considerare că lunile de vară aduc cu ele și zile toride. Primăvara și toamna (mai, iunie, septembrie și începutul lunii octombrie), vremea este mai blândă, de aceea aceasta e și perioada care o preferă mulți turiști.
Călătorii de iarnă găsesc sezonul concertelor în plină desfășurare, cu un număr foarte redus de turiști, iar în afara orașului, multe obiective turistice sunt fie închise, fie deschise cu program limitat. În decembrie, piețele de Crăciun umplu piețele principale din întreaga țară, parfumate cu mirosul vinului fierbinte cu cuișoare.
Noi am ajuns în Praga într-un weekend din iulie și o considerăm o perioadă potrivită pentru a vizita orașul, chiar dacă vara temperaturile pot trece de 35 gradeC. Cele două zile petrecute în Praga au fost cu temperaturi extreme: prima super cald și a doua chiar primăvăratică.
Cazare în Praga
Noi ne-am cazat la apartamentul U Andela din cartierul Andel, ce se află la 3km de Castelul din Praga și la 4km de Podul Carol. Pentru 2 nopți aici am dat 461lei. Ne-a plăcut mult că a fost curat și că era aproape de stația de tramvai, precum și de stația busului Flix, cel cu care am ajuns în Praga din Nuremberg.
De cât timp ai nevoie să vizitezi Praga?
Un weekend la Praga (cum am făcut noi) nu este suficient. Majoritatea oamenilor își alocă 2-3 zile pentru vizitarea orașului, dar cred că mai potrivit ar fi să aloci 4-5 zile pentru a-ți face o părere despre oraș, pentru a socializa cu localnicii și pentru a savura berea lor atât de renumită.
Bani în Praga
Moneda oficială în Republica Cehă este coroana cehă (CZK). Azi 100 CZK costă în jur de 18,5 RON. Verifică aici cursul valutar.
Noi am reușit formidabila performanță să plătim tot cu cardul și nu am schimbat deloc coroane. La restaurante am pus și bacșișul pe nota de plata și o singură dată am vrut să vizităm ceva și nu se putea numai cu cash, așa că am plătit în euro. Weekendul Praga + Nuremberg (de vineri până luni) ne-a costat 500 Euro cu totul, deci cine spune că e scumpă Praga, înseamnă că nu știe să găsească soluții 🙂
Pont: vezi mai jos harta noastră cu atracțiile turistice importante, unde găsești și o selecție de restaurante, pub-uri și cafenele.
Praga are bancomate și schimburi valutare împrăștiate prin tot orașul așa că nu vă va fi greu să schimbați bani dacă vă doriți. Dar înainte de a schimba bani în coroane sau de a folosi bancomatele vă invit să urmăriți videourile de mai jos:
Recomandare: urmărește câteva din videourile lui Janek & Honza adică Honest Guide pentru a-ți face o idee despre tot ce înseamnă Praga și ce nu ar trebui să ratezi. Datorită lor găsești în harta de mai sus o selecție bună de restaurante, pub-uri și cafenele la prețuri accesibile.
Cum te deplasezi în Praga?
Noi am folosit doar transportul în comun, neavând grijă parcărilor și a traficului. Pentru transportul în comun va trebui să cumpărați un bilet înainte să vă urcați în tramvai, bus, metrou. Poți cumpăra un bilet de la automatele de bilete, de la chioșcurile cu ziare, de la diferite magazine cu snacks-uri. Biletul va putea fi folosit pe orice mijloc de transport în comun, dar va trebui să vă încadrați în intervalul de timp pentru care este valabil. Astfel avem:
– Bilet valabil 30 de minute și costă 24CZK
– Bilet valabil 90 de minute și costă 32CZK
– Bilet valabil 24h și costă 110CKZ
– Bilet valabil 3 zile și costă 310CZK
Vezi aici mai multe detalii.
Nu uita să le validezi înainte de folosire.
În rest, noi am umblat pe jos cât am putut de mult în Praga, tocmai pentru a admira bogăția diferitelor forme arhitecturale și de a vedea cu adevărat frumusețea ei.
Unde am mâncat și ce am băut în Praga?
Mâncarea tradițională cehă este bogată în carne și colesterol și are o mulțime de rețete similare cu cele din Polonia, Austria, Ungaria și Germania. Încercaţi şunca tipică de Praga, ciolanul de porc la cuptor cu hrean, carne de porc/ raţă cu varză şi găluşte, şniţel de pui cu salată de cartofi sau gulaş de mistreţ. Orice ați alege nu veți da greș!
Iată mai jos câteva exemple cu ce am mâncat noi:
La restaurantul Na Hromádkové: Pui cu sos de merișoare, mix de legume fierte și salată de varză și coaste de porc barbeque cu ceapă, cartofi prafiti, muștar și sos de hrean. Cu băutură și bacșiș am plătit cu cardul 550CZK.
La Lahůdky am mâncat Chlebíčky: sandwich-uri tradiționale ceheşti, cu salată boeuf și răcoritoare. Preț 305CZK.
Berea din Cehia este renumită în toată lumea, iar Republica Cehă este pe locul 1 în lume la consumul de bere, cu o medie de 156l pe cap de locuitor. Astfel că berea în Praga e ieftină și bună, așa că trebuie să o încercați.
Majoritatea berilor din Republica Cehă sunt beri blonde, cea mai cunoscută fiind Pilsner Urquell, pe când cea mai exportată bere din Cehia este Budvar, cunoscută sub numele de Budweiser. În barurile din Praga prețurile variază de la 0,8€ la 3€ pentru o bere la o jumătate de litru. Dacă doriți să comandați la draft va trebui să cereți pivo (draft de 0.5l), iar câteodată va trebui să vă așteptați la un guler mare de spumă.
Dacă sunteți băutori de bere pasionați, puteți încerca diferite tipuri de bere la U Kunstatu.