Orașul Gent este capitala provinciei Flandra de Est și ocupă atât malurile râului Leie, cât și ale râului Scheldt. Această poziție strategică la confluența a două râuri principale, a determinat Gent să se transforme într-unul dintre cele mai puternice și prospere orașe din Europa de Nord. De fapt, la un moment dat, nu exista decât un oraș la nord de Alpi, care era mai mare, și acesta era Parisul. Astăzi, Gent împreună cu Bruges, Anvers și Bruxelles, „cele patru mari” orașe belgiene, formează un itinerariu minunat în această țară mică din vestul Europei. 

Gent este un oraș compact, autentic, în care trecutul și prezentul coexistă într-un echilibru perfect. Plimbarea prin oraș îți da senzația unei călătorii în timp: Gent îți oferă un cocktail cultural interesant, plin de istorie, iar de la un colț la altul al său, călătorești cu o ușurință incredibilă din secolul al IV-lea până în secolul XXI. Când mă documentăm despre viitoarea noastră călătorie din Belgia, am găsit acest oraș-cetate și am rămas impresionată ce bine arată în poze. În realitate Gent este mult mai fermecător și este greu să nu te lași captivat de bisericile și clădirile medievale care te salută la fiecare pas. Arhitectura este splendidă, ca un mini-Amsterdam, dar îmbrăcată în culori mai bogate, astfel că explorarea orașului pe jos a fost unul dintre lucrurile mele preferate din Gent. Orașul prezintă numeroase clădiri gotice care se îmbină cu cele Art Nouveau, așa că Parisul îți vine în minte cu ușurință atunci când te rătăcești pe străzile sale. Uneori, când te plimbi printre canalele din Gent, simți și o parte din farmecul lui Bruges. Cu atitudinea sa proaspătă, cu oameni ce vorbesc flamanda, cu străzile sale pline de tineret și cafenele ce au un aer de eleganță franceză, Gent îți da senzația de city-break-ul anului și cu toate acestea, pierde de multe ori bătălia în fața lui Bruges. În ciuda faptului că este unul dintre cele mai vechi orașe din Belgia, Gent rămâne suficient de mic pentru a te simți confortabil, dar suficient de mare pentru a fi un centru vibrant și relevant pentru comerț și cultură.

Am plecat din Bruges spre Gent cu trenul în jurul amiezii. Călătoria până la stația Dampoort a durat în jur de o oră, iar biletul a costat 6,6€/persoană. Informații aici.

Ne-am cazat aproape de gară, la Hotelul Ibis Dampoort, unde o noapte de cazare cu mic dejun a fost 81€.

Nu am pierdut vremea și am pornit să explorăm orașul, profitând de zilele de vară când ziua era lungă. Prima oprire a fost la Sint-Jacobskerk / Biserica Sf. Iacob, una dintre cele cinci biserici monumentale din Gent. Biserica Sfântul Iacob afișează bogata istorie a orașului. Numele său popular este “Biserica Sf. Iacob din mlaștini”, probabil din cauza terenului mlăștinos unde a fost ridicată prima biserică parohială în 1093. Se presupune că și-a luat astfel numele de la patronul marinarilor. Cele mai vechi secțiuni ale clădirii datează din secolul al XII-lea. O abundență de diferite stiluri arhitecturale indică numeroasele schimbări pe care le-a suferit biserica de-a lungul secolelor, ceea ce face din ea un exemplu unic de aproape 900 de ani de arhitectură bisericească din Gent. Piața de lângă biserică găzduiește numeroase festivaluri și o piață de vechituri, care are loc în fiecare vineri, sâmbătă și duminică.

Am ajuns apoi în Vrijdagmarkt / Piața de VineriAi ghicit probabil după nume că aici are loc o piață ce este găzduită în fiecare vineri începând cu sec. al XII-lea. Tradiția continuă și în ziua de azi, piața având loc în continuare în fiecare vineri dimineață, dar și sâmbătă după-masă, iar în rest este un punct de întâlnire important pentru localnici. Vrijdagmarkt are o și istorie bogată. De-a lungul secolelor au avut loc aici multe sărbători și ceremonii cunoscute sub denumirea de Joyous Entries. De asemenea tot aici până în anul 1863 oamenii au fost și executați public. Turnul mic, ce datează din secolul al XV-lea, este singura clădire din piață, ce a fost martoră la aceste practici. Celelalte clădiri au fost construite în secolul al XIX-lea. Clădirea impozantă aparținând mișcării socialiste, cu cuvintele Bond Moyson pe fațadă, a fost construită abia la începutul secolului XX.

În mijlocul pieței vei găsi statuia lui Iacob van Artevelde. Iacob van Artevelde a reușit să anuleze boicotul importurilor de lână engleză în timpul războiului de o sută de ani dintre Anglia și Franța din secolul al XIV-lea. Industria textilă din Gent a fost reînviată, iar Artevelde a fost transformat într-un erou. În 1345 a fost ucis în timpul unei revolte, iar incepând cu 1863, statuia sa de la Vrijdagmarkt arată spre Anglia.

Următoarea oprire a fost Werregarenstraat / Strada cu Graffiti, o străduță din centrul istoric al orașului. Werregarenstraat se schimbă în mod constant, deoarece este lăsată în mod deliberat artiștilor stradali care o folosesc pe post de galerie publică. Ceea ce a fost odată pur și simplu o alee neimpresionantă, care face legătura între străzile Hoogpoort și Onderstraat, este acum un caleidoscop constant de graffiti. Din când în când, aleea este pictată într-o culoare nouă pentru a le oferi artiștilor o pânză goală. Singură regulă aici este aceea de a respectă munca celorlalți. Strada cu graffiti a fost creată în ideea să salveze clădirile istorice din mâinile pasionaților de graffiti, lucru ce pare să funcționeze foarte bine. Ca bonus suplimentar, strada în sine a devenit un loc popular atât pentru turiști, cât și pentru localnicii care vin să vadă strada care nu este niciodată aceeași de două ori.

Puțin mai încolo, vei găsi Groentenmarkt / Piața de legume, unde la început a funcționat o piață de pește și apoi în secolul al XVIII-lea a început să funcționeze în principal o piață de legume. În inima pieței Groentenmarkt există o pompă de apă din secolul al XIX-lea. Are forma unui obelisc înalt pe un piedestal pătrat și are două rezervoare de apă semicirculare. Pompa a fost așezată pentru vânzătorii de legume care și-au vândut în trecut marfa aici. De aici denumirea „Groentenmarkt”, care poate fi tradusă ca „piață de legume”. Pompa este încă funcțională și este alimentată cu apă.

Pe partea de vest a zonei de piață se află lunga Groot Vleeshuis/ Sala Marii Măcelari, ce găzduiește centrul pentru produse regionale flamande. Flandra de Est are peste 175 de produse tradiționale regionale. Și în Gent le poți găsi pe toate afișate sub un singur acoperiș. Această hală, care datează din secolul al XV-lea, a fost restaurată în 1912 și a fost locul central unde era inspectată și comercializată carnea. Acest lucru se datora în mare parte faptului că vânzarea cărnii din ușă în ușă era interzisă în Evul Mediu.

Tot în piață vei găsi cafeneaua ‘t Galgenhuis / Casa Spânzurătorii. Numele ei aduce aminte de fostul rol al acestei piețe ca loc de execuții publice. Această micuță cafenea vibrantă a fost unul dintre magazinele unde se vindeau gâturile animalelor sacrificate.

Am trecut apoi podul Vleeshuisbrug peste râul Leie ce oferă o vedere frumoasă asupra râului și asupra străzii Kraanlei. Strada formează limita sudică a cartierului Patershol și a fost numită după macaraua de lemn care ar fi fost acolo din secolul al XVI-lea.

Pe pod mi-a mai atras atenția un magazin cu celebrii ștrumfi, atât de renumiți în Belgia.

Pe partea cealaltă a podului se întinde Sint-Veerleplein, posibil cea mai veche piață din Gent, cu clădiri ale căror fațade datează din secolele XVII și XVIII. Cea mai impresionantă este poarta pieței de pește, situată în colț. Clădirea este dominată de o statuie a lui Neptun, iar sub el sunt figurile alegorice ale râurilor Scheldt și Leie, care curg împreună în Gent. Pe parcursul a peste 400 de ani, piața a fost unul dintre cele trei locuri din Gent unde au avut loc execuții publice.

Mai departe, ne-am îndreptat spre Gravensteen sau Castelul Conților, una dintre cele mai puternice fortărețe din Europa de Vest, înconjurată de râul Leie. Construit între 1180 și 1200, la ordinul lui Filip din Alsacia, conte de Flandra, pe temelia unei structuri anterioare din secolul al IX-lea, castelul rămâne până în ziua de azi un exemplu unic de artă medievală. Castelul a fost restaurat la întreaga sa glorie, după ce aici a funcționat pentru o perioadă scurtă de timp o moară de bumbac și include, printre altele, o expoziție de dispozitive de tortură. Mai multe informații aici.  

Dacă ai chef să te plimbi printr-un cadru istoric autentic, atunci îți sugerez să te îndrepti spre inima medievală din Gent: cartierul pitoresc PatersholZona este una pietonală, plină de case vechi frumoase și străzi minunate, șerpuite și, cel mai important, are o selecție excelentă de restaurante. Aleile pietruite de aici au rămas neschimbate încă din vremurile medievale, ceea ce te face să simți că faci parte dintr-o poveste. Pentru o plimbare romantică mergi pe Lievekaai, unde sălciile plângatoare se oglindesc în apa canalului săpat în secolul al XVIII-lea.

Oudburg este o stradă întreagă, plină de restaurante, așa că aici sigur vei găsi ceva pe gustul tău.

Noi am hotărât în schimb să ne întoarcem în Vrijdagmarkt pentru a mai scurta drumul până la hotel. Ne-am dorit să încercăm pub-ul renumit de aici, Dulle Griet, ce se mândrește cu cea mai mare selecție de bere din Gent: peste 500 de tipuri de bere. Din păcate la capitolul mâncare servesc doar ceva gustări și nouă ne era tare foame după atâta umblat. Așa că cina am luat-o până la urmă la restaurantul de lângă: 5th Gök. Am mâncat două porții de tocăniță de vită cu cartofi prăjiți și salată, am băut o bere și un vin, iar nota de plată a fost 42€.

Seară ne-am încheiat-o cu o altă plimbare romantică, de dată aceasta sub clar de lună.

Dimineața după micul dejun, ne-am continuat explorarea orașului pe malul portului de agrement (Portus Ganda) cu Biserica Sf. Macarie, o bazilică neo-gotică, construită din piatră și cărămidă roșie. Tot aici se află și Abația Sfântul Bavo, fondată în secolul al VII-lea de Sfântul Amand. Mai multe informații aici

Tot în Portus Ganda o vei găsi și pe „Gent Lorelei”, fata roșie cu căști, o lucrare a artistului Johan Meirlaen. Acesta a folosit o mică barcă într-o noapte pentru a pune lucrarea sa pe digul de lemn, iar în primele zile nimeni nu a știut cine este artistul din spatele operei, dar acum aceasta este o parte integrantă din Portus Ganda.

În apropierea portului se află și Kasteel Geraard de Duivel / Castelul lui Gerald Diavolul, un castel cu arhitectură gotică din secolul al XIII-lea, având rolul de apărare pentru portul orașului. În ciuda numelui și a aspectului său sumbru, diavolul nu a locuit niciodată în această cetate. A fost numită după cavalerul Geeraard Vilain, a cărui poreclă a fost “Diavolul”, datorită tenului său întunecat și culorii părului.

Lângă castel vei găsi Statuia Fraților Hubert și Jan Van Eyck, artiștii celei mai remarcabile picturi flamande vechi: “Altarul mielului mistic” din Catedrala Sfântul Bavo din Gent. Cei doi pictori stau cu spatele spre capela catedralei, unde pictura a fost afișată inițial. Acest monument a fost amplasat aici pentru Expoziția Mondială din 1913, care a avut loc în Gent și este un omagiu adus pictorilor. Bărbați, femei și copiile aduc flori, coroane și ghirlande. Hubert, cel mai în vârstă dintre cei doi frați, privește în paginile Bibliei, în timp ce paleta și periile îi stau la picioare, pe când fratele său Jan, privește drept în față, în timp ce își ține paleta în mâna. Ei stau pe un tron în costume tipice vremii lor, ceea ce sugerează renașterea artei flamande.

În spatele statuii, se află Sint-Baafskathedraal / Catedrala Sf. Bavo, o clădire maiestuoasă din cărămidă și granit. Carol al V-lea i-a dat catedralei numele actual, după ce a distrus-o pe cea veche pentru a construi o fortăreață. Corul înalt al catedralei gotice datează din secolul al XIII-lea, în timp ce turnul gotic târziu și nava principală au fost construite în secolele XV și XVI. Interiorul catedralei conține o colecție de artă rară, cu elemente precum “Conversia Sf. Baaf” o lucrare majoră a lui Peter Paul Rubens și un amvon din stejar și marmură albă de Laurent Delvaux. Cea mai cunoscută lucrare de artă este însă Altarul din Gent, cunoscută și sub numele de “Adorația Mielului Mistic”, considerată a fi una dintre cele mai vechi picturi în ulei din lume, ce datează de la începutul secolului al XV-lea. Panoul vertical este opera de artă cea mai frecvent furată în istorie, fiind obiectul a treisprezece furturi în șase secole, dar și pictura cea mai influentă realizată vreodată. Intrarea în catedrala este gratuită, dar pentru a vedea faimoasa pictură va trebui să plătești 4€. Mai multe informații aici.

Sint-Baafsplein / Piața Sf. Bavo este inima orașului, locul unde s-a născut orașul Gent. Trei puteri sunt reprezentate în această piață centrală: cetățeanul prin Turnul cu Ceas (Belfort sau Belfry)  cu o înălțime de 91m, intelectul prin Teatru și biserica, prin impresionanta sa Catedrală Sf. Bavo. Tot aici o atracție gratuită este o fântână modernă, unde în mijlocul ei e o statuie a lui Jan-Frans Willems, cofondator al Mișcării Flamande, cel ce a reușit să promoveze cultura și limba flamandă prin diferite inițiative.

Pe partea de vest a pieței se află clopotnița Belfry, un patrimoniu mondial recunoscut al UNESCO și un simbol al independenței orașului, locul unde a fost păstrata de-a lungul vremii carta orașului Gent. Clopotele turnului obișnuiau să avertizeze împotriva apropierii pericolului sau să anunțe diferite sărbători. Clopotnița datează din secolul al XIV-lea și are un balaur așezat în vârful turnului, gardianul simbolic al turnului. Din vârf te poți bucura de priveliștea orașului. Mai multe informații aici.

Splendida Sală de Pânze se alătură direct clopotniței. Această clădire a fost locul de întâlnire al comercianților de lână, pânze și alte materiale flamande și a fost transformată în închisoare în secolul al XVIII-lea. Astăzi, are o cafenea-restaurant, care este populară printre turiștii.

În imediată apropiere a pieței Sf. Bavo găsești Stadshal / Pavilionul Orașului, un exemplu extraordinar de arhitectură contemporană. Interiorul întâmpină trecătorul cu un tavan din lemn cu două module, ale cărui ferestre mici împrăștie lumina spre interior. Exteriorul, întreaga clădire, de fapt, pare să-și asume un rol respectuos față de cele mai nobile clădiri istorice din piatră, folosind un finisaj din lemn. Pavilionul găzduiește concerte, spectacole și alte evenimente.

De la pavilion, dacă treci prin micul parc din fața sa, vei ajunge la o altă biserica importantă, Sint-Niklaaskerk / Biserica Sf. Nicolae. Construită în secolul al XIII-lea, această biserica este unul dintre cele mai frumoase exemple ale stilului gotic Scheldt, fiind construită din piatră albastru-cenușie adusă din zona Tournai. Unul dintre elementele sale unice este că turnul nu se află deasupra intrării, ci deasupra traversării naosului și a transeptelor. Funcționează ca un fel de felinar natural, pe măsură ce lumina strălucește în transeptul din turn. De remarcat este și orga bisericii realizată de constructorul renumit de orgi, Aristide Cavaille-Coll. Turnul bisericii a găzduit clopotele orașului până când turnul Belfy a fost construit lângă și mutate acolo. Mai multe informații aici.

Peste drum de biserică nu am avut cum să ratăm impresionantă Masons’ Guild Hall, o clădire din secolul al XVI-lea, în vârful căreia vei putea vedea șase figurine ce “dansează” în funcție de direcția vântului. Clădirea de aici e cea originală, dar există o copie exactă a sa pe strada Graslei.

Biserica Sf. Nicolae se află la marginea Korenmarkt / Pieței de Grâu, o piață istorică care găzduiește multe dintre vechile case de breaslă (Gindenhuis) poziționate de-a lungul râului Leie. În urmă cu aproape 1000 de ani, acesta era locul în care erau comercializate cerealele ce soseau în oraș de-a lungul râurilor Scheldt și Leie. Aceast lucru a transformat piața într-un centru economic pe parcursul Evului Mediu. Apoi ulterior a devenit locul în care soseau și plecau scrisorile și de aceea a fost construită aici impunătoarea Clădire a Poștei / Post Plaza, la începutul secolului XX. Această bijuterie arhitecturală, a fost acum transformată într-un centru comercial, hotel de 4 stele și cocktail bar. Fațadele clădirii sunt decorate cu diferite statui și steme, reprezentând Belgia, Flandra, Valonia, acele 9 provincii de la acea vreme și cei 23 de șefi de stat europeni. În total sunt aproximativ 100 de statui. Porumbeii pictați pe pereți aduc aminte de funcția inițială a clădirii, iar turnul său cu ceas are o înălțime de 51m.

Astăzi Korenmarkt este o zonă plină de viață, cunoscută pentru arhitectura minunată și numeroasele restaurante, cafenele și magazine. Piața nou renovată, cu trafic restricționat, este un adevărat magnet atât pentru locuitorii orașului, cât și pentru turiști. În fiecare an, la sfârșitul lunii iulie, Korenmarkt este centrul unui festival de 10 zile, Gentse Fieste.

Din piață ne-am îndreptat spre Sint-Michielsbrug / Podul Sf. Mihail un pod frumos din piatră cunoscut pentru priveliștile sale spectaculoase asupra orizontului. De aici, poți vedea cele mai emblematice turnuri ale orașului, fiind un loc excelent pentru fotografii.

Pe pod vei găsi de asemenea și Sint-Michielskerk / Biserica Sf. Mihail, construită într-un stil gotic târziu. Având un turn neterminat, clădirea bisericii a fost distrusă de două ori de incendii la începutul secolului al XII-lea și reconstruită ulterior. Cel mai important, găzduiește statui rococo și neoclasice, precum și tablouri importante, precum „Hristos murind pe cruce” de Anthony Van Dyck.

Podul este una dintre cele mai pitorești și romantice zone din Gent, un loc minunat pentru a privi arhitectura din jur, precum și râul Leie. De pe pod vei avea o imagine de ansamblu asupra vechiului port din Gent, străjuit de cele două cheiuri: Graslei și Korenlei. Graslei este cel mai spectaculos dintre cele două și cel mai bine îl poți vedea de pe partea Korenlei, dar fiecare conține rândul său unic de clădiri istorice, care se reflectă în lungul râul Leie. În special în zilele însorite, malul apei este plin de oameni, fiind de departe locul preferat al locuitorilor din Gent.

plimbare cu barca este, de asemenea, o modalitate plăcută de a explora canalele din Gent și de a afla puțin despre istoria orașului. Plimbarea durează aproximativ 40 minute, iar prețul biletului este 7,5€/persoană.

Mult mai mic și mai liniștit decât Podul Sf. Mihail, Podul Grasbrug oferă, de asemenea, o vedere frumoasă asupra râului Leie și a cheiurilor Graslei și Korenlei.

De aici ne-am plimbat din nou prin Korenmarkt, bucurându-ne că a ieșit din nou soarele, iar apoi ne-am îndreptat spre Stadhuis / Primărie. Construită pe o perioadă lungă de timp, având nevoie de aproape un secol pentru a fi finalizată definitiv, clădirea primăriei combină o varietate de stiluri arhitecturale, fiind adesea denumită clădirea cu multe fețe. Tururile durează o oră, costă 5€ de persoană și încep de la biroul de turism. Astfel am încheiat vizita în Gent cu cea mai interesantă clădire, iar apoi am mai hoinărit pe străduțele din jur, în drumul nostru spre gară.

Adesea neglijat în favoarea unor locuri mai turistice, cum ar fi Bruges și Anvers, Gent este o combinație perfectă dintre cele două, deoarece are o mulțime de clădiri istorice frumoase, precum și o selecție bună de restaurante și cafenele. Adaugă atmosfera relaxată și multă istorie, iar Gent devine una dintre cele mai bune destinații de călătorie din Belgia.

Mi-a plăcut Gent pentru numeroasele sale canale superbe, clădiri istorice, străzi colorate și mâncare savuroasă, așa că sunt sigură că ne vom revedea în următoarea mea călătorie în Belgia.

Cam așa a arătat traseul nostru prin minunatul Gent, un oraș de poveste pe care te invit să îl descoperi și tu. Găsești mai jos toate locurile vizitate de noi: