Există mai multe convingeri cu privire la motivele pentru care orașul a fost vopsit în albastru:
1. Să urmeze obiceiurile și cultura evreilor
În credințele evreiești, culoarea albastră reprezintă cerul, care la rândul său aduce aminte oamenilor de cer și Dumnezeu. Există, prin urmare, o tradiție puternică în rândul comunităților evreiești de a vopsi lucrurile albastre și de a folosi vopsea albastră pentru țesături de culoare, în special covorașe de rugăciune.
Deci, ce a cauzat răspândirea “febrei albastre” în toată medina? Unii oameni cred că evreii timpurii din Chefchaouen au introdus practica vopsirii zidurilor albastre, în conformitate cu practicile lor religioase și culturale. Numeroși localnici spun însă că zidurile de culoare albastră din Chefchaouen s-au găsit doar în partea evreiască a orașului, mellahul, până destul de recent. Locuitorii mai vechi spun că majoritatea clădirilor lui Chefchaouen din medina erau albe în trecut.
Vopsirea pereților în albastru probabil s-a întâmplat în secolul al XV-lea, la scurt timp după înființarea orașului. Unii oameni spun că valul de imigranți evrei din anii 1930 a fost responsabil pentru adăugarea mai multor nuanțe albastre din oraș.
Totuși, este puțin probabil ca poporul islamic,cu bună știință, să fi aplicat practici evreiești.
2. Pentru a ține țânțarii la distanță
Există cei care cred că nuanțele de albastru ce împodobesc orașul ajută la alungarea țânțarilor din zona. Deși țânțarii, în general aleg să locuiască lângă apă, nu le place să se afle în apă. Culorile clădirilor lui Chefchaouen pot arăta cu siguranță ca apă curgătoare. Este posibil ca locuitorii să fi observat mai puțini țânțari în partea evreiască din oraș și au decis să urmeze exemplul pentru a-și scăpa casele de țânțari.
3. Pentru a păstra răcoarea
Unii localnici spun că albastrul ajută la menținerea locuințelor lor reci în lunile mai calde. Deși aceasta probabil nu a fost intenția inițială, ea servește ca un motiv plauzibil pentru vopsirea caselor albastre.
4. Pentru că reprezentă culoarea apei
Pereții caselor din Chefchaouen sunt vopsiți în toate nuanțele de albastru pentru a reprezenta culoarea peisajului marin mediteranean, potrivit unor localnici. Alții, pe de altă parte, cred că albastrul simbolizează importanța cascadei Ras el-Maa a orașului, de unde cetățenii își iau apă de băut. Apă este esențială și permite unei comunități să prospere într-un mediu ostil, în munții arizi, cum sunt munții Rif.
5. Pentru că arată frumos și îți dă senzația de liniște
Dacă întrebați unii localnici de ce orașul este albastru, ei vor spune că este pur și simplu asa pentru că aspectul albastru este atractiv și are un efect calmant. În cultura islamică se spune că albastrul este o culoare a fericirii și a optimismului.
Ar putea fi faptul că doar câteva case aproape de Mellah au fost pictate inițial de coloniștii evrei și restul locuitorilor au hotărât să o copieze, pornind astfel o nouă tendință care s-a răspândit de la casă la casă?
Și nu în ultimul rând poate fi următorul motiv:
6. Să atragă turiștii
Deși acest lucru nu ar fi fost motivul original pentru vopsirea orașului, atragerea turiștilor este un motiv major pentru care practică continuă. Culoarea neobișnuită este cea care a adus faima orașului. Chefchaouen a fost anterior o destinație neatractivă pe traseul comercial dintre Fes și Tanger. Acum, însă, este o destinație turistică destul de populară.
Este clar că, oricare ar fi fost motivele inițiale pentru vopsirea orașului, există mai multe avantaje pentru continuarea acestei practici. Voi ce părere aveți?