Excursie în deșertul Sahara – de la munții Atlas la Valea Dades

 

Lăsând în urmă oceanul, am ajuns în Marrakesh și ne-am pregătit pentru o nouă aventură: excursia din deșertul Sahara. Excursia am achiziționat-o cu 2 luni înainte de pe internet prin Mouhou Tours pe care îi găsiți aici. După lungi căutări, am hotărât să mergem cu ei, deoarece au fost singurii care ne-au răspuns la multele întrebări ce le aveam și ne-au trimis până și poze cu cele două variante de cazare care le aveau (standard sau superior). De aceea îi recomandăm cu drag pe băieții conduși de Aziz. Noi am ales un tur de 3 zile în deșert, cu demipensiune cu varianta standard de cazare pentru două nopți (o noapte în cheile Dades, a doua în corturi în deșert), plecarea fiind din Marrakesh până în Merzouga și întoarcere tot în Marrakech, transportul fiind bineînțeles inclus și cu ghid. Mai multe despre cazare puteți citi aici.

Note din istoria deşertului Sahara (CLICK pt. Info)
Deșertul Sahara (Sahra’ = deşert în lb. arabă) este cel mai mare de pe Pământ și se întinde de la Oceanul Atlantic până la Marea Roșie și cuprinde o treime din Africa. În trecut, pe timpul dinozaurilor, zona era scăldată de râuri și presărată cu lacuri și bălți, iar în urmă cu 6000 de ani era o zona foarte verde acoperită de arbori. De-a lungul miilor de ani care au trecut, forțe uriașe au schimbat regimul vânturilor și precipitațiile s-au rărit până au dispărut cu totul. În ziua de azi, clima este tropical-deșertică iar vântul Pasat, vânt uscat ce aduce ploi rare, este cel ce domină această zonă. În deșertul Sahara există variații mari de temperatura de la zi la noapte, precum și de la iarnă la vara, iarna pe timpul nopții temperatura scăzând până la -10 grade C, pe când vara temperatura atinge în timpul zilei chiar și 58 grade C. Sub nisipurile fierbinți ale Saharei, la adâncimi destul de mici, în unele cazuri la numai câțiva metri, s-au găsit mari rezerve de apă potabilă. De aceea se spune că ”Sahara este așezată pe o mare de apă dulce”. În această imensă întindere trăiesc aproximativ 1,5 milioane oameni (tuaregii / Imashaghen sau oamenii liberi, berberi, beduini, mauri şi arabi), două treimi din această populaţie trăind cu precădere în oaze sau este nomadă neavând un loc stabil.

Cu toate că am schimbat doar mailuri cu Aziz, înțelegerea a fost că ne va prelua un membru al echipei lui dimineața la ora 8 de la cazarea noastră din Marrakech. Cu o seară înaintea plecării, cei de la recepția riadului din Marrakech ne-au confirmat acest lucru. Astfel în dimineața următoare ne-a preluat Yousef și aventura a început.

Traseul nostru pentru prima zi a arătat în felul următor:

1. Cafeneaua Tizi Aït Barka

Prima oprire a fost la cafeneaua Tizi Aït Barka, o oprire turistică renumită înainte de a trece Munții Atlas, cafeneaua oferind o vedere pitorească a munților.

Am scăpat apoi de aglomerația de la cafenea și am mai făcut o oprire scurtă pentru a mai admira Munții Atlas înainte de a-i trece.

2. Pasul Tizi- N-Tichka (2260m)

Ne-am continuat drumul pe șoseaua națională N9, construită în 1936 de către francezi. Acest drum face legătura între Marrakech și Ouarzazate și străbate Munții Atlas Înalți prin pasul Tizi-n-Tichka (2260 m), cea mai înaltă trecătoare atinsă de un drum în Maroc. Priveliștea și schimbarea în altitudine sunt destul de impresionante, decorul alternând prin roci roşiatice, gălbui şi cenuşiu-albăstrui cu văi verzi şi fertile.

Peisajele naturale și culorile lor se schimbă constant de-a lungul drumului, astfel că acest drum oferă o versiune condensată a bogăției surprinzătoare a regiunii. De aici drumul se continuă spre Ouarzazate, poarta către deșertul Sahara, peisajul transformându-se într-o zona pre-deșertică cu case de pământ ce adăpostesc familii numeroase, răspândite prin văile munților.

3. Kasbah Ait Benhaddou/ Ait-Ben-Haddou

Din acest peisaj pre-deșertic face parte și Kasbah Ait Benhaddou, acesta fiind o construcție de tip ksar, adică un oraș fortificat din lut, cu case îngrămădite între zidurile sale şi cu turnuri în colţuri, care ornează întreaga construcţie. Orașul cetate a fost construit pe drumul ce treceau în trecut caravanele, între Sahara și Marrakech, pe care erau transportați sclavi, aur, fildeș și sare. Ait Benhaddou este inclus în patrimoniul mondial UNESCO pentru că este unul dintre cele mai bine conservate ksar-uri din Maroc, cu case ce datează încă din secolul al XVII-lea, dar astăzi doar 10 familii mai locuiesc aici.

Orașul de lut se mândrește că fiind cel mai faimos, cel mai filmat și cel mai fotografiat kasbah din Maroc, locația folosindu-se în multe pelicule de renume care s-au filmat aici: Gladiatorul, Lawrence al Arabiei, Mumia, Babel, Iisus din Nazaret (pentru care a fost reconstruită o mare parte din cetatea Ait Benhaddou) și nu în ultimul rând Game of Thrones.

Fapt: Fanii Game of Thrones (Urzeala Tronurilor) vor recunoaște Ait Benhaddou ca și orașul Yunkai unde se făcea schimbul de sclavi.

La propunerea ghidului nostru Yousef, noi nu am vizitat propriu-zis cetatea ci doar am admirat-o de pe o colină, urmând să vizităm un kasbah asemănător și mai puțin turistic : Kasbah Amridil.

4. Kasbah Amridil

Urmând drumul de la Ouarzazate la Erfoud, am ajuns în „Valea celor 1000 de Kasbah-uri“, iar apoi în Skoura, într-un mic sat liniștit plin de palmieri, am găsit un kasbah care se deosebește de restul. Kasbah Amridil, construit inițial în secolul al XVII-lea, este unul dintre cele mai iconice muzee vii din Maroc și de asemenea este cel ce apare pe bancnota de 50 de dirhami a Marocului.

Acest muzeu prezintă viața tradițională kasbah de-a lungul secolelor, cu încuietori de ușă sculptate manual, o presă de ulei de măsline, cuptoare de pâine care funcționează încă și grajduri în care animalele au fost ținute odată.

Orar vizitare: Luni –  Duminica   8:00 AM –  7:00 PM                  Pret:  10Dh/pers

5. Valea trandafirilor

Situată la poalele Munților Atlas Înalți, de-a lungul râului  Assif n Im’Goun, Valea Trandafirilor cuprinde zona de la Kalaat M’Gouna până la Boumalne Dades, deci aproape 30km. Aici s-a format o tradiție de cultivare a trandafirilor, regiunea fiind cea mai mare producătoare de apă și ulei de trandafiri din Maroc.

Sezonul de trandafiri începe în mijlocul lunii aprilie și se termină la mijlocul lunii mai, iar atunci valea produce între 3000 și 4000 de tone de trandafiri sălbatici. În fiecare an, la începutul lunii mai are loc unul dintre cele mai populare festivaluri din Maroc “Festivalul Trandafirilor”, când oamenii sărbătoresc recolta de trandafiri din acel an. Fiind deja octombrie noi am reușit să vedem doar cât de verde era valea și să cumpărăm câteva produse din trandafiri.

6. Cheile Dades

Fiind destul de târziu și vremea capricioasă, am urmat râul Dades, care își croiește drumul printre piscurile Atlasului Înalt și formează un defileu îngust printre pereții de stâncă înalți de 500m și am ajuns la cazarea noastră, ascunsă printre munți, situată chiar în Cheile Dades: Hotel Babylon. Suntem întâmpinați cu ceai de mentă și ne luăm în primire camerele. Mai multe despre cazare puteți citi aici.

Restul zilei l-am petrecut bucurându-ne de ziua minunată ce am petrecut-o în Munții Atlas și pregătindu-ne pentru ziua următoare când aveam să ne îndreptăm spre deșert.

Vă invităm să vizionați rezumatul primei zile a excursiei din deşert în următorul filmuleț: