Recunosc că am rămas surprinsă să aflu că orașul Bruges este printre cele mai vizitate destinații turistice din Europa și cel mai turistic oraș din Belgia și astfel a ajuns pe lista mea de călătorii. Acest oraș medieval de poveste și-a păstrat de-a lungul timpului splendoarea moștenirii sale arhitectonice medievale. Originile sale datează din secolul al IX-lea, când Baudoin Bras-de-Fer a construit un castel pentru a proteja orașul de invaziile normande și a cunoscut mai apoi o creștere fenomenală în secolul al XI-lea prin fabricarea de țesături, în special dantelă, devenind o mare piață comercială în Europa. În secolul al XIX-lea a devenit o destinație turistică populară pentru călătorii înstăriți din Franța și Marea Britanie, dar abia după cel de-al Doilea Război Mondial, Bruges a devenit din nou popular pentru turiștii din întreaga lume.

Am aterizat pe aeroportul Charleroi la ora 17, de unde am luat un autobuz Flibco direct spre Bruges. Călătoria a durat 2 ore și a costat 5€ de persoană. Autobuzul ne-a lăsat lângă gara din Bruges, iar de acolo am luat un alt autobuz până în centrul orașului. Călătoria a costat 3€ de persoană. Mai multe despre transportul în comun din Bruges poți găsi aici.

Ne-am cazat chiar în centru la Hotel Notre Dame, unde o noapte cu mic dejun a fost 89€.

În seara în care am ajuns ploua destul de tare, dar nouă ne-a plăcut, pentru că ne-a răcorit. Plecasem de la 30+ grade C din Cluj, iar în Belgia erau sub 20 grade C. Avea să fie un weekend răcoros și ploios în Belgia, dar asta nu ne-a oprit să explorăm țara. Fiind cazați atât de aproape de faimoasa Grote Markt (Piața Mare) am decis să ne căutăm acolo un loc de luat cina, chiar dacă prețurile sunt mai piperate. Restaurantul ales a fost De Beurze, unde am mâncat un burger și o tocăniță de vită și am băut un vin și o bere, iar nota de plată a fost 44€.  

După cină, dacă tot s-a oprit puțin ploaia, am făcut o plimbare prin centrul orașului.

A doua zi, după ce am luat micul dejun, am făcut prima plimbare a zilei, vizitând în mare parte centrul orașului. Prima oprire a fost chiar lângă hotelul nostru în Piața Simon Stevin, unde de pe una dintre străduțe se auzea muzică. Curioși am plecat să vedem despre ce e vorba și am aflat că e vorba de procesiunea Brugse Belofte (Promisiunea Bruges). Aceasta este o procesiune catolică anuală organizată începând cu anul 1304 în Bruges de Adormirea Sf. Fecioare Maria (15 august).

Procesiunea onorează an de an un jurământ făcut după o luptă dintre Flandra și Franța. În 1304, războinicii Flandrei, inclusiv mulți oameni din Bruges, au mers în regiunea Pevelberg pentru a lupta pentru libertatea și drepturile lor împotriva regelui francez și a armatei sale. Soțiile și mamele războinicilor s-au angajat să jertfească o lumânare de 36 de kilograme în fiecare an, când soții și fiii lor se întorceau în siguranță de pe câmpul de luptă. Lumânarea este purtată și acum în zilele noastre că jertfă, de 12 fecioare, iar apoi este depusă în biserica Maicii Domnului din Potterie (O.-L.-V. van de Potterie). În jur de două sute de figuranți îmbrăcați în haine medievale prezintă diferite scene religioase și istorice în timpul procesiunii. Mai multe informații despre Brugse Belofte găsești aici

După ce am căscat ochii la întreaga procesiune și ne-am mirat neștiind despre ce e vorba exact, am plecat să vedem unul dintre cele mai importante simboluri din Bruges, clopotnița sa numită Belfry sau BelfortCel mai faimos turn din Bruges datează din secolul al XIII-lea are 83 de metri înălțime și este protejat ca patrimoniu mondial. Găzduiește, printre altele, un carilon cu 47 de clopote melodioase. Urcă toate cele 366 de trepte și vei fi răsplătit cu o vedere panoramică impresionantă și de neuitat asupra orașului Bruges și a împrejurimilor ei. Noi nu am reușit să urcăm deoarece era o coadă mare la intrare și aflasem că doar un număr limitat de persoane este permis în turn în același timp din cauză că unele pasaje de pe scări sunt destul de înguste. Preț bilet 12€/persoană. Mai multe informații găsești aici.

Știai că în inima Bruges-ului se află un perete numai cu bere? Poți găsi Zidul Berii la pub-ul „2be” unde se găsesc expuse peste 1250 de feluri de bere împreună cu paharele lor. Dulapurile în care se găsesc au o lungime de 30 de metri, iar berile sunt aranjate alfabetic așa cum este descris în cartea All Belgian Beers. În pub poți testa una dintre cele 12 beri la draft care se schimbă anual, pe care o poți bea la terasa lor ce oferă o priveliște minunată.

Drumul ne-a dus mai apoi la unul dintre cele mai frumoase și fotografiate locuri din Bruges: Rozenhoedkaai sau Cheiul Rozariului. Rozenhoedkaai este locul în care canalele Groenerei și Dijver se întâlnesc, transformându-l într-un loc perfect pentru o poză cu romantică. Clădirile gotice și canalele ce îl înconjoară completează peisajul.

Se zice că Rozenhoedkaai a fost un loc de acostare pentru navele din Evul Mediu târziu, comercianții de sare venind aici pentru a descărca și încărca marfa. Acesta era portul de sare. În Evul Mediu sarea era la fel de scumpă ca aurul: servea pentru păstrarea mâncării și pentru condimentarea felurilor de mâncare.

O mulțime de excursii cu barca încep în jurul acestei zone, așa că este un bun punct de plecare pentru a vedea Bruges pe lângă canale. Rețeaua complexă de canale a lui Brugge i-a determinat pe mulți să descrie orașul drept “Veneția Nordului“.  O plimbare cu barca pe canalele care străbat orașul vechi durează aproximativ 30minute, iar prețul biletului este 10€/persoană.

Lângă Rozenhoedkaai, chiar unde canalul Dijver face o curbă, se află Huidenvettersplein (Piața Tabacarilor). Piața a fost locul prelucrării pielii până în secolul al XV-lea. Astăzi piața este plină cu restaurante, ceea ce creează mai mult senzația de curte. Un monument interesant de văzut aici este o coloană care poartă emblema tăbăcirilor: doi lei care dețin un scut.

Vismarkt (Piața de pește) se află și ea chiar lângă Huidenvettersplein și este locul de unde și azi lumea poate cumpăra pește proaspăt.

Am luat-o apoi pe Aleea Măgarilor Orbi (Blinde Ezelstraat) și printr-un pasaj ce leagă vechea piață de pește de Piața Burg am trecut apoi pe sub arcada clădirii Brugse Vrije (Libertatea Bruges). În acest conac a funcționat Curtea de Justiție între 1795 și 1984, iar astăzi găzduiește arhivele orașului. Pe fațada dinspre Piața Burg o statuetă reprezentând justiția sălășluiește încă în vârful clădirii.

Piața Burg a fost unul dintre primele locuri locuite ale orașului. Oamenii s-au stabilit aici încă din secolele al II-lea și al III-lea al erei noastre. În secolul al IX-lea, contele de Flandra a ales Piața Burg ca centrul său de operaţiuni. Piața a fost numită astfel din cauza cetății pe care acest conte a construit-o aici. Deși cetatea a dispărut cu mult timp în urmă, Burgul a rămas un centru politic important pentru o perioadă destul de lungă și este în prezent centrul administrativ al orașului Bruges.

Tot aici se află și Stadhuis sau Primăria Orașului, cea mai impresionantă clădire din piață. Această frumoasă primărie gotică a fost construită în 1376, fiind una dintre cele mai vechi din Țările de Jos. De aici orașul a fost guvernat mai bine de 600 de ani. Statuile de pe fațadă, deși nu sunt cele originale, sunt ale conților de Flandra și ale unor figuri biblice. Primăria se poate vizita, iar intrarea costă 6€/persoană. Mai multe detalii găsești aici

Într-un colț al pieței se află una dintre cele mai mici clădiri de aici, Basiliek van het Heilig Bloed (Bazilica Sfântului Sânge). Fațada bazilicii este decorată ornamentat cu statui aurite și medalioane ale conților de Flandra. Biserica dublă, închinată Maicii Domnului și Sfântului Vasile este formată dintr-o biserică inferioară, singura clădire bisericească romană complet conservată din Flandra de Vest și o biserică superioară neo-gotică, în care se păstrează relicva Sfântului Sânge. Lăcășul de cult își datorează numele unei relicve de la Răstignirea lui Iisus: o fiolă care conține o mică bucată de pânză pătată cu picături din sângele lui Iisus, spălată de pe trupul lui Hristos la răstignirea sa de către Iosif din Arimatea. Aceasta a fost adusă la Bruges de către contele de Flandra în urma Cruciadelor.

Notă: Nu există nicio taxă pentru a intra în biserica inferioară (antică) sau în bazilica superioară (mai modernă) unde sângele prețios este găzduit și vizibil în anumite perioade ale zilei (între orele 14 și 16). Dacă dorești să vezi relicva, ești încurajat să faci o donație. Nu ai voie să faci poze înăuntru și trebuie să respecți liniștea pentru că te afli intr-un lăcaș de cult. Mai multe informații aici.

Noi nu am reușit să vedem numai puțin biserica inferioară, unde oamenii participau la slujbă și cântau, iar atmosfera era frumoasă și liniștitoare în ciuda aglomerației. Din păcate coada pentru biserica superioară era mare și am renunțat.

Din Piața Burg ne-am îndreptat spre Markt (Piața Mare), inima orașului și locul unde în trecut  se desfășurau festivaluri și târguri, iar toate străzile importante te duc aici. Piața principală din Bruges este dominată de Palatul Provincial și clopotnița Belfry. În toate cele patru direcții ale pieței sunt clădiri unice care oferă o privire a trecutului glorios al orașului, iar fațadele colorate, sunetul trăsurilor și ale copitelor cailor, precum și trecerea neîncetată a oamenilor creează o atmosferă specială și te fac să zăbovești.

În apropierea pieței centrale se află două muzee cunoscute din Bruges: Choco-Story (Muzeul Ciocolatei) și Frietmuseum (Muzeul Cartofilor Prăjiţi). Frietmuseum  schițează istoria cartofului, istoria cartofilor prăjiți belgieni și  a diverselor sosuri care însoțesc acest cel mai delicios fel de mâncare belgian. Pe de altă parte, Choco-Story te poartă prin istoria plantei de cacao și a ciocolatei, de la conchistadorii  spanioli care au adus boabele de cacao de la azteci, ciocolata fiind considerată băutura zeilor, până la pralinele belgiene, atât de faimoase în ziua de azi. Ambele tururi se încheie și cu degustări. Mai multe informații găsești pe site-urile muzeelor, aici și aici.

Următoarea oprire a fost în Piața Jan Van Eyck unde în mijlocul pieței găsim statuia pictorului flamand Jan Van Eyck, cel care a perfecționat tehnica picturii în ulei. Cu toate că acesta nu s-a născut în Bruges, aici și-a petrecut majoritatea vieții, iar belgienii au dorit să îi aducă astfel un omagiu faimosului pictor. Poortersloge (Loja Burghezilor) este cea mai remarcabilă clădire din această piață. Aici era locul unde cetățenii importanți se întâlneau și își stabileau partenerii comerciali.

De la Piața Jan Van Eyck am luat-o spre JeruzalemkerkJeruzalemkapel (Capela din Ierusalim), capela privată a familiei Adornes, o familie de comercianți italieni din Genova. Construcția capelei a avut ca inspirație Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Drumul ne-a purtat mai apoi până la meterezele orașului, ce înconjoară aproape complet centrul vechi al Bruges-ului, fiind azi parte dintr-un parc de șase kilometri. Doar patru porți (Ezelpoort, Gentpoortul, Kruispoort și Smedenpoort), ce făceau parte din zidul de apărare al orașului construit la sfârșitul secolului al XIII-lea, mai sunt vizibile azi. Noi am văzut doar Kruispoort (Poarta Crucii), ce datează de la începutul secolului al XV-lea.

Timp de secole, aproximativ 25-30 de mori de vânt au stat aici de-a lungul canalului și au produs făina necesară dietei zilnice a locuitorilor, dar o dată cu apariția morilor cu aburi, morile de vânt încet încet au dispărut. Doar două au fost salvate (Sint-Janshuismill și Bonne Chiere), iar două au fost mutate din alte părți ale provinciei (Nieuwe Papegaai și Koeleweimill), astfel că acum poți vedea aici patru mori de vânt.

Două mori sunt deschise publicului doar din aprilie până în septembrie și pentru o perioadă limitată de timp, dar poți vizita exteriorul morilor tot timpul anului. De obicei, intrarea este de 2-3€/persoană. Sint-Janshuismill este cea mai veche moară de vânt dintre ele. Construită în 1770 ea este singură moară care rămâne încă pe poziția inițială și încă mai macină făina. De asemenea înăuntru vei găsi un muzeu.

După atâta plimbare am vrut să luăm prânzul la restaurantul De Windmolen, dar pentru că era închis, am ales să mergem vis-a-vis la De Verloren Hoek, unde ne-am bucurat de un pic de soare pe terasa restaurantului. Aici am mâncat un platou mixt de gustări prăjite (spring rolls, chifteluțe, nuggets de pui, inele de calamar, rulouri de carne) și am băut un vin și o bere, iar nota de plată a fost 28,5€.

De aici ne-am continuat plimbarea înapoi spre centrul orașului pe diferite străduțe care mai de care mai frumoase.

Ajunși înapoi la cazarea noastră, exact la timp pentru check-out, am făcut o mică oprire la Venice Corn pentru a mânca niște gofre/vafe delicioase. Preț 4,5€.

Apoi am pornit spre sudul orașului, prima oprire fiind la Sint-Salvatorskathedraal (Catedrala Sf. Mântuitor), biserica principală din Bruges și cea mai veche biserică parohială din oraș.

Aproape de catedrala se găsește și Onze-Lieve-Vrouwekerk (Catedrala Notre Dame sau Biserica Sf. Maria). Turnul acestei biserici împreună cu Belfortul și cu Catedrala Sf. Mântuitor determină „orizontul” Bruges-ului. Acest turn cu înălțimea de 115,5m este al doilea cel mai înalt turn de cărămidă din lume (după turnul bisericii Sf. Martin din Landshut, Germania). Biserica este un exemplu clasic gotic din cărămidă, dar în același timp este o biserică excepțională datorită legăturii vechi de secole cu palatul Gruuthuse, printr-un oratoriu din cancelarie. Înăuntru vei găsi mormântul Mariei de Burgundia și statuia din marmură a lui Michelangelo: Madonna cu pruncul. Proiectată inițial pentru altarul Piccolomini din Catedrala din Siena (Italia), sculptura a fost achiziționată de familia comerciantului Bruges Moucron, cu sediul în Italia și a fost expediată la Bruges.

De la catedrala am continuat să mergem pe strada Maria (Mariastraat) până pe podul cu vedere spre Sint-Janshospitaal (Spitalul Sf. Ioan). Oud SintJan sau Sint-Janshospitaal este unul dintre cele mai vechi spitale din Europa, datând de la mijlocul secolului al XII-lea. Călugării spitalului au îngrijit de-a lungul vremii mulți pelerini, oameni săraci și fel de fel de bolnavi. Se pot vizita secțiile medievale, precum și biserica, o colecție impresionantă lucrări de artă, instrumente medicale și șase tablouri de Hans Memling, inclusiv celebrul Altar Ursula. De asemenea, se pot vizita farmacia spitalului și mansarda Diksmuide, cu una dintre cele mai vechi și mai impresionante structuri de susținere a acoperișului din Europa. Preț 12,00€ / persoană. Informații aici.

Ne-am plimbat și prin parcul fostului spital, unde există și un restaurant cu o terasă frumoasă, iar apoi am trecut prin Galeria de Artă Koetshuis. Aici vei găsi statui din bronz de Marc Claerhout și bijuterii din aur și argint create de fiica sa Kathleen Claerhout. Intrarea este liberă.

Am ajuns apoi în Piața Walplein. Numele său se referă probabil la primele ziduri ale orașului, construite în apropiere în 1127-1128. Pe lângă multe restaurante și terase, vei găsi aici și Berăria De Halve Maan, singura fabrică de bere care încă mai funcționează în interiorul orașul. Fondată în 1856 de Leon „Henri” Maes, fabrica este o afacere de familie cu o tradiție ce se întinde de-a lungul a șase generații și locul unde se prepară berea orașului Bruges, Brugse Zot. În 2016, a fost instalată o conductă subterană de bere de aproximativ trei kilometri, unică în lume, unind fabrica de bere de stația de îmbuteliere din suburbii. Tururi ale fabricii de bere se organizeză zilnic, iar la sfârșit, participanții primesc câte un pahar de bere blondă Brugse Zot. Informații găsești aici.

De aici, pe partea cealaltă a canalului vei găsi Ten Wijngaerde / Begijnhof  / Beguinage. Această mănăstire sau mic cartier de case albe, piesă de patrimoniu mondial, a fost cândva casa beguinelor, femei văduve sau celibatare ce au ales să ducă o viaţă pioasă, dar în afară zidurilor unei mănăstiri. În zilele noastre, Beguinage este locuit de surorile Ordinului Sfântului Benedict. Intrarea este liberă.

Situat la capătul sudic al orașului Bruges este frumoasă zonă cunoscută sub numele de Minnewater. În drum spre gară sau spre autocar, venind dinspre centrul orașului, nu poți rata acest parc. Este un mod frumos de a începe sau de a termina vizita ta în Bruges. Piesa centrală este „Lacul iubirii” și „Podul Iubirii”. Legenda spune că a fost odată o frumoasă fată pe nume Minna, care era îndrăgostită de Stromberg, un războinic al unui trib vecin. Tatăl ei nu a fost de acord cu dragostea lor și a aranjat ca Minna să se căsătorească cu un bărbat pe care l-a ales el. Minna a scăpat și a fugit în pădure, iar când Stromberg a găsit-o în cele din urmă, a murit în brațele lui de epuizare. Lacul a primit numele de Minna, iar podul de lângă lac este considerat podul iubirii, în onoarea ei. De aceea tot parcul este un loc foarte romantic și minunat pentru a fi alături de cineva pe care îl iubești!

Lacul este de fapt un lac de acumulare și este unit cu celebrul sistem de canale din Bruges. Este un loc minunat pentru a vedea și diferite păsări sălbatice, în special lebedele care sunt emblema orașului. Bucură-te de peisaj de pe podul iubirii, de pe una dintre băncile aflate în parc sau plimbă-te pur și simplu pe alei pentru a gusta din viață liniștită de aici!

Ne-am încheiat plimbarea prin parc la Turnul Poertoren, o rămășiță a zidurilor orașului medieval, unde se depozita pe vremuri praful de pușcă.

Cam așa a arătat traseul nostru prin minunatul Bruges, un oraș de poveste pe care te invit să îl descoperi și tu. Găsești mai jos toate locurile vizitate de noi: